A Borrajongó

"Gyengébb? Nem!" - Nőnapi kóstoló 2019

2019. március 24. 06:00 - furmintfan

A tavalyi "Gyengébb? Nem" nőnapi kóstoló talán egyszeri alkalomnak indult, de úgy tűnik, hogy utólag is hagyományteremtő lehet, ugyanis idén is összegyűltek a borászhölgyek a Sofitel-ben, hogy megmutassák magukat és boraikat a közönségnek. A könyv szereplői közül majdnem mindenki jelen volt és a kiállítók sora kibővült új kiállítókkal is. A kiállító borászok kezdeményezésére a rendezvény egyben jótékonysági akcióvá is vált, ugyanis aznapi honoráriumukat a női szolidaritás jegyében az Anyaoltalmazó Alapítvány számára ajánlották fel.
A kóstolóra komoly érdeklődés volt, a helyszín adottságai és a közönség létszáma együttesen okozott néhány tömegjelenetet. Valamennyire azért próbáltam jegyzetelni, de nem vittem túlzásba, ahogy az átgondolt pontozást sem, de amennyire sikerült, azt itt közreadom, abc-sorrendben haladva.

gyengebbnem2019_0.jpg


Árvay Családi Pincészet
Árvay Angi Sárgamuskotály 2016
Már érett illat, szőlő, szőlőzselé, pici grillázs, kerek, de frissessége már oda, 1 éve szebb lehetett. 4p

Árvay Édesem Sárgamuskotály 2017
Édes muskotályos, trópusi gyümölcsös jegyek, ananász, édes szőlő, pici keleti fűszer, enyhe édesség. Kellemes késői szüret, intenzív aromákkal. 6p-

gyengebbnem2019_5.jpg
Barta Pince
Barta Öreg Király Furmint 2016
Fehér húsú gyümölcsök, körte, almafélék, fehér virágok, ízben diszkrét fűszerességgel körítve. Jó egyensúlya van, kerek, egységes, talán most kicsit kevésbé intenzív, mint 1 éve. 6p+

Barta Öreg Király Késői Szüretelésű Furmint 2017
Édesre érett barackfélék, körte, finom fűszeresség, talán enyhe édesség-hangsúllyal. 6p

gyengebbnem2019_8.jpg
Bussay Pince
Bussay Olaszrizling 2017
Egy sajtos vonal végigkíséri illatát, mellette fehér húsú gyümölcsök, kis fűszer. 6p-

Bussay Szürkebarát 2016
Neutrális, kissé már érettnek tűnő illat, kezdődő tercier jegyekkel, nugátos, grillázsos motívumokkal. Testes, olajos, lágy és kissé alkoholos, az érett gyümölcsök helyét kezdik átvenni a tercier jegyek. 5p

Bussay Tramini 2016
Traminis fűszerek, barackfélék, halvány hordós körítéssel. Aránylag lágyabb, gömbölyű korty, enyhén melegítő alkohol. 5p

Bussay Pinot Noir 2016
Visszafogott, érett piros bogyós gyümölcsös, szamócás, cseresznyés, enyhén fűszeres, zöldfűszeres, könnyű, kissé előrehaladott érett bor. 5p

gyengebbnem2019_7.jpg
Csetvei Pince
Csetvei Ezerjó 2018
Van egy kis golyórágós, tutti-fruttis vonal az illatában, egyébként az aromatika friss, édes gyümölcsös, a bor könnyű, lendületes, kellemes fanyar lecsengéssel. 5p

Csetvei Királyleányka 2018
Friss gyümölcsös, almás, szőlős, virágos, laza, könnyű, kellemes, jól iható bor. 4p+

Csetvei Panna Rosé 2018
Piros bogyós gyümölcsök, földieper, cseresznye, friss, kerek, jóivású rosé. 5p-

gyengebbnem2019_3.jpg
Dereszla Pincészet
Dereszla Méthode Traditionnelle Brut 2015
Érezhetően fiatal még (eléggé friss degorzsálás), jól definiált gyümölcsösség, alma- és körtefélék, őszibarack, elegáns összhatás, finom buborékok. Szép, ígéretes pezsgő. 6p

