A Borrajongó

Magyar egyveleg 2019/1

2019. március 14. 06:00 - furmintfan

Az év első magyar boros "megamixe", szokás szerint - a kóstolási körülményektől függően - kurtább vagy részletesebb jegyzetekkel, pezsgőtől az édes borig, Soprontól Tokajig.

egyvelegdugokm18.jpg


Pezsgő
Louis Francois Brut 2013
Illatában fehér húsú gyümölcsök, minimális krémes, élesztős jeggyel. Szájban aránylag gyorsan eltűnő buborékok, alma, szőlő, citrusok érkeznek, de a háttérben feldereng egy fura csemegeszőlőre emlékeztető motívum is. 4p

garamvariextradry.jpg

Garamvári Extra Dry
Őszibarackos jegyek vezetik, szájban édes citrusok, narancs, pici marcipánnal. Apró, jól tartó buborékok, finom krémesség, jó savak, kerek korty. 5p+


Fehér

valivincebora2016.jpg
VáliBor Vince Bora 2016
Hárslevelű, sárgamuskotály és zeusz a Tóti-hegyről. Fehér húsú gyümölcsök, golden alma, szőlő, visszafogott muskotályos és fűszeres jegyek tűnnek fel illatában. Az éppen közepes testű korty gömbölyű, de savai jól megtartják. Ízét is az almás, szőlős, finoman fűszeres jegyek jellemzik. 5p+

abrahamserpabarnamal2015.jpg
Ábrahám Pince Serpa Barna-mál 2015
Érett, sőt, barnuló és reszeltbe hajló alma, diós-fahéjas almás pite, határozott érettség illatban. Penge savak feszítik, pici maradékcukor kerekíti, de ennél a palacknál az aromatika korai öregedésre utal: érett és reszelt alma, citrusok. 4p

Árpád-hegy Pince Király Furmint 2015
Kezdeti fülledtségét gyorsan levetkőzi és őszibarackos, édes almás, körtés, édes citrusos, finoman édesfűszeres jegyeket mutat. Egységes szerkezetű, sima és gördülékeny, a hordó is szépen beépült. Őszibarack, alma, körte, édes citrusok, mandarin, halvány fűszeresség, pici maradékcukor. 6p

Pannonhalmi Apátsági Pincészet Prior 2016
Fehér húsú gyümölcsös, golden almás, citrusos, gyógynövényes illatjegyek vezetik. A korty kerek, élmentes, sima, a savak finoman dolgoznak alá. Ízében fehér húsú gyümölcsök, alma, őszibarack, körte, citrusok, pici édesfűszer. Tavaly magnum palackból jobban tetszett, de ez is szép. 6p

bottfrigyesvinculum2017.jpg
Bott Frigyes Vinculum 2017
100% juhfark, 7 nap héjon áztatás, 8 hónapos hordós érlelés seprőn, majd palackozás szűrés és derítés nélkül. Illatában narancs, barackfélék, mezei virágok, herbatea, kamilla, virágpor. Komoly test, öblös, széles savakkal és enyhe cserességgel megtámogatva. Nagyon gazdag, összetett íz: baracklé, narancs, sárga húsú gyümölcsök, herbatea, gyógynövényes villanások és lecsengés. 7p

Bott Pince Csontos Furmint 2015
Illatában érett alma, körte, őszibarack, pici birs, némi nedves kő, éppen kezdődő palackbuké. Kóstolva kerek, betölti a szájüreget, a sav pont elegendő, a hordó szinte észrevétlen, egy egészen minimális érdesség azért érezhető (inkább a savból), de ennyi még jól is áll a bornak. Narancs, mandarin, lédús őszibarack, golden alma, körte, ananász és sárgadinnye színezi a kortyot, a bontás harmadnapján azért feltűnik már egy kis birs is. 7p-

somlokincsepirosbakator2017.jpg
Somló Kincse Piros Bakator 2017
Rózsaszínbe hajló árnyalatok, visszafogott és kissé neutrális illat a pohárban, barackhéjjal, méhviasszal, pici sóval. Enyhén tapadós érzetű, tartalmas anyag, amelyben visszafogott barackos, héjas, halványan sós jegyek fedezhetőek fel. Érdekes, egyedi tétel. 5p

