A Borrajongó

Magyar egyveleg 2018/1

2018. március 10. 06:00 - furmintfan

Itt az első magyar egyveleg is nagyjából az év első napjától március első hetéig bezárólag kóstolt borokkal.

egyvelegdugokm12.jpg

Pezsgő

Sauska Brut
Furmint, egy kevés chardonnay-val és hárslevelűvel. Fehér húsú gyümölcsök, citrusok, minimális élesztős jegy, kissé agresszív apró buborékok, lendületes savak. 5p+ (01)

hungariaextradryrose.jpg

Hungaria Rosé Extra Dry
100% pinot noir. Eper, cseresznye, édes piros bogyós gyümölcsök. Szájban enyhe édesség, viszonylag gyorsan tovatűnő, nagyobb méretű buborékok. 5p- (01)

Vylyan Kszí 2016
Gyöngyözőbor pinot noir-ból. Piros bogyós gyümölcsök, halvány fanyarság, nagy, gyorsan eltűnő buborékok. 4p (02)

 

Fehér

vylyanherka2016.jpg

Vylyan Herka Chardonnay 2016
Illatában almafélék, pici édesfűszerrel meghintve. Közepesnél karcsúbb, finoman krémes, jó savakkal, fehér húsú gyümölcsökkel, almával, körtével, pici szegfűszeggel, vaníliával. 5p (01)

Csendes Dűlő Kéknyelű 2014
Pici fülledtséggel indít, majd neutrális fehér húsú gyümölcsök következnek. Idővel szépen kinyílik, nyári alma és őszibarack díszíti, kevés mandulával, mogyoróval, halvány fehér virágossággal Feszes, lineáris, az érleléshez használt hordó a háttérben marad. Ízében citrusok, fehér húsú gyümölcsök, só és pici mandula, marcipán, mogyoró, valamint egyfajta virágos-vegetális vonás. 5p+ (01)

Árpád-hegy Pince Király Furmint 2013
Pici fülledtség jelentkezik az elején, majd édesre érett sárga húsú gyümölcsök következnek, sárga húsú őszibarack, sárgabarack, némi trópusi gyümölcs, sárga szilva. Erős közepes teste jó arányokat hordoz, savai jól integrálódtak, kis cukor is érezhető, kezdődő érettséget is mutat már. Gazdag, érett gyümölcsös ízjegyek: sárga húsú őszibarack, sárgabarack, narancs, sárga szilva, pici édesfűszer. 6p- (01)

Erzsébet Pince Király Furmint 2013
Fehér húsú gyümölcsök, körte, őszibarack, visszafogott édes fűszeresség vezeti az aromatikát, ízben édes citrusokkal, mandarinnal. Hűvös karakter, izmos test, remek egység, lendületes savak, pici maradékcukor jellemzi. Kiváló formában van. 7p- (01)

Szeleshát Nemes Rizling 2016
100% olaszrizling. Üde illatában zöldalma, citrusok, zöldfűszerek. Könnyű, gördülékeny korty, frissítő, de nem túlzó savak, ízében zöldalma, zöldafűszerek, citrusok. Egyszerű, de zamatos, jól iható bor. 4p+ (01)

Demeter Zoltán Veres Furmint 2015
Érett fehér és sárga húsú gyümölcsöket, őszibarackot, érett citrusokat, pici édesfűszert hordoz az illata. Kerek savak keretezik, megérintette már az érettség. Ízében édesre érett sárga húsú őszibarack és édes citrusok, pici édesfűszerrel, enyhe kortyvégi kesernyével. 5p+ (01)

grofdegenfeldparos2014.jpg

Gróf Degenfeld Zomborka Furmint 2014
Fűszeres illat: szegfűszeg, szegfűbors, vanília, citrusokkal, fehér húsú gyümölcsökkel, körtével, őszibarackkal. Szájban egységes szerkezetet, jó koncentrációt mutat, élénk savakkal, pici maradékcukorral. Őszibarack, körte, citrusok, és az illatban megismert fűszeresség vezeti. 6p (01)

Gróf Degenfeld Terézia Hárslevelű 2014
Érdekes módon tompább, neutrálisabb, aszketikusabb, mint az évjárat-azonos furmint. Citrusok, fehér húsú gyümölcsök, halvány krémes jegyek, pici szegfűszeg díszíti. Szikár, csontos felépítésű, kissé savhangsúlyos. 5p (01)

Sándor Zsolt AnnaLuca 2015
Héjon áztatott, spontán, hordóban erjesztett cserszegi fűszeres. Szőlőlekvár, szőlőhéj, körte, virágok, levendula, alma, pici só az aromatika fő kulcsszavai. Eléggé telt, enyhén cseres, kerek savakkal, egyedi aromatikával. 5p+ (01)

