A Borrajongó

Egy kis suttyóság néha belefér, nem igaz?

2018. december 03. 06:00 - akov

Hát, ha valami nehéz és kemény, akkor az a bormarketing. Sokszor nem csak csinálni erőfeszítés, de bizony elszenvedni is az. Két faragatlan gyémántot szeretnék most nektek megmutatni, amely a tudattalanra építve próbál önnön magánál egy kicsit nagyobbat kommunikálni.

petreny_borgundi.jpg

A Petrény Borgundi Egri Bikavér 2012 az Auchan középső polcáról mosolygott, mit mosolygott, kacagott rám. Egy röpke pillanatig nem is fogtam fel azt a mély profánságot, amit látok. Borgundi. Érted, egy Borgundi az Egri Borvidék lankáiról. És rögtön Bikavér is. A Petrény borászattól – ugyan elég nagyok, a régen frissített honlapjuk 100 hektáros termőterületről beszél, a borok leírásánál röpködnek a „csúcsminőség”, az „elegáns keménység” és ehhez hasonló megfogalmazások – a legelső bor, amit kóstoltam a Big Band Superior Egri Bikavér 2009 volt. Borzalmasan dohos-krumplis volt, sajnos ki kellett öntetünk és még csak olcsó sem volt. Írtam erről a klasszikus egri pince-problémáról korábban, azóta sincsenek megnyugtató hírek a témában. Csak a csend.

Na most, három évjárattal később már sikerült végre egy jó Borgundit összerakni. Hogy miért gáz ez? Burgundia érinthetetlen? Nem, a fenéket az. Burgundia szent? Nem, nincsenek szent tehenek. Hát akkor? A válasz egyszerű. Bármi jut eszembe, legyen az a talaj, a klíma, a fajták, a művelésmódok, a termelői filozófia, a pincék, a hordóhasználat, a borok ára, a borok minősége stb. nehezen tudok elképzelni az Egri Borvidéknél különbözőbben Burgundiánál. Egyetlen egri bort sem ittam, amely egy kicsit is emlékeztetett volna egy-egy kósza Burgundira. Olcsó vidéki vicc ez (magam is vidéki vagyok, nem szégyelltem sosem), egy csibész somolygás, egy pillantás az elérhetetlenre. És ekkor látok meg az Auchanban az alsó polcon egy 21.500Ft-os Vosne-Romanée-t. Milyen boldogság, hogy ehelyett egy igazi Borgundihoz juthatok már cirka 2000Ft-ért…

ludanyi_all_you_need.jpg

Az All You Need Is Wine Riesling egy picit nehezebben adja magát, már-már azt hinnéd, hogy ez valami külföldi bor. Minimum egy német rajnai, esetleg osztrák, de akár új-zélandi is lehet! Kicsit rázoomolva a címkére hamar megtörik a lelkesedés. Olcsó design és papír. Ha egyet fordítunk a palackon, szembesülünk a valósággal. Egy mátrai olaszrizling tájbor próbál nagyobbnak látszani. És milyen jó megtudni, hogy semmi másra nincs szükségünk, csak erre a minden bizonnyal kivételes nedűre. A bort az eleddig számomra ismeretlen, gyöngyöstarjáni Ludányi Gábor termelte (a blogon többször szereplő centurios Ludányi Balázsnak csak névrokona). De végül megnyugodhatunk. A bor „Limited Edition”, azaz minden bizonnyal komoly minőséget képvisel, de szerencsére nem készült sok belőle. Szinte hallani a német, az osztrák és az új-zélandi bortermelők generációinak megnyugvó sóhajait.

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr8314411224

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

spiritmaster 2018.12.03. 10:35:26

Most a vörösről megtudtam, hogy sikerült összerakni. Ok. De a fehérről ennyit sem. Milyen maga a bor?

akov · http://borrajongo.blog.hu 2018.12.03. 11:16:33

@spiritmaster: Egyik bort sem kóstoltam, csak a külsőségekkel foglalkoztam. Ez van. :)

blend11 2018.12.03. 13:46:33

köszönjük ezt az igazán informatívra sikerült posztot.

Syntax Error · http://vino.syntaxerror.hu/ 2018.12.03. 14:52:56

Az a Borgundi szóvicc az büntet. Én is ittam egy Big Band-et tőlük, az ízlett, nem fedeztem fel benne se dohot se más hibát, szóval a bor még akár jó is lehet de ilyen szóviccért jár a napirajz sticker: http://kereso.napirajz.hu/sticker/szóviccért.jpg

Az All You Need Is Wine csak szánalmasan közhelyes :) kicsit jobban zavar hogy riesling-nek mondja az olaszrizlinget.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2018.12.03. 14:56:32

@Syntax Error: köszi. Lehet kicsit félreérthető voltam a 2. borral kapcsolatban, de nekem a riesling-rizling a gázos pont. A többi csak dagályos parasztvakítás.

varga.daniel.sokbor · sokbor.blog.hu 2018.12.04. 05:15:20

Most jut csak eszembe, hogy miközben ezeken (jogosan) fennakadunk, mennyire magától értetődő Bock Józsi Ermitage-a (ami nem rossz, de szintén nem egy Hermitage :) )
süti beállítások módosítása