A Borrajongó

Balatoni nyár 2018/4. - Villa Tolnay

2018. augusztus 29. 06:00 - furmintfan

A Villa Tolnay borairól viszonylagos rendszerességgel írogatunk a blog hasábjain és szerény véleményem szerint a Badacsonyi borvidék egyik legjelentősebb borműhelyét tisztelhetjük Philipp Oser tulajdonos-főborász és Nagy László társtulajdonos-birtokigazgató vállalkozásában, de személyesen sosem jártam még a birtokon. Szokták mondani, hogy a spontán dolgok szoktak a legjobban sikerülni, és ebben az esetben is valami ilyesmiről van szó: amikor a borászat marketingjéért felelős Nádasi András írt egy üzenetet, hogy másnap megy a Csobáncra, és ha gondolom, elkísérhetem és megnézhetem a birtokot meg a borokat, nagyon rövid gondolkodás után rábólintottam az ajánlatra.

villatolnay201808_1.jpg

A svájci származású Philipp Oser 2004-ben alapította a Villa Tolnay-t, amely nevét arról kapta, hogy a birtokközpont alapjául szolgáló, mára kibővített épület egykor Tolnay Klári színésznő nyaralója volt. Nagy László 2007-ben került a pincéhez, ma már társtulajdonosként és birtokigazgatóként is dolgozik a Villa Tolnay-nál.
Philipp Oser és Nagy László egyaránt sokat utaznak és kóstolnak Európa borvidékein, főleg Franciaországban és Németországban, hogy a külföldi tapasztalatokat aztán a saját pincében kamatoztathassák. Philipp Oser Burgundia - azon belül is Meursault - és Pfalz borait kedveli a legjobban, és ha utánozni nem is szeretné (és nem is tudná) ezeket a borokat saját birtokán, igyekszik ezeket mintaként követni, például a legutóbbi telepítésekhez a riesling és a chardonnay klónokat már innen hozták.

villatolnay201808_3.jpg

A Villa Tolnay-nál jelenleg 17 hektárnyi saját szőlővel rendelkeznek és további 6 hektár termését dolgozzák fel. A fajtaválaszték jelenleg elég nagy, a kísérletezésekkel folyamatos változásokon megy keresztül és várhatóan tovább fog szűkülni. A fő fajta az olaszrizling, de a kezdetek óta sokat foglalkoznak rajnai rizlinggel is. A zöldveltelini a ház körüli területeken volt telepítve, ezt a fajtát megtartották és szép sikereket érnek el vele. Hárslevelűvel is kísérleteztek a birtoknál, de végül inkább a sauvignon blanc-nak és chardonnay-nak szavaztak bizalmat. Nagy László a kéknyelűt nem tartja alkalmasnak arra, hogy a Badacsony zászlóshajója legyen, szerinte nem elég megbízható fajta. Furmintot is ültettek a birtok közelében, hamarosan tehát ez a fajta is megjelenik a portfólióban. Vörösborok is készülnek a pincénél, jellemzően bordeaux-i fajtákból, de például pinot noir-ból is, amelyhez Chambolle-Musigny-ből származó klónokat telepítettek. A borkészítés terén is megy a kísérletezés, folyamatosan játszanak áztatással, hordóhasználattal, amforákkal.

A kibővített birtokközpont ma már 10 fő elszállásolására kész vendégházat is magába foglal. Gyakran szerveznek a vendégeknek borvacsorákat is. A konyhát Nagy László felesége, Bea vezeti, de legkisebb gyermekük megszületésével most átadják a terepet Philipp Oser-nek és feleségének, Adrianának, akik egyébként már Csobáncon laknak és az év legnagyobb részét a birtokon töltik.
Már készül az új feldolgozó és készáruraktár is a birtok mellett, amelynek átadása 2019-re várható.

A birtokon éppen a "Sound & Silence" névre keresztelt hétvégi program zajlott, amely dűlőtúrát, borvacsorát és élőzenét kínál a résztvevőknek. Természetesen az egész személyzet mozgásban volt, én pedig próbáltam minél kevesebbet útban lenni, az ott töltött néhány óra alatt így is sikerült a lélegzetelállító panorámával kecsegtető dűlőtúrába bekapcsolódni és néhány bort megkóstolni.