Gróf Degenfeld Furmint 2013
Illatában édes fehér húsú gyümölcsök, citrusok, édesfűszerek. Határozott, feszes savak mellett érezhető a maradékcukor-tartalom, de valahogy a kettő "elmegy egymás mellett", nem harmonikus az összhatás. Off-dry érzetű korty, édes citrusokkal, körtével, nyári almával, őszibarackkal és kevés édesfűszerrel. 5p (01)

kreinbacherszentilonatradicio2006.jpg

St. Ilona Borház Tradíció Cuvée 2006
Hárslevelű, furmint és juhfark házasítása. Aranyba hajló szín, olajos textúra. Érett illat: érett alma, aszalt barack, calvados, kis mandula és a hordó fája. Vastag, telt anyag, iszonyatosan masszív savakkal és máig sem teljesen integrált fával megtoldva. Érett citrusok, aszalt alma és barack, markáns sósság, pici édesfűszer és fa kíséri végig az erőteljes kortylefutást. Jelenlegi állapotából kiindulva fiatalon elképesztően fás és savas lehetett, mostani formájában azonban korához képest meglepően életteli, jól fogyasztható arcát mutatja. 5p+ (01)

Csányi Pincészet Teleki Olaszrizling 2016
Illatában virágok, édes alma, fehér húsú gyümölcsök. Ízben a zöldalmás-nyári almás vonal a meghatározó, pici citrussal, zöldfűszerrel, mandulával kiegészülve. Savai a helyükön vannak, enyhén krémes is a korty, a végén leheletnyi kesernyével. Egyszerű, de korrekt bor. 4p+ (02)

royaltokajibetsekharslevelu2016.jpg

Royal Tokaji Betsek Hárslevelű 2016
Őszibarack, körte, citrusok, finom édes fűszeresség jellemzi. A korty könnyed, elegáns, zamatos, sok gyümölccsel és diszkrét fűszerességgel kísérve. Őszibarack, édes citrusok, halvány trópusi gyümölcsös színezet, finom fűszeres aláfestés. 6p (02)

Demeter Zoltán Furmint 2015
Vonzó illatát fehér húsú gyümölcsök vezetik, őszibarack, körte, golden alma formájában, halvány fűszerességgel kísérve. Elegáns bor, tökéletes egyensúllyal, finom textúrával. Fehér húsú őszibarack, körte, alma, csipetnyi vanília, édesfűszer színezi. 6p (02)

Hilltop Kamocsay Ákos Premium Chardonnay Páskom-dűlő 2016
Illatában érett sárga húsú gyümölcsök, trópusi színezettel, pici popcornnal, vajjal és édesfűszerekkel. Közepes testű, élénk, de nem túlzó savakkal, enyhe krémességgel, sárgadinnyével, őszibarackkal, almával, egzotikus fűszerekkel, pici popcornnal. 5p (02)

kalibalazsolaszrizling2016.jpg

Káli Balázs Olaszrizling 2016
Illatban mandula, citrusok, zöldalma. Vékony, elég feszes, a fajtához képest szinte pörgős savak vezetik, a korty kissé híg, egydimenziós. Citrusos, zöldalmás, citromhéjas, zöldfűszeres, mandulás ízjegyekkel dolgozik, fanyar lecsengéssel. 4p (02)

Szent Tamás Pincészet Mád Hárslevelű 2015
Egy kis palackbuké már érezhető illatában, halványan benzines, érett barackos, nyári almás jegyeket mutat. Szájban a maradékcukor határozottan érvényesül (a bor félszáraz), némi krémesség is érzékelhető, a savak is jól dolgoznak, az alkohol érzetre kicsit emelkedett, így elég gömbölyű a korty, de valahogy kicsit diffúz is, a sav és a cukor nem alkot egységet. Édes barack, narancs, alma, pici sütőtök, halvány édesfűszeresség és gyógynövény, kezdődő palackérés jegyei, pici kesernye a korty végén. 5p (02)

Bott Pince Exczellencziás Magnum 2016
Furmint és hárslevelű, az alapanyag kb. 2/3-a a Telekiből, 1/3-a a Kulcsárból jött. Fehér húsú gyümölcsök, körte, őszibarack, citrusok, egyelőre még elég határozott hordó-jelenléttel keretezve. Feszes, egyenes vonalvezetésű, kiegyensúlyozott bor, már most szép hosszan tart szájban. Nagyon fiatal még, de van benne tehetség, a magnum palackban szépen érhet. 6p (02)

H2 Pince Furmint 2013
Picikét fülledten nyit, majd citrusos, érett gyümölcsös jegyeket mutat, pici mandulával, kezdődő érettségi jegyekkel. Feszes sav, pici kesernye, viszonylag egyszerűbb aromatika, lineáris korty. 4p+ (02)

Bott Pince Határi Furmint 2011
Szép érettség, oxidáció nyoma nélkül: érett sárga húsú gyümölcsök, trópusiak, barackfélék, méz, pici édesfűszer. Telt, vastag, krémes korty, széles savak, enyhén emelkedett alkohol. Érett sárga húsú gyümölcsök dominálnak ízben, mellettük érett alma, méz, pici édesfűszer, barackfélék. Egy példa a szépen érő furmintra. 6p+ (03)

bottteleki2008.jpg

Bott Pince Teleki Furmint 2008
Érett gyümölcsös, citrusos, finoman fűszeres illat, ez alapján éveket tagadhatna le korából, és aztán szájban is. Savai szépen duruzsolnak, szépen kihúzzák a vitális kortyot. Kiegyensúlyozott, intenzív, zamatos bor, koncentrált, de arányos, bőven tartogat még friss jegyeket is. Narancs, érett citrusok és sárga húsú gyümölcsök, finom fűszeresség, pisztácia, sós aláfestés. Közel 10 évesen is pazar formában van. 7p (03)

 

Vörös

Bodri Pincészet Bodrikutya 2016
Illatában és ízében egyaránt savanykás piros bogyós gyümölcsök, meggy, piros ribizli. Vékony, viszonylag egyszerű bor, a tannin kevés, inkább savhangsúlyos a korty. 4p (01)

Vesztergombi Merlot 2015
Meggy, érett piros bogyós gyümölcsök, málna, szilva, édesfűszerek, pici vanília, szegfűszeg. Arányos felépítésű, pont jó savval, bársonyos tanninnal keretezve. 5p+ (01)

Bakonyi Makár Cabernet Franc 2015
Érett meggyes, erdei gyümölcsös illat, pici fűszerrel. Közepesen tömör anyag, jó savakkal, közepesnél kevesebb, finomszemcsés tanninnal, enyhén melegítő alkohollal. A gyümölcsök mögött csak visszafogottan érvényesül a hordó, meggyes, erdei gyümölcsös, jól iható bor. A zseniális 2012-eshez nem ér fel, de szerethető. 6p (01)

rupperpinotnoir2015.jpg

Ruppert Pinot Noir 2012
Az illata aránylag visszafogott, benne érett piros bogyósok, meggy, kis tejszín, édesfűszerek, meggyes pite. Jó sav és mennyiségre nem sok, de poros, kissé szárító tannin fogja keretbe a közepes testet. Enyhén délies karakterű, de nem lekváros, nem túlérett. Érett piros bogyósok, meggy, pici zöldfűszer és édesfűszer, enyhe fanyarság érezhető ízében. 5p (01)

Bősz Adrián Czenege Kadarka 2013
Érett enyhén már dzsemesbe csúszó eper, cseresznye, pici fűszer színezi. Kellően lendületes sav és érett tannin ad neki tartást. 5p+(02) 

Bősz Adrián Czenege Kékfrankos 2013
Érett erdei gyümölcsök, szép fűszeresség jellemzi illatát. Szájban elég tartalmas, de a markáns tannin kicsit érdessé teszi a kortyot. Az erdei gyümölcsök mellett a hordó fűszeressége szépen, visszafogottan érvényesül ízben. 5p+ (02)

Bősz Adrián Bikavér 2012 
45% kékfrankos, 30% merlot, 20% cabernet franc, 5% kadarka. Meleg évjárat, meleg hangulat: érett piros bogyósok, meggy, édeskés fűszeresség. A korty széles, jól kitöltött, kicsit talán az egyensúlyhoz a kelleténél magasabb tanninnal. Érett vagy éppen túlérettbe hajló meggy, szeder, erdei gyümölcsök, diszkrét fűszeresség öltözteti a közepes testet. 6p- (02)

etyekikuriared2015.jpg

Etyeki Kúria Red 2015
Kékfrankos, merlot, zweigelt és pinot noir. Illatában és ízében egyaránt érett piros bogyós és erdei gyümölcsök viszik a főszólamot, szeder, málna, meggy képében, ezt egészíti ki egy finom édesfűszeres, étcsokis aláfestés. Lendületes savak, közepesnél valamivel kevesebb, jó tartású, de bársonyos tannin szilárdítja a közepes testet. Jól iható, ugyanakkor tartalmas is. 6p- (02)

Konyári Loliense Vörös 2015
Meggy, erdei gyümölcsök, pici édesfűszer és étcsokoládé. Közepes test mellett arányos felépítés, bársonyos tannin, jól adagolt hordó jellemzi. 6p (02)

