A Borrajongó

Borász és márkanév külön utakon - Kim Crawford Wines és Loveblock Wines

2017. május 06. 06:00 - furmintfan

Mindennapos dolog, hogy egy borászat egy borász nevét viseli, az már ritkábban, hogy a névadó borász a céget elhagyva a saját nevével megegyező márkanevet vált saját nevét is hátrahagyja, majd évekkel később új borászat felépítésébe fog. Kim Crawford története pont erről szól. (Tudom, Laposa, de azért mégsem egészen ugyanaz a sztori.)

crawfords7d459164-d64f-44d2-9f5d-4baed9c2494a.jpg

(Kim és Erica Crawford - A képet innen metszettem.)

A véletlenek sorozatának köszönhető, hogy ez az írás megszületett. Ha már egyszer úgyis külföldre szakadt barátait látogatja meg az ember, igyekszik ott olyan borokat inni, amelyek itthon nem vagy nem könnyen elérhetőek. Így akadt meg a szemem a számomra addig teljesen ismeretlen Loveblock birtok sauvignon blanc-ján, majd ahogy a rendelés leadása után igyekeztem némi háttér-információt begyűjteni a borról, szembesültem a mögötte álló érdekes történettel is. A hab a tortán az volt, amikor bevásárlás közben kiderült, hogy az egyik helyi supermarket polcáról leemelhetőek a borász eredeti birtokának, a Kim Crawford Wines-nak a borai is. Így lett teljesen kerek a történet.

Kim és Erica Crawford (Kim, a látszat ellenére férfi) 1996-ban alapította meg a Kim Crawford Wines-t, amely bérelt borászati üzemekkel és hosszú távon szerződött szőlőtermesztő partnerekkel működött. A prémium márkaként ismert Cloudy Bay szintje alá beárazott boraik óriási sikert arattak az amerikai piacon, a megnövekedett kereslet kiszolgálásához azonban több tőkére lett volna szükség, és Crawfordék a több befektető bevonása helyett a borászat eladása mellett döntöttek.
Így Kim Crawford 2005-ben közel 60 millió új-zélandi dollárért (kb. 49,5 USD) adta el a nevét viselő borászatot a kanadai Vincor italóriásnak. Maga Crawford ügyvezető igazgatóként és főborászként, felesége, Erica pedig marketing igazgatóként 2008-ig tovább dolgozott a cégnél, miközben 2006-ban a Vincor-t is felvásárolta a Constellation Brands. Crawfordék szerződésében kikötötték, hogy 2009-ig nem készíthettek saját bort és a jövőben sem köthették össze az általuk készített borokat teljes nevükkel.

Kim és Erica új borászata, a Loveblock Wines 2012-ben indult el, több mint 70 hektárral rendelkeznek Marlborough-ban és Central Otago-ban is vannak területeik. Kizárólag saját termést dolgoznak fel. A sauvignon blanc és pinot noir mellett pinot gris, gewürztraminer, riesling, chenin blanc és muskotály terem az ültetvényeken, amelyeket fenntartható módon vagy organikusan művelnek.
A Kim Crawford Wines pedig alapítói nélkül folytatja útját. A borászat jelenleg Új-Zéland 5 fontos borvidékén rendelkezik ültetvényekkel: Gisborne és Hawke's Bay az északi, Marlborough, Canterbury és Central Otago a déli szigeten. A Kim Crawford borásza jelenleg Anthony Walkenhorst, aki 2005-től dolgozik a birtoknál, a kezdetekben az alapító keze alatt. Az itt kóstolt sauvignon blanc és pinot noir mellett chardonnay-ból, pinot gris-ből és riesling-ből készül bor a pincénél, valamint palackoznak rosé-t és pezsgőt is.

kimcrawfordloveblock.jpg

A két borászattól 1-1 2016-os sauvignon blanc-t kóstoltam össze és a végén jutott egy Kim Crawford Wines pinot is az asztalra.

Loveblock Marlborough Sauvignon Blanc 2016
A Loveblock-dűlő felső részein agyagos, alsó részein köves-üledékes talajáról érkező alapanyag egy része spontán erjed és egy kis részében lebontják az almasavat is a visszafogottabb karakter elérése érdekében.
A két sauvignon blanc közül ez a visszafogottabb és a "zöldebb": spárga, zöldpaprika, zellerszár, lime uralja az illatot, a gyümölcsök - őszibarack, zöldalma, mangó - csak másodhegedűs szerepet játszanak. A korty feszes, lendületes, szinte kicsit szikár. Elsősorban az illatban is domináló zöld jegyek viszik a prímet - zöldpaprika, lime, spárga, zöldalma, bodza, sőt pici karalábé - egy kevés körte és őszibarack kíséretében. Egy fokkal kevésbé harsogó és kevésbé populáris, ugyanakkor érdekesebb, mint a Kim Crawford, talán egy lépéssel közelebb az Óvilághoz. 6p+

Kim Crawford Marlborough Sauvignon Blanc 2016
Közepesnél intenzívebb illatában először a zöldpaprikás, citrusos, lime-os, zöldalmás jegyek tűnnek ki, majd érkeznek a sárga húsú gyümölcsök, őszibarack, maracuja, ananász formájában. Lendületes, feszes savú, üde bor, leheletnyi CO2 is frissíti, miközben mintha egy kis maradékcukorral is igyekeztek volna behízelgőbbé tenni. Kirobbanó intenzitású, ahogy az elvárható, tobzódik a lime-os, zöldpaprikás, zöldfűszeres, bodzás, ananászos jegyekben. Tipikus újvilági sauvignon blanc, nehéz nem szeretni. 6p

Kim Crawford South Island Pinot Noir 2015
South Island, merthogy az alapanyag egy része Marlborough-ból, másik része Central Otago-ból érkezett. Az illatról elsőre egy szilvás gombóc ugrott be, az érett szilva és az édes egzotikus fűszerek mellett szamóca és meggy jelenik meg. Meglepően fickós savakkal operál, de még éppen nem esik túlzásokba, a tannin ellenben közepesnél kevesebb és jól integrált. Érett szilva, szamóca, édes fűszerek, fahéj, szárított virágok díszítik, meleg érzetű, zamatos. Stílusban tényleg valahol a könnyedebb, piros bogyós Marlborough és a sötétebb bogyós testesebb Central Otago pinot-stílus között. 6p

A két borászat honlapja:

http://loveblockwine.com/

https://www.kimcrawfordwines.com/

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr4612481467

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása