A Borrajongó

Osztrák borkóstoló a nagykövetségi rezidencián

2018. március 13. 06:00 - furmintfan

A szakadó hónak és a február végén szokatlan (bár az utóbbi években egyre inkább jellemzővé váló) hidegnek köszönhetően szinte karácsonyi hangulatban fogadta az Osztrák Nagykövetség Rezidenciáján Elisabeth Ellison-Kramer nagykövet asszony és a négy meghívott osztrák borászat képviselője a szép számmal megjelenő szakmai vendégeket. A nagykövetség és a KisBécs által megszervezett kóstolón a Domäne Wachau, Malat, Feiler-Artinger és Prieler pincészetek mutatkoztak be és hoztak magukkal néhány bort is, így elég alapos merítés állt össze Wachau, Kremstal, Niederösterreich és Burgenland boraiból. Mindegyik pincészetet a fiatalabb generáció képviselői vezetik, egyszerre építkeznek a hagyományokra és támaszkodnak a modern szemléletre. Az adott borvidékre jellemző fajtából készült borok mellett többen különleges tételeket, régebbi évjáratú palackokat is megmutattak a népes kóstolótársaságnak.

osztraknagykov6.jpg

I. Domäne Wachau

Wachau legnagyobb pincéje, a világ egyik legjobb szövetkezeti alapon működő borászata 440 hektáron - közel a borvidék szőlőterületének közel harmadán - gazdálkodik, így számos kiváló adottságú dűlőben rendelkeznek ültetvényekkel. A zöldveltelinin és a rajnai rizlingen túl mintegy játékként más fajtákból is készítenek bort (müller thurgau, roter traminer, chardonnay, pinot noir), sőt, rosé és gemischter satz is készül a pincénél.

Domäne Wachau Terrassen Riesling Federspiel 2017
Fehér húsú gyümölcsök, zöldalma, nyári alma, pici virág, ízben még citrusok és citrushéj is. Feszes, egyenes gerinc, a pörgős savak mellett aránylag lazább szövésű, közepesnél könnyedebb testtel rendelkezik. Profin elkészített bor, belekötni nem lehet, bár különösebb izgalmat sem tartogatott. 5p+

Domäne Wachau Ried Kollmitz Grüner Veltliner Federspiel 2016
Hűvös és visszafogott illat, ami idővel azért szépen nyílik és körtés, nyári almás jegyeket kínál. Az előző bor után szélesebb, krémesebb, ízében fehér húsú gyümölcsök, citrusok, körte, némi zöldfűszer és érintésnyi vanília. 6p

Domäne Wachau Ried Bruck Riesling Federspiel 2016
Halvány, neutrális aromatika, citrusokkal, citromvelővel, lime-mal. Csontos felépítmény, ropogós, élénk savak vezetik. Kissé aszketikus, szikár összbenyomást keltett és viszonylag egysíkú az ornamentika is. 5p+

Domäne Wachau Ried Achleiten Grüner Veltliner Smaragd 2016 
Ismét hűvös, moderált intenzitású, fehér húsú gyümölcsös illat fogad, vezető jegyként leginkább almával. Jól kitöltött korty, finoman krémes textúra, a finisben enyhén melegítő alkohol. Ízében fehér húsú gyümölcsök és citrusok viszik a főszólamot, alma és grapefruit képében, mellettük némi szárított zöldfűszer, tv paprika és csipet bors tűnik fel. 6p

osztraknagykov2.jpg

Domäne Wachau Ried Singerriedel Riesling Smaragd 2016
Érettebb és szélesebb spektrumú gyümölcsösséget villant: őszibarack, édes citrusok, fehér húsúak, pici zöldfűszerrel, leheletnyi sóssággal. Széles, de eleven savak tartják, szinte csontszáraz érzetű, tartalmas, rétegzett. 6p+

 

II. Weingut Malat

Közel 300 éves kremstal-i pincészet, amelynek útját jelenleg a 10. generáció igazgatja. A "kötelező" zöldveltelini és rajnai rizling mellett chardonnay, pinot blanc, pinot gris és sárgamuskotály is terem a birtokon. Több szőlőfajtából zárnak palackba vörösbort is, ezzel úttörőnek minősülnek a borvidéken. Palackos erjesztésű pezsgőt is készítenek 1976 óta. A pincészet mellett egy kis hotelt is üzemeltet a család.

