A Borrajongó

Magyar egyveleg 2017/4

2017. december 16. 06:00 - furmintfan

Az év hátralévő részét már az ünnepi palackoknak fenntartva, december közepére is jön a menetrendszerű egyveleg. Otthon, vendégségben, étteremben, buliban, (bor)fesztiválokon kóstolt borok itthon, ennek megfelelően hosszabb-rövidebb, részletesebb vagy nyúlfarknyi, kóstolás közben vagy emlékezetből papírra vetett jegyzetek. 

egyvelegdugokm11.jpg

A zárójeles szám szokás szerint a kóstolás hónapját jelzi, miheztartás végett.

Pezsgő
Szentesi Pince J&J Mandula Rajnai Rizling Brut 2013
Őszibarack, citrusok, alma, pici édesség, jó sav, keretezi. A bubikat én kicsit nagynak és az elején agresszívnak éreztem, plusz az én ízlésemnek picit sok volt a dosage. Ezzel együtt is szerettem és bármikor innám. 5p+ (09)

Törley Hungária Extra Dry
Az illata és íze már érettséget sugall, benne sárga alma, érett barack és citrusok, minimális élesztős jegy, kis palackbuké. A buborékok aránylag nagyobbacskák és nem tartanak túl sokáig. 4p+ (12)

Fehér
Royal Tokaji Sárgamuskotály 2015
Visszafogott muskotályos jelleg, citrusokkal, szőlővel. Könnyed, kicsit híg, de arányos a korty, ízében citrusok, ananász, licsi, pici keleti fűszer. 4p+ (09)

Jásdi Csopaki Rizling 2016
Kissé neutrális illat- és ízvilág: fehér húsú gyümölcsök, alma, citrusok, pici zöldfűszer, ízben egy csipet sóval. Arányos, jó savú, leheletnyit krémes, könnyed, mégis elég tartalmas, mindig megbízható alap olasz. 5p (09)

Csobánci Bormanufaktúra von Beőthy Rajnai Rizling 2013
Érett illat, enyhe oxidációval: érett és reszelt alma, dió, érett citrusok. Közepes testéhez mérten jó felépítésű bor, de az oxidáció ízben is visszaköszön. 4p (09)

Bodrog Borműhely Deák Furmint 2013
Illatában érett sárga húsú gyümölcsök, sárgabarack, méz, édesfűszerek. Kerek, de jól tartó savainak és kissé emelkedett alkoholérzetének köszönhetően gömbölydedebb, szélesebb bor benyomását kelti, enyhe édességet is érezni. Ízben is sárga húsú gyümölcsök vezetnek, narancs, sárgabarack, narancshéj, szegfűszeg, édesfűszerek díszítik. 6p (09)

Bodrog Borműhely Várhegy Furmint 2013
Picit kell szellőznie, utána édes citrusok, őszibarack, fűszerek áramlanak a pohárból, némi trópusi gyümölccsel. Az előző bor után szikárabb, masszív sav és határozottabban érvényesülő hordó keretezi, ízében édesfűszerek, citrusok, őszibarack, sárga húsú gyümölcsök, hosszú lecsengés. 6p+ (09)

szeremleyrizling2016.jpg

Szeremley Birtok Szeremley Rizling 2015
Régi klasszikus, olaszrizling és rajnai rizling házasítása. Illatában virágok, édes citrusok, fehér húsú őszibarack. Közepesnél könnyedebb, üde, ideális mennyiségű savval és leheletnyi maradékcukorral, édes citrusokkal gazdagon megpakolva, őszibarackkal, citromhéjjal, csipet zöldfűszerrel megspékelve. 6p- (09)

Petrányi Pince Sárgamuskotály 2015
Eleinte kicsit fülledt, de gyorsan kiszellőzik, szép sárga gyümölcsök, méz, keleti fűszerek, ananász, érett szőlő, fehér virágok illata árad a pohárból. Elegáns, üde, gazdag, finom savakkal. Ízében ananász, mangó, mandarin, édes citrusok, maracuja, sárga húsú gyümölcsök, keleti fűszerek, a végén finom kesernye. 6p-(09)

