A Borrajongó

Gyengébb? Nem! - Nőnapi kóstoló

2018. április 07. 06:00 - furmintfan

Szabó Edit "Gyengébb? Nem!" című könyve 26, a bor világában tevékenykedő nő történetét tartalmazza, interjúk formájában, Dancsecs Ferenc fotóival. A könyvet már tavaly óta meg lehet vásárolni, és aki szeretné egy kicsit megismerni a bor mögött az embert, annak tényleg csak ajánlani tudom. Idén - stílszerűen nőnapon - egy kóstoló erejéig is összegyűltek a könyv főszereplői a Sofitel-ben, én most itt szerzett élményeimről írtam egy rövidke összefoglalót, de mielőtt rátérnék a borokra, álljon még itt a könyv ajánlójának egy részlete, magától a szerzőtől:

"Ebben a könyvben huszonhat remek nő mesél az életéről. Mindannyian a borok világában dolgoznak, olyan terepen mozognak, ahol korábban hagyományosan férfiak ültek a kormánynál. Magabiztosan, céltudatosan vezetnek. Van közöttük tulajdonos, birtokigazgató, szőlész és borász, mindegyikük máshol tart az útján, de büszkék arra, amit eddig elértek, és nem cserélnének senkivel. Néhányan gyerekkori álmukat váltották valóra, mások felnőtt fejjel merészkedtek először a pince mélyére, megint mások az apától megörökölt, nehéz „autót” szelídítették magukhoz, de előbb-utóbb mind megtanulta, hol kell megpiszkálni a motort, ha baj van. Bemutatják a boraikat, amelyekre büszkék, és bizonyítják jártasságukat a konyhában is. Mesélnek a mindennapjaikról, a családjukról, a sikereiről és a kudarcaikról, mindarról, ami elindította őket azon az úton, amelyen ma is járnak."

gyengebbnem1.jpg

Nem jártam minden standnál, nem jegyzeteltem végig, és közben sem minden borról, de amiről sikerült valamennyit lejegyezni, azt a rend kedvéért közlöm.

 

Ujvári Szürkebarát 2017 (M)
Kirobbanóan gyümölcsös illat, pörgős savak, lendületes korty. Körte, nyári alma, fehér húsú gyümölcsök, fehér virágok, pici zöldfűszer jellemzi az aromatikát.

Ujvári Olaszrizling 2017 (M)
Egy fokkal visszafogottabb, de ez is nagyon jól deifinált, fehér húsú gyümölcsös, körtés, virágos jegyeket mutat, pici mandulával és zöldfűszerrel. Arányos felépítésű, egyenes, frissítően fanyar.

Ujvári Olaszrizling 2015
Fehér húsú gyümölcsök, nyári alma, mandula, zöldfűszerek, éppen kezdődő érettség. Könnyed, csiszolt, nagyon egyben van, de most kell meginni. 5p+

 

Csendes Dűlő Olaszrizling 2016
Neutrális fehér húsú gyümölcsök, alma, citrusok, pici mandula, az érleléshez használt hordóból minimális fa a háttérben. Vékony, egyenes, kis krémességgel. 5p

Csendes Dűlő Hárslevelű 2015
A korábbi harsogó trópusias, sárga húsú gyümölcsössége most megállapodottabb formát mutat, inkább érett fehér húsúak dominálnak, de továbbra is a gyümölcsösség dominál, miközben a bor kerek, arányos, zamatos. 5p+

Csendes Dűlő Kéknyelű 2013
Kezdődő palackérettség, fehér húsú gyümölcsök, citrusok, némi virág is feltűnik az aromatikában. Jó felépítésű, a kéknyelű savai jól megtalálják a helyüket a borban. 5p+

 gyengebbnem3.jpg

Dereszla Dry 2016
80% furmint, 15% hárslevelű, 5% sárgamuskotály. Karcsú, lendületes vonalvezetésű, könnyed bor, citrusokkal, zöldalmával. Belépő szintnek tökéletes. 5p

Dereszla Kabar 2016
Gazdag fűszeresség lengi át illatát és ízt, mellette édes fehér húsú gyümölcsökkel. Tartalmas, széles anyag, lágyabb karakterű savakkal, az alkohol érzetre kissé emelkedett és a hordó még kicsit eluralja az összképet, de összességében izgalmas bor. 6p

Dereszla Száraz Szamorodni 2008
Aszalványok, zöld dió, só, pici narancs és egy kevés fa. Masszív, markáns karakterű bor, jó egyensúllyal, pici kesernyével. 6p

 

Etyeki Kúria Pláne Frizzante
Királyleányka, zenit, szürkebarát. Nem nagyon kell magyarázni: könnyed, édes gyümölcsös (körte, szőlő, őszibarack), virágos, finoman édeskés gyöngyözőbor. 4p+