Dereszla Kabar 2017
A sokféle édesfűszer dominál egyelőre, körte és alma a háttérben. Szájban széles, tartalmas, picikét lágy és édeskés, de szerethető karakter. 6p

gyengebbnem2019_4.jpg
Gere Pincészet
Gere Járdovány 2017
Fűszeres, erdei gyümölcsös illat, lédús fekete gyümölcsös, kék szőlős, finoman egzotikus fűszeres korty. A tannin nem sok, de picikét még ragaszkodó típus. 6p-

gyengebbnem2019_1.jpg
Heimann Családi Birtok
Heimann Barbár 2016
Mély és szép illat, érett fekete bogyós és erdei gyümölcsökkel, gazdag fűszerességgel. Tartalmas, de arányos, nagysága mellett is elegáns bor. 7p


Kikelet Pince
Kikelet Lónyai Hárslevelű 2017
Kellemes, de visszafogott illat, fehér és sárga húsú gyümölcsökkel, zöldalmával, halvány zöldfűszeres aláfestéssel. Karcsú, elegáns, filigrán jelenség, de mér érhet a palackban. 6p

Kikelet Váti Dry 2017
80% furmint, 20% hárslevelű. Testesebb, komolyabb szerkezetet villant, mint a Lónyai, talán kicsit szigorúbb is most, de mindenképp időt kér ez is. Zöldalma, citrusok, lime viszik a főszerepet. 6p+

Kikelet Late Harvest 2011
Picikét már érett, sárga húsú gyümölcsös, enyhén süteményes, érett trópusi gyümölcsös, vaníliás illat- és ízvilág, egy pici kortyvégi kesernyével. Kerek, finoman érett késői szüretelésű bor, picit lágyabb karakterű savakkal. 6p-

gyengebbnem2019_2.jpg
Luka Pince
Luka Enikő Szívhez Közel 2017
Illatban és ízében fekete bogyós és erdei gyümölcsök, fekete ribizli, áfonya, hűvös, mentás fűszerességgel. Élénk savai mellett finomszemcsés, még picikét szárító tannin fogja közre a közepes testet. 7p-

Luka Enikő Madárlátta Merlot 2016
Édesre érett piros bogyós gyümölcsök, meggy, cseresznye, vörös szilva, pici édesfűszer színezi. Lendületes, könnyed, de meleg karakterű, pici alkohollal a végén. 6p

Luka Enikő Cabernet Sauvignon 2015
Hűvös, mentás, zöldfűszeres, cédrusos illat, érett fekete ribizlivel, szederrel, áfonyával. Illatban édeskésebb, ízben szárazabb az összhatás. Jó felépítésű, szépen elkészített bor. 7p-


Sauska Borászat
Sauska Villány Cuvée 7 Siklós 2015
Szép fűszeresség, meggy, erdei gyümölcsök, szeder viszi az aromatikát. Modern stílusú, szépen elkészített bor, arányos felépítéssel, bársonyos tanninnal. 7p-

Sauska Tokaj Méthode Traditionnelle Rosé Brut
Friss, szamócás, cseresznyés, virágos illat, ízben finom fűszerességgel kiegészülve. Fiatalos, kecses, elegáns, finoman krémes, aktívan dolgozó buborékokkal. 6p


Szóló Borászat
Szóló Parlando 2017
Körte, barackfélék, finoman krémes, selymes, jól kitöltött korty, leheletnyi cseresség, elegáns összhatás. 6p+


Tokaj Nobilis
Tokaj Nobilis Furmint 2018
Vonzó gyümölcsösség, körte, őszibarack, almafélék, finom édeskés fűszeresség, gömbölyű, gördülékeny, zamatos. 6p

gyengebbnem2019_6.jpg

Ujvári Pince
Ujvári Olaszrizling 2017
Fehér virágos, fehér húsú gyümölcsös illat, ízében zöldalma, pici ringló, zöldfűszerek. Teltebb, masszívabb, mint a 2015-ös volt, kicsit még cseres és rusztikus is. Ígéretes, cde még érdemes neki időt adni. 6p-


+Bortársaság
Sorelle Bronca Prosecco Difetto Perfetto Frizzante Sur Lie
Finom illat és íz: körte, édes citrusok, virágok, pici buborékok, könnyed test, enyhén krémes érzet. 6p

Veuve Clicquot Rosé NV
Finom buborékok, kis krémesség, lendületes savak, karcsú test, elegáns kivitelezés, érett piros gyümölcsök, szamóca, cseresznye, meggy illata és íze. 6p+

Pascal Jolivet Attitude Sauvignon Blanc 2017
Zöldalmás, citrusos, őszibarackos, finom, zamatos, nagyon kerek, jól iható bor, a sauvignon blanc gyümölcsösebb, kevésbé harsány arca. 6p



