A Borrajongó

Szent Tamás Pincészet update

2018. május 30. 06:00 - furmintfan

A mádi Szent Tamás Pincészet borait többé-kevésbé rendszeresen kóstolom, de valahogy úgy esett, hogy a 2015-ös évjárat dűlős boraihoz még csak szórványosan, "fesztiválkörülmények" között volt szerencsém. A Gourmet Fesztivál ugyan szintén fesztivál, ebből kifolyólag itt is hasonlóan csak kapkodva kóstolhattam volna a borokat (a legtöbb kiállítónál így is történt), de a pincészet standjánál sikerült elkapnom egy csendesebb időszakot, így volt idő és hely nyugodt körülmények között barátkozni a 2015-ös dűlőszelektált tételekkel és néhány édes borral is.

szenttamasmadwine2015.jpg

(A pincészet mádi feldolgozója 2016-ban)

A dűlős borok 500 literes első- és másodtöltésű zempléni tölgyfa hordókban erjednek és érlelődnek 10 hónapig. A Dongó (és az itt most nem szereplő Percze) esetében az új hordók 300 literesek voltak.
A korábbi évjáratokhoz képest általánosságban elmondható a 2015-ös dűlős száraz borokról, hogy alacsonyabb a maradékcukor- és az alkoholtartalom, miközben magasabbak a savak, feltételezem, korábbi szüreti időpontnak köszönhetőn. A borok új "ruhát" is kaptak, egységesebb lett a borok címkéje.

Ami még érdekes lehet beszerzés szempontjából: a borok a közelmúltban bekerültek a Veritas választékába.

Szent Tamás Pincészet Nyulászó Furmint-Hárslevelű 2015
60% hárslevelű, 40% furmint. A korábbi évjáratok áradóbb, édeskésebb, déligyümölcsösebb, általában több maradékcukorral dolgozó Nyulászóihoz képest ez most egy szikárabb, visszafogottabb kiadás. Őszibarackos, citrusos jegyekkel dolgozik inkább, de utóbbiakból elég széles skálát átfogva, finom fűszerességgel, leheletnyi vaníliával körítve. A dűlős borok közül továbbra is a legkönnyedebb. 6p-

Szent Tamás Pincészet Dongó Furmint 2015
Őszibarack, körte, pici birs, egy kevés édesfűszer, és mintha itt is megvillanna a háttérben az a zöld banános jegy, amit sok tállyai borban vélek felfedezni, de lehet, hogy már csak belemagyarázom. :) Teltebb, tömörebb, mint az előző bor, az alkohol leheletnyit melegít a korty végén. A gyümölcsöket diszkrét édes fűszeresség öleli át. 7p-

szenttamasuragya2015.jpg

Szent Tamás Pincészet Úrágya Furmint 2015
A gyümölcsök talán ennek az illatában voltak a legkifejezőbbek a három 2015-ös dűlős közül: őszibarack, körte, édes alma, birsalma, finom fűszeresség. Szájban inkább citrusok, citrushéj, narancs, fehér húsú gyümölcsök és édesfűszerek jelennek meg. Közepes test, arányos felépítés, jellemzi. Egyelőre a Dongó jobban tetszett, az Úrágya mintha még nem teljesedett volna ki teljesen. 6p+

Szent Tamás Pincészet Szent Tamás Furmint 2013
Gazdag illatában rengeteg édesfűszer, érett és kandírozott sárga húsú gyümölcsök, őszibarack, ananász, narancs, vilmoskörte. A 2015-ös borok után (az évjáratoknak némileg ellentmondóan) lágyabb, szélesebb sav és több maradékcukor keretezi. Telt, krémes, a magja a szikárabb 2015-ösek után talán kevésbé tűnik tömörnek, a korty kerek, sűrű, gazdag. Édes gyümölcsök, trópusiak és sárga húsúak keverednek édeskés és keleti hangulatú fűszerességgel, kandírozott gyümölcsökkel, gyömbérrel, vaníliával. 7p

szenttamasdongoszamorodni2014.jpg

Szent Tamás Pincészet Dongó Száraz Szamorodni 2014
Nem egy szokvány szamorodni illat, meglepően üde, őszibarackos, fehér húsú gyümölcsös, sárgabarackkal, ízben ráadásként citrusokkal, almával, egy pici mogyoróval dióval és fűszerrel. Egy "normál" száraz szamorodninál frissebb, gyümölcsösebb, nem határozza meg nagyon a botrytises karakter. Lendületes, de nem éles savakra épül, kristálytiszta, elegáns, modern stílusú bor. 7p

