A Borrajongó

Balatoni nyár 2018/1. - Málik és Váli

2018. július 26. 06:00 - furmintfan

Úgy néz ki, hogy időben eléggé szétszórva a nyár folyamán néhány hétvégét a Balatonon (pontosabban jelen állás szerint az északi partján) töltök, és ha már ott vagyok, amikor időm engedi és a társaság sem tiltakozik a borturizmus ellen, természetesen kóstolok is egy keveset. Sorozatnak nem nevezném azt a hirtelen ötletmagból kicsírázó lazán összefüggő néhány posztot, ami majd egymást követi itt a nyár folyamán, az egyetlen összekötő kapocs a borok között a Balaton lesz. Pusztán arról van szó, hogy terjedelmi okok miatt az 1-1 ilyen kiruccanás során kóstolt borokat inkább alkalmanként csokorba szedve írnám ki magamból, mintsem, hogy a sokszor egyébként is gigászira duzzadó egyvelegekbe olvadjanak. Nem tudom még előre megjósolni, hogy hány folytatás lesz, mindenesetre itt az első rész.
 badacsonyhegy.jpg

Az első alkalommal Badacsony lesz porondon. A Badacsonyi Bor7-re úgy legalább kétévente eljutok egy rövidke délutáni kitérő erejéig, és bár eredetileg nem is volt betervezve, ez az idén is így történt. A szűk egy órányi rendelkezésemre álló idő alatt két pince kínálatának egy része fért bele a villámkóstolásba, velük nyitom tehát a "nem sorozatot". :)

 

Málik Pince
Málik Zoltán öt hektárnyi ültetvényén termeszt szőlőt Badacsonyban. A növényvédelemben organikus és biodinamikus módszereket alkalmaznak, a hangsúly a borvidék hagyományos fajtáin és ősi magyar fajtákon van. A pincénél csak fehérborok készülnek, amelyek saját élesztővel, fahordókban erjednek és érlelődnek, majd jellemzően palackban is hosszabb ideig pihennek, mielőtt forgalomba hoznák őket.
A pincészet borait viszonylag ritkán kóstolom, most néhány régebbi és frissebb tételt is hoztak magukkal a fesztiválra, így most volt alkalmam legalább részben behozni a lemaradást.

malikborok.jpg

Málik Pince Budai Zöld 2012
Finom érettséget hordozó, visszafogott illat sós jegyekkel, pici szárított zöldfűszerrel. Szájban jó koncentrációt mutat, sima, tartalmas, sós jegyekkel, zöldfűszerekkel. Nem egy ízbomba, de a szerkezet szilárd, stabil, a bor pedig elég karakteres. 5p+

Málik Pince Zöldszilváni 2013
Moderált és neutrális fehér húsú gyümölcsösség és sós jegyek uralják, ízében citrusok, zöldfűszerek is bejelentkeznek, utóbbiak inkább a korty végén bújnak elő. Az előző bor után vékonyabb, lazább. 5p

Málik Pince Bakator 2015
Frissebb, nyitottabb bor, nyilván korából adódóan is. Fehér húsú gyümölcsök és fehér virágok illata, ízben citrusok, almafélék, fehér húsú gyümölcsök és kis kesernye. Közepesnél valamivel könnyedebb testű, arányos felépítésű. 5p

Málik Pince Szürkebarát 2015
Ezt a bort is visszafogott fehér húsú gyümölcsös és halványan sós karakter szövi át. A korty kicsit híg, az eddigi boroknál szellősebb, kicsit luftos a közepe. 4p

Málik Pince Szürkebarát 2016
A hosszabb héjon tartás következtében a bor lazacos színárnyalatban játszik. Illatában virágok, őszibarack, sőt, nyomokban szamóca. Jó egyensúlya van, zamatos, ízében őszibarack, édesfűszerek, pici vanília. A pince többi borához képest szinte populáris stílust képvisel, ezzel együtt valóban élvezetes. 5p+

Málik Pince Zeus 2015
Elég telt és masszív bor, szájban finoman krémes és hosszú. Fehér húsú gyümölcsök, édesfűszerek, pici fa, sós lecsengés. 6p

Málik Pince Kéknyelű 2016
Nyári alma, érett fehér húsú gyümölcsök, kis édesfűszerek, zöldfűszerek és sóska tűnik fel illatában. Telt, de nem nehézkes, kerek, de nem lusta, pont ideális mennyiségű sav támogatja. Rétegzett és elég hosszú, ízében fehér húsú gyümölcsök, zöldfűszerek, édesfűszerek, halvány sós érzet. 6p

