A Borrajongó

Portugál kitekintés

2018. június 27. 06:00 - furmintfan

Portugál borokról viszonylag ritkán írunk, nem is csoda, hiszen itthon meglehetősen gyér a kínálat, talán csak a Fill The Winebox-nál találunk értékelhető választékot. Júniusban volt szerencsém pár napot Portugáliában tölteni és néhány bort megkóstolni. Nem a bor volt a fő motivációs tényező a kirándulás mögött, de természetesen, amikor időnk engedte - főleg ebéd/vacsora mellett és este, áldoztunk egy kicsit a hedonizmus oltárán. Többnyire csak kapkodva vagy utólag, emlékezetből véstem fel pár sort, úgyhogy jellemzően rövidebb leírásokra kell számítani.

Általában a borkereskedő/sommelier/felszolgáló ajánlásaira hagyatkoztunk, többnyire Douro és Alentejo borai kerültek a poharunkba, néhány más borvidék boraival fűszerezve.

pt2018_lisboa.jpg

(Lisszabon a Szent György várból)

Portugáliát köztudottan nem árasztották el a nemzetközi fajták, így itt máig a helyi fajták bűvöletében élnek (tegyük hozzá, egyes fajtákat más országokban is megtalálunk, lásd tinta roriz/aragones - tempranillo). Több szőlőfajtát sokáig eleve csak a portói készítéséhez használták fel - ilyen a touriga nacional is -, de ma már ezekből remek száraz vörösek is készülnek.
Más vezető európai "borországokhoz" képest Portugália jóval kisebb területű, de a különböző borvidékek különböző éghajlati hatásoknak vannak kitéve és a talajok összetétele is meglehetősen változatos. Az érintett borvidékek fő adottságairól csak néhány szóban emlékeznék meg, fellelhető erről elég széles szakirodalom nyomtatott és elektronikus formában is.

Vinho Verde Portugália hűvösebb, esős északnyugati részén terül el, ez az ország legnagyobb borrégiója. A folyók partján fekvő gránitos talajon termő ültetvények a hűvös klímán magasabb savtartalmú borokat adnak, a fajtától függően eltérő aromatikával.

Duoro az ország legismertebb borvidéke, a portói hazája. A nyugati rész csapadékosabb , keleten a folyó kanyargós felső folyása látványos, de kietlen vidék, kopár és meredek palás lejtőkkel, tikkasztó nyári hőséggel. Itt lépcsőzetes teraszokat alakítottak ki. Számtalan helyi fajtából készülnek a borok és erősített borok, gyakran alacsony hozamú öreg tőkékről.

A hegyek által körülölelt Dao az azonos nevű folyóról kapta nevét. A gránitfennsíkot vékony homokos talaj borítja, a nyár meleg és száraz, a tél hideg és nedves. A tenyészidőszakban a nagy napi hőingadozás elősegíti a borok savainak és az eleganciájának megőrzését és a hosszabb érlelhetőséget.

A Lisszabontól északra, északkeletre és keletre elterülő Estremadura, azaz ma már Lisboa vidéke több DOC-t foglal magába. A főváros közelében, attól északra található, agyagos vályogtalajú Bucelas fehérborairól híres. A fő fajták, az arinto és az esgana cao az itteni szubmediterrán klímán is jól megtartják savaikat. 

Alentejo az ország délnyugati része felé található, a spanyol határ közelében. Az állandóan magas hőmérséklet miatt a szüret már nyár végén kezdődik, a csapadék kevés, a talaj agyagos vályogtalaj, itt-ott gránittal és kristályos palával.

Setúbal egy lapos, homokos talajjal fedett félsziget Lisszabontól délre, a Tejo torkolatának déli csücskében. A klíma mediterrán, a nyár meleg és száraz, a tél enyhe, de csapadékos. A régió déli részen Serra de Arrábida hegység partközeli és magasabban fekvő ültetvényei hűvösebbek.

A Marokkó partjaitól 650 kilométerre nyugatra fekvő Madeira egy vulkanikus szigetcsoport legnagyobb területű tagja. Az enyhe éghajlatú, termékeny, zöld szigetnek évszázadok óta a bor a legfontosabb árucikke, a jelenleg ismert madeira-stílus fokozatosan alakult ki.