villatolnay201808_2.jpg

Villa Tolnay Olaszrizling Tavasz 2017
Fehér virágok és friss fehér húsú gyümölcsök illata, ízben zöldalma és körte. Élénk, de nem túlzó savakra épül, könnyed, frissítő, épp csak leheletnyi fanyarsággal. 5p

villatolnay201808_6.jpg

Villa Tolnay Zöldveltelini Tavasz 2017
Lassabban nyílik meg a pohárban, körte, őszibarack, némi zöldfűszer mutatkozik. Feszes savait az olaszrizlingnél egy fokkal teltebb bor öleli körbe. Citrusok, fehér húsú gyümölcsök, körte, grapefruit, halvány fűszeresség. 5p+

Villa Tolnay Sauvignon Blanc Tavasz 2017
Nem a harsány zöldes vagy trópusi gyümölcsös jegyekkel operál, visszafogott, érett fehér húsú gyümölcsök, almafélék uralják az illatot, zöld villanásokkal a háttérben. Végig feszes,stabil szerkezetű, citrusok, lime, zöldalma ízével. 5p

villatolnay201808_5.jpg

Villa Tolnay Primus Cabernet Sauvignon Rosé 2017
Intenzív illatában szamóca, málna, rengeteg fűszer, levendula. A korty telt, selymes, széles savakra épít és vonzó gyümölcsösséggel, szamócával, málnával, cseresznyével, fűszerekkel, csipetnyi fűszerpaprikával hódít. 5p+

Villa Tolnay Szürkebarát 2017
A tétel fele 5 óráig héjon ázott, a bor 6 hónapig érlelődött nagy méretű hordókban. Illatában és ízében édesre érett fehér húsú gyümölcsök - őszibarack, golden alma - és a hordó fűszerei keverednek. Elég masszív savak tolják előre, kicsit még kerekedhet is a palackban, és a hordó is ad neki egy kis puncsos mellékízt. 5p

Villa Tolnay Zöldveltelini Nap 2016
Nappali szüret, azonnali préselés, nagy hordós erjesztés és érlelés 6 hónapig. Illatában nagyon halványan pici gumi és földesség, majd érett fehér húsú gyümölcsök, citrusok és édesfűszerek. Szájban koncentrált, a feszes savak enyhén jól tartják az enyhén krémes érzetű, közepes testet. Ízében citrusok, fehér húsú gyümölcsök, őszibarack, zöldfűszerek, pici bors. 6p

Villa Tolnay Rajnai Rizling 2016
Édes alma, citrusok, őszibarack, körte, finom fűszeresség jellemzi. A korty lendületes, tömör, élénk savak vezetik, a hordó fűszerei is érvényesülnek egy kicsit. Kicsit talán még érhet. 6p-

Villa Tolnay Chardonnay 2015
Édesfűszerek, édesre érett fehér húsú gyümölcsök és déligyümölcsök, citrusok, pici banán színezi az illatot, és az ízkép is ezek körül forog. A korty egyszerre telt és lendületes, finoman krémes, intenzív és leheletnyit édeskés. Kissé túldíszített és populárisra hangolt, de szép bor. 6p

Villa Tolnay Chardonnay 2016
Visszafogottabb, elegánsabb, mint a 2015-ös, nagyon szép, diszkrét fűszerességgel, remek hordóhasználattal, tiszta gyümölcsös ízekkel hódít. Minden a helyén van benne, kiegyensúlyozott, stílusában Burgundia felé kacsintgat. Citrusok, fehér húsú gyümölcsök, őszibarack, golden alma, szép fűszeresség, pici fehérbors, mogyoró, A barokkos 2015-ös után jóval letisztultabb, mértéktartóbb chardonnay született. 7p-

Villa Tolnay C Cuvée 2016
Merlot és cabernet franc, karakterében inkább utóbbi. Gazdag fűszeresség tűnik fel elsőként az illatban, majd érett meggy, piros bogyós és erdei gyümölcsök következnek. Közepes teste mellett szép arányokat, jó egyensúlyt mutat, szép hosszan is tart szájban, a sav és a tannin egyaránt jól integrált. Erdei gyümölcsök, meggy, szép fűszeresség, pici étcsoki, enyhe kökényes fanyarság díszíti. 6p

villatolnay201808_4.jpg

Villa Tolnay Magnus Merlot 2016
Érett erdei gyümölcsök, meggy, szeder, fekete ribizli, gyógynövények és szárított zöldfűszerek határozzák meg az aromatikát. A korty jól kitöltött, lendületes savak és minimálisan szárító finomszemcsés tannin keretezik. Még érhet egy kicsit a palackban. 6p



Philipp Osernek, Nagy Lászlónak és Nádasi Andrásnak köszönöm a vendéglátást és a kóstolót.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr614193329

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.