A Borrajongó

Tegnap ittam – Montes Spring Harvest Sauvignon Blanc 2017

2017. augusztus 08. 06:00 - ungert

Miközben belföldileg a nyár első kombájnfecskéi bemelegítőköreiket fordulják a balatoni csabagyöngye-erdő zegzugos keresztútjain, hogy motorzúgással hirdessék a kettőezer-tizenhetes magyarszüret kezdetét, egy chilei bevándorlóbor már büszkén vállalja idei-identitását. A tavaszi szőlőszedéssel persze klimatikus ellehetetlenüléseink miatt nem is lehet versenyezni, szóval törvényszerű, hogy a chilei Montes menetrendszerű sauvignon blanc-ja előz, lát és győz. A tavalyi magnós-évjáratot furmintfan itta-írta, az pedig  elég jól szerepelt ahhoz, hogy a pénteki közösségi délutánszaunából az Újbuda-központ bevásárlócentrumának borboltjába menekülve egy aktuális palackot vegyünk magunkhoz, hogy aztán jól behűtve átküzdjük magunkat rajta az utolsó cseppig. A projekt természetesen sikeres teljesítéssel zárult, de azért komolyabb anyag ez, hogy mintegy megemlékezés nélkül merüljön bele az elfeledés betondzsungel-árnyékába.

fullsizerender_2_1.jpg

Azt sejtettem, hogy Chilében elég jól működik ez a tavaszi újbor-műfaj a sauvignon-alapokon, de arra azért nem számítottam, hogy ilyen jó lesz a végeredmény. Nyilván kellően direkt, így szaglószerveket pofozva hozza a harsány citrusos, sárga gyümölcsös, vágott füves, mangós jegyeket. A korty tiszta, könnyű, erőteljesebb savai mellé az szárazpróba-azonosan gyümölcsös, ropogós és majd-majd hosszú is. Nem bonyolult, de teljesen közérthető, zseniálisan fajtaazonos, és bár nyilván van itt technó rendesen, egy percig sem tűnik úgy, hogy csupaszsavra kevert műfajta-aromát és fajélesztőt iszik az egyszeri fogyasztó. Ízletes és szórakoztató – aki szereti a sauvignont, az nem fog csalódni. Élményileg simán hatpontos, de talán az erősebb 5 ponttal jobban helyén van kezelve a műfaj. Bármikor megvenném újra, és nem kizárt, hogy meg is fogom. (2950 Ft, Bortársaság)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr2212726394

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása