A Borrajongó

Rejtőzködő borvidékek: North Canterbury (Waipara Valley) - Pegasus Bay & Main Divide

2019. február 08. 06:00 - furmintfan

Új-zélandi borászat még nem szerepelt a sorozatban, most ennek is itt az ideje. Új-Zélandot az ezen a téren felszínesebb ismeretekkel rendelkező borkedvelők jó eséllyel többnyire Marlborough-val és a sauvignon blanc-nal azonosítják, pedig a szigetcsoporton Marlborough-n túl is bőven van borélet. Central Otago és Hawke's Bay még az ismertebb borvidékek közé tartoznak, talán még Wairarapa (Martinborough) is idesorolható, de bőven van még felfedezni való Új-Zélandon. Én most Canterbury-t választottam vizsgálódásom célpontjául. Rögtön nem is egy, hanem két borászat - a Pegasus Bay és a Main Divide - borait kóstoltam, amelyek ugyan szorosan összefonódnak, de a sztorihoz már lapozni kell.

maindivide1.jpg

North Canterbury, Waipara
A Déli-sziget keleti partvidékének nagy részét elfoglaló, Marlborough-tól délre elhelyezkedő Canterbury 200 km hosszan húzódik az óceán és a hegyvonulatok között. Nyugatról egész Canterbury-t a Main Divide (innen a Main Divide borászat neve) hegység határolja, amely hosszában végigvonul az egész Déli-szigeten. A klíma alapvetően száraz és hűvös, de mint látni fogjuk, mutat némi változatosságot a nagy méretű régión belül, különösen igaz ez a vizsgálódásunk szűkebb keresztmetszetét képező Waipara-völgyre. Canterbury legdélebbi részét, a Waitaki-völgyet még csak most kezdik felfedezni a borászatok számára, itt a löszös, mészköves,  homokköves, palás talajokon leginkább pinot noir-ral foglalkoznak. Canterbury középső részén, Christchurch tágabb környékén, a Canterbury-síkságon homokkő alapú kavicsos talajokon leginkább riesling és pinor noir terem. A Canterbury-síkság és a Waipara-völgy együtt alkotják North Canterbury-t, ahol a mai két testvérborászat is tevékenykedik.
Canterbury északi részén találjuk a Waipara-völgyet, amely Christchurch-től északra helyezkedik el. Kelet felől a Teviotdale-dombság választja el az óceántól, pontosabban az annak részét képező, Christchurch-től északkeletre induló Pegasus-öböltől (innen a Pegasus Bay borászat neve). Waipara így részben védettséget élvez a hideg szelektől, az óceán szomszédsága azonban mégis kiegyenlítő hatást gyakorol, és így meghosszabbítja a tenyészidőszakot is. Földrajzi adottságainak köszönhetően ez Canterbury legmelegebb része. A virágzáskor gyakori szél és eső alacsonyabb termésmennyiséget eredményez az országos átlagnál, ugyanakkor az őszi időjárás és az érést lelassító nagy napi hőingadozás kedvező hatással bír.
Waipara dombos vidékein riesling, chardonnay és pinot noir a jellemző fajta, de természetesen megtalálható a sauvignon blanc is, valamint pinot gris-t is termesztenek. A terület keleti részére inkább a hordalékos kőzet jellemző, amelyet lösz takar, nyugatabbra agyagos, mészköves részeket is találni.

pegasusbayvineyard.jpg

Pegasus Bay és Main Divide
A Pegasus Bay a Donaldson család 1985-ben alapított borászata, amely jelenleg is családi tulajdonban van. Ivan Donaldson, neurológus professzor, borszakíró és borbíráló az 1970-es években kezdett élénkebben érdeklődni a borászat iránt és egy hosszabb európai tanulmányi körút után 1975-ben telepítették el az első szőlőket a régióban. Először Christchurch környékén próbálkoztak, de ez a környék túl hűvösnek bizonyult, így északabbra települtek, a Waipara-völgybe. További területek megvásárlása után 1985-ben alapították meg a Pegasus Bay-t, amelyet a borvidék és Új-Zéland egyik legjobb borászataként szokás emlegetni. Mind a szőlőben, mind a pincében minimális beavatkozással dolgoznak, természetes módszerekkel védekeznek a betegségek és kártevők ellen (ennek a természeti körülmények is kedveznek), a borok szinte mind (kivétel a Main Divide Sauvignon Blanc és a maradékcukros rieslingek) spontán erjednek. Az európai látogatások - főleg Franciaországban és Németországban - mély nyomot hagytak az alapítókban, így az európai borstílust és módszereket követendő példaként állítják maguk elé.
A négy fiútestvér közül hárman most is a birtokon dolgoznak, Matt a főborász, Edward a marketingért felel, a legkisebb fiú, Paul a birtokigazgató. Édesapjuk felügyeli a szőlészetet és határozza meg a borok stílusát, amelyben igyekeznek európai mintákat követni. Jelenleg mintegy 50 hektárnyi szőlővel rendelkeznek, ezek egyharmada rajnai rizling, újabb egyharmada pinot noir, ezeken kívül sauvignon blanc, chardonnay, semillon, pinot gris, gewürztraminer, merlot, cabernet sauvignon, cabernet franc és malbec is terem az ültetvényeken. A Pegasus Bay borokba kizárólag saját termés kerül, a Main Divide borokhoz már vásárolnak is szőlőt a borvidéki gazdáktól, hosszú távú, szoros együttműködés keretében. A Pegasus Bay-nél a riesling-et több érettségi állapotban szedik és ennek megfelelően többféle stílusú bort is készítenek a fajtából. Pinot noir-ból és chardonnay-ból is gyakran palackoznak külön válogatás borokat. A Reserve sorozat tagjai az operarajongó Christine Donaldson tiszteletére a műfajhoz kapcsolódó kifejezésekről kapják fantázianevüket.

A testvérpincéktől két-két bort "hoztam". A Main Divide két borát idén kortyolgattam el, a Pegasus Bay borokat még tavaly év végén kóstoltam a Drop Shop-ban, amikor poharazták őket, de mivel nem telt el túl hosszú idő azóta, és a két borászatról nehéz külön-külön beszélni, kézenfekvőnek tűnt ezeket a jegyzeteket is hozzácsapni a poszthoz.
A borokról elmondható, hogy az európai minták követése nem puszta reklámszlogen, a borok stílusa - bár származásukat nem tagadhatják le - sokkal jobban közelít az óvilág felé, mint a legtöbb új-zélandi pince esetében. Valahol a két világ határmezsgyéjére helyezném el őket, ha lehet: az új-zélandi borok tisztasága, jól definiált aromatikája és frissessége egyesül az óvilági borok szofisztikáltságával és visszafogott eleganciájával.

Main Divide Sauvignon Blanc 2018
Erjedés és rövid ideig tartó érlelés finomseprőn, tartályban.
Fajtajelleges az illata, de nem megy el sem a túlságosan zöld, sem a nagyon érett, trópusi gyümölcsös végletek felé. Vágott fű, egres, lime, citromvelő, tv paprika, bodza, pici gyógynövény, idővel őszibarack és körte jelenik meg benne. Élénk savai stabil vázat biztosítanak, de nem válnak bántóan élessé, ellenben szép hosszan kitartanak. Citrusok, lime viszik a főszólamot, mellettük tv paprika, egres, zöldfűszerek, gyógynövények, őszibarack és éretlen mangó aromái. 6p+ (6990 Ft - DropShop)

Main Divide Pinot Noir 2014
Az egyes parcellák termését érettség szerint, különböző időpontokban szüretelték. A termés kb. negyede egész fürtösen került feldolgozásra. A must spontán erjedt, a bor még 22 hónapig érlelődött burgundi barrique hordókban, amelyek 15%-a volt új.
Szép illat: karácsonyi fűszerek, szárított virágok, erdei gyümölcsök, meggy és szilva. Nem túl harsogó, és van benne eleinte egy pici tejes, animális jegy, ami egy kicsit óvilági hangulatot kölcsönöz neki. A húsos korty szépen kitölti kereteit, a sav és a tannin is szépen integrált. Érett szeder, málna, szilva, meggy, fekete cseresznye, vonzó fűszeresség, pici étcsoki elegyedik intenzív ízében, amely hosszan érezhető. A lecsengés száraz, a bor tisztán hagyja a szájat. Szép, és a palack tartalma talán harmadik nap tetszett a legjobban. 7p- (8990 Ft - DropShop)

pegasusbaychardonnay2015.jpg
Pegasus Bay Chardonnay 2015
A közel 30 éves tőkék termése ülepítés nélkül nagy francia hordókban erjedt (a hordók 70%-a régi hordó) saját élesztővel és érlelődött 18 hónapig finomseprőn.
Szép illat fehér húsú gyümölcsökkel, fehér virágokkal, némi édesfűszerrel, jól adagolt fával, leheletnyi toast-os jeggyel. Közepesnél testesebb, jól kitölti kereteit, finoman krémes, de savai is kellően lendületesek, a hordó pedig nem tolakszik előre benne. Fehér húsú gyümölcsök, citrusok, őszibarack, körte, ananász, vanília egy kevés zöldes-virágos csavarral megbolondítva. 6p+ (11900 Ft - DropShop)

pegasusbaypinotnoir2013.jpg
Pegasus Bay Pinot Noir 2013
Több ültetvény és többféle klón termése került bele, kb. 10% egész fürtben. Spontán erjedt, majd 18 hónapig érlelődött burgundi barrique hordókban, amelyek 30%-a volt új.
Intenzív és mély illat, erdei gyümölcsök, szeder, finom fűszeresség, kis tejszín, leheletnyi érettség. A korty telt, vaskos korty, selymes, sima tapintású, széles savakra támaszkodik. Erdei gyümölcsök, málna, szeder, kis étcsoki, szép fás jegyek jellemzik. Hedonista, gazdag bor. 7p (14900 Ft - DropShop)


Irodalom:

Jancis Robinson, Hugh Johnson: A világ boratlasza

Mészáros Gabriella, Sánta Zoltán: Bortankönyv I.

https://borrajongo.blog.hu/2014/11/25/pegasus_bay_a_drop_shopban

https://vinoport.hu/eleterzes/az-europai-stilus-volt-a-minta/2368

https://vinoport.hu/eleterzes/rajnai-rizling-ot-erettsegi-fokozatban/2369

https://www.nzwine.com/en/our-regions/canterbury-north-canterbury/

https://www.pegasusbay.com/

https://www.maindivide.com/

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr4714598590

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szergo 2019.02.09. 07:49:20

Mely Új-zélandi borászatok pinói hajaznak inkább az óvilági stílusra a Gibbston Valley, Neudorf, Quartz Reef, Blank Canvas, Ata Rangi, Felton Road-ok közül szerinted?

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2019.02.09. 09:01:51

@szergo: Saját tapasztalatok alapján az utolsó kettőt mondanám, de kíváncsi lennék egy profi véleményére.

szergo 2019.02.17. 09:41:21

@JustAnotherALT: Köszönöm, azt én is olvastam már.
süti beállítások módosítása