Szarka Pince Mád Furmint 2015
Illatban fehér húsú gyümölcsök, körte, őszibarack, pici fűszer, talán leheletnyi illó. Kerek, pont jó  sav, a korty selymes, gömbölyű. Fehér húsú gyümölcsök dominálnak ízében, elsősorban nyári alma, mellette körte, őszibarack, minimális édesfűszerrel körítve. 5p (09)

szepvolgyonatkereklevelu2014.jpg

Szépvölgyön ÁT Kereklevelű 2014
Azaz chardonnay. Illatban fehér húsú gyümölcsök, pici fa, mogyoró. Ízben is hasonló érett citrusok, alma, minimális birs, mogyoró, kis édesfűszer, némi toast-os jegy. Nem túlzó fa és élénk, de lekerekedett sav jellemzi. 5p (09)

St. Donat Csopak Hegybor Olaszrizling 2015
Neutrális fehér húsú gyümölcsös, halványan citrusos illat. Ízét tekintve már rétegzettebb, összetettebb: zöldalma, citrusok, zöldfűszerek, mandula. Savai a helyükön van, jó felépítésű, arányos szerkezetű csopaki olaszrizling. 6p- (09)

Somlói Vándor Olaszrizling 2015
Illatában sárga szilva, alma, édes citrusok, némi zöldfűszer. Az öblös korty közepes koncentrációt mutat, széles savval, citrusokkal, fehér húsú gyümölcsökkel, pici zöldfűszerrel és halvány sóssággal. 5p+ (09)

Bezerics Olaszrizling 2016
Egyszerű jelleg, lineáris felépítés, neutrális fehér húsú gyümölcsök, zöldalma, citrusok, élénk savak, vékony test. 4p (09)

Zsirai Furmint 2013
Némi érettséget már hordoz az illat, almával, körtével, édesfűszerekkel, egy kevés cukrozott dióval. Feszes sav és leheletnyit emelkedett alkohol fogja keretbe, egy kevés cukor is érezhető, a szerkezet egésze valamelyest rusztikus benyomást kelt. Érett fehér húsúak, alma, körte, kis fűszer, minimális citrusos vonal színezi. 5p+ (10)

gerosomlai2015.jpg

Géró Péter Somlai 2015
Juhfark, némi furmint, minimális hárslevelű. Tiszta, áradó illat: körte, őszibarack, érett fehér húsú gyümölcsök és citrusok, pici méz és virágpor. Lendületes savai a leheletnyi édesség mellett is jól érvényesülnek, ugyanakkor nincsenek túlhúzva, a jól kitöltött korty végén minimális kesernye is feltűnik. Édes citrusok, kandírozott citrushéj, körte, őszibarack, pici mandula, csipetnyi édesfűszer. 6p (10)

Holdvölgy Intuition No. 3 Király Furmint 2013
Édesfűszerekkel megszórt érett fehér húsú gyümölcsös illat, őszibarackkal, körtével, minimális vaníliával. Masszív, de nem túlzó savak vezetik, mellette leheletnyi fa, finom hordófűszerek, nyári alma, körte, őszibarack, narancs, érett citrusok, minimális sósság, idővel egy hintésnyi kakaópor is felüti a fejét. A körülmények miatt 4 nap alatt fogyott el, de közben szinte meg sem rezzent. 6p+ (10)

Kikelet Kassai Hárslevelű 2015
Édes citrusok, őszibarack, virágok, pici fűszer tűnik fel a finom illatban. Elegáns, csiszolt, filigrán és mégis kerek benyomást kelt. Ízben is szép egységet alkotnak az édes citrusok, őszibarackos, körtés jegyek a háttérben megbújó finom fűszerekkel. 6p+ (10)

Kemenczés Borház Rajnai Rizling 2016
Őszibarackos, virágos, szőlős illat, pici fűszerrel. Élénk savak, lineáris korty, citrusok, őszibarack, alma és pici szőlő. 5p (11)

abrahampinceserpaomlas2015.jpg

Ábrahám Pince Serpa Omlás Furmint 2015
Apró bubik láthatóak a pohárban, illatában alma, körte. Off-dry érzetű, az élénk savak mellett egy kevés maradékcukor is jelen van benne. Ízében édes citrusok, nyári alma, körte. 5p+ (11)

Barta Pince Öreg Király Hárslevelű 2016
Hűvös, elegáns illat: körte, őszibarack, pici ananász, menta. Szájban selymes textúra, leheletnyi édesség, cizellált savak, tiszta, jól definiált ízek: fehér húsú gyümölcsök, édes citrusok, körte, csipetnyi fűszer. 6p+ (11)

homonnarany2016.jpg

Homonna Rány Furmint 2016
Szép illat, jól definiált őszibarackkal, a háttérben remek fűszerességgel, citrusokkal, egy kevés gyurmával és a hordó minimálisan érezhető fájával. Masszív, - legalábbis az évjárat legtöbb borához képest - elég széles, komoly struktúra. Édes citrusok, mandarin, sárga húsú gyümölcsök, egy csipet só és a végén leheletnyi fa. 6p+ (11)

Centurio Sárgamuskotály Válogatás 2016
Gazdag, intenzív illat frissen főzött körtelekvárral, őszibarackkal, süteményes-édesfűszeres jegyekkel, érintésnyi trópusi gyümölccsel. Szájban kiegyensúlyozott, finoman krémes, érett gyümölcsös, hozza az illatban megismert jegyeket, érett citrusokkal kiegészítve. Nyár óta változott, érettebb karaktert mutat, talán tovább tartogatni nem is érdemes. 6p+ (11)

Homonna Furmint-Hárslevelű 2015
Szikár, feszes, de az utóbbi 1 évben szedett magára egy kis komplexitást, ami valahogy teltebbé is teszi. Remek az egyensúlya, lekerekedett élekkel, a háttérben jól használt hordóval. Citrusok, őszibarack, kevés fűszer, csipetnyi só. 6p+ (12)

homolaolaszrizlingek2016.jpg

Homola Hajnóczy Olaszrizling 2016
Zöldalma, fehér húsú gyümölcsök, a háttérben fűszerek és só. Könnyed, de jól kitölti a kereteit, elegáns, ugyanakkor még kicsit fiatalnak, zárkózottnak tűnik. 6p- (12)

Homola Sáfránykert Olaszrizling 2016
Szélesebbnek, gömbölydedebbnek, ugyanakkor jelenleg kicsit könnyebben befogadhatóbbnak tűnik a Hajnóczy-nál, már most élvezetes. Körte, pici gyógynövény, zöldfűszerek, fehér húsú gyümölcsök, halvány sósság. 6p (12)

Royal Tokaji Furmint Dűlőválogatás 2013
Szép illat éppen kezdődő érési jegyekkel: őszibarack, körte, pici birs, édesfűszerek a háttérben. A lendületes sav, a pici maradékcukor és a jól adagolt hordó fogja keretbe érett fehér húsú gyümölcseit és citrusos jegyeit, finom vaníliás, édesfűszeres aláfestéssel. 6p (12)

Nyakas Irsai Olivér 2017
Az örök klasszikus bulibor. Illatában szőlő, szőlővirág, halvány egzotikus, muskotályos jegyek. A korty pillekönnyű, kicsit híg is, ízében az illatjegyeket adja vissza. 4p (12)

Hilltop Kamocsay Ákos Prémium Sárgamuskotály Kalács-hegy-dűlő 2015
Illatában szőlő, szőlővirág, keleti fűszerek, bodza és fehérbors. A kissé vizes, könnyed kortyot frissítő, de nem túlzó savak tartják. Ízében citromhéj, citromfű, szőlő, citrusok, fehérbors. 4p (12)

Kreinbacher Hárslevelű Selection 2012
Kezdődő érettséget mutató illat, sárga húsú gyümölcsökkel, édes almával, mézzel, édesfűszerekkel, egy pici teával. Szájban lágy, selymes, krémes, kissé édeskés, érezhetően meleg évjárat szülötte. Édes alma, barack, fűszerek, pici fa, kevés birsalma és méz színezi. Nem rossz, de melegedve egyre jobban kikönyököl az emelkedett alkohol és az érettség. 5p+ (12)

Homola Chardonnay 2013
Meglehetősen neutrális, visszafogott illata van, némi édesfűszeres-krémes jelleg, csipet só, neutrális gyümölcsösség tűnik fel. Feszes, markáns savakra épül, a hordó nem nagyon tűnik fel, a kortynak stabil tartása van, kissé szikár is. Ízét tekintve viszont most a korábbinál kevesebb kapaszkodót nyújt: visszafogott és kissé neutrális. Fehér húsú gyümölcsök, citrusok, mogyoró és dió, csipet só, leheletnyi vanília, kevés fűszer és vegetális jegy, mindez nagyon halkan, visszafogottan, kezdődő érettséggel. 5p (12)

 

Rosé/Siller
Pannonhalmi Apátsági Pincészet Rosé 2016
Kellemes, tutti-frutti-mentes rosé illat: szamóca, cseresznye, pici virág. Tartalmas, jó felépítésű, mondhatni "borszerű" rosé, van eleje, közepe, vége, minden a helyén van, lendületes, de egy kis finom krémességet is fel lehet benne fedezni. Intenzitására se lehet panasz, kiegyensúlyozott, gyümölcsös, de nem közhelyes. 5p+ (09)

Kemenczés Borház Kékfrankos Rozé 2016
Aránylag sötétebb, már-már silleres árnyalatú. Intenzív illata kicsit tutti-fruttis, eperrel, málnával, gyümölcsös túrókrémes felhangokkal. Szájban üde savak, korrekt beltartalom, leheletnyi édességérzet, eper, málna, cseresznye. 4p+ (09)

heimanncsokrozsimamanak2016.jpg

Heimann Csók! Rózsi Mama Rosé 2016
A Mammaróza alapanyagát finomseprővel együtt viognier-s hordóba fejtették Heimannék, majd a seprővel együtt töltötték le palackba. Az illata kicsit fura, a seprős jegyek, piros bogyós gyümölcsök és fűszerek mellett volt benne egy enyhe, sárgarépára emlékeztető vonal is. A korty aztán meggyőzőbb, krémes, jól kitöltött, piros gyümölcsös, főleg eperrel. Formabontó, tartalmas rosé. 5p (09)

bottfrigyesbela86rose2016.jpg

Bott Frigyes Béla 86. Rosé 2016
Finom, tiszta illat, intenzív és jól definiált, szamócával és cseresznyével. Zamatos, lendületes, finoman krémes. Tele van lédús gyümölccsel, szamócával, cseresznyével, pici mandarinnal, enyhe citrusos fanyarsággal. 5p+ (10)

Homola Siller Sirah 2016
Színtiszta piros bogyós gyümölcs, leginkább szamóca, majd másodsorban málna. Vidám, zamatos, gurulós, könnyed, jó inni. 5p (12)

 

Vörös

vylyanmontenouvo2012.jpg
Vylyan Montenuovo Cuvée 2012
Bordói fajták, egy kis syrah-val és zweigelt-tel fűszerezve. Enyhe animalitással és bőrösséggel nyit, szerencsére ez nem uralja el, szóhoz jutnak az érett gyümölcsök: meggy, szilva, erdei gyümölcsök és egy kis fűszer is. Közepes testű, arányos, jó savakkal és bársonyos tanninnal megtámasztva, az illatban megismert jegyekkel találkozunk ízben is. 6p (09)

Eszterbauer Sógor Kadarka 2016
Vonzó illat, olyan, amilyennek egy kadarkát elképzelek: csupa szamóca, egy pici édesfűszerrel meghintve, pikáns zöldfűszerekkel, némi málna, szeder. A korty sem töri meg az ívet: könnyed, szellős, filigrán, jóivású, tele piros bogyós gyümölcsökkel - szamóca, másodsorban cseresznye, málna, szeder -, különféle fűszerekkel. 5p (09)

valipinotnoir2015.jpg

Váli Pinot Noir 2015
Süteményes, édeskés, fűszeres illattal nyit, grillázzsal, a piros bogyós gyümölcsök inkább a háttérben jelentkeznek. Könnyed, elegáns, légies bor, finom savakkal, alig érezhető tanninnal. Ízét lédús piros bogyós gyümölcsök uralják, cseresznye és szamóca formájában leginkább, minimális édesfűszerrel meghintve. 6p- (09)

