A Borrajongó

Tokaji (1/2) évjáratkörkép a Bortársaságnál - 2017

2018. november 19. 06:00 - furmintfan

Itt a november, itt a már hagyományossá vált Tokaji évjáratkörkép a Bortársaságnál. Szerencsére elég sok pincészet bora elérhető a kereskedés kínálatában, így szokás szerint két részletben került sor a frissen polcra kerülő száraz borok bemutatkozására, a borászok prezentálásában. Sajnos - a tavalyi év után megint - idén is úgy alakult, hogy egyéb elfoglaltság miatt csak az első kóstolóra tudtam elmenni, így csak az ott kínált borokról tudok beszámolni. A telt házas kóstolón a hangulat szokás szerint remek volt, csupa ismerős arccal mind a borászok, mind a közönség soraiban.
 bttokaj2017.jpg

Amellett, hogy az esemény jellegéből, a rendelkezésre álló idő korlátaiból és kínált tételek számából adódóan ez a kóstoló (is) inkább csak benyomások, semmit mélyen szántó értékelések rögzítésére volt alkalmas, fontos megjegyezni - bár nyilvánvaló - , hogy ezek a borok még nagyon fiatalok, nagy részüknek még érdemes hónapokat, esetleg éveket eltölteni a palackban fogyasztás előtt. Így aztán a pontszám erősen zárójeles és picinyke részben talán a jövőnek, a borban lévő potenciálnak is szólhat egyes esetekben. A Szepsy szárazak egyelőre monolit ásványtömbök, kíváncsi leszek, hogy alakulnak. A Nobilis- és Gizella-borok egy részéhez már volt szerencsém 1 hónapja, érdekes módon most a hordó bélyegét erősebbnek éreztem ugyanazokon a borokon, nem tudom, hogy hőmérséklet/szellőzés/aktuális forma (az enyém vagy a boroké) mekkora szerepet játszott ebben.
A borok 2016 után kiegyensúlyozottabbak, barátságosabbak, kevésbé sav-hangsúlyosak, de nem is olyan könnyen megközelíthetőek jelenlegi állapotukban, mint a 2015-ös évjárat borai voltak ilyen idősen.

bttokaj2017_balassa.jpg 

Balassa Bomboly Furmint 2017
Fehér húsú gyümölcsök, körte, őszibarack, finom fűszeresség és sós jegyek vezetik illatát és ízét. Eléggé lendületes, szikár, tömör kortyközépre épülő, arányos felépítésű bor. 6p+

Balassa Nyulászó Furmint 2017
Teltebb, koncentráltabb, és ahogy idővel nyílik, talán részletgazdagabb is, mint a Bomboly. Zöldalma, körte, virágok, citrusok, pici sósság. Széles, enyhén olajos textúrájú, mégis elegáns, a korty hosszan kitart. Persze még nagyon fiatal. 7p

Balassa Nyulászó Szamorodni 2013
Kajszibarack-lekvár, trópusi gyümölcsök, ananász, mangó, szőlő, licsi, kandírozott citrusok, narancshéj. Gazdag, hömpölygős korty, olajos textúra, aszúkhoz méltó beltartalom, koncentráció és mélység, 235 g/l maradékcukor. 8p

 bttokaj2017_gizella.jpg

Gizella Furmint 2017
Körte, őszibarack, édesfűszerek dominálják az illatot. A korty feszes, húsos, kevés maradékcukor kerekít a savakon. Ízében körte, alma, citrusok, édesfűszerek. Itt és most úgy éreztem, hogy még kicsit elöl van a hordó, nem fog ártani egy kis fektetés. 6p

Gizella Szent Tamás Hárslevelű 2017
Édesfűszerek, körte, őszibarack, citrusok, sárga húsú gyümölcsök. Testes, a 13 g/l maradékcukornak köszönhetően enyhén édeskés érzetű, kerek, gazdag bor, amely bőven érhet még. 6p+

