A Borrajongó

Dupla öröm - Vida évjárat és új arculat bemutató

2019. január 29. 06:00 - rszabi

vida02_1.jpgElszánt boroscímke gyűjtőként (nincs olyan trükkös boroscímke amit egy vízforraló és egy hajszárító segítségével ne tudnék megkaparintani) dupla örömforrásnak számít, ha már egy önmagában is figyelemre méltó évjáratbemutatót egy egész kollekciónyi bűbájos címke premierje is  gyarapítja. Vida borászatot szép lassan az elmúlt években regisztráltam a legkedvesebb szekszárdi borászataim lajstromába. A Hidaspetre tizenhármas évjárata már két éve is feltűnt az év kedvencei listámban. Címkékkel együtt a szortiment is tisztult valamelyest, a koncepció rokonszenves és konzekvens. A borok a csúcsra szánt La Vida kivételével két, jól elhatárolt értékrendszer mentén lett csoportosítva. Az elsőbe került minden olyan bor ahol, a kellemes fogyaszthatóság és a jó ár/érték arány adja az előnyös tulajdonságok fő pilléreit. Ezek az alap, üzletekbe szánt, úgynevezett „tündér-borok”. A második csoport közös metszete, hogy a benne szereplő három bortípus a kiválasztott a szekszárdi arculat fő identitás képzőjének: kadarka, kékfrankos és a bikavér. Személy szerint nekem nagyon tetszik, amikor tudatosan leválasztja egy pince a cash-flow borait, az igazán fontosakról, a vevőnek ez egy fontos mankó lehet és előre predesztinálja, hogy mire számíthatunk a palack tartalmát illetően. A személyes kedvencem a Hidaspetre volt, a két évvel ezelőtti évjárat után megint elképesztő, koncentrációt, tisztaságot és komplexitást mutatott, szokatlanul magas minőségben a négyezer körüli hazai vörösborok között. Alapvetően és fundamentálisan kadarka rajongó vagyok, de a Hidaspetre minden aspektusában jobb volt az öreg tőkés kadarkánál. Testben, komplexitásában nem kunszt egy kadarka felé nőni, de ugyanakkor izgalomban és élvezhetőségben is fölé nőni, na az már igazi kuriózum.

A címkéket a spanyol Xavier Bas tervezte, aki számos céggel dolgozik együtt az étel- és italszektorban, többek között Alvario Palacios borainak címkéi is az ő nevéhez fűződnek. Xavier Bas 1 évig dolgozott a Vida borok új arculatán, ezalatt Szekszárdra is ellátogatott, hogy jobban megismerje a családot és a borok szülőföldjét.

Furmintfannal közös négykezes jegyzeteink:

Vida Tündérrózsa Rosé 2018
furmintfan: Cseresznyés, szamócás aromatika, tutti-fruttis aláfestés, szájban leheletnyi édességérzettel és fanyar zárással. Korrektül elkészített átlag-rosé. 4p-

rszabi: A kötelező tornagyakorlat a hazai borászoknak, amit kell azt tudja, szamóca illat, frissítő savak, tisztaság.  Az ára is rendben van. 3+

Vida Tündértánc 2016
furmintfan: 70% kékfrankos és 30% merlot. Piros bogyós gyümölcsök - elsősorban meggy - vezetnek illatban és ízben egyaránt. Könnyű, arányos, laza felépítésű, gyümölcsös bor. Egyszerű, de jól iható. 4p+

rszabi: Igazi dzsúzos szekszárdi gyümölcsbomba, egy ilyen belépő szintű kékfrankosnak nagyon jól áll a majd' egyharmadnyi merlot-s vérfrissítés. Valószínűleg túl savas és éles lenne szólóban, így viszont a merlot lekerekíti a savérzetet és selymesre polírozza a textúrát 1750 Ft-ért teljesen korrekt. 4+

Vida Ölelés 2016
furmintfan: 100% merlot. Egy fokkal érettebb és teltebb, mint az előző bor, de a test még mindig közepesnél könnyedebb, a korty viszont gömbölyűbb, több gyümölcsöt kínál, meggy, cseresznye, piros ribizli és málna
formájában. 5p

rszabi: Az alapsorozat legdrágább (2250 Ft) darabja. Illatában még hozza a szerethető szekszárdias, primer gyümölcsös jellege, de szájban már a fás, cseres hatás is észlelhető. Tartalmas, de kevésbé élvezetes és fogyasztható, mint a Tündértánc. 5-

Vida Bonsai Öregtőkés Kadarka 2016
furmintfan: Hűvösebb karakterű az eddigi boroknál, piros bogyós gyümölcsök, piros ribizli és a háttérben zöldfűszerek tűnnek fel illatában, ízében piros ribizli, eper, cseresznye, szintén zöldfűszerek. Könnyed, gördülékeny, de a savak és az érintésnyi tannin jó tartást biztosítanak. 5p+

rszabi: Színre siller, szájban sokkal inkább egri mint szekszárdi karakter. Nem mondanám, hogy éretlen az alapanyag, de szívesen megkóstoltam volna ugyanezt az alapanyagot, néhány nappal későbbi szüretből is. A korty végére a gyümölcsök lebirkózzák, a zöldes felhangokat és szép szamócás utóízzel búcsúzik. 5p

