Nincs könnyű dolga az egyszeri borfogyasztónak, ha a pinot noir az egyik kedvenc fajtája. A kékszőlők királynője ugyanis ritka kényes jószág, s nehezen mutatja magát meg tökéletes szépségében, amikor pedig igen, azért gyakran borsos árat kell kicsengetni. Itthon számos borvidékünkön próbálkoznak a fajtával - még Tokaj sem kivétel - de az eredmények eddig minimum felemásak, a "pannon pinot" nem feltétlenül egy sikertörténet, legalábbis azoknak, akik a burgundi pinot-k magyar testvéreire vágynak. Persze a pinor noir-nak is sok arca van, mást mutat Burgundiában, mást mutat Új-Zélandon belül Central Otago-ban vagy Marlborough-ban, mást mutat az USA-ban Oregon-ban vagy California egyes területein, Ausztráliaban Yarra Valley-ben vagy Tasmaniában, vagy éppen nálunk Etyeken és Villányban, így talán mindenki megtalálja a saját kedvére való interpretációját a fajtának.
(A fotót innen metszettem)
A lenti (két) sorban igazából nincs semmi különös, összegyűlt egy csokorra való 2013-as pinot noir otthon, két komplett tematikus sort is kitéve. Végül a borok nem mind együtt, két teljes sorban, hanem többnyire kettesével-hármasával kerültek kibontásra, de úgy gondoltam, hogy egy ilyen dupla soros mini egyvelegben a legkézenfekvőbb megírni a tapasztalataimat.
I.
Az újvilági sor nagy része Új-Zélandról, kisebb részben az USA-ból érkezett, ezeket a borokat márciusban és áprilisban kortyolgattam el. Az egyazon borászatok által készített borokat együtt kóstoltam, ahogy a két kaliforniait is, az egy szál Cloudy Bay egy baráti borozgatás alkalmával fogyott el.
Ano Verde Pinot Noir 2013 Santa Barbara County
11 hónapot töltött francia barrique hordókban, amelyeknek 30%-a volt új. Egy Los Angeles-ben élő barátom hozta ajándékba, neki ez a kedvenc "budget" pinot-ja, így utólag azt kell mondanom, nem csoda.
Rubin szín, enyhén gránátba hajló széllel. Szép, vonzó illat: cseresznye, szamóca, málna, szeder, virágok, keleti fűszerek, pici csavarzáras érettség. Teste közepesnél könnyebb, leheletnyit édeskés, élénk savak veszik szárnyra, tannin alig érezhető, a hordóhasználat tanítani való. Belekortyolva egy komplett gyümölcskosár perdül táncra: erdei gyümölcsök, szeder, málna, szamóca, egzotikus fűszerekkel narancshéjjal, fahéjjal, pici csokival és potpourrival átkarolva. Ahogy melegszik, az érezhetően emelkedett alkohol kicsit oldalba rúgja az egyensúlyt, de összességében véve ez egy nagyon jó és szerethető bor. 6p+
Francis Ford Coppola Winery Diamond Collection Pinot Noir 2013 Monterey County
9 hónapig érlelődött francia hordókban. Halványabb rubin színű, illatban enyhe animalitással nyit. Pici bőr, érett piros bogyós gyümölcsök, meggy, cseresznye, szamóca, kevés fűszer. Arányos felépítésű, bársonyos tapintású, egyedül az alkohol melegíti kicsikét a korty végét. Ízében meggy, cseresznye, szamóca, szilva, a háttérben pici vanília és karácsonyi fűszer. Korrekt, de izgalommentes, főleg az előző bor mellett kóstolva. 5p+
Cloudy Bay Pinot Noir 2013 Marlborough
12 hónapig érlelődött francia hordókban, amelyeknek 40% volt első töltésű. Pici redukcióval nyit, és egy hangyányi benne is marad. Meggy, erdei, azon belül főleg fekete bogyós gyümölcsök uralják az illatot, ízben édes fűszerekkel (szegfűszeg, vanília) kiegészülve. A hordó szépen integrált, a savak is a helyükön vannak, az egyensúlyra nem lehet panasz, de koncentrációban, komplexitásban, hosszban egyaránt voltak itt jobb (és főleg olcsóbb) borok. 6p