Gál Tibor Pinot Noir 2015
Zöldfűszeres, piros bogyós gyümölcsös, enyhén földes, füstös illat, volt benne valahogy egy kis kuszaság. Közepesnél keskenyebb, élénk savak, leheletnyit húzós tannin, zöldfűszerek, piros bogyós gyümölcsök, fanyar meggy, cseresznye, csipkebogyó, enyhe földesség. 5p- (09)

Konyári Loliense Vörös 2015
Meggy, érett erdei gyümölcsök, piros bogyósok, édesfűszerek, pici szantál és mentol. A tannin érett, bársonyos, még kicsit simulhat, a savak jól támogatják az erős közepes testet. Kicsit fiatal még, de ígéretes, már most is tetszett. 6p+ (09)

Gere Attila Pincészete Cabernet Sauvignon Barrique 2012
Pici bőr, kezdődő érettség, erdei gyümölcsök, némi kakaó. Eléggé telt, jó savval, érett tanninnal. Ízében cigánymeggy, szeder, némi zöldfűszer, kakaó és egy kevés fa tűnik fel. 6p (09)

N.A.G. Borművek Ég és Föld Syrah 2015
Van egy enyhe természetes boros beütése illatban, kicsit nem árt szellőztetni. Idővel piros bogyós gyümölcsök, enyhén túlérett szamóca, kis csipkebogyós veszik át az uralmat. Közepesnél könnyedebb, a tannin nem túl sok, savai élénkek, ízében piros bogyós gyümölcsök, szamóca, fűszerek, csipet bors. Északias hangulatú, jól iható vörösbor, még ha átütő fajtajelleget nem is mutat. 6p (10)

Kemenczés Borház Cabernet Franc 2015
Illatban eperlekvár, érett piros bogyósok, pici aszalt meggy, szeder, kevés fűszer. Közepes testéhez mérten mindenből annyi van benne, amennyi kell, túlzásoktól mentes, gyümölcsösre hangolt, északias cabernet franc. 5p+ (10)

Szentesi Pince Laska 2015
Intenzív, nagyon egyedi illat és ízvilág jellemzi: egzotikus fűszerek, kék virágok, szeder, meggy, piros bogyósok, áfonya, pici gomba. Könnyedsége mellett tartalmas és jó koncentrációt mutat. 6p (10)

illyeskuriakadarka2016.jpg

Illyés Kúria Kadarka 2016
Piros bogyós gyümölcsök, málna, cseresznye, csipkebogyó, pici fűszer. Könnyű, de tartalmas, finomszemcsés tanninnal, enyhén poros utánérzettel. 5p (11)

Bukolyi Egri Bikavér Selection 2013
Érett fekete bogyós és erdei gyümölcsök illata, gyógynövényekkel, hűvös fűszerességgel kísérve. Lendületes, tömör szerkezet, élénk savak, integrált tannin. Ízben is erdei gyümölcsök, gyógynövények uralják, visszafogott fűszerességgel és egy kevés balzsamkrémmel. 6p+ (11)

taklerregnum2000.jpg

Takler Regnum 2000
Lekváros és porrá aszalt fekete bogyós és erdei gyümölcsök, pici negró, érett karakter. Ízében porrá aszalt fekete bogyós gyümölcsök, étcsoki, kakaó, negró. A savak máig tartanak, a tannin kicsit poros, száraz érzetű. Jól dacol az idővel. 5p+ (11)

gunzertamasstilus2015.jpg

Günzer Tamás Stílus 2015
Cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot és kékfrankos. Orrban pici konyakmeggyel nyit, majd meggy, szegfűszeg, cédrus, érett erdei gyümölcsök következnek. Közepesen koncentrált anyag, bársonyos tanninnal, kellően élénk, bár nem túl cizellált savakkal. Meggy, erdei gyümölcsök, szegfűszeg, édesfűszerek érkeznek ízben is, másnapra azonban kicsit megkopik intenzitásuk. 5p (11)

Vylyan Bogyólé 2017
Portugieser és zweigelt. Málna, szamóca, szeder, erdei gyümölcsök vezetnek illatban, pici bőr és élesztős jegy mellett. Arányos felépítésű, könnyed, jól csúszik, primőr gyümölcsösséggel megpakolva. A műfajhoz képest van tartalma és még valami hossza is. 5p- (11)

