A Borrajongó

Évzárás a MyWine-ban, évnyitó a Kálvária Pincében

2019. január 11. 06:00 - furmintfan

Így cirka másfél hét pihenő után ideje lenne valamivel elindítani az évet a Borrajongón, úgyhogy egy laza egyveleg formájában ezt is meg teszem. Az előző év utolsó és az új esztendő első péntek estéje egyaránt a bor jegyében telt, van tehát miről írni. Az előző év utolsó péntek estéjén a MyWine-ban borozgattam baráti társasággal, január első péntekjén pedig Kézdy Dániel meghívására verődött össze egy kisebb kompánia a házigazda borbarátaiból. Mindkét alkalommal előkerültek érdekes borok és korábbi évjáratú palackok is. A két este "termését" kötöttem csokorba az idei első blogposztban.
 kalvaria201901_00.jpg

I. MyWine

Spiegelberg Hárslevelű 2014
Sárga húsú gyümölcsös, enyhén zöldfűszeres illat, leheletnyi bizonytalansággal és érezhető botrytises beütéssel. Szájban telt, olajos textúrát mutat, barackfélék, narancs, zöldfászerek tűnnek fel. Érdekes, hogy tavaly is kóstoltam (talán egy rossz palackot) és akkor jóval több bizonytalanságot véltem felfedezni benne. 6p


Centurio Szürkebarát 2017
Pirkadtas szín, halvány narancsos reflexek. Illatában őszibarack, pici mandula, kis fűszer, amely ízben citrusokkal, sárga húsú gyümölcsökkel egészül ki. Kerek, egységes szerkezetű, egyszerre könnyed és tartalmas. Szürkebarát-szkeptikus barátimat is meggyőzte az asztalnál. 6p-

mywine201812_02.jpg
Kislaki Riesling Válogatás 2015
Egon Müller klónszelekció Muzsláról, szűztermés. Érett almás, őszibarackos illat, picike kőporos fedettséggel. Széles és feszes savakra épül, 8 gramm maradékcukor kerekíti félszárazra, bár érzetre inkább csak off-drynak tűnik. Alma- és barackfélék, sárga húsú gyümölcsök dominálnak ízében, a hordó hátulról támogatja. 6p-

mywine201812_03.jpg
Orsolya Olaszrizling 2017
Meglepően illatos, csupa fehér virág és zöldalma, körtéve és zöld őszibarackkal. A korty könnyed, gördülékeny, savai üdék, de az alkohol egy kicsit magas (14%). A citrusos, lime-os, zöldalmás és zöld őszibarackos ízjegyek mellé a végén kevés mandulás kesernye társul. 5p

mywine201812_04.jpg
Pálffy Tramini 2016
Nem tolakodó, inkább moderált, de fajtajelleges illat szőlővel, licsivel, ananásszal, halvány fűszerességel. Savai szépen megmaradtak, jó egyensúlyt mutat, zamatos, fehér húsú gyümölcsös, szőlős, finoman fűszeres. 5p+

mywine201812_05.jpg
Bodrog Borműhely Dry 2017
Intenzív, sárga húsú gyümölcsös illat, sárga húsú őszibarackkal, édes almával, körtével és birssel. Feszes savai mellett egy kevés maradékcukor kerekíti, ízben is az illat gyümölcsei térnek vissza. 5p

mywine201812_01.jpg
2HA Virgin Merlot 2010
Illata alapján valószínűleg enyhén lappangó dugósság volt a palackban, de ízben ez szinte egyáltalán nem tűnt fel. Tehát illatban enyhe bizonytalanság, zöldfűszerek, menta, piros bogyós gyümölcsök, cseresznye. Kóstolva karcsú, könnyed, remekül tart a korához képest és teljesen varratmentes a szerkezet. Sok piros bogyós gyümölcs színezi - eper, meggy, cseresznye - halvány fűszerességgel. 6p


Attila Pince Cabernet Franc 2011
Illatban érett piros bogyós gyümölcsök, kis zöldfűszer, kapor, leheletnyi "kovi ubi". A szerkezet alapján előbb tippeltem volna pinot-ra vagy karadkára: közepesnél karcsúbb, finom savakkal és kevés tanninnal. Érett piros bogyós gyümölcsök mellett zöldfűszerek jellemzik ízét is. 6p

mywine201812_08.jpg
Variszkusz Blues a Kedvem 2016
Fanyar meggy, savanykás piros bogyós gyümölcsök, pici marcipán érezhető illatában és szájban is kb. ugyanez köszön vissza, halvány fűszerességgel. Lendületes, feszes savakra épül a korty, amelyben mintha még egy minimális CO2 is érezhető lenne. 5p

mywine201812_10.jpg
Szentesi Merlot 2015
Érett meggy, erdei gyümölcsök, áfonya, zöldfűszerek és pici kökény színezi az illatot. Közepes testű, arányos felépítésű, tanninja picit tapad és fogós. Erdei gyümölcsök, fekete bogyósok, áfonya, meggy, kevés étcsoki jelenik meg ízben. 6p+

mywine201812_09.jpg
Kislaki Pinot Noir Válogatás 2015
Zöldfűszerek, piros ribizli, cseresznye, piros bogyós gyümölcsök, ribizliszár jellemzi az aromatikát. Kicsit alulérettnek tűnt nekem, a zöldes jegyek, a mennyiségre kevés, de picit húzós tannin és a citrusosba hajló sav alapján legalábbis erre következtettem. 4p+


II. Kálvária Pince

kalvaria201901_01.jpg
Planina Siller 2017
Édes piros bogyós gyümölcsök, szamóca, csersznye, pici édesfűszer díszíti. Kellően tartalmas, jó savakra épül, de kerek is a korty. 4p+

kalvaria201901_02.jpg
Takács Lajos Hiteles Literes Furmint 2017
Érett fehér és sárga húsú gyümölcsök, körte, őszibarack, édes citrusok, pici narancs és mandarin, virágpor és méz. Szájban kerek, ízes, érezhető maradékcukorral, halvány sóssággal. Biztos voltam benne, hogy kóstoltam már, de csak a lehetséges opciók felsorolásakor jöttem rá, hogy mi volt a pohárban. 5p+

kalvaria201901_03.jpg
Levente Pince Barabás Cibike Szűretlen Olaszrizling 2015
Érdekes és intenzív illat: kókusz, vanília, virágok, jázmin, sárgadinnye, ananász, az összhatás kicsit olyan mintha egy kézkrémes tégelybe szagoltam volna. Élénken kezdenek, majd kicsit lelágyulnak a savak, nem is tart túl hosszan, a korty végén pici fa és kesernye is feltűnik. Édes citrusok, sárga húsú gyümölcsök, pici édesfűszer a fő díszítőjegyek. 5p

kalvaria201901_04.jpg
Barcza Bálint Juhfark Válogatás 2015
Illatában sárga alma, őszibarack, narancsvirág, pici mandula. Élénk, még épp nem kemény savak mellett leheletnyit emelkedett az alkohol. A fajtához képest egészen zamatos és ízgazdag. Őszibarack, alma, citrusok, pici narancshéj, némi édesfűszer és süteményes jegy kíséri. 6p-

kalvaria201901_05.jpg
Demeter Zoltán Szerelmi Hárslevelű 2013
Aranyba hajló szín, finoman érett illat. Almalé, sárga húsú gyümölcsök, őszibarackkonzerv, pici széna és gomba. Kerek és élmentes, elég tartalmas és gazdag is, de már érezhető az érettség. Sárga alma, narancs, konzerv őszibarack és ananász, kis fűszer, leheletnyi cseresség és pici kesernye. Az viszonylag gyorsan megvolt a társaságnak, hogy ez egy érettebb DZ bor lehet, de korábbi évjáratra tippeltünk. 6p

kalvaria201901_09.jpg
Balassa Betsek Andezit Furmint 2012 Magnum
Érett fehér és sárga húsú gyümölcsök és rengeteg édesfűszer határozza meg az illatot, az érés jeleként feltűnik egy kis birs és grillázs is. Vastag és telt bor, emelkedett érzetű alkohollal, főleg ízben elég határozott hordóhatással (ami levegő hatására visszahúzódik), és a korty második felére lelágyuló savakkal - érezhető, hogy meleg évjárat szülötte. Gazdagsága viszont tagadhatatlan: szegfűszeg, szegfűbors, fekete bors, gyömbér, sárga húsú őszibarack, körte, érett alma, édes citrusok adják egymásnak a kilincset. 6p+

kalvaria201901_06.jpg
St. Andrea Kovászó Chardonnay 2006
Szépen érett illat gombával, avarral, pici mandulával, édesfűszerekkel és sóban eltett citrommal. A korty kerek, sima, tartalmas, de nem terül szét, a savak jó tartást biztosítanak, az alkohol nem magas. Citromkrém, aszalt gyümölcsök, mandula, halvány gombás jegyek, pici fa alkotja az ízprofilt. Nagyon szépen érik, több évet letagadhatna. 6p+