Malat Österreichischer Sekt Brut Reserve 2013
70% chardonnay, 30% pinot noir. Fehér húsú gyümölcsök, alma, citrusok, finom krémesség, enyhe autolízises jegyek, apró buborékok, jól eltalált dosage, elegáns kivitelezés. 6p

Malat Steinbühel Riesling Erste Lage 2016
Édes fehér húsú gyümölcsök, szőlő, virágok, halványan kőpor érezhető illatában. Széles sav, finom krémesség jellemzi. Elég gazdag és izgalmas ízjegyekkel nyit: citrusok, mandarin, alma, szőlő, citromhéj, pomelo, egzotikus fűszerek, finom fanyarság. 6p

Malat Zistel Pinot Gris Reserve 2015
Érezhetően későn szüretelt alapanyagból származik, túlérettbe hajló sárga húsú gyümölcsöket mutat, pici vegetális jeggyel, barackfélékkel, pici mogyoróval. Krémes, lágyabb savakkal operál, enyhe édesség is érezhető, a fahatás szép rajta. 5p+

osztraknagykov3.jpg

Malat Gottschelle Grüner Veltliner Reserve Erste Lage 2012
Finom érettség, fehér húsú gyümölcsök, csipetnyi só, érett  citrusok, a háttérben vaníliakrém, grillázs. Érett, krémes, széles savval, kicsit szét is terül szájban. Tovább tartogatni nem merném, de így is szebben érik, mint a legtöbb 2012-es száraz tokaji. 6p

Malat Pinot Noir Reserve Niederösterreich 2010
Érett illat, avarral, pici paradicsommal, minimális vadhúsos beütéssel, halvány fűszerességgel. Savai nagyon szépen muzsikálnak, a tannin érzetre kevésbé megnyerő, jó eséllyel mindkettő az évjárat számlájára írható. Gyümölcsöt már nem nagyon találni benne, inkább tercier jegyeket mutat, szárított zöldfűszerekkel. Összességében véve szépen érett pinot. 6p-

 

III. Weingut Feiler-Artinger

A Kurt Feiler által vezett Weingut Feiler-Artinger a Fertő-tó mellett fekvő Ruszt egyik legszebb épületében található. A pincészet 28 hektár szőlővel rendelkezik a környéken, a fehér és kék fajták aránya kb. 60-40%. A szortimentben a száraz fehér- és vörösborok mellett több féle kategóriát képviselő (Beerenauslese, Trockenbeerenauslese, Ruster Ausbruch) édes bor is szerepel. 2008 óta minősítetten biodinamikusan működnek.

Feiler-Artinger Neuburger Klassik 2017 (M)
Édesre érett körte és őszibarack, némi trópusi gyümölcs, nyári alma dominál illatban és ízben. Könnyed, jól iható, enyhén édeskés, de az alacsonyabb sav ekkora testhez pont elégnek bizonyul. Állítólag a fajta szépen érlelhető borokat ad, ez a hordóminta mindenesetre tetszett.