A kiállítók:
ÁRVAY ANGELIKA (Árvay Családi Pincészet), BABARCZI ZSUZSANNA (Babarczi Szőlőbirtok és Pince), BAI EDIT (Dereszla Pincészet), BÁRDOS SAROLTA (Tokaj Nobilis), BERECZ STÉPHANIE (Tokaj Kikelet), BUSSAY DOROTTYA (Bussay Pincészet), CSETVEI KRISZTINA (Csetvei Pince), DEBRECZENI MÓNIKA (Vylyan Pincészet), GÁLNÉ DIGNISZ ÉVA (Gál Szőlőbirtok és Pincészet), GERE ANDREA (Gere Attila Pincészete), HANAUER SUSANN (Wassmann Pince), HEIMANN ÁGNES (Heimann Családi Birtok), HOMOKY DOROTTYA (Homoky Dorottya Pincészete), JEKL FLÓRA (Jekl Pincészet), KOVÁCS ZITA (Kovács és Lánya Borászat), LAPOSA ZSÓFI (Laposa Birtok), LATORCZAI RÁCZ LILLA, LUKA ENIKŐ (Luka Pince), MAGYAR ANITA (Hangavári Pincészet), MATOLCSY SÁRA (Etyeki Kúria Borgazdaság), MÉSZÁROS GABRIELLA (Préselő Pincészet), MOLNÁR JÚLIA DÓRA (Csendes Dűlő Szőlőbirtok), NYÚLNÉ PÜHRA BEÁTA (Nyakas Pincészet), OSVÁTH FRUZSINA (Sauska Pincészet), PFNEISZL BIRGIT (Pfneiszl Borászat), RÁCZ ERIKA (Sanzon Tokaj), TÓTH KATALIN (Tóth Ferenc Pincészet), UJVÁRI VIVIEN (Ujvári), WILLE-BAUMKAUFF MÁRTA (Tokaj Pendits), ZSIRAI KATA (Zsirai Pincészet)

A kóstolóra a szervezők hívtak meg, köszönet érte!

 

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr4114692796

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jimmy Reiszmüller 2019.03.25. 17:31:35

Sorelle Bronca Prosecco Difetto Perfetto Frizzante Sur Lie

Ehhez a tetelhez volt szerencsém pár hete.
Nagyon intenzíven kortes, krémes, selymes. Tetszett.
Nem sikerült meginni, így a maradékra a harmadik napon került sor.
Akkor bubi már alig volt és az üvegből tömény rostos "kortele" folyt ki.
Vajon melyik az a szolofajta ami már az első nap is korteizu, de harmadik napra konkrétan korteve vallik? Citromizu banán nem terem a fán.-;)
Szóval ez aroma lesz vagy kortelevel kevertek?
6000-ert azért egy kicsit drága ez a körte cider.

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2019.03.25. 19:24:13

@Jimmy Reiszmüller: Harmadnapos üveggel ugyan nincs tapasztalatom, de ez a prosecco finomseprővel együtt lett lepalackozva, úgyhogy a rostos körtelére az lehet a magyarázat, hogy feltételezhetően a hígabb részét megittátok a cuccnak, a sűrűbb, seprős meg leülepedett. Érdemes kicsit megforgatni az üveget fogyasztás előtt, hogy az aljára ülepedő sűrűbb, seprős részből jusson mindenhova. Nem tudom, mivel zártátok le, de egy harmadnapos prosecco-tól olyan sok bubit azért nem várnék, bér ezekben a seprős prosecco-kban alapból kevesebb van, álíltólag.
Itt van bővebb magyarázat, hogy mi is ez az egész:
www.bortarsasag.hu/hu/magazin/Bor_az_aljaval_a_col_fondo_tortenet

Jimmy Reiszmüller 2019.03.25. 22:31:56

@furmintfan:
Köszönöm a linket, informatív volt.
Félreérthetően fogalmaztam. Nem az ital állaga, a sűrűsége volt tömény, hanem a korteiz. Ez frissen bontva tetszett, de a harmadik napra amikor a bubik jó része távozott már csak ez az íz maradt. Nincs nagy tapasztalatom a prossecok fogyasztása teren, de hogy lehet egy szollobol készült bornak ennyire körte ize mikorra megfarad? A kortere csak asszocialnunk kéne, mint a szőlő gyümölcsös aromája. Nemdebar?
A finomsepro nekem nagyon tetszett ahogy mozgott az üvegben érdekes volt nézni és forgatni. Egy vacu vin pezsgő záró dugoval volt lezárva ennek ellenére nem sok bubi maradt.