kalvaria201901_07.jpg
Somlói Apátsági Pince Hárslevelű 2009
Érett és aszalt sárga húsú és trópusi gyümölcsök vezetik az illatot, főleg sárgabarack és mangókonzerv formájában, zöldfűszeres aláfestéssel. Szájban enyhén édeskésbe hajlik (26 g/l a maradékcukor, ennél kevesebbet mondtam volna), gömbölyű, a végén pici kesernyével. Érett és aszalt sárga húsú gyümölcsök, pici grillázs, kevés édesfűszer, csipetnyi só és halványan kezdődő sherry-re emlékeztető jegyek színezik. 6p

kalvaria201901_08.jpg
Bojan Basa Jantar Amber Wine 2015
Egy szürkebarátból készített narancsbor a Szerémségből. Enyhén szúrós illat, benne narancshéj, füst, tömjén, pici lló és földesség is feltűnik. Erős közepes test, emelkedett alkohol-érzet, pici cseresség jellemzi, ízében narancshéj, narancs, füst, halvány sósság és enyhe kesernye. 6p-

kalvaria201901_10.jpg
Dukay-Sagmeister Szigeti Kadarka 2015
Illatát piros bogyós gyümölcsök határozzák meg: piros ribizli, málna, csipkebogyó, zöldfűszerek kíséretében. Feszes savakra épül nagyjából közepes test, ízében josta, málna, meggy, zöldfűszerek. Van egy pici zöldes aláfestés benne és az utóíze sem tetszik igazán. 5p+

Szuromi Misi Pinot Noir 2016
Nem forgalmi tétel. Illatban ribizli, zöldfűszerek, egy kis kovi ubi, halvány földes-krumplis jegyek, pici illó. Tartalmas, de egyszerre édeskés és fanyar, tanninja poros, szerkezete kissé kusza. Erdei gyümölcsök, áfonya, kökény és som tűnik fel benne, ismét zöldfűszerek és némi illó mentén. 4p

kalvaria201901_13.jpg
Petrányi Syrah 2015
Fiatalos, lilás szín és vonzó illat fogad: málna, cseresznye, szamóca, szeder, amely ízben finom édeskés fűszerességgel egészül ki. Közepes test mellett jól kitöltött, húsos, gyümölcsös a korty, szépen dolgozik alá a sav és nem túl sok tannin. 6p-

kalvaria201901_12.jpg
Heimann Syrah Válogatás 2012
Érett erdei gyümölcsök, főleg fekete bogyós fajtákból, kék áfonya, szeder, sok fűszer, bors, enyhe likőrösség, halványan sós mandula tűnik fel illatban. Testes, vaskos anyag, amelyben minden sok, de semmi nem lóg ki és még a magas alkoholt (15,5%) is képes elnyelni. Érett és túlérett fekete bogyósok, szeder, áfonya, kökény, zöldfűszerek és édesfűszerek, szederlikőr, édesgyökér, étcsoki és kávé. Hedonista bor, túlzásaival együtt is szerettem. 6p+

kalvaria201901_11.jpg
Zull Pinot Noir 2013
Sem illatban, sem ízben nem túl komplex, érett piros bogyós gyümölcsökre (szamóca, másodsorban málna és cseresznye) épít, némi zöldfűszeres, édesfűszeres körítéssel, finoman adagolt hordóval. Minden a helyén van benne, kerek, egységes, kilógó, bántó élek nélkül. Izgalommentes, de profi munka. 6p-

kalvaria201901_14.jpg
Domaine La Barroche Pure Chateauneuf-du-Pape 2014
Nem különösebben intenzív, de jól definiált illatát érett piros bogyós gyümölcsök uralják, cseresznye, meggy, málna formájában, diszkrét fűszerességgel. Egységes, komoly szerkezetet villant, mégsem nehéz, tömény vagy otromba, inkább csak kicsit zárkózott és a tannin is fogós. Érett piros bogyós és erdei gyümölcsök, finom fűszeresség, pici étcsoki színezi. Kis vita alakult ki azon, hogy ki mennyi időre tenné még el, én minimum 3 év fektetést még megszavaznék neki, de feltehetően hosszú ideig eltartható bor ez. Most: 7p