Pálffy Syrah 2015
Érett meggy, szilva, szeder, josta, erdei gyümölcsök, bors, egzotikus fűszerek, kék virágok, csipet só, pici földes-céklás jegy elegye jellemzi az aromatikát. Közepes testű, arányos, jó sav és bársonyos tannin keretezi, az alkohol csak korty végén melegít egy picit. Van benne egyfajta előrehaladottság, sokáig tartogatni nem merném. 6p- (02)

Killer Pincészet Pinot Noir 2013
Meglepően sötét, sűrű a fajtához képest, közepes testű, finomszemcsés tanninnal, picit érezhető alkohollal. Sajnos nem teljesen tiszta, kezdeti oxidáció jegyei és egy pici illó is feltűnik a lekvárosba hajló gyümölcsök és földes jegyek mellett. 3p (02)

Losonci Pince Kékfrankos 2015
Meggyes, finoman fűszeres, érett piros bogyós gyümölcsös, szedres, halványan földes aromatika uralja. Karcsú, remek savval, jó tanninnal. Fiatal még, kíváncsi leszek, hogy alakul. 6p (02)

Grál Borpince Kadarka 2016
Friss piros bogyós gyümölcsök, pici zöldfűszer, halványan füstölt sonka és földes jegyek jelentkeznek illatban. Könnyű, feszes sav és minimális tannin keretezi. Piros bogyós gyümölcsök, zöldfűszerek, halvány földes és zöldes villanások. 5p+ (02)

dukaysagmesiterkadarka2015.jpg

Dukay-Sagmeister Kadarka Szigeti 2015
Tökéletesen érett piros bogyós gyümölcsök és szép fűszerek egysége: málna, szamóca, cseresznye, édes karácsonyi fűszeresség. Közepes, arányos felépítésű test, tartalmas korty, kiváló minőségű hordó, jó intenzitás. Szép bor. 6p+ (02)

orsolyakadarka2015.jpg

Orsolya Pince Kadarka 2015
Különféle piros bogyós gyümölcsök: csipkebogyó, piros ribizli, cseresznye, halvány zöldfűszeres, földes, kapros aláfestéssel. Karcsú, de tartalmas korty, jó felépítés, sima textúra. 6p (02)

Orsolya Pince Görbesoros Kadarka 2008
Már színe is koros borra utal. Tercier jegyek, balzsamecet, földesség, aszalt paradicsom. Élénk savai most is jól tartanak, de a stabil vázon túl már megöregedett. 4p- (02)

szentesikekfrankos2009.jpg

Szentesi Pince Kékfrankos 2009
Érett fekete bogyósok, szeder, erdei gyümölcsök, földes jegyek, fakéreg. Tömör, szilárd vázra építkezik, elég masszív felépítésű, de jó egyensúllyal. 6p (02)

Gróf Buttler Kadarka 2005
Érett, földes, aszalványokkal tarkított illat. Masszív savai feszesre húzzák a gerincét, de körülötte már szétesőben van. 4p- (02)

Villa Tolnay Kékfrankos 2007
Érett erdei gyümölcsök és meggy, avar, földes jegyek. Közepes testű, jó savval és hordóval. A csúcson már túl van, de még bőven fogyasztható. 5p+ (02)

 

Édes

szedmakdeakfurmintkesoiszuret2010.jpg

Szedmák Pince Deák Furmint Késői Szüret
Aszalt barackos, dohányos illat, kicsit "old-school Tokaj" hangulata van. Sűrű, kissé lágy érzetű korty, sárgabarackkal, naranccsal, pici dióval. 5p+ (01)

Balassa Szamorodni 2013
Az illat rengeteg trópusi gyümölcsöt kínál, mangót, maracuját, sárgabarackot, pici édesfűszerrel és enyhe málnás villanásokkal. A korty sűrű, de nem nehézkes, ismét rengeteg sárga húsú és trópusi gyümölccsel, a műfajhoz képest magas maradékcukor-tartalommal és koncentrációval. 7p+ (01)

 

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr5813712520

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szergo 2018.03.10. 06:54:57

Melyik Losonci kékfrankost kóstoltad? Gereg?

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2018.03.10. 07:26:26

Mindog csodálkozva olvasom ezeket a giga posztokat. Ennyi anyag simán három hétnyi napi poszt is lehetne.

Emlékezzetek vissza Albert blogjára: albertgazda.blog.hu/ Nem kell több flekkes esszét írni mindig. Egy palackfotó, pár szó, pontszám.

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2018.03.10. 08:43:51

@szergo: Nem szerepel a dűlő neve a címkén, de igen, a piros címkés, ami a válogatás/Gereg szokott lenni.

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2018.03.10. 08:54:48

@szergo: Szerintem még sehol. Bálint hozta magával egy zárt körű kóstolóra.