Etyeki Kúria Rosé 2017
Szép piros bogyós gyümölcsösség, egy pici édesfűszerrel meghintve. Jó arányok, frissítő korty. 5p-

Etyeki Kúria Kékfrankos 2015
Meggy, piros bogyós gyümölcsök, málna, cseresznye, szép fűszeresség jellemzi. Jó állagú sav, okosan adagolt hordó keretezi. 6p

 gyengebbnem2.jpg

Csetvei Pince Ezerjó T 2017
T, mint tartály. Pici fülledtséggel nyit, majd körte, zöldalma és citrusok veszik át a vezető szerepet. Könnyű, üde, frissítő korty. 5p

Csetvei Pince Szürkebarát 2016
Szélesebb, enyhén krémesebb, de jó savú bor, fehér húsú gyümölcsökkel, pici túrókrémmel, minimális fűszerességgel. 5p

Csetvei Pince Panna Rosé 2017
Piros bogyós gyümölcsök, elsősorban málna és cseresznyével. Jóivású, tartalmas, gyümölcsös korty. 5p-

 

Bussay Pincészet Rajnai Rizling 2016
Visszafogottabb intenzitás, fehér húsú gyümölcsök, kis édesfűszer, érett citrusok, egyelőre még határozott hordójelenlét. A korty széles, telt, a pici maradékcukorral együtt is finoman fanyar. 5p

Bussay Esküvé 2015
70% olaszrizling, 30% rajnai rizling. Édes citrusok, fehér húsú gyümölcsök, marcipán, édesfűszerek, pici édességérzet, itt is kissé erős a hordó. 5p-

Bussay Szürkebarát 2016
Kerek, telt, enyhén olajos textúrájú korty, amely lágyan indul, majd jobban odateszik magukat a savak. Fehér húsú gyümölcsök, édesfűszerek, pici vanília. 6p-

 

Homoky Dorka Görbe Sárgamuskotály 2016
2 hét héjon tartás, majd élesztőhártya alatt érlelés. Zöld dió, érett szőlő, édes barack, kis édesfűszer, pici dió. Szájban több gyümölcsöt kínál, elég tartalmas és egyedi. "Out of the box". 6p

Homoky Dorka Hetény 2015
70% furmint, 30% hárslevelű. Van benne egy pici redukció, majd fehér húsú gyümölcsöket, citrusokat, édesfűszereket mutat, pici mogyoróval, érezhető maradékcukorral. 5p

Homoky Dorka Bártfai Furmint 2015
Almás, almás süteményes, enyhén diós aromák, érett fehér húsú gyümölcsök, pici birs, érezhető maradékcukor. Szerkezetét tekintve picit rusztikusabb összebenyomást kelt. 5p

 gyengebbnem4.jpg

Luka Pincészet Kékfrankos 2015
Meleg érzetű illat, meggyel, fűszerekkel, pici földes-virágos aláfestéssel. Meggyes, erdei gyümölcsös, finoman fűszeres bor, egységes szerkezettel. 6p

Luka Pincészet Zweigelt 2015
Édesfűszerek és édesre érett erdei gyümölcsök, szeder, áfonya, fekete ribizli intenzív illata és íze. Jó egyensúlya van, zamatos és mélységeket is kínál. 6p

Luka Pincészet Steiner 2015 Magnum
Meggy, erdei gyümölcsök, szép fűszeresség, rétegzett, komplex aromatika jellemzi, ideális érettséget mutató gyümölcsös karakterrel. Jó koncentrációt hoz, mégis elegáns, szép egyensúllyal, sok gyümölccsel, szépen adagolt hordóval, leheletnyi sóssággal. A nap legszebb vörösbora nálam. 7p

 

Zsirai Pincészet Furmint 2015
Édes fehér húsú gyümölcsök, alma, körte, a háttérben a hordó fűszereivel, pici maradékcukorral, jó savakkal. 5p+

Zsirai Pincészet Középhegy Furmint 2015
Neutrális fehér húsú gyümölcsök, némi sárga húsú gyümölcs, barack is feltűnik idővel, éppen kezdődő érettséggel. 6p-

Zsirai Pincészet Fordítás 2008
Illatában narancs, zöld dió, szájban enyhén sherry-s karaktert mutat, dióval, sárgabarackkal, pici oxidációval. Masszív felépítésű, széles, krémes, sűrű, de jó sav tartja. 7p-

 

Royal Tokaji Betsek Hárslevelű 2016
Őszibarack, édes citrusok, finom fűszeresség, fehér húsú gyümölcsök, ízben még egy kis zöldalma, zöldfűszer. Karcsú, zamatos, szép hordóval. 6p

Royal Tokaji Szent Tamás Furmint Késői Szüret 2016
Csupa sárga húsú trópusi gyümölcs, mangó, maracuja, sárgabarack, ananász. Buja, zamatos késői szüret. 7p