 

Fehér

pt2018_esporaobranco.jpg

Herdade de Esporao Monte Velho Branco 2016 Alentejo
Antao vaz, roupeiro és perrum házasítása. Édeskés sárga és fehér húsú gyümölcsök tarkítják illatát: ananász, sárgadinnye, golden alma, egy kevés citrus kíséretében. Kerek savak vezetik, az illatban megismert gyümölcsösség és édes citrusok öltöztetik a karcsú testet. Belépő szinten nagyon korrekt vétel. 5p

Aveleda Vinhos Alvarinho Vinho Verde 2017 Vinho Verde
Ananász, édes citrusok, zöldalma, ízben minimális fanyarság. Kis CO2 frissíti, vékony, lendületes, viszonylag egyszerű és jól iható bor. 4p

pt2018_montetravesso.jpg

Quinta do Monte Travesso Branco 2017 Douro
Viosinho, rabigato, gouveio 300 literes francia hordókban érlelve. Édes fehér húsú gyümölcsök, virágok, citrusok, citrushéj, körte képezik az aromaprofilt. Közepesen koncentrált, gömbölyű, aránylag lágyabb savak foglalják keretbe, finoman fanyar zárással. 5p+

pt2018_canhotos.jpg

Casa de Canhotos Escolha Alvarinho 2017 Vinho Verde
Ananász, nyári alma, citrusok, szájban kis krémesség és édesfűszer. Az alap Vinho Verde-khez képest strukturáltabb, krémesebb, teltebb, komolyabb. Édes citrusok és fehér húsú gyümölcsök, almafélék, pici édesfűszer és krémes jegyek díszítik. 5p+

pt2018_morgado.jpg

Wine Ventures Quinta da Romeira Morgado de Sta. Catherina Reserva 2015 Bucelas
100% arinto acéltartályban erjesztve, 10 hónapig francia hordókban érlelve batonnage mellett. Illatában édesfűszerek és krémes-seprős jegyek uralkodnak, szegfűszeggel, vaníliával, citrusokkal és édes fehér húsú gyümölcsökkel. Telt, vaskos a korty, ugyanakkor nem folyik szét, savai jól kitartanak. Érett fehér húsú gyümölcsök, nyári alma, körte, ananász, édes citrusok, szegfűszeg, vanília, finom krémesség. Ambiciózus fehérbor. 6p+

pt2018_bacalhoabranco.jpg

Bacalhoa Serras de Azeitao Branco 2016 Setúbal
Arinto, fernao pires/maria gomes, verdelho. Citrusok, zöldalma, lime, egyenes vonalú, vékony, kissé savhangsúlyos korty, pici csavarzáras érettség. 1 évvel ezelőtt jobb lehetett valamivel. 4p-

pt2018_garrida.jpg

Bacalhoa Quinta da Garrida Branco Reserva 2017 Dao
100% encruzado. Édes fehér húsú gyümölcsök, körte, édes citrusok, ananász, szájban ráadásként kandírozott citrusok és hintésnyi édesfűszer, finoman fanyar aláfestéssel. A savak egyszerre élénkek és szélesek, jól vezetik a kortyot. 6p-

 

Rosé

pt2018_bacalhoarose.jpg

Bacalhoa Serras de Azeitao Rosé 2017 Setúbal
Syrah és moscatel roxo. Édesre érett piros bogyós gyümölcsök, málna, földieper. Szájban egyszerre kissé édeskés és fanyar, tutti-frutti-mentes, arányos és tartalmas, de azért nagyon sok extrát sem nyújt. 5p-

 

Vörös

pt2018_esporaotinto.jpg

Herdade de Esporao Monte Velho Tinto 2016 Alentejo
Touriga nacional, aragonez, trincadeira és syrah. Erdei gyümölcsök, áfonya, szeder, kék virágok a fő illat- és ízjegyek, ám illatában feltűnik egy halvány fémes, szardíniakonzerves vonal is. Közepesnél keskenyebb, élénk sav és kevés tannin jellemzi a szerkezetet, enyhén savhangsúlyos is. 4p+

pt2018_adegamayor.jpg

Adega Mayor Caiado Tinto 2016 Alentejo
50% aragones, 30% trincadeira, 20% alfrocheiro. Édesre érett erdei gyümölcsök, meggy, kevés édesfűszer színezi. Elég könnyed, de jó intenzitású, jó a sav, a tannin bársonyos, integrált, az alkohol enyhén emelkedett. Zamatos, karcsú, jó inni. 5p

pt2018_fitapreta.jpg

Fitapreta Vinhos Fitapreta Tinto 2015 Alentejo
40% aragones, 30% trincadeira, 30% alicante bouschet, a bor fele 9 hónapig másod- és harmadtöltésű francia hordókban érlelődött. Édesre érett erdei gyümölcsök, szeder, áfonya, édesfűszerek, pici vanília érkezik illatban. Aránylag karcsú, könnyed, élénk savú, tanninja még kicsit fogós, íze elég intenzív és jól ki is tart. 6p