kalvaria201901_15.jpg
Pannonhalmi Apátsági Pincészet Infusio 2013
Érdekes illat: enyhe szúrósság és pici tökmag tűnik fel először, majd érkeznek az erdei gyümölcsök, enyhe földes-temperás-istállós fuvallat, fűszerek, római kömény, egy kis likőrösség és pici zöldpaprika. Szájban bársonyos tannin, széles sav, nagy test, enyhén magas alkohol keretezi, ízében porrá aszalt és érett fekete bogyósok, fűszerek, étcsoki és pici paprika. Ízben jobb, de az illat elég disszonáns. 6p-

kalvaria201901_16.jpg
Gál Tibor Egri Bikavér Superior 2009
Fekete bogyós gyümölcsök, zöldfűszerek, kapor, kovászos uborka, pici illó. Szájban arányos, stabil szerkezetű, de kicsit alulérettnek tűnik, átszövi egy kis zöldesség az egész bort. Meggy, fekete bogyós gyümölcsök, ribizli, áfonya, zöldfűszerek jellemzik ízét. 6p-

kalvaria201901_17.jpg
Szentesi Pince Kékfrankos 2009
Finoman érett bor, szilvával, erdei gyümölcsökkel, meggyel, fekete cseresznyével, finom balzsamecetkrémmel. Talán utóbbi miatt volt számomra valamelyest olaszos hangulata. Közepes teste mellett jó egyensúlyt mutat, a tannin nem sok, sima, ízében meggy, szilva, fűszerek, minimális vadhúsos villanás, pici paprika és megint a balzsamkrém. 6p

kalvaria201901_18.jpg
Bock Magnificio 2006
Érett-aszalt piros bogyós gyümölcsök és meggy, balzsamecet, csipetnyi dohány, enyhe véres-földes, halványan mák és földes jegyek. Testes, vaskos bor, enyhén emelkedett az alkohol, sok a tannin, de egyik sem bánt igazán, elbírja a bor. Porrá aszalt és érett piros és fekete bogyós gyümölcsök, meggy, különféle fűszerek egyvelege díszíti. 7p

kalvaria201901_19.jpg
Lenkey Mangó Fordítás 2006
Érett, egyed illat: aszalt sárgabarack, csipkebogyó, konzervmangó kandírozott narancs, mellette pici gomba és már egy kevés sütőtök. A lüktető savak szépen ellenpontozzák a maradékcukrot, de a korty felszíne sima, selymes, csak a végén van egyfajta enyhén poros érzet. Kerek, gazdag, olajos textúra, sárgabarack, mangó, kandírozott narancs, pici sütőtök. 7p

kalvaria201901_20.jpg
Demetervin Szamorodni 2013
Őszibarackos, sárgabarackos, trópusi gyümölcsös illat- és ízvilág, szájban még mandarinnal és pici fűszerrel. Közepes testével aránylag könnyedebbnek mondható, de így is elég sűrű és krémes, jó sav-cukor egyensúllyal, még aránylag fiatalos gyümölcsös ízvilággal, halványabb botrytises karakterrel. 6p

kalvaria201901_21.jpg
Bott Pince Szamorodni 2011
Ez a bor végül adminisztrációs problémák miatt Bott-rytis 2011-ként lett újrapalackozva és forgalomba hozva, a gyorsabbak és szerencsésebbek még szamorodniként is kóstolhatták. Finom édes fűszeresség, vanília, sárgabarack, sárga húsú gyümölcsök, mandarinolaj játszik illatában. Kóstolva kerek, sűrű, selymesen kényeztető krémességgel, enyhe édesség-hangsúllyal, de cserébe intenzív és gazdag ízkavalkáddal: trópusi gyümölcssaláta, sárgabarack, sárga húsú őszibarack, mandarin, narancs, narancshéj és édesfűszerek. 7p+

kalvaria201901_22.jpg
Gizella Pince Dénes Aszú 2013
Illata csordultig tele sárga húsú és trópusi gyümölcsökkel, sárgabarackkal, mangóval, finom fűszeres, gyömbéres aláfestéssel. Elegáns és tartalmas, szép sav-cukor összjáték, gazdag és összetett ízkép: sárgabarack, sárga húsú őszibarack, mangó, ananász, keleti fűszerek, gyömbér, vanília. Méltó zárása az estének. 8p-

 

Takács Alexandrosznak köszönet a meglepetés tételekért a MyWine-ban, Kézdy Dánielnek pedig köszönet a remek kóstolóért és vendéglátásért a Kálvária Pincében.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr5914538308

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.