Ipacs-Szabó Fehér Franc 2017
Friss, zöldalmás illat, némi citrussal, leheletnyi zöldpaprikával és zöldfűszerrel. Közepesnél könnyedebb, arányos szerkezetű, feszes, a kortynak van egy minimális húzása. Szájban frissítően fanyar, zöldalmás, zöldfűszeres, citrusos, zöldpaprikás jegyekkel. 5p

szepsykiralyharslevelu2006.jpg

Szepsy Király Hárslevelű 2006
Az illat szép és összetett, folyamatosan változik a pohárban: méz, érett és aszalt gyümölcsök, gyömbér, citromkrém, gyógynövények, gyógytea, pici dohány adják egymásnak a kilincset. A nagy testet széles savak tartják, idővel azonban kicsit "elfogynak", így a finisre kicsit fellazul a szerkezet és kiürül, majd poros érzettel búcsúzik a bor. Ízben az illatra rímel, de kevésbé komplex, citromkrém, aszalt gyümölcsök, almafélék, fűszerek és méz. Összességében azért tetszett. 6p

danubianairsaioliverpremium2018.jpg
Danubiana Premium Irsai Olivér 2018
Szőlő, bodza, szőlővirág, kevés keleti fűszer. Fajtajelleges, de nem túl pacsuli. Üde, friss, a fajta-átlaghoz képest egészen tartalmas is, a korty végén némi kesernyével. 4p

patzaychardonnay2017.jpg
Pátzay Premium Chardonnay 2017
Nem különösebben intenzív vagy összetett az illata, leginkább alma, ringló, fanyar fehér húsú gyümölcsök, minimális egres és mandula fedezhető fel. Stabil gerincre épül, egyenes, alma, ringló, halvány sós aláfestés és mandula, idővel minimális édes sárga húsú gyümölcs is feltűnik, de alapvetően inkább szikár és fanyar jelzőkkel illethető. 5p

Linzer-Orosz Zöldveltelini 2016
Zöldalma és citrusok a vezető jegyek. Egyszerű, kicsit híg, de egyenes, kellően élénk savak vezetik. 4p

Gizella Furmint 2016
Édesfűszerek, szegfűszeg, szegfűbors, körte, édes citrusok és fehér virágok elegyednek illatában. Kissé kemény savak uralják a szerkezetet, a test karcsú, feszes, vázra épül, kissé szikár összhatást produkálva. Citrusok, lime, körte, zöldalma, a háttérben édesfűszerek, szegfűszeg, szegfűbors, vanília, a lecsengésben határozottabb édesfűszeres motívumok. 6p

konyariloliensefeher2017.jpg
Konyári Loliense Fehér 2017
Sauvignon blanc, chardonnay és olaszrizling házasítása. Illatban a sauvignon blanc dominál, de valamicskét talán fel lehet fedezni a chardonnay-ból is. Citrusok, zöldalma tűnnek ki elsőre az illatból, idővel egyre több sárga húsú gyümölcs és kevés trópusi gyümölcs is megjelenik a háttérben, mangó, sárgadinnye és sárga húsú őszibarack képében. Friss, kedves, lédús korty, az illatban megismert zamatos gyümölcsök és finom fanyarság kettősségével. 6p

bottfrigyesriesling2014.jpg
Bott Frigyes Riesling 2014
Finom érettség, érett citrusok és sárga húsú gyümölcsök, pici petrol és kőpor jellemzi az illatot. Széles, olajos, koncentrált anyag, amelyet masszív savak vesznek vállukra. Fiatal korában elég kemény lehetett. Érett citrusos, gázolajos vonások, a háttérben kevés édesfűszer és vanília. 6p-

Bott Pince Kulcsár Hárslevelű 2014
Szépen érett illat, körtekompót, érett sárga húsúak, pici méz, ice tea és édesfűszer. Gömbölyű, jól kitöltött korty, aránylag lágyabb, szélesebb karakterű savakkal. Érett gyümölcsök, körtekompót, némi sárga húsú és trópusi gyümölcs, szőlőzselé, mandarin, narancs, méz és narancshéj. Komplex, szép érettségi állapotban van, de tovább nem tartogatnám. 6p+


Rosé

villatolnayprimusrose2017.jpg
Villa Tolnay Primus Cabernet Sauvignon Rosé 2017
Jól definiált, gyümölcsös, de tutti-fruttitól mentes illat: szamóca, málna. Tartalmas, borszerű, szép szerkezetet mutat, finoman málnás, szamócás, valamiért kicsit egy sorbet-re emlékeztetett az íze, de az édességtől mentesen. 5p+