szenttamasmadlateharvest2016.jpg

Szent Tamás Pincészet Mád Late Harvest 2016
70% furmint, 25% hárslevelű, 5% sárgamuskotály, tartályos erjesztés és érlelés, 154 g/l maradékcukor, 8,5 g/l sav, 11% alkohol. Töppedt szőlő, trópusi gyümölcsök, mangó, sárgabarack illatban és ízben egyaránt, szájban fűszerekkel, pici vaníliával és dohánnyal. Jó egyensúlya van, finoman krémes, elegáns, egyszerre könnyed mégis tartalmas. 7p

Szent Tamás Pincészet Szamorodni 2013
50% furmint, 30% sárgamuskotály, 20% hárslevelű, 400 literes zempléni hordóban erjesztve és érlelve 1 évig, 162 g/l maradékcukor, 6,5 g/l sav, 12,5% alkohol. Sága húsú gyümölcsök, sárgabarack, narancs, kandírozott narancshéj, egy kis karácsonyi fűszer, halvány trópusi színezet adja az aromaprofilt, a végén pici vaníliával. Koncentrált, kiegyensúlyozott intenzitású, krémes korty, leheletnyi édességhangsúllyal. 7p

szenttamasaszu2013.jpg

Szent Tamás Pincészet Aszú 2013
300 literes zempléni hordóban erjedt és érlelődött 3 évig. Összetett, de még fiatal aszús illat aromatika: édes citrusok, sárga húsú gyümölcsök és fűszerek vonzó elegye, mandarin, narancs, sárgabarack, mangó, kandírozott citrusok, gyömbér, vanília, karácsonyi fűszerek. A korty jól kitöltött és koncentrált, de nem hömpölygős, jó egyensúlyt mutat. Csikó még. 8p-

 

Nagy Tamásnak és Cseke Kornélnak köszönöm a kóstolót! 

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr9814003384

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2018.05.30. 08:17:14

Tegnap volt a hírekben, hogy a Mád Late Harvest 2016 platina érmet és 97 pontot kapott a Decanter World Wine Awards-on, nekik jobban tetszett :)

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2018.05.30. 08:33:27

@Étteremkritikus: Tudom, olvastam. Sajnos én elég sok felkent borkritikus, szaklap és borverseny pontszámaival nem tudok mit kezdeni (és nem vagyok ezzel egyedül a magyar borbloggerek között), de ennek persze számos oka lehet.
Mondjuk felmerül bennem a kérdés, hogy ha ez a bor 97 pont, akkor mi marad egy jóval komplexebb, komolyabb beltartalommal rendelkező, ereje teljében lévő aszúnak?!
A bor ettől függetlenül nagyon jó. :)
A borászatnak meg természetesen egy ilyen díj sokkal fontosabb, mint az, hogy mi jelenik meg itt vagy akármelyik erősen korlátozott olvasottságú magyar borblogban, és nyilván ezzel sincs semmi baj. :)

loading 2018.05.30. 11:58:43

A zöld banán kapcsán mely esetre gondoltál: a zöld/sütőbanán vagy az éretlen, itthon elterjedt, banánra?

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2018.05.30. 12:06:28

@loading: Ja, így nem teljesen egyértelmű. :) Utóbbira, előbbit talán egyszer ha szagoltam, aligha tudnám beazonosítani.

loading 2018.05.31. 09:34:12

@furmintfan: Az éretlen banán max. semleges illat, de én valahogy negatívumként kezelném egy bor esetén.

Gattamelata lovasszobra 2 2018.05.31. 09:35:58

@loading: Az elsőnek nem főzőbanán a magyar neve?

loading 2018.05.31. 09:46:06

@Gattamelata lovasszobra 2: az is, ki melyik nyelvből fordítja :)

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2018.05.31. 10:46:26

@loading: Lehet, hogy nem tudom megfelelően leírni. Leginkább banánra emlékeztető illat, de visszafogottabb, kevésbé édeskés, "zöldebb". Sok tállyai bornál éreztem (belemagyaráztam? :)) ilyesmit, de nem párosult éretlenséggel a bort illetően.

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2018.05.31. 11:38:48

@Gattamelata lovasszobra 2: ez még ebben a formában nem jutott eszembe, de legközelebb figyelek rá, hátha passzol :)