A Borrajongó

Nyárvörös – Ráspi Zweigelt 2013

2018. augusztus 13. 06:00 - ungert

Vagy nekem van az átlagnál sűrűbben szerencsém az elmúlt időszakban, vagy a bizonytalanságok, palackhibák elhagyásával tényleg egyre megbízhatóbb borok kerülnek a borbolt-polcokra Ráspi – polgári nevén Horváth József – fertőrákosi műhelyéből. A korábbi évek Kopar-jai után idén márciusban az aktuális Mágus, most pedig az alapzweigelt piacaktuális, majd' öt évvel ezelőtti szüretből származó eresztése győzött meg arról, hogy kockázatcsökkent helye lehet a további próbálkozásnak a pince szélesebb kínálatának tekintetében.

Persze vizsgálódhatunk a pincesztori és -előélet ismerete és emlegetése nélkül is. Ebben az esetben itt egy jó tipp arra, hogy a szűnni nem akaró augusztusi forróságban ne csak fröccsel és sörökkel küzdjünk a túlélésért. Ráspi zweigeltje ugyanis kora ellenére is átlagon felül friss és hibamentes, stílusa tekintetében pedig éppen olyan, amely nem esik nehezére senkinek a harmincöt fokok nyárdélutánjain sem.

dsc_0004.JPG

A csavarzár eltávolítása és a palack szabályszerű megdöntése után egy élő, sötétebb, lilás árnyalatokat is villantó bor fogadott a pohárban. Bár nem tűnik túl sűrűnek, mégis vastagabb és tartalmasabb benyomást kelt, mint néhány alapszériás kékfrankos, akár ebben az árkategóriában is. Az illatban ott vannak a pincére jellemző puncsos, édesfűszeres, barackos jegyek, ezúttal is tisztán és illótól mentesen. A korty lendületes és könnyű, de ez közel sem jelent bántó egyszerűséget, csupaszított karaktert. Az illatból kihámozott fűszerek mellett intenzív piros gyümölcsök jelennek meg, mellettük határozott, de kellemes savasság jelenik meg, melyre a bor – tannin híján – építkezni igyekszik.

Belépő szintű bor, mégis érdekes, szerethető és nem utolsó sorban finom. Hibája a kategórián belül nincs, de a hat ponthoz ennél kielégítőbb részletgazdagságra és izgalomfaktorra lenne szükség. Az erős öt pontot viszont indokoltnak érzem. Nagyjából mindenkinek ajánlott, aki érdeklődik a hazai zweigeltek (kékfrankosok és kadarkák) iránt. (3 550 Ft, Bortársaság, de nem kizárt, hogy más kereskedő(k)nél olcsóbban is beszerezhető)

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr7714176869

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

geemoney 2018.08.13. 08:58:55

Beszerezhető olcsóbban is pl. a pincearon.hu-n.

ungert · http://borrajongo.blog.hu 2018.08.16. 19:09:06

@geemoney: Köszi. És az a gyanúm, hogy a Borfaluban is.
süti beállítások módosítása