Vylyan Pinot Noir 2011
Érett piros bogyós és erdei gyümölcsök, kevés konyakmeggy, édesfűszerek, pici avar, ízben több savanykás piros bogyósok, kezdődő érettség. A tannin picit darabos és szárít, így némileg rusztikus, baltával faragott az összkép, pláne, hogy pechére egy új-zélandi és egy osztrák pinot után kóstoltam. 5p (11)

heimannbarbar2015.jpg

Heimann Barbár 2015
Merlot, cabernet franc, tannat és kékfrankos. Vonzó, még fiatalos illat: frissen szórt édesfűszerek, vanília, cseresznye, málna. Közepes testével könnyedebbnek hat, mint a korábbi évjáratok, a tannin nem kevés, de érett, a bor jó egyensúlyt mutat, sima, mondhatni elegáns. Gazdag gyümölcsösségre építkezik, meggy, málna, cseresznye, erdei gyümölcsök, mellette finom fűszeresség, vanília. Ígéretes, sőt, szép már most is. 7p (11)

Kreinbacher Syrah 2013
Intenzív, ausztrál shiraz-okra emlékeztető illat: mentol, eukaliptusz, gyógynövények, szörpösbe hajló erdei gyümölcsök. Közepes testű, arányos felépítésű, selymes, intenzív bor, ízét illetően is az illatban megismert aromaprofillal. Meglepő, hogy ez az évjárat mennyire újvilágias karaktert mutatott most, bár korábbi jegyzeteket visszaolvasva, ennek már voltak előjelei. 7p- (11)

Ikon Evangelista Cabernet Franc 2012
Túlérett fekete bogyós gyümölcsök - feketeribizli, áfonya, szeder, meggy - , kávé, édesgyökér, pici bőr, hintésnyi fűszerpaprika érkezik illatban. Lágy, selymes korty, közepesnél nagyobb test, délies karakter, krétás tannin, emelkedett alkohol a szerkezet fő jellemzői. Ízében is jönnek a túlérett fekete bogyósok, a kávé, az édesgyökér, a csokoládé. 6p (12)

Gere Tamás Portugieser 2016
Illatában meggy, cseresznye, csipetnyi édesfűszer és virág, minimális bőrös, földes beütés. Közepesnél könnyedebb, kereteit jól kitölti, a sav lendületes, a tannin bársonyos. Meggy, savanykás piros bogyós gyümölcsök, pici fűszer és bőr határozza meg ízét, illatban azért szebb. 4p (12)

Gere Attila Pincészete Kopár Cuvée 2002
Öregedő bort sejtető barnás szín, erősen fűszerpaprikás, enyhén aszalt szilvás, porrá aszalt fekete gyümölcsöket hordozó illat. A korty lelágyult, krémes, üresedik, itt is fűszerpaprikával, porrá aszalt fekete gyümölcsökkel, fűszerpaprikával találkozni. Fura, a pincészetnél tavaly áprilisban magnumban nagyon tetszett, tavasszal balthazarból nem, és sajnos most is az utóbbi élmény köszönt vissza. 5p- (12)

Takler Cabernet Sauvignon Reserve 2006
Illatában kávé, capuccino, étcsoki, tejszín, kis likőrösség, aszalt fekete gyümölcsök. Nagy testű, kissé lágy és édeskés, sok tanninnal és magas alkohollal. Ízében is kávés, étcsokis, aszalt fekete gyümölcsös, kávélikőrös karaktert mutat. Tipikus dél-pannon "nagybor", amely elég jól dacol az idővel. 6p (12)

 

Félédes/Édes
Disznókő 5 Puttonyos Aszú 2008
Elég határozott botrytises karaktert, már kialakulóban lévő aszús formát mutat, illatában sárgabarack és őszibarackbefőtt, kandírozott narancs, némi gyógynövény. Krémes, jól kitöltött korty, szép savak, sárgabaracklekvár, narancslekvár, kandírozott narancs, fűszerek, gyógynövények. 7p+ (09)

N.A.G. Betsek Félédes Hárslevelű 2012
Pici pörkölt magvas jelleggel nyit, de szellőzés után a sárga húsú gyümölcsök és édesfűszerek veszik át az uralmat illatában. Az enyhe édesség mellett is lendületes, a hordó inkább textúrában érezhető, az ízvilághoz halvány fűszerességgel járul hozzá. Narancs, mandarin, kis trópusi gyümölcs, sárga húsú őszibarack, csipetnyi édesfűszer, vanília. Akaratomon kívül elég sokáig állt megbontva a hűtőben, de másfél hetesen is élvezetes maradt. 6p (11)

szepsyszamorodni2013.jpg

Szepsy Szamorodni 2013
Intenzív illatában trópusi gyümölcsök, édes citrusok, pici édesfűszer és egy kis illó. Szájban is gazdag gyümölcsösség fogad, édes citrusoktól a barackféléken át a trópusi gyümölcsökig, enyhe édesfűszeres körítéssel. A komoly beltartalom mellett is egyensúlyos, elegáns, lendületes. 7p (11)

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr2113495423

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szergo 2017.12.17. 07:54:38

Azért az durva, hogy a Barbár elmúlt öt évjárata hozza a 7 pontos szintet. Meg az is, hogy levitték az árát 10%-kal, mondván a 15-ös év nem lett annyira kiemelkedő. Nem ismerek ilyen pincét Magyarországon.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2017.12.17. 12:03:44

@szergo: Én is csináltam már ilyent. A 2012-es Juhfark borunknak vittem le 10%-kal az árát. Pedig elvitték volna az utolsó palackig akkor is ha +10%-kal növeltem volna. Nem egyedülálló jelenség, hogy egy bor ára jelzésértékkel követi az évjárathatást.

geemoney 2017.12.18. 07:52:14

@szergo: Bott Frigyes Vinculum 15-ről 16-ra is csökkent.De lehet, hogy van még más példa is ilyenre.

szergo 2017.12.18. 08:49:08

@geemoney: Ha ők is hozzák az elmúlt 4-5 évben azt a stabil 7pontos szintet akkor nekik is elismerésem.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2017.12.20. 08:08:41

Fura, hogy a Regnumra azt mondod, jól tartja magát. Ez egy anno 10eFtos csúcsbor. Magyarán szarul tartja magat6, nem? :)

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2017.12.20. 08:30:34

@akov: Tudja fene, én ezektől nem szoktam elvárni, hogy 15 évesen élményszámba menjenek, de lehet, hogy velem van a baj. :)

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2017.12.20. 19:17:06

@szergo: A Frici Vinculum bora egy legenda és önmgaában egy intézmény. A saját boraimat nem tudom megítélni, de el szokott fogyni és jó helyeken mérik.

Én csak azt mondom, hogy korántsem egyedi eset ez.

Ráadásul van ebben üzleti megfontolás is. Ha az ember bazírozik arra, hogy lesz olyan év amikor nagyon összeáll minden (vagy akár már ott van hordóban az alapanyag amiről a piac mit sem sejt) akkor annak a kiemelkedően jól sikerült bornak a magasabb árát könnyebb el tudja fogadni a piac ha a termelő azt mondja, hogy hát mos elsült bitangul a fegyver, de bezzeg az meg az az év csak átlagos volt és lám-lám annak viszont le is vittem az árát.
A nagyvilágban is ismert ez az árazási modell. Nem jófejség vagy megkönnyezni való alázat ez, hanem egy létező és ismert üzleti és kommunikációs stratégia.

szergo 2017.12.20. 20:18:08

@BZoltan: Mondjuk én csak a vörösboros piacot ismerem Mo-n nagyjából, és erre abszolút igaz amit írtam, hogy más nem csinált ilyet hasonló minőség mellett, sőt az ellenkezője igaz. Legalább is nem tudok róla. Persze nem sok ilyen vörösborunk van sajnos.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2017.12.21. 06:11:12

@szergo: Sőt, a szekszárdi borokra pedig fokozottan igaz amit írsz :) Magyarország amúgy elsősorban fehérboros ország. Úgy általában a magyar fehérborok sokkal közelebb vannak a világ élvonalához mint a magyar vörösborok. Ezen utóbbi sokkal nehezebb és kompetitívebb terep.