A Borrajongó

Görög radikalizmus – Lidl Muscat of Samos PDO

2018. október 25. 06:00 - ungert

Kétségkívül kockázatos vállalkozás gyanútlan fogyasztóként évjáratmegjelölés nélküli édes likőrfehéret inni Görögországból. Az ugyanakkor, hogy egy széleskörben elterjedt diszkontlánc a hátcímke alapján legalább négy nemzet – történetesen Lengyelországról, Romániáról, Szlovéniáról és szerény hazánkról van szó – piacán lát releváns fogyasztói igényt a sztoriban, adhat okot némi reményre.

Minden bizonnyal engem is ez motivált, amikor néhány hónappal ezelőtt leemeltem a polcról ezt a görög muskotályt. Tekintettel arra, hogy egy tizenötös szesszel felturbózott fehérbort ritkán nyitok szólóban, a kóstolás egészen mostanáig húzódott, míg végül be tudtam dobni a palackomat egy blogközi négykezes vasárnap estébe. Meglepő, de csalódásmentes élményben volt részünk.

4d63e4ca-a983-40b6-a056-6fd542273a3a.JPEG

Melegen csak azok fogyasszák, akik szeretik a masszívabb szeszdominanciát, dől belőle ugyanis a buta és fejleszakító alkoholtöbblet. Tovább hűtve viszont kinyílik és megmutatja gyümölcsös arcát. Gazdagon mézes, trópusi gyümölcsös, narancsos és fűszeres. Kifejezetten sűrű és kifejező már orrban is. A korty vastag és tartalmas, egyszerre érezni a masszívabb édességet és a visszafogottabb, de észrevehető és fontos szerepet játszó savakat is.

Ízben eltűnik ugyan a magasabb szesz, de fejben gyakorlatilag perceken belül büntet. Érdekes és rendhagyó élmény, de a vitán felüli cukor- és szesztúlsúlya miatt elsősorban azoknak ajánlott, akik nem  a lendületes savasságot keresik az édesműfajban. Magában túl sok volt, a másnapi érettsajtozás mellé már abszolút üzemképesnek bizonyult. Kevesebbet vártam, többet kaptam, az 5 pont nem kérdés. (cca. 1600 Ft, elvileg kifutott, Lidl)

Először kicsit melegebben kóstoljuk, és így első és második szippantásra is alaposan orrba ver az alkohol, jól lehűtve már nem nagyon érezni. Egyébként töppedt szőlős, szőlőlekváros, mustos jegyek vezetik, a háttérben őszibarackbefőttel, kandírozott naranccsal, gyógynövényekkel és fenyőgyantával kísérve. Telt, krémes, sűrű a korty, de a határozott édesség mögött azért találunk savakat is. Őszibarackbefőtt, méz, töppedt szőlő, ananász a vezető ízjegyek. A 15% alkohol ízben már kevésbé tűnik fel, ezzel együtt lenyelés után valahogy a cukor és a szesz is kicsit elbódítja az egyszeri fogyasztót, így én inkább valamilyen desszert mellé fogyasztanám (legalább üssön duplán a cukor :)). 5p (furmintfan)

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr4414314931

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pecz 2018.10.25. 20:02:43

Érdekes cikk. Én néha szemlézem a görög Lidl kínálatát:
www.lidl-hellas.gr/el/8-vravevmenes-etiketes.htm

ami bővebb annál, mint amit a fenti linken láttok, de valahogy erre a borra sosem támadt kedvem (a lista végén a linken ott van).
Amit Nemea-ból árulnak az pocsék ( a sima is, meg a reserve is). Van az a szép címlás Syrah, Merlot (de van CS is) azok teljesen ihatóak.
Amelyikből itt a Chardonnay-t mutatják, abból is van egy szuper olcsó vörös, ami egészen jó.

A Santorini Asyrtiko meg tényleg jó.

Mindezek mellett érdemes görögben is borszaküzletben (esetleg pincénél) vásárolni. Igaz, hogy a minőségi bor 14 Eurótól indul, de gyakorlatilag a teteje is 25 Euro-nál van, néhány extrémitástól eltekintve.

ungert · http://borrajongo.blog.hu 2018.10.28. 07:23:16

@pecz: Köszi a tippet, abszolút érdekes a sztori.

Én eddig ezen kívül csak egy vörössel találkoztam,

(borrajongo.blog.hu/2014/09/30/tegnap_ittam_porto_carras_limnio)

az mondjuk a maga kategóriáján belül tetszett.
süti beállítások módosítása