A Borrajongó

Sanzon Tokaj 2016 - évjáratbemutató

2018. november 06. 06:00 - furmintfan

A Sanzon Tokaj története egy 0,3 hektáros megörökölt szőlővel kezdődött. Rácz Erika a borvidéken született, de az élet és a hivatás a fővárosba sodorta. Néhány éve úgy döntött, hogy a családi örökségként rá maradt parcellára alapozva felépíti saját kis pincéjét Erdőbényén. A birtok azóta 3 hektárosra növekedett, jelenleg 4 dűlőben dolgoznak: Rány, Nyakvágó, Palánkos és Szentvér, a kezdeti furmint-ültetvények mellett most már hárslevelűt és sárgamuskotályt is szüretelhetnek. Eleinte a Meszes egy részét művelték, de az nem bizonyult gazdaságosnak, így helyette a korábban a Bott Pince által kezelt Palánkost vették át. A szőlőben ökológiai művelésmódot alkalmaznak.
A szőlőterületek növelésével párhuzamosan folyamatosan épült-szépült a feldolgozó is. A fejlesztések nagy része befejeződött, ennek eredményeképpen ma már hűthető-fűthető erjesztő, hordós és tartályos érlelőpince, 15 fős kóstolóterem és 4-6 fő elhelyezésére alkalmas vendégszoba található a bényei birtokközpontban. A pincében fokozatosan igyekeznek a lehető legkevesebb beavatkozás felé haladni. A dűlős tételek spontán erjednek, adalékként gyakorlatilag csak ként használnak. Folyamatos kísérletezés folyik minden téren: mikor érdemes bogyózni, vagy egész fürtösen préselni a szőlőt, melyik borhoz milyen erjesztő-, illetve érlelőedény illik a legjobban, spontán vagy beoltva erjedjenek a borok.
A picinyke birtok első borai a viszontagságos 2014-es évjáratból készültek, de csak a 2015-ös borokkal léptek ki a nagyközönség elé. A 2016-os tételek lassan csordogálnak majd a fogyasztók felé, az eddigi tapasztalatok alapján Rácz Erika nem szeretné elkapkodni a borok piacra dobását, így a borok legalább 1,5-2 éves palackos érlelésben részesülnek.

sanzoncostes2018_2.jpg

Így aztán a 2016-os borokat megkóstoltuk (egy részükhöz volt szerencsém fél évvel ezelőtt is) a Costes Downtown-ban egy szűk körű összejövetel keretében, de egy részükre még várni kell.

sanzoncostes2018_3.jpg

Sanzon Tokaj Blanc 2016
Nagyrészt a Rány termése, 65% furmint és 35% hárslevelű tartályban erjesztve és érlelve 3-4 hónapig. Visszafogott, hűvös illatában eleinte csak neutrális fehér húsú gyümölcsök tűnnek fel nedves kővel, de idővel megnyílik és almás, körtés, gyógynövényes aromák tűnnek fel. Feszes, egyenes, alapborhoz képest meglepően koncentrált anyag, stabil savgerinccel, amely mellett a kevéske maradékcukor fel sem tűnik. Citrusok, lime, zöldalma, körte a vezető ízjegyek. 5p+

Sanzon Tokaj Rány Furmint 2016
Tartályban beoltva erjedt és érlelődött 6 hónapig seprőn tartva. Hűvös hangulatú, fehér húsú gyümölcsös, körtés, zöldalmás, halványan citrusos. Szájban karcsú, kecses, elegáns, remek egyensúllyal és cizellált savakkal. Citrusok, lime, grapefruit, zöldalma, körte, pici fűszer díszíti. 6p+

Sanzon Tokaj Classic 2016
A Meszes termése, 500 literes használt Kádár Hungary hordóban erjedt. Illatában elsőre a hordó édeskés fűszerei tűnnek fel: kókusz, vanília, mellettük őszibarack, ananász, körte, kevés sárga húsú gyümölccsel. Szájban is hűvös hangulatú, de elég telt, kevés maradékcukor is érezhető, a kissé populáris hordóhatás még elég határozottan érvényesül, bár biztosan lesz, akinek pont ez tetszik majd a borban. Az édesfűszerek mellett érett alma, körte, ananász, őszibarack, grapefruit, citrusok, citrushéj. 5p+

sanzoncostes2018_1.jpg

Sanzon Tokaj Rány Hárslevelű 2016
Egy 228 literes Stockinger hordóban erjedt saját élesztővel és 10 hónapot töltött seprőn. Nagyon szépen nyílik az illat, egyre gazdagabb és komplexebb: sárga húsú gyümölcsök, sárgabarack, vilmoskörte, trópusi gyümölcsös villanások, édes citrusok, hársfa virág, csipetnyi só, majd idővel menta tűnik fel. Szájban feszes savak vezetik, a hordót szépen beépítette, azt már alig érezni, a korty puha tapintású és hosszú. Sárga húsú és trópusi gyümölcsök, sárgabarack, narancs, mandarin, mangó, pici narancshéj, vanília és méz, hűvös mentás fűszeresség. 7p-

"Fordítás" 2016
Ez tulajdonképpen egy "mennyiségi kényszer szülte" koprodukciós bor "mellékterméke": az aszúhoz az aszúszemeket a Sanzon Tokaj és a Rány teteje, az alapbort az Ábrahám Pince és a mádi Kakasok dűlő szolgáltatta, ez pedig ennek az aszúnak a fordítása. A végeredmény egy kirobbanóan friss, iszonyatosan vibráló, feszes bor lett, kb. 85 g/l maradékcukorral és 10,5 g/l savval. A körülményekből adódóan az aszú, és ez a bor legalábbis fordításként nem kerül forgalomba.
Friss, fiatalos illatában körte és őszibarack, édes citrusokkal kiegészítve. Aránylag könnyed, szikár, lineáris bor. Penge savai végig egyenesben tartják és szinte totálisan elmossák a maradékcukrot, a bor a finisben gyakorlatilag száraz érzetű. Szájban citrusos, lime-os jegyek dominálnak, némi körtével és barackfélékkel a korty elején. Formabontó édes bor. 6p

 

Rácz Erikának köszönet a meghívásért és a kóstolóért, a Costes Downtown-nak pedig a kísérő falatokért.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr4714336691

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.