Matua Pinot Noir 2013 Marlborough
A bor egy része hordóban, másik része tartályban érlelődött 8 hónapig, utóbbiakba hordódongákat lógattak. Némi csavarzáras redukcióval nyit, kicsit kusza is marad az első pohár, de utána kitisztul, cseresznyés-szamócás gyümölcsösségbe vált át, moderált fűszerességgel kísérve. Frissítő savakkal és halványan érezhető, bár nem túl kifinomult tanninnal operál szájban. Ízében a piros bogyós gyümölcsök dominálnak, az illatnál intenzívebb formában, édes fűszerekkel kísérve. Gördülékeny, kiegyensúlyozott, jól iható. 6p-
Matua Lands & Legends Pinot Noir 2013 Central Otago
10 hónapig érlelődött francia hordókban. Mély illat, egyértelműen más spektrumon játszik, mint a marlborough-iak: fekete bogyósba csusszanó édes erdei gyümölcsök, szeder, feketeribizli, málna, keleti fűszerek, kardamom, szerecsendió. Intenzív és hosszan tart, szépen kitölti a kereteit, puha, finom szövésű, de a savak jól megtartják. Édeskés erdei gyümölcsök, szeder, málna, feketeribizli, áfonya, karácsonyi fűszerek, szerecsendió, édesgyökér és egy kis kóla öltözteti fel az arányos és stabil szerkezeti alapokat. Kicsit populárisra hangolt, de profi munka. 7p-
Yealands Estate Single Vineyard Pinot Noir Awatere Valley 2013 Marlborough
Vegyesen érlelődött használt (70%) és új (20%) francia hordókban, illetve tartályban (10%). Első nap visszafogott, második napra nyíltabb az illata: nagyon érett piros bogyós gyümölcsök, fűszerekkel és szárított virágokkal megszórva. Szájban törékeny, picikét híg, savai aránylag lágyabbak, míg az alkohol érezhetően melegít a finisben. Eper, cseresznye, szilva, kék virágok, egzotikus fűszerek díszítik, de intenzitásban és komplexitásban is elmarad a sor többi új-zélandi tagjától. 5p+
Yealands Estate Pinot Noir Tesco Finest 2013 Marlborough
Sok-sok friss piros bogyós gyümölcs határozza meg az aromatikát: szamóca, málna, cseresznye, némi szárított virág és egzotikus fűszer kíséretében. A közepesnél karcsúbb testet élénk savak lökik előre, tannint alig érezni, a korty intenzív, sima és gördülékeny, bár nem tart túl hosszan. Meglepő, de a Tesco-ba küldött bor lenyomta a pincészet saját címkés borát. 6p-
II.
A májusban elpusztított magyar sorban az északi borvidékeink képviseltették magukat: Eger, Etyek-Buda, Mátra, Pannonhalma és Tokaj. Az Anonym Pince és a Dobogó Pincészet borát párosban bontottam, kb. 1 héttel a 6 másik bor előtt, amelyek viszont egyszerre nyíltak ki.
Anonym Pince Életjel Pinot Noir 2013
Halvány szín és szinte parfümös illatorgia fogad a pohárban. Hiperintenzív, újvilágias, termérdek egzotikus fűszerrel, szamócával, cseresznyével, édeskés szárított virágokkal, csillagánizzsal, szegfűszeggel, narancshéjjal, vaníliával. Akár egy marlborough-i pinot is eszembe juthatna róla. A test közepesnél valamivel könnyedebb, pont jó savval párosulva, kevés tanninnal. Az intenzitás és az összetettség az illathoz képest mérsékeltebb, de a piros bogyós gyümölcsök és a fűszerek ízben is ott vannak, kis tejcsokival, másnap minimális földességgel. Ügyes munka. 5p+
Benedek Pince Pinot Noir 2013
Az illatban egy kis érettséget már meg lehet figyelni pici avar, fáradó gyümölcsök formájában, leginkább málnadzsem, savanykás piros bogyósok jellemzik. Könnyed, kissé már fádabb gyümölcsösséggel és picit kaparós tanninnal. Meggy- és málnadzsem, piros bogyósok, pici földesség, kis vadhús, kevés fűszer díszíti. Levegővel érintkezve a gyümölcsök megkopnak, idővel egy kis oxidáció is beköszön. 4p
Dobogó Pinot Noir 2013
Fűszeres, virágos, piros gyümölcsös, édeskés illat főleg szamócával és cseresznyéve, enyhe süteményességgel. Kóstolva közepesnél karcsúbb anyag, jó savval és minimális tanninnal, egyenes kortyvezetéssel. Íze az illathoz mérten kevésbé intenzív és szimplább, de tiszta, jól definiált, piros bogyós gyümölcsökkel, szamócával, cseresznyével, málnával, piros ribizlivel, csipkebogyóval, fűszerekkel körítve. 5p
Etyeki Kúria Pinot Noir 2013
Édesfűszeres illat, kissé direkt hordóhatással, vaníliával, málnával, szederrel, pici füstösséggel. Szerkezetét illetően voltak a sorban fickósabb savak is, épp ezért ilyen szempontból talán ennek volt a legjobb az egyensúlya, a hordó kicsit pop-os, de nem ül rá a gyümölcsökre, csak a korty végén könyököl ki egy pindurkát. A piros bogyós gyümölcsök, málna, szeder, szamóca mellett édes fűszeresség dominál ízében, a korty vége kicsikét fás. Összességében véve kedveltem, nekem a magyar sor 2. legjobb bora. 6p-
Gál Tibor Pinot Noir 2013
Sötétebb színű, mint a magyar mezőny többi tagja. Tompa, nehezen szálazható érett, inkább a fekete bogyós felé tartó spektrumon játszó gyümölcsös illat, kis virággal, zöldfűszerrel, avarral. Élénk sav és poros, szárító, kicsit rusztikusan húzós tannin szilárdítja két oldalról. Fekete bogyósba hajló erdei gyümölcsök, zöldfűszerek, földes jegyek, pici fűszer színezi valamelyest, de egyik vonal sem túl intenzív, kicsit neutrálisnak hat az egész bor, a vége fanyar, tanninos. Pinot-tananyagnak nem éppen ideális. 4p+
Losonci Pince Pinot Noir Válogatás 2013
Érett gyümölcsös, málnadzsemes, ribizlis, fűszeres illat, pici hecsedli, közben az egészet egyfajta alacsony kénes hangulat lengi be. Szájban lágyan indul, középtájt megérkeznek a savai is, szellős, szinte tanninmentes. Túlérett illetve dzsemes állag felé kacsintgató piros bogyós gyümölcsök, málna, cseresznye, meggy, meggymag, pici fűszer, enyhe földes jegyek. Talán csak az én palackommal volt gond, de ami ezután következett, az nagyon meglepett. Ugyanis levegővel kapcsolatba lépve gyakorlatilag az egész üveg tartalma a szemem láttára oxidálódott el cirka 2-3 óra alatt, a gyümölcsök reszelt almásba, naspolyásba fordultak. Ha ez nem palackhiba, akkor én az alacsony kénszintre tippelnék a jelenség előidézőjeként. Nehéz lenne pontozni, mert a biztató kezdés (mondjuk erős 5 pont) után villámgyors lejtmenet következett.
Szentesi Pince Pinot Noir 2013
Intenzív illat, sok fűszerrel, édes piros bogyós gyümölcsökkel, gyógynövényekkel, málnával, szederrel, szegfűszeggel, vaníliával, rumos szilvával, picike illóval. Tartalmas, jó felépítésű, a korty harapható, feszes savakkal, határozott, de jó minőségű hordóval felruházva, bár utóbbi még kicsit talán az előtérben van. Gazdag és összetett ízvilág: sok piros bogyós gyümölcs és édes fűszeresség formájában. 6p+
Vayi Noir 2013
Talán az átázott dugó is tehet róla, de eleinte alig lehet valamilyen illatfélét előcsalogatni a pohárból, majd némi bágyadt piros bogyós gyümölcs és édes fűszer azért előmerészkedik, de elsőre van egy enyhe öreg hordós beütése is, amit viszont másnapi visszakóstoláskor már nem éreztem. Szellős, könnyű, de jó savú, habár kicsit gyorsan kiürül a korty. Piros bogyósok, cseresznye, ribizli, eper, pici édesfűszer, leheletnyi édes paradicsomszósz. Kicsit lehetne intenzívebb és élénkebb, de nem rossz. 5p-