A Borrajongó

Balatoni nyár 2018/5. - Mennyország Kerthelyiség és Szászi Pince

2018. szeptember 07. 06:00 - furmintfan

A naptár szerint vége a nyárnak, és elérkeztünk a "Balatoni Nyár" névre keresztelt ad hoc jelleggel elindított sorozat utolsó részéhez is (legalábbis részemről). Badacsonyból indult a A záró epizódban Szent György-hegyi pincék borai kerülnek terítékre. A Szent György-hegyen még július végén jártam, de az itt szereplő borok nagy részét ott csak átvettem és nyár végén repültek ki a palackokból a dugók. Kicsit csalok tehát, de a poszt első szereplőjével tényleg a hegyen ismerkedtem meg, és a másik pince borait is ott kóstoltam volna az eredeti terv szerint, szóval ez az írás kicsit kilóg a sorból, de annyi baj legyen.

szaszi2017_1.jpg

Mennyország Kerthelyiség

A Szent György-hegy teteje felé tartva, az erdő közepén található Szemeti Péter kis birtoka, ahova teljesen véletlenül, a hegyen barangolva lyukadtunk ki. Az eredetileg csontkovács foglalkozású házigazda téliesítette az egykori présházat és most saját borral, sörrel, helyi termelők terméséből készült ételekkel fogadja a megfáradt túrázókat, de azokat is szívesen látja, akik csak megpihennének egy kicsit vagy saját elemózsiájukat fogyasztanák el. A "kerthelyiség" közel sincs kész, a terasz épp félkész állapotban volt, nem is ez a lényeg, a fantasztikus kilátást így sem ronthatja el semmi. Megkóstoltuk a ház borát és sörét, utóbbiból a gyömbéres verziót. A sört jobban szerettem, de ez itt egy borblog, úgyhogy a rend kedvéért megemlékeznék a borról.

mennyorszagkert01.jpg

Mennyország Kerthelyiség Házi Vörös 2016
A terasz előtti lejtőn termő tőkék adták az alapanyagot: othello, izabella, kékfrankos és zweigelt. Kék szőlő, piros bogyós gyümölcsök, faeper, földes jegyek, kis fűszer és virág, a direkt termők tipikus íze (ún. "rókaíz"), valamint egy kevés illó érezhető benne. Keskeny, de sima és méreteihez képest arányos. Amolyan jó értelemben vett parasztboros jellege van. 3p

 

Szászi Pince

A Szászi Pincénél egy kötetlen kóstoló ugyan meg volt beszélve ebéd utánra, de asztalt nem foglaltunk az ebédhez, mondván, biztosan lesz hely. Sajnos szabad asztal nem volt, a társaságban pedig három farkaséhes gyermek várta már a napi betevő falatját. Az ebéd nem várhatott, nekem viszont ebéd után indulnom kellett vissza Budapestre, így köztes megoldásként egy kis ajándék borválogatással tértem haza. A palackok augusztus eleje és szeptember eleje között nyíltak, az alábbi tapasztalatokkal lettem gazdagabb:

szasziborok.jpg

Szászi Furmint 2017
A pince első furmintja. Az illat eleinte meglehetősen neutrális, nedves kő, pici kútvíz érezhető, majd citrusos, körtés, sárgabarackos jegyek jelentkeznek, egyre növekvő intenzitással. Szerkezetét tekintve kicsit vékonyka, a közepe is kissé lyukasnak tűnik, cserébe kellemes sárga húsú gyümölcsök színesítik, narancs, sárgabarack, némi trópusi gyümölcs és körte formájában. 5p-

Szászi Szent György-hegyi Olaszrizling 2017
Illatában fehér húsú gyümölcsök, mandula, golden alma, őszibarack, pici fűszer és virág. Hűvös hangulatot árasztó aromatika, kerek, kiegyensúlyozott korty jellemzi. Őszibarack, zöldalma, némi citrusosság, a korty elejétől a végéig finom mandulás kesernyével végigkísérve. A három fehér közül ezt fogyasztottam a legszívesebben. 5p+

Szászi Kéknyelű 2017
Neutrális, fehér húsú gyümölcsös, mandulás, halványan őszibarackos, minimális termálvizes fuvallattal. A többi fehérhez képest masszívabb, feszesebb szerkezetet mutat, savai kicsit keményebbek. Ízében citrusok, zöldalma, némi zöldfűszer, halvány sósság. 5p+

Szászi Cabernet Sauvignon Fecskés Rosé 2017
Az illat vonzó, bájos, elég intenzív, nem tolakodó. Nem mentes az édes felhangoktól, de mégsem hat művinek. A kötelező szamóca, és piros bogyós gyümölcsök, a pluszt halvány egzotikus gyümölcsös és virágos villanások adják, leginkább mandarinnal és mangóval. Kóstolva nagyon légies, elegáns, törékenynek hat, de élénk savai stabil bázist adnak, a kevés maradékcukor pedig lekerekíti éleit. Ízében édesre érett piros bogyósok, szamóca, cseresznye, citrusos, mandarinos aláfestéssel. Nem váltja meg a világot, de kifejezetten jó volt inni. 5p

Szászi Csókaszőlő 2017
Az illatban először halvány bőrös-földes-füstös jegyek tűnnek fel, majd átadják a helyüket a savanykás piros bogyós gyümölcsöknek, meggy, ribizli, cseresznye és csipkebogyó formájában, amelyet kevés fűszer kísér. A test közepesnél valamivel könnyedebb, a szerkezet inkább a savra, mintsem a tanninra épít, előbbi elég lendületes, utóbbi mennyiségre éppen, hogy érezhető. Kissé puritán bor, nem különösebben intenzív ízében ugyanúgy a savanykás piros bogyós gyümölcsök dominálnak, mint az illatban, a kortyot végigkísérő enyhe fanyarsággal. 5p-

 

Friedrich Dánielnek köszönet a Szászi borokért.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr4414219613

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

varga.daniel.sokbor · sokbor.blog.hu 2018.09.11. 22:06:28

Jövő nyáron ezek szerint mennyországba kell jutnom :) A Szászi Kéknyelűben van érlelési potenciál? Érdemes lehet elrakni pár palackkal?

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2018.09.11. 22:33:54

@varga.daniel.sokbor: Szerintem igen, néhány év simán lehet benne, de azért túlzásba se vinném az érlelgetést.
süti beállítások módosítása