Vida Hidaspetre Kékfrankos 2015
furmintfan: Az illat kellemes, alapvetően gyümölcsökre hangolt, meggyes, málnás, érett piros gyümölcsös, halvány édesfűszeres aláfestéssel. A korty kerek, egységes, a hordó a háttérben marad, a tannin csak annyira
véteti észre magát, amennyire kell. A meggyes, málnás, szamócás gyümölcsösség mellett kevés fűszer és finom fanyarság díszíti a bort. 6p

rszabi: Nagyon sokrétű és vonzó illat. A fekete meggyes alapot, tejszín, balzsamecet és leheletnyi véres-húsos animalitás bolondítja meg. A tannin határozott kontúrt ad a kortynak, amit friss, de nem éles savak ellensúlyoznak. Lecsengése tiszta, hosszú és friss. 4200 Forintos árával és 7- pontjával nálam biztosan újrázni fog.

Vida Bikavér 2016
furmintfan: Málnás, erdei gyümölcsös, halványan fűszeres illat. Szájban karcsú, elegáns, kerek savak és bársonyos érzetű tannin keretezi. Piros bogyós gyümölcsök - málna, meggy, cseresznye, szamóca - szövik át a bort diszkrét fűszeresség kíséretében. 6p

rszabi: Csupán öt százaléknyi kadarka szerepel a házasításban, mégis kadarkásabb illatot nyújt, mint a Bonsai. Szájban is hasonló karakter mint az öregtőkés kadarka,  kivéve, hogy mind testben, intenzitásban és hosszban is legalább egy mérettel nagyobb. 6-

Vida La Vida 2013
furmintfan: Amolyan tipikus "dél-pannon nagyboros" illat: túlérettbe hajló gyümölcsök, szilva, kis likőrösség, konyakmeggy, édesfűszerek, pici gyógynövény és egészen minimális fűszerpaprika. Nagy, masszív testét elég sok és kicsit harapós tannin támogatja, úgy tűnik, hogy a fa nem találta még meg teljesen a helyét. Sok érett-túlérett fekete bogyós gyümölcs, fűszerek, pici gyógynövény és sok fa. 6p

rszabi: Szerintem nem annyira tipikus az az illat. A gyümölcsök határozottan érettek, de a szokásosnál, elegánsabb a kivitel, a rágható beltartalmat jól ellensúlyozza némi ribizliszáras vegetális aroma és egyértelműen kikandikál egy határozott fűszerpaprika illat is. Szájban erőteljes test, jelentős savak és perzisztens érzetű csersav definiálja. 7-

Vida La Vida 2013 Magnum
furmintfan: Mintha nem is ugyanaz a bor lakna a magnumban. Az illat és íz egyaránt sokkal frissebb, elegánsabb, szofisztikáltabb: szuperérett meggy, piros bogyós és erdei gyümölcsök,finom fűszeresség lengi át. A nagy test és a tannin itt szépen belakta a palackot, a bor sokkal elegánsabb, fiatalosabb, mint a kisebb palackos testvére. 7p

rszabi: Sajnos sokkal kevesebb tapasztalatom van a magnum palackos éréssel kapcsolatban mint szeretném, de az világosan látszik, hogy néhány év elteltével sokszor alig lehet közös metszetét találni ugyanannak a bornak a normál és a magnum palackos verziója között. A csersavak csiszoltabbak, az egész teljesen egybe érett, jönnek a tercier aromák, amitől az egésznek sokkal nemesebb érzete van. Klasszis bor, 7 pont.

 A rendezvényen meghívottként vehettünk részt, ezúton is köszönjük a rendezőknek a lehetőséget.  

 

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr5914578976

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirib 2019.02.04. 21:02:38

Hát, a poszton és az értékelésen felbuzdulva vettem egy 2015-ös Vida Hidaspetre Kékfrankost, igaz, a régebbi címkével, és egy egyszerű, mezei kékfrankost találtam a palackban, aminek a piaci átlagára 1500 ft (4 pont). Valószínűleg itt más borról lehet szó, de véleményem szerint ilyet komoly borász nem engedhet meg magának (ua.évjárat, dűlő, fajta=ua.az a bor a fogyasztó szemében nem??)

rszabi · http://borrajongo.blog.hu/ 2019.02.07. 08:34:26

@Hirib: Ez nagyon furcsa. Utána érdeklődtem, ha kapok érdemi választ, akkor megosztom majd itt. Hol lehet venni ilyen régi címkés Hidaspetret?

Hirib 2019.02.07. 21:14:21

@rszabi: Auchanban volt 4000-ről 2600-ra leértékelve.

szergo 2019.02.09. 07:42:08

A régi cimkés változatot én is kóstoltam a Hidaspetréből, nálam sem jutott tovább 4 pontnál. Borkereskedésnél vásároltam a palackot tavaly nyáron.