Royal Tokaji 5 Puttonyos Aszú 2013
Barackfélék, sárga húsú gyümölcsök, vanília, édesfűszerek. Krémes, széles, talán picit édesség-hangsúlyos. 7p

 gyengebbnem5.jpg

Kovács és Lánya Kisfrancia 2017
100% viognier. Echte ananász-illat, szájban is ez a vezető ízjegy, mellette fehér húsú gyümölcsök, az éppen közepes teste korrekt savak tartják. 5p

Kovács és Lánya Syrah 2016
A meghatározó aromákat az erdei gyümölcsök jelentik, főleg a fekete bogyós spektrumból, szeder, faeper formájában. Karcsú, lendületes, picit tapadós korty. 5p+

Kovács és Lánya Fajzat 2016
Cabernet sauvignon, merlot és tempranillo. A fekete bogyós gyümölcsök mellett fura, szappanos, zelleres jegyeket is mutat. Savai kissé lágyabbak, ízében a fekete bogyósok dominálnak. 5p

 

Wassmann Pince Karlotta 2014
Chardonnay és olaszrizling. Tusfürdős, fehér húsú gyümölcsös, fülledt illat. Lágy, krémes, fehér húsú gyümölcsös korty. 4p

Wassmann Pince Cabernet Franc 2014
Fekete bogyós gyümölcsök, édesfűszerek, konyakmeggy, sőt, meggyes kókuszgolyó jutott róla eszembe. Meglepően érett karakterű a hűvös évhez képest, jó arányokkal. 6p

 

Heimann Kadarka 2016
Piros bogyós gyümölcsök, eper, cseresznye. Könnyed, légies, jó savakkal, minimális tanninnal. 6p-

Heimann Kékfrankos Alte Reben 2015
Szép fűszeresség, piros bogyós és erdei gyümölcsök, meggy, ízben kis fanyarság. Szájban jó savak, kis krémesség. 5p+

 

Vylyan Kékfrankos 2015
Kis animalitással nyit, majd a hordó fűszerei jönnek, érett meggyel, picit túlérett piros bogyósokkal. Savai lágyabbak, a bor teste is kissé vékonynak hat. 5p

Vylyan Cabernet Franc 2015
Túlérettbe hajló erdei gyümölcsök, meggy, kis fűszer, közepes test, enyhén emelkedett alkohol, érett tannin. 6p

 

Kikelet Hárslevelű 2015
Fehér húsú gyümölcsök, körte, őszibarack, citrusok, szép fűszeresség színezi. Jó savak vezetik, magjában egy kis krémességgel. 6p

 

Hangavári Furmint 2017
Csupa gyümölcs, tiszta körte, őszibarack, lendületes savakkal megtámogatva. 6p

 

A teljesség kedvéért álljon itt a könyv összes szereplőjének neve:

ÁRVAY ANGELIKA (Árvay Családi Pincészet), BAI EDIT (Dereszla Pincészet), BÁRDOS SAROLTA (Tokaj Nobilis), BERECZ STÉPHANIE (Tokaj Kikelet), BODÓ JUDIT (Bott Pince), BUSSAY DOROTTYA (Bussay Pincészet), CSETVEI KRISZTINA (Csetvei Pince), DEBRECZENI MÓNIKA (Vylyan Pincészet), GÁLNÉ DIGNISZ ÉVA (Gál Szőlőbirtok és Pincészet), GERE ANDREA (Gere Attila Pincészete), HANAUER SUSANN (Wassmann Pince), HEIMANN ÁGNES (Heimann Családi Birtok), HOMOKY DOROTTYA (Homoky Pincészet), JEKL FLÓRA (Jekl Pincészet), KOVÁCS ZITA (Kovács és Lánya Borászat), LAPOSA ZSÓFI (Laposa Birtok), LATORCZAI RÁCZ LILLA, LUKA ENIKŐ (Luka Pince), MAGYAR ANITA (Hangavári Pincészet), MATOLCSY SÁRA (Etyeki Kúria Borgazdaság), MOLNÁR JÚLIA DÓRA (Csendes Dűlő Szőlőbirtok), NYÚLNÉ PÜHRA BEÁTA (Nyakas Pincészet), OSVÁTH FRUZSINA (Royal Tokaji Borászat), UJVÁRI VIVIEN (Ujvári), WILLE-BAUMKAUFF MÁRTA (Tokaj Pendits), ZSIRAI KATA (Zsirai Pincészet)

BABARCZI ZSUZSANNA (Babarczi Szőlőbirtok és Pince) és RÁCZ ERIKA (Sanzon Tokaj) nem szerepelnek a könyvben, de ők szintén ott volt a kóstolón

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr9713802030

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.