A Borrajongó

Barta Pince és Nagygombos Borászat portfólió-bemutató

2017. május 11. 06:00 - furmintfan

A Barta Pince és a Nagygombos Borászat között látszólag nem sok metszéspont van, adja magát a kérdés, hogy miért tart közös kóstolót a két pincészet. A közös pont nem más, mint a tulajdonos, Barta Károly, akit inkább a saját nevét is viselő mádi pince kapcsán ismer a borvilág, holott a mátrai birtok is dinamikus fejlődésen ment keresztül, amióta 2009-ben a Barta család megvásárolta.
A közös kóstolón természetesen a tulajdonos személyesen is ott volt és a két birtok borászai, Takács-Barta Anna és Ujvári Vivien sem hiányozhattak, ahogy nem hiányozhatott a hiperaktív kereskedelmi vezető, Takács Alexandrosz sem. Az eseménynek a Béterv Lakásétterem adott otthont, egyúttal Bíró Botond Boldizsár és Takács Alexandrosz több borhoz remek falatokat is komponált (lásd a borok után zárójelben).

portfolio11_furmint_photo_small.jpg

Rszabi és én személyesen is részt vettünk a kóstolón, igaz, hogy egymást most pont elkerültük, de jegyzeteinket azért összerendeztük a szokásos négykezes formátumba.

Nagygombos Borászat

A Nagygombos Borászat elődjét gróf Grassalkovich Antal alapította meg a 18. században. A család kihalása és a birtok szétesése után, a 19. században a Deutsch család vette meg a birtokot, ők kezdtek nagyobb léptékű szőlőtelepítésbe is. 1957-ben a terület az állam tulajdonába került, majd 1999-ben Gál Tibor nyerte meg a kiírt privatizációs pályázatot és jelentős fejlesztésekbe fogott. A Gál család adta ki az első palackozott borokat is, a címkén szereplő nagy gombbal és 2000-ben Gál Tibor telepített gamay-t a birtokon. Gál Tibor 2005-ben bekövetkezett halála ismét leállította a birtok fejlődését, majd az 2009-ben a Barta család kezébe került és ezzel újra megindult a borászat fejlesztése és a szőlőterületek megújítása. A 90 hektárból jelenleg 30 hektár termését dolgozzák fel, a borokat Takács-Barta Anna és Vicián Károly készíti. A borászat a borvidéki közösségi életnek is tevékeny részese, ugyanis Barta Károly komoly szerepet játszott a nemrégiben megalakult Magna Mátra létrehozásában is.

portfolio12_furmint_photo_small.jpg

Nagygombos Rosé Cuvée 2016
furmintfan: Merlot, zweigelt és kékfrankos házasítása. Könnyű, lendületes, szamócás, cseresznyés rosé, enyhe gömbrágós, tutti-fruttis beütéssel. A hazai rosé-mezőny tipikus képviselője, bár az átlagnál valószínűleg alacsonyabb áron. 3p+
rszabi: Pillekönnyű, szinte nincs tartása. Az a típusú rosé, amit nehezen lehet magában borként értékelni, étel mellett azonban már élvezhető lehet. Metsző savak mellett, nem túl intenzív gyümölcsösség. 3+
(Pirított lazac naranccsal illatosítva, fűszeres ropogós pankómorzsával)

Nagygombos Kékfrankos Rosé 2016
furmintfan: Hasonló, piros bogyós gyümölcsös karakter, de visszafogottabb benne a tutti-fruttis jelleg és egy fokkal testesebb is a cuvée-nél. 4p
rszabi: Nagyjából egy kategória az előzővel, konfekció rosé egy nem könnyű évjáratból. 4-

portfolio16_furmint_photo_small.jpg

Gróf Grassalkovich Gamay Noir Rosé 2016 (M) 
furmintfan: Pont a kóstoló hetén tervezték a bor palackba zárását, mi még mintaként kaptuk. Intenzív, zamatos, tartalmas bor, peckes savakkal, korrekt beltartalommal. Kellemes, műviességtől mentes, édes piros bogyós gyümölcsöket, halvány fűszerességet mutató illat- és ízvilág. Szerettem, és szerintem többre lehet hivatott, mint a 2015-ös.
rszabi: Óriási lépés felfelé minden szinten. Végre tutti-futti mentes, igazán borszerű illat. Friss (nem mű) gyümölcsösség, savakat szépen ellenpontozó beltartalom. Az utóbbi idők legjobb rose élménye, bár ezt a dicséretet némiképp árnyalja szerény kapacitású roséfogyasztásom. Venném-innám. 5-6
(Házi gnocchi, koktélparadicsomszósz bazsalikommal és parmezánchips)

Gróf Grassalkovich Gamay Noir Rosé 2015
furmintfan: Hasonlít a fiatalabb testvéréhez, de teltebb, egy lépéssel talán ezért lomhább is, és a gyümölcsei kevésbé intenzívek és egy leheletnyi fa is ott van a háttérben. 4p+
rszabi: Eddig nem gondoltam, hogy érdemes elfektetni egy rosét a javulás reményében, a pozitív visszacsatolás ezúttal is elmaradt, egyértelműen izgalmasabb volt az előző. 5-
(Kacsamell csíkok tárkonyos málnahabbal)

Barta Pince

A Barta Pincét valószínűleg nem kell bemutatni a bor és főleg Tokaj iránt komolyabban érdeklődő fogyasztóknak. Barta Károly 2000-ben alapította meg a pincét, az erdővel benőtt Öreg Király betelepítése 2003-ban történt meg. A Királyban jelenleg 10 hektárnyi szőlővel rendelkezik a birtok, ahol elsősorban furmint, kisebb részben hárslevelű és sárgamuskotály és minimális mennyiségű kövérszőlő tőkéket nevelnek. A Barta Pince tulajdonában van további 17 hektár a mádi Kővágón, ahol 3 hektárnyi terület betelepítését készítik elő, ide főleg furmint és egy kevés hárslevelű kerül majd. A szőlész Hajdú János, a borokat hosszú ideig Homonna Attila készítette, akit 2016-ban Ujvári Vivien váltott a főborászi szerepkörben.

portfolio3_furmint_photo_small.jpg

Barta Pince Öreg Király Furmint 2013
furmintfan: Az érett citrusok és fehér húsú gyümölcsök mellett most is van benne egy enyhén sajtos vonal illatban. Masszív szerkezet, tömör korty, kis nyersesség jellemzi, nagyon szilárd, feszes savakra épít - ezeknek köszönhetően van egy enyhén rusztikus éle -, amelyekre citrusok, fehér húsú gyümölcsök, pici fűszer rakódnak. 7p-
rszabi: Szépen érett, bár kissé sajtos illat. Szájban finom egyensúly, tömör sűrű kortyközép, finom hordós jegyekkel. 6+
(Alacsony hőmérsékletű szójában marinált marha, beluga lencsével és grapefruittal)

Barta Pince Öreg Király Furmint 2015
furmintfan:  Fehér húsú gyümölcsök, körte, őszibarack, meghintve édesfűszerekkel és mellettük egy pici nedves kő. Talán maradékcukornak is köszönhetően kerek, gömbölyű (bár a 2013-as után nehéz is ugyanolyan penge savakat mutatni), sok édes fehér húsú gyümölccsel és citrussal. 6p
rszabi: Első szippantástól, a lecsengésig, krémes, telt kissé lusta bor benyomását kelti. Erős tipp, hogy itt volt battonage is rendesen. Nagynak nagy, de sajnos unalmas is. 5+

Barta Pince Öreg Király Furmint Válogatás 2015
furmintfan: Hordóválogatás. Elsőre visszafogottabb illata szépen nyílik, őszibarackkal, körtével, fűszerekkel operál. Elegáns, a több maradékcukor ellenére is szép egyensúlyt mutat játékos savainak köszönhetően. Tele van édes citrusokkal, fehér húsú gyümölcsökkel. Gazdagabb, elegánsabb az előző bornál, a mellé kínált étellel is remekül harmonizált. 7p-
rszabi: Végre megjöttek a gyümölcsök, amit a perfekt sav/cukor egyensúly még inkább kiemel, ízben a grapefruit keveredik a szőlőcukorral. Nagyon jó, 7 pont.
(Póréhagymakrém füstölt pisztránggal)

Barta Pince Öreg Király Furmint Válogatás 2016 (M)
furmintfan: Hamarosan palackba kerül. Narancsvirág, citrushéj, őszibarack, körte, virágok, édes citrusok, mandarin... nagyon zamatos és finom, mellette elegáns és selymes szövésű. Továbbra is nagyon ígéretes bor, várom már, hogy palackból is kóstoljam.
rszabi: Az idei FF-n a legnagyobb kedvencem volt és megint brillírozott. Zamatos, fajtajelleges, hosszú, tiszta és fókuszált. 8 pont csont nélkül és instant klasszikus, csuklóból hozza egy jó moseli auslese stílusát és kvalitásait. Nálam beférne ebbe a hatos listába: http://alkoholista.blog.hu/2010/03/12/hungarian_furmint

Barta Pince Öreg Király Hárslevelű 2015
furmintfan: Klasszikus hársas illat: édes gyümölcsök, méz, virágok, kis fűszer. A maradékcukornak köszönhetően lágyabb karakterű, cserébe kedves, behízelgő, az enyhe édesség még inkább kiemeli a gyümölcsöket. 6p
rszabi: Hajszálnyit cukorhangsúlyos, de jól iható, tipikus húsos, ízes hárs. Inkább innám, mint analizálnám. 6+

portfolio13_furmint_photo_small.jpg

Barta Pince Öreg Király 6 Puttonyos Aszú 2013
furmintfan: 246 g/l maradékcukor. Friss aszús jegyek: trópusi gyümölcsök, sárga húsú őszibarack, ananász, mangó, mandarin, a háttérben vaníliakrém. Selymes, friss, elegáns. Fiatal még, ennek fényében is nagyon szép, de még bőven lesz ideje az igazi aszúkarakter kidomborítására. 7p+
rszabi:  Illatában nem a klasszikus botritiszes kajszis jegyek uralkodnak, fehér húsú őszibarack frissessége hatja át. Szájban a magas édesség érzet miatt a gyümölcsös aromáknak a déligyümölcsök szabnak irányt, mangós, papayás dominanciával. 7+
(Friss kecskesajtgolyó, kandírozott mangóval és papayával, mézes pekándióval)

 

A meghívást köszönjük a Barta családnak és a Wineglass Communication-nek!

Fotók: Dancsecs Ferenc (Furmint Photo)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr6312487695

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.