Feiler-Artinger Zweigelt Klassik 2016
Friss  meggy, cseresznye, piros ribizli, erdei gyümölcsök, pici fűszer, ízben még egy érintésnyi csokoládé is érezhető. Jó sav és kissé érdes tannin keretezi, aránylag egyszerű, de jól iható bor. 5p

Feiler-Artinger Zweigelt & More 2013
A 91% zweigelt mellé 9% cabernet sauvignon-t házasítottak. Szépen definiált erdei gyümölcsök, fekete ribizli, szeder, málna, meggy dominálnak benne, vonzó fűszerességel körítve, halvány meggymagos aláfestéssel. Az előző bornál koncentráltabb, savai nem túl acélosak, de épp elegendő tartást adnak, a tannin is jó állagú. 6p

osztraknagykov4.jpg

Feiler-Artinger Ried Ruster Umriss Blaufränkisch 2015
Sokféle piros bogyós gyümölcs, kevés erdei gyümölcs, finom fűszeresség, de leginkább meggy vezet illatában és ízében, szép egységet képezve. Nagyon elegáns bor, remek egyensúllyal, tökéletesen sima, finoman ölelő textúrával. 6p+

 

IV. Weingut Prieler

A pincészet a Fertő-tó nyugati partján rendelkezik mintegy 22 hektárnyi ültetvénnyel. A két zászlóshajó a kékfrankos és a pinot blanc, de egyéb fajtákkal is foglalkoznak.

Prieler Ried Seeberg Pinot Blanc Klassik 2016
Kristálytiszta fehér húsú gyümölcsökkel, elsősorban őszibarackkal kényeztet, almával, szép fűszerekkel, érintésnyi sóssággal körítve. Bársonyos érzet, jó egyensúly, minden a helyén. 5p+

Prieler Johanneshöhe Blaufränkisch 2015
Intenzív, vonzó illatában egy kosárnyi gyümölcsöt kínál: málna, szeder, meggy, áfonya képében. A gyümölcsösség mellé enyhe meggymagos fanyarság és szép fűszeresség társul. A korty intenzív, lendületes, de picti rusztikus összbenyomást kelt, részben a fogós tanninnak köszönhetően. Érhet még. 6p-

osztraknagykov5.jpg

Prieler Leithaberg DAC Blaufränkisch Reserve 2011
Finom érettség szövi át édesfűszeres, érett erdei gyümölcsös illatát, dohánnyal, avarral, füsttel, étcsokival színesítve. Széles sav tartja a legfeljebb közepes, légiesnek ható testet, a bor mégis tartalmas, szépen rétegzett, kezdődő érettséggel. 6p

Prieler Blaufränkisch Goldberg 2011
Érett, már-már túlérettbe hajló erdei gyümölcsök, meggy, szeder, málna, étcsoki, remek fűszeresség, csipetnyi dohány jellemzi az aromatikát. Fiatalosabb, mélyebb, komolyabb, mint az előző bor. Közepesnél teltebb, koncentráltabb, de mértéktartó, nem nehézkes és teljesen élmentesre csiszolódott, puha, sima szövetű. Nagyboros ambíciók eleganciával párosulva. Méltó megkoronázása volt az eseménynek. 7p

 

A kóstolóra a szervezők hívtak meg. Köszönöm szépen!

 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr7313722032

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2018.03.13. 06:46:34

Ha a „ropogós, friss savak“ azt jelenti, hogy kimarja a gyomrod és pillanatok alatt lelopja a fogzománcod, akkor értem.
Hét év különbséggel jártam a Domaene Wachaunál, vagyis sejtjeim teljes lecserélésével adtam nekik komoly esélyt, de többet soha. Igen, nagy a területük, igen, sokat termelnek, de Prager, FX Pichler közelébe sem tudnak jönni. Számomra meg még élvezhetetlenek is. Talán nem véletlen, hogy kétszeres „legrosszabb wachaui élményemet“ azóta is a követségnek kell marketingelnie...

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2018.03.13. 07:04:01

@Takács Kr.: Nem, nem azt jelenti. Sem a gyomromnak, sem a fogzománcomnak nem esett bántódása.
Hozzáteszem: nekem mondjuk eszembe nem jutna Prager/FX Pichler-szintű borokat elvárni a Domäne Wachau-tól (mellékesen megjegyezve, hogy az utóbbi kb. 5 évben a Prager boroktól sem dobtam akkora hátasokat, mint előtte).