pt2018_dasmarias.jpg

Quinta das Marias Cuvée TT Reserva 2015 Dao
Touriga nacional és tinta roriz, 12 hónapig másodtöltésű francia hordókban érlelve. A túlérettség határán táncoló sokrétű gyümölcsösség, málna, szeder, erdei gyümölcsök, a háttérben finom fűszerességgel. Közepesnél teltebb, masszívabb, koncentráltabb, de nem nehézkes, széles savak és finomszemcsés tannin tartják meg. 6p+

pt2018_searadordens.jpg

Quinta Seara d'Ordens Reserva 2016 Douro 
40% touriga nacional, 30% touriga franca és 30% tinta roriz, 10 hónapig franca hordókban érlelve. Határozottabb hordóhatás, sok édesfűszer, szantál, érett fekete bogyósok, fekete ribizli, szeder, áfonya, fekete cseresznye. Testes, koncentrált, széles savai és a bársonyos tannin még nem 100%-ban integrálódtak, de a bor fiatal még, idővel biztos beépíti. Az alkohol ad egy kis édességérzetet, a gyümölcsösség és a fűszerek szép elegyet alkotnak. 7p-

pt2018_poeira.jpg

Quinta do Poeira Pó de Poeira Tinto 2016 Douro
Touriga nacional, touriga franca, sousao és tinta roriz 12 hónapig másod- és harmadtöltésű francia hordókban érlelve. Szilva, fekete cseresznye, virágok, rózsa, potpourri, gazdag karácsonyi hangulatú fűszeresség keveredik intenzív és vonzó illatában. Élénk és jó állagú savak és bársonyos tannin szilárdítják a jól fókuszált és hosszú kortyot. Intenzív ízében édesre érett fekete bogyós gyümölcsök, meggy, édesfűszerek. 6p+

pt2018_niepoort.jpg

Niepoort Vertente 2015 Douro
Tinta roriz, touriga franca és más fajták házasítása 18 hónapig 228 literes francia hordókban érlelve. A kiváló minőségű hordó tűnik fel először az illatban: sokféle fűszer, étcsoki, fekete bogyós gyümölcsök, áfonya, szeder. Az illat után testesebb bort vártam, ehhez képest meglepően karcsú, mondjuk éppen közepes testű. A korty kerek, sima, kiegyensúlyozott, a fahatás remek és nem kevés, de nem is túlzó, az alkohol meglepően alacsony, az összhatás mondhatni elegáns. Sokféle fűszer, étcsoki és fekete bogyós gyümölcs díszíti. 6p+

pt2018_montedoiro.jpg

Quinta do Monte d'Oiro Lybra Syrah 2016 Estremadura - Lisboa
Áradó illatában sokféle édesfűszer és édesre érett fekete bogyós gyümölcs, szeder, áfonya, szegfűbors, fekete bors. Közepes testű, jó koncentrációt mutat, az alkohol enyhén emelkedett, de nem zavaró, ezzel együtt a bor kiegyensúlyozott és arányos. Szájban visszaköszönnek az illatban megismert érett fekete bogyós gyümölcsös és édesfűszeres jegyek. 6p+

pt2018_duorum.jpg

Duorum Reserva Vinhas Velhas 2015 Douro
Touriga nacional, touriga franca, tinta roriz és sousao 100 éves tőkékről, 18 hónapig 70%-ban úk, 30%-ban másod- és harmadtöltésű 225 és 300 literes francia hordókban érlelve. Fekete cseresznye, szeder, fekete ribizli, áfonya, mellette kiváló minőségű hordó, füstölő, szantál, édesfűszerek, étcsoki. Tartalmas, koncentrált, rágható korty, a végén kissé fogós tanninnal, amit talán még a fiatalság számlájára is írhatunk. Fekete bogyós gyümölcsök, édesfűszerek, csokoládé, remek fahatás. 7p-

 

Madeira

pt2018_blandys.jpg

Blandy's Bual Madeira 10 Anos Meis Duce
Bual (vagy malvasia fina) borpárlattal erősítve, használt amerikai hordókban, canteiro módszerrel  érlelve. 100 g/l cukor, 7 g/l sav, 19% alkohol. Illatában és ízében aszalt és érett alma, karamell, tejcsoki, nugát, pici dió, mazsola és konyakmeggy. Szájban széles, krémes, az édességet a savak elég jól kiegyensúlyozzák és az alkohol sem lóg ki. Ízében aszalt alma, narancslekvár, füge, pici dió és karamell. 7p-

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr1714056300

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.