Gizella Szamorodni 2017
Sárga húsú és trópusi gyümölcsök, sárga húsú őszibarack, mangó, sok fűszer díszíti. A korty kerek, krémes, jó koncentrációt mutat, kicsit még kerekedhet, simulhat a palackban, hogy a hordó is teljesen beépüljön. 7p

 bttokaj2017_homonna.jpg

Homonna Furmint-Hárslevelű 2017
Az illat eleinte visszafogott, de szépen nyílik, fehér húsú gyümölcsöket mutat. A korty magja tömör, a bor feszessége, relatív szikársága ellenére mégis kerek, már most fogyasztható. Citrusok, őszibarack, finom sósság, zöldfűszerek, finom hordóhatás. Nagyon tetszett. (Külön öröm, hogy Attila lecserélte a dugó+viasz kombót DIAM-ra. :)) 7p-

Homonna Határi Furmint 2017
Teltebb, tömörebb  és rusztikusabb mint az "alapbor". Citrusok, narancs, fűszerek, sós villanások, hosszú lecsengés. Kicsit zárt még, egyelőre nem adja könnyen magát, de érezhetően komoly anyag és mindig érdemes várni rá, hogy kinyíljon. 7p

Homonna Édes Hármas 2016
Őszibarack, trópusi gyümölcsök, édes alma és körte a vezető ízjegyek. Aránylag könnyű késői szüretelésű bor, jó savakkal, puha tapintású textúrával. 6p

 bttokaj2017_kikelet.jpg

Kikelet Pezsgő Brut 2015
70% hárslevelű, 30% furmint. A Nobilis pezsgőhöz képest érettebb, érleltebb és gyümölcsösebb vonalat képvisel. Picikét szúrós eleinte, majd alma, birsalma, sárga húsú gyümölcsök, élesztős jegyek tűnnek fel. 6p-

Kikelet Birtok Furmint 2017
Gyönyörű, friss illat, élményszámba megy: zöld tea, virágok, fehér húsú őszibarack, nyári alma, finom fűszeresség. Kecses, elegáns bor, citrusokkal, fehér húsú gyümölcsökkel, zöldalmával, körtével és diszkrét fűszerességgel. Egy másik kedvenc az estéről. 7p-

Kikelet Váti Hárslevelű 2017
Orrban hozza a friss Kikelet-borokra sokszor jellemző sauvignon blanc-os, zöldes villanásokat, őszibarackos, trópusi gyümölcsös, citrusos jegyek mellett. Telt, kerek és feszes korty, citrusokkal, fehér húsú gyümölcsökkel, körtével, őszibarackkal, vaníliával. Még kicsit zárkózott, de szép jövő állhat előtte. 7p

Kikelet Aszú 2013
Trópusi gyümölcsös, édes citrusos, édesfűszeres, gyógynövényes, enyhén túrókrémes illat, trópusi gyümölcsös, sárgabarackos, narancsos, édesfűszeres ízvilág. Filigrán, kecses aszú, nem nagyon koncentrált (persze beltartalomnak sincs híján), de rendkívül elegáns. 7p+

 bttokaj2017_montium.jpg

Montium Birtok Furmint 2017
Visszafogott, törékeny illatában gyöngyvirág, fehér virágok, körte és fehér húsú gyümölcsök. A korty könnyű, kecses, kerek és puha tapintású, őszibarackkal, körtével, mandarinnal. 6p-

Montium Kozér-dűlő Hárslevelű 2017
Sárga és fehér húsú gyümölcsök, sárgabarack, alma, körte, narancs, édes citrusok, pici Haribo, de ízben már halvány sósság is megjelenik. A stabil vázat kerek korty öleli körbe, a savakat szépen kiegyensúlyozza a kevéske maradékcukor. Szerettem és van is még benne potenciál, hogy feljebb lépjen. 6p

Montium Késői Szüret 2017
96 g/l maradékcukor, 8 g/l sav, botrytises szemeket is tartalmazott az alapanyag. Sárga húsú őszibarack, sárgabarack, ananász, mangó, ízben pluszban narancs, citrusok. A komoly savkészlet jól ellentart a maradékcukornak, a bor pedig nagyon élvezetes, csupa trópusi gyümölcs saláta. 6p

 bttokaj2017_szepsy.jpg

Szepsy Percze Furmint 2017
Az illatban gyümölcsöket hiába keresünk, amit kínál, az só, sok fűszer, pici sós földimogyoró. Tömör mag, lazább felépítés - utóbbi legalábbis az utána következő Úrágya mellett -, markáns sósság, kevés fehér húsú gyümölcs. Most elég szigorú és zárt, ezt is inkább később kóstolnám újra. 6p