Vörös
Heimann Céh Kereszt Kadarka 2017
Először az édes fűszeresség tűnik ki orrban: vanília, süteményes és linzeres jegyek, szárított virág, majd érkeznek az érett piros bogyós gyümölcsök is. Szájban jó savakra építkezik a közepesnél karcsúbb, de kadarka-mércével komolyabb test és ennek megfelelő struktúra. A hordó itt már kevésbé tolakszik előre, jóval több teret enged a lédús gyümölcsöknek (cseresznye, szamóca) és szépen fűszerez is. 6p

bolykibikaver2015.jpg
Bolyki Egri Bikavér 2016
Kékfrankos, cabernet franc, merlot, blauburger és portugieser. Az illat második napra tárulkozik ki teljesen, az erdei gyümölcsös, meggyes, szedres jegyek intenzívebbé válnak és szegfűszeges édes fűszerességgel egészülnek ki. Elsősorban élénk savaira épít a szerkezet, a tannin nem túl sok, enyhén tapadós. Ízben fanyarabb gyümölcsösséget mutat, van szinte egy kis primőrös beütése is. Vad erdei gyümölcsök, szeder, ribizlifélék, áfonya, meggy, a háttérben kevés édesfűszer, szegfűszeg és étcsoki. 5p

szieglherrebergkadarka2017.jpg
Sziegl Herreberg Kadarka 2017
Illatában piros ribizli, málna, csipkebogyó, a háttérben zöldfűszerek, pici földesség, halványan egy kevés megmurcisodott piros bogyós gyümölcs. Könnyed, elegáns, transzparens anyag. Szinte teljesen piros bogyós gyümölcsökből építkezik az íz: savanykás ribizli, málna, csipkebogyó, pici som és kökény. 5p

Eszterbauer Nagyapám Kadarka 2016
Intenzív fűszeres, virágos, piros gyümölcsös illat, amelyben a hordó is határozottan érezhető. Kadarka-mércével testesebb, koncentráltabb anyag, jó tartású, tartalmas, finom sav és tannin dolgozik alá. Ízben is intenzíven gyümölcsös, piros bogyósokkal, erdei gyümölcsökkel málnával, szederrel, cseresznyével, csipkebogyóval, édesfűszerekkel és zöldfűszerekkel. 6p

Szentesi Velence Cuvée 2014
Érett fekete bogyós gyümölcsök, szeder, áfonya, fekete ribizli, málna dominál illatában, pici lakkossággal. Közepes teste tökéletesen arányos, a korty teljesen sima, élmentes, egységes szerkezetet mutat. Ízben is fekete bogyós gyümölcsök viszik a prímet, kevés étcsokival és fűszerrel. 7p

geresolus2002.jpg
Gere Solus Merlot 2002
Porrá aszalt gyümölcsök, kávé, pici paprika, szantál, szárított fűszerek, kevés balzsamecet-redukció jelenik meg illatában. A közepesnél nagyobb test mellé stabil szerkezet, emelkedett, de nem túlzó alkohol és kissé szárító tannin járul. Ízben nem sokat kínál már: porrá aszalt gyümölcsök, kávé, étcsoki, tercier jegyek, kesernyés lecsengés. 5p

Etyeki Kúria Red 2015
Lédús meggy, erdei gyümölcsök, érett piros bogyósok, málna, fűszeres motívumok díszítik. Lendületes sav és nagyon finomszemcsés tannin fogja át a karcsú, de izmos testet. Sok piros bogyós és erdei gyümölcs, buja fűszeresség jellemzi ízben is. 6p-

Vylyan Cabernet Franc-Syrah 2016
Az illatban van egy kevéske illó, egyébként meggy, meggymag, pici bors és zöldfűszer, leheletnyi animalitás jellemzi. Közepesnél valamivel vékonyabb, élék sav, picit tapadós tannin keretezi, a végén kicsit szárít is. Meggy, fanyar erdei gyümölcsök, áfonya, zöldfűszerek, kömény, bors. 5p

Berényi István NemKóla Kékfrankos 2016
Egy kis szellőzés ráfér, utána erdei gyümölcsös, leginkább fekete ribizlis jegyek uralják, a könnyű test korrekt savra és kevés finomszemcsés tanninra épül. Egyszerű, jó értelemben vett parasztboros, de tiszta. 4p

aprokerteklegyenvoros2017.jpg
Apró Kertek Legyen Vörös 2017
Kékfrankos, cabernet sauvignon és néró. Meggyes, vad erdei gyümölcsös, enyhén fűszeres, könnyed, élénk savak vezetik. 4p

tothpincekadarka2017.jpg
Tóth Pince Kadarka 2017
Érett, kicsit már túlérettbe hajló meggy és piros bogyós gyümölcsök jellemzik az aromatikát. Az enyhén túlérettbe hajló karakter ellenére száraz, sima, bár kicsit híg, de kellően élénk savak viszik. 5p

Losonci Pince Pinot Noir 2017
Érett piros bogyós gyümölcsök, szamóca, cseresznye, finom fűszeresség, az illatban minimális tejszín. A korty egyszerre könnyed és húsos, jól kitöltött, kerek savakkal, alig érezhető tanninnal. 5p+

bojtkekfrankos2016.jpg
Böjt Kékfrankos 2016
Eleinte kissé nehezen szálazható az illata, de szépen nyílik. Gazdag fűszeresség, szegfűszeg, szegfűbors, pici fahéj, kék virágok, meggy, málna, erdei gyümölcsök. Közepes testű, intenzív, buja bor, rengeteg fűszerrel, lédús piros bogyós és erdei gyümölcsökkel, halvány sóssággal. Az egyébként jó minőségű hordó még nem épült be teljesen, kicsit az előtérbe tolakszik. Ígéretes, ambiciózus bor, amely még időt kér a palackban. 6p+

Villa Tolnay Cabernet Franc 2017
Édesre érett piros bogyós és erdei gyümölcsök, meggy, málna kis édesfűszer és meggymag. Elegáns, jó egyensúlya van, lendületes és intenzív, kilógó élek nélkül. Illatban és ízben is elsősorban gyümölcsös, finom fűszerességgel. 7p-

sabarcabernetfranc2017.jpg
Sabar Cabernet Franc 2017
Érett erdei és fekete bogyós gyümölcsök, pici bors és fűszerpaprika tűnik fel illatában. Lédús gyümölcsös, jó intenzitású, gördülékeny és rendezett korty, áfonyával, fekete ribizlivel, meggyel, borssal, édesfűszerekkel, pici paprikával. 6p


Édes

csendesdulonovemberikeknyelu2017.jpg
Csendes Dűlő Szőlőbirtok Kéknyelű Novemberi Szüret 2017
Édes alma, almakompót, körtelekvár, őszibarackbefőtt uralja az aromatikát, amely ízben kiegészül édes szőlővel, a végén pici citrusossággal és egy minimális almahéjas fanyarsággal. is. A maradékcukor ellen puha érzetű sav és a pici fanyarság dolgozik, a szerkezet szellős, laza, a bor viszont nagyon finom, jól iható. 5p+

demeterzoltansweet2017.jpg
Demeter Zoltán Late Harvest 2017
Gyümölcskavalkád: trópusi gyümölcsök, ananász, mangó, őszibarackbefőtt, körte, mandarin, töppedt szőlő. Szép sav-cukor egyensúly, intenzitás és elegancia jellemzi. 6p+

oremuslateharvest2015.jpg
Oremus Late Harvest 2015
4 szőlőfajta házasítása, novemberi szüret, nagyobb részt új zempléni tölgy 6 hónapon át és 92 gramm természetes maradékcukor. Őszibarackbefőtt, vilmoskörte, almakompót, ananász, mangó és édesfűszerek, ízben süteményes jegyekkel és halvány sóssággal kiegészülve. Könnyed, élvezetes, nem különösebben koncentrált, de jó egyensúlyt mutató késői szüret. 6p

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr2414676162

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

emoss 2019.03.14. 09:57:38

Abban az esetben ha másnap visszakóstolsz/kóstoltok hol/hogyan van tárolva a bor (vörös)?
A Bolykinál írod: "Az illat második napra tárulkozik ki teljesen,..." kredenc, szobahőmérsékleten? Köszi.

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2019.03.14. 16:14:00

@emoss: 98%-ban szimplán a hűtőben, visszadugózva/csavarzárral visszazárva (a vákuumos bordugóhoz a pumpám pár éve elromlott és azóta sem vettem újat). Vörösbor esetében kóstolás előtt valamivel kiveszem a hűtőből, hogy kicsit felmelegedjen.
Nagyon ritkán, főleg télen, amikor tudom, hogy másnap el is fogy majd a bor, vagy esetleg valamiért nagyon tele a hűtő, akkor kivételesen előfordulhat, hogy csak a konyhában hagyom valamilyen fénytől védett részen. Ilyet is maximum vörösborral teszek és csak olyankor, ha a konyhában nincs több max. 15 foknál.