Málik Pince Kéknyelű 2015
10 g/l maradékcukor maradt benne erjedés után. Enyhén édeskés érzetű, kerek, lágyabb textúrája van az előző bor után. Édes alma, fehér húsú őszibarack, édesfűszerek, leheletnyi fa. 5p+

Málik Pince Zeus Késői Szüretelésű 2016
Kb. 85 g/l a maradékcukor, kb. 7,5 g/l a sav. Szultána mazsola, édes szőlő, sárgabarack és egy kevés trópusi gyümölcs határozza meg az ornamentikát. Közepesen telt, nem különösebben koncentrált anyag, a cukortartalomhoz mérten pont elég savval. 6p-

 

Váli Bor
Váli Péter több mint 30 éve a Gundel Károly Vendéglátóipari Szakképző Iskola padjait koptatta, amikor felszolgálás órán tanáruk minőségi francia és olasz borokat hordott be az órára és a világ legjobb termőhelyeiről mesélt. Péter már ekkor tudta, hogy lesz egy borászata Badacsonyban, amely 2000-ben Badacsonyörsön meg is valósult, másfél hektárnyi szőlőterülettel és négy fajtával. Ma a birtok nagyjából 10 hektárosra bővült, ennek fele a badacsonyörsi birtokközpont körül, négy hektár a Tóti-hegyen, a többi Szigligeten található. A szőlők nagy része organikus művelés alatt áll, a borok általában spontán, végszükség esetén neutrális fajélesztővel erjednek, a fehérborok pedig mindig kapnak egy rövidebb-hosszabb héjon áztatást.
Váli Péter és Váli Bogi standját sosem hagyom ki, ha a Bor7-re tévedek, sajnos a birtokon még soha nem jártam, de remélhetőleg ezt is be fogom pótolni egyszer. Idő hiányában most inkább a frissebb, korábban még nem kóstolt tételekre fókuszáltam.

valiborok.jpg

Váli BalatonBor Olaszrizling 2017
Áradóan illatos, virágos, fehér húsú gyümölcsös, ízben is nagyon gyümölcsös, különböző almafélékkel, gördülékeny savakkal, leheletnyi fűszerességgel. 5p-

Váli Badacsonyi Budai 2017
Budai zöld, ez az új OEM elnevezés, hát, nem tudom, mennyire szerencsés. Moderált intenzitású illatában és ízében fehér húsú gyümölcsök, zöldalma, citrusok, pici virág és csipetnyi fűszer. Közepesnél valamivel könnyedebb, alacsony alkohollal. Könnyed, arányos felépítésű, jól iható bor. 5p+

Váli Luca Bora 2017
Budai zöld és ottonel muskotály. Szőlő, őszibarack, zöldalma, keleti fűszerek és pici virág. Könnyű, pörgős korty, a végén leheletnyi kesernye. 5p-

Váli Olaszrizling Válogatás 2017
Lassan nyílik, fehér húsú gyümölcsös, virágos illatot mutat. Szájban inkább puha érzetű, mint tömör, széles savak támogatják. A hordó a háttérből fűszerez, fehér húsú gyümölcsök uralják, citrusokkal, pici édesfűszerrel, a végén leheletnyi kesernye frissíti. 5p+

Váli Pinot Noir 2016
Hűvös karakterű (vakon valószínűleg egrinek mondtam volna), zöldfűszerek, csipkebogyó, ribizli vezeti illatát. Szájban keskeny, lendületes, picit még tapadós felületű. Ízében elsősorban a zöldfűszerek vezetnek, a fanyar piros bogyós gyümölcsök csak másodhegedűs szerepet játszanak. 5p+

valiedesnegyes2013.jpg

Váli Édes Négyes 2015
Hárslevelű, olaszrizling, zeusz és rajnai rizling, kb. 105 g/l maradékcukorral. Intenzív édes gyümölcsös aromatika szövi át, inkább töppedt szőlős, mint botrytises gyümölcs jegyeivel. Picikét laza, a cukortartalom mellé még pont elegendő a sav, a korty zamatos, töppedt szőlős, ananászos, sok keleti fűszerrel tarkított. 6p

 

A kóstolóért köszönet Török Annamáriának és Váli Boginak!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr4714132973

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.