Szepsy Úrágya Furmint 2017
Fülledten kezd, majd lassan nyílik az illat, a sós, gyurmás jegyek mellett fehér húsú gyümölcsök is megjelennek. Tömör, koncentrált és elég zárkózott, jelenlegi állapotában amolyan "szerkezetbor", sós-köves asszociációkon, némi sós citromon és minimális fehér húsú gyümölcsökön túl nem túl bőkezű. Persze ez is csikó még. 6p

Szepsy Aszú 2013
Gazdag és mély illat, sárgabarack-esszencia, körte, trópusi gyümölcsök, gyömbér, finom fűszeresség. Koncentrált, komplex anyag, elképesztő mélység és gazdagság, végtelen lecsengés, már most. Sárgabarack, trópusi gyümölcsök, keleti fűszerek. Itt nincs sok kérdés. :) 8p+

 bttokaj2017_nobilispezsgo.jpg

Tokaj Nobilis Pezsgő Brut Nature 2016
Őszibarack, zöldalma, fehér húsú gyümölcsök, pici virág, gyógynövények színezik. Szikár váz, jó savak és bubik, elegáns kivitelezés. 6p+

Tokaj Nobilis Barakonyi Hárslevelű 2017
Most valahogy megült rajta a hordó - legalábbis frissen nyitott palackból kóstolva - (1 hónapja a pincénél nem éreztem, ott azt hiszem, már nyitott palackból kaptam), mellette sárga húsú gyümölcsök, narancs, sok fűszer öltözteti a közepes testet és a széles savakat. Fura, mert 1 hónapja alulról karcolta 7 pontot, most inkább a 6 pontot. Fiatalon más évjáratban is hasonló volt a hordó-jelenlét, de idővel mindig simán kirúgta magát a bor, biztosan most is így lesz.  A saját palackokkal biztosan várok még.

Tokaj Nobilis Barakonyi Karós Furmint 2017
Édesfűszerek, fehér húsú gyümölcsök, pici almahéj színezi az illatot. Masszív felépítésű, sűrű, tömör, komoly savakra épül. Érett őszibarack, narancs, szép fűszeresség jellemzi. Ígéretes, de mindenképpen időt kér még. 6p+

Tokaj Nobilis Amicus 2013
Gazdag édes fűszeresség, trópusi gyümölcsök, ananász, körtekompót, őszibarack-befőtt, pici dohány jellemzi az aromatikát. Szépen belakta a palackot, a 125 g/l maradékcukrot jól kiegyensúlyozzák a savak, elegáns összhatást produkálva. 7p

 bttokaj2017_nobilis.jpg

 

A kóstolón saját költségemen vettem részt.

 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr5914360245

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pecz 2018.11.19. 10:45:09

Hiába na, nekem nincs ilyen kifinomult ízlésem, ezért valószinűleg meg sem érdemlem ezeket a borokat. Nagy kérdés, hoyg a száraz Szepsy-kből mi lesz, lehet hogy a világ legjobb borai. Nekem az Úrágyának ez az első évjárata, ami nem ízlett. A Szepsy aszú mindent vitt, semmi más a kóstolón nem volt hozzá foghtaó.
Igazából, amiért írok, az a Montium. Nyílván nem ugyanabban a ligában focizik, mint az összes többi. Kérdezhetném úgy is, hogy kerül ebbe a körbe. Ezekre a borokra 6 pontot adni, hát tudod.. MÉg serencse, hogy nem egyforma az emberek ízlése...

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2018.11.19. 10:52:59

@pecz: A Szepsy aszút illetően egyetértünk.
Ez az Úrágya szerintem jobb lehet, mint a 2015-ös, mert az nekem már 2 évesen is öregnek tűnt.
A Montium borok nagyon kecses, kiegyensúlyozott borok voltak. Koncentrációban biztosan elmaradnak sok másik itt kóstolt bortól, de fogyaszthatóságban, eleganciában sokakat megelőznek. Szerintem (is). Ha neked nem jöttek be, nem iszod. :)