A Borrajongó

Új időszámítás a Villa Tolnay-nál

2019. február 28. 06:00 - furmintfan

A svájci Philipp Oser által 2004-ben alapított Villa Tolnay életében 2019-ben komoly változások álltak be, több szempontból is. A fogyasztók számára legszembetűnőbb ezek közül az, hogy a pince arculata felfrissült, a borok innentől teljesen új külsővel kerülnek forgalomba. A szortiment is tisztult és újfajta hierarchia épült fel a borok között. Ami pedig csak helyben látható: elkészült az eddigi legkomolyabb bővítés a birtokon is.
Philipp Oser és Nagy László a Kóstolom Borbárban mesélt a újdonságokról és természetesen friss borokat is mutattak.

villatolnaykostolom1.jpg

Haladjunk szépen sorban, kezdjük magán a birtokon. Elkészült az új pince, feldolgozó és készáruraktár a Csobánc lábánál, így végre a borkészítés, palackozás, érlelés minden mozzanata helyben történhet. A hegybe benyúló pince építése során a legmodernebb technológiát alkalmazták, egyúttal elkerülték azt is, hogy megváltoztassák a környezet képét, a föld felett csak a présház látszódik. A borok fejlődésének figyelemmel kísérése érdekében a terv az, hogy minden egyes tételből 1000-1200 palackot félretegyenek. A pincét hivatalosan 2019 áprilisában avatják fel a sajtó és a nagyközönség előtt.  "Winemakers at the Villa" néven szakmai eseménysorozatot is szerveznek, amelynek keretében minden évben meghívott hazai és külföldi borászok gyűlnek össze a Villánál tapasztalatcsere, ismerkedés és kóstolás céljából. A rendezvény egy része a (korlátozott létszámú) közönség számára is látogatható lesz.
A szőlőben bioművelést alkalmaznak, a biodinamikus művelésmód viszont már nem cél. Mára a sok kísérletezés és tapasztalat eredményeképpen a borkészítési eljárás is rögzült, letisztult. A borok spontán erjednek, csak az első fejtés után és a palackozás során kapnak egy kevés ként, a kénezés teljes elhagyására azonban nem törekszenek. A seprő felkeverését mellőzik, mert bár krémesebbé, testesebbé válik általa a bor, de eleganciájából veszít, és utóbbi a tulajdonosok számára a legfontosabb tényező.
A pincében szinte a kezdetektől osztrák Stockinger hordókban erjednek és érlelődnek a borok. 2018-tól a német Andreas Assmann hordói (egy 21 és egy 25 hektós hordó) is szerepet kapnak, mégpedig a rajnai rizlingek készítésében. A vörösborok a bordeaux-i Boutes cég kétféle hordójában iskolázódnak.
A friss design egyszerű, letisztult, az új logó Gyulakeszi régi címerén alapul., a termőtáj Csobáncz-ként, régies írásmóddal jelenik meg a címkéken. A palackokat DIAM dugókkal zárják, majd - a korábbi kapszulák helyett - fehér, illetve vörös viasszal vonják be azokat, ezzel természetesebb anyagot használva a fém és műanyag helyett.
A borokat 1-3 csillaggal sorolják három minőségi kategóriákba, a csillagok a címkéken és a dugókon is megjelennek. Az egy csillagos borok a korábbi nagy sikerű "Tavasz"-szériát váltják fel, a két csillag általában a kedvenc fajtaborokra vagy házasításokra kerül, a három csillagos borok a legmagasabb minőséget képviselik a legjobb dűlőkből.
A fajtaválaszték sok kísérlet árán mostanra nagyjából állandósult, és ezzel most kialakult egy véglegesnek tűnő szortiment. A fehérek közül az olaszrizling, a rajnai rizling, a zöldveltelini és a chardonnay maradt meg fő fajtaként - ezek kapnak a helyet a Tenger névre keresztelt házasításban is -, illetve amolyan bevezetőnek lesz továbbra is az egy csillagos kategóriában sauvignon blanc, valamint a Roland Velich által életre hívott Moric Project sorozatban megjelenő Villa Tolnay borban (erről és a Moric Project-ről hamarosan külön) a furmint is fontos szerepet kap. A kék szőlők közül a pinot noir és a cabernet franc a két kiemelt fajta, de megmaradt a cabernet sauvignon és merlot is, már csak a népszerű Névtelen Cuvée miatt is.

villatolnaykostolom3.jpg
Az új arculat bemutatására hivatalosan öt bort hoztak magukkal a tulajdonosok, de utólag előkerült néhány bónuszpalack is. A frissebb évjáratú, "csillagos" borokból néhányat hamarosan forgalomba hoznak, de egyes tételekre még vár egy kis palackos érlelés, mielőtt a polcokra kerülnek.

villatolnaykostolom2.jpg
Olaszrizling Panoráma 2016 ***
A fotón már a 2017-es szerepel, de mi a 2016-os évjáratot kóstoltuk. Az illat neutrális és visszafogott, só és némi fehér húsú gyümölcs kandikál ki a pohárból. A korty elejét jól megtolják az élénk, széles savak, utána viszont már a jól definiált citrusos, nyári almás, őszibarackos jegyek vonják magukra a figyelmet. 6p

Zöldveltelini Panoráma 2017 ***
Fehér húsú gyümölcsök szövik át finoman illatát, leginkább talán zöldalma képében. A korty feszes és hosszúra nyúlik, kiegyensúlyozott és arányos. Lendületessége mellett is kerek, van egy finom krétás érzet benne, miközben citrusok, lime, zöldalma, finom borsos-sós fűszeresség színezi. 6p

Tenger Fehér Cuvée 2017 **
50% chardonnay, a többi olaszrizling, rajnai rizling és zöldveltelini nagyjából egyenlő arányban. Összetett, szép illat, fehér húsú gyümölcsökkel, fehér virágokkal, őszibarackkal, friss almával, finom fűszerességgel és egy enyhe sós fuvallattal. A korty gömbölyű, jól kitöltött, a körtés, almás, őszibarackos, édes citrusos gyümölcsösséget a hordó fűszerei, pici mandula, marcipán egészíti ki. 6p+

Chardonnay Panoráma 2017 ***
Az őszibarackos, nyári almás, fehér húsú gyümölcsös jegyek találkoznak a remek minőségű hordó fűszereivel illatban. Kóstolva közhelyektől mentes, mértéktartó, nagyon intelligensen elkészített bort kapunk. Elegáns, finom szövésű, tiszta, remek egyensúllyal, okosan adagolt hordóval, fehér húsú gyümölcsökkel, őszibarackkal, almával, pici mandulával és mogyoróval. 7p

Cabernet Franc Unfiltered 2017 ***
Sokrétű illat, különböző piros bogyós és erdei gyümölcsökkel, málnával, meggyel, édesfűszeres, kék virágos és földes motívumokkal a háttérben. Zamatos, elegáns bor, finom tapintású tanninnal, jó savakkal, remek arányokkal. Ízében a gyümölcsöké a főszerep, amelyek szépen érvényesülnek, de nem harsognak. A sokféle piros bogyós és erdei gyümölcs mellett a finom fűszeresség (paprikának vagy zöldességnek nincs nyoma) a háttérben marad, a korty végén jön egy kis extra édesfűszer. 6p+

Extra borok:

villatolnaykostolom4.jpg
Névtelen Vörös Cuvée 2017 **
Cabernet sauvignon és merlot. Moderáltabb intenzitású, érett meggyes, fekete bogyós gyümölcsös jegyek jellemzik az aromatikát, finom borsos fűszeresség mellett. Feszes, egyenes, hosszú, picit talán szikárabb, érdesebb, mint a cabernet franc. 6p

villatolnaykostolom5.jpg
Zöldveltelini Föld 2015
Érett sárga húsú gyümölcsök, sárgabarack, sárga alma, sárga szilva fedezhető fel illatában és ízében éppen kezdődő érési jegyek mellett. A masszívabb test alá dolgozó széles savak jól tartanak, a régebben érezhető cseresség mostanra elsimult. 6p

villatolnay6.jpg
Zöldveltelini 2010
Szép érettségi állapotot sugalló illatjegyek: érett sárga húsú gyümölcsök és citrusok, méz, só, pici nugát, oxidációnak viszont nincs jele. Kóstolva is nagyon élvezetes, éveket tagadhatna le korából, ami érettség érződik rajta, az csak a javára telt, élei lekerekedtek, szépen belakta a palackot, savai pedig ma is szépen elviszik a hátukon. Citrusok, só, sőt, sóban eltett citrom, érett sárga húsú gyümölcsök jellemzik ízét. 6p+


3 kapcsolódó videó a Kóstolom YouTube csatornájáról:

Pince

Hordók

Viasz

 

A kóstolóra a Villa Tolnay és a Kóstolom csapata hívott meg, köszönet érte!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr5514654257

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.