A Borrajongó

Évjáratkezdés – Pannonhalmi A. P. St. Martinus Cuvée 2018

2018. november 22. 06:00 - ungert

Egészen pontosan egyetlen olyan újbor van a piacon, amely stabil minőségével és szórakoztató karakterével képes kérdés nélkül évről-évre a kötelező vásárlólistám oszlopos tagja maradni. A pannonhalmi St. Martinus ugyanis emlékeim szerint ott volt az első borok között úgy hat-hét évvel ezelőtt, amikor szeszfogyasztásomat bizonytalan lépésekkel igyekeztem nemcsak mennyiségi, hanem minőségi keretek közé is terelni.

És hát itt van most is, mert még ennyi év után is szórakoztató olyan ideit inni, amely bár közel sem mutat túl önmagán, mégis újra és újra őszinte, tiszta és finom tud lenni. Éppen annyira mélységmentesen élményszerű, amennyire ebben a műfajban az ideális körülmények mellett megalapozottan elvárható, és hát mégis az a helyzet, hogy ezzel a tehetséggel máris visszakézből teljesíti túl hazai stílustársait.

37218b92-deb7-42c3-90f4-1cd274544cac.JPEG

Itt és most ugyanis szerencse és elvárás is egyben, hogy a letisztulva megújult címkén kívül semmiféle meglepetésbe sem botlunk. Kettőezer-tizennyolc St. Martinusa tökéletesen lineáris folytatása az eddig megkezdett stílusútnak. Természetéből fakadóan hordómentes, chardonnay, tramini és királyleányka alkotja, ráadásul rutinból tud mindent, amit ebben a kategóriában tudni érdemes.

Mentes a pacsulitól, cserébe visszafogottabban, de mégis kifejezően fűszeres és gyümölcsös. Szájban tökéletesen illatazonos, a szájzúzó fajélesztős karakter helyett természetesen gyümölcsszerűbb összhatást, lendületes savakat, áramvonalasabb, de nem túlzóan vékony karaktert és meglepően hosszú, kifejezően fűszeres utóízt kínál. Nem az illatos fajták közhelyességével közelíti a frissesség definícióját, éppen ezért viszonylag dimenziógazdag és érdekes is.

Ráadásul jólesik az első, és nem egész egy órával később a palack végéről még az utolsó pohár is. Nincs rajta mit megfejteni, de vitán felül borszerű, ráadásul rendkívül jó inni is. Tömeges újbor-ostromra semmiképpen sem motiválnék senkit sem, de ha a műfajon belül jó hazait akarunk inni, idén is célszerű Pannonhalmát választani. Stabil, de az élvezeti értékét közel sem kifejező 5 pont a jutalma. Árában van. (1990 Ft, Bortársaság)

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr3714383694

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2018.11.24. 07:53:10

Köszi. Nemrég itt is elfogyott egy palack, hasonló tapasztalatokkal. :)
süti beállítások módosítása