A Borrajongó

A borbárok közös bora - Egytőről Kékfrankos 2016

2017. április 26. 06:00 - furmintfan

Példaértékű összefogás eredménye a képen szereplő bor, ugyanis Budapest legfontosabb borbárjainak többsége áll mögötte. A Doblo Wine & Bar-t, a 0,75 bistro-t, a Palack-ot, az Andante Borpatiká-t, a Köz’Pont-ot, az ETAP Wine Bar-t, a Tasting Table-t, a VinoPiano Borbár-t, továbbá a Bortársaság-ot, a szekszárdi Sebestyén Pincé-t és a Wine Flow boros oldalt tömörítő kezdeményezés hagyományteremtő célzattal, a Kárpát-medencei szőlőfajták népszerűsítése jegyében készítette el közös borát, amely minden résztvevőnél elérhető és kóstolható.

A cél egy jól iható, bisztrós stílusú, csavarzárral ellátott könnyed bor palackba zárása és a fogyasztók elé tárása volt. A fajtaválasztásnál egyértelmű volt, hogy Kárpát-medencei fajtából kell készülnie, a borászokkal folytatott konzultációt követően a választás végül a kékfrankosra esett. A bor Sebestyén Csaba és Sebestyén Csilla szőlőjéből és pincéjében készült Szekszárdon, végül 1200 palackot töltöttek le belőle.
A kezdeményezés hamar kapott egy saját facebook-oldalt is, majd a névadásba bevonták a közönséget is, egy nyílt pályázat keretében, ahol végül az "Egytőről" győzedelmeskedett a beküldött nevek közül. A címkén az egy tőről fakadó ágak az összefogás résztvevőit szimbolizálják.
A mozgalom nem csupán egy közös borral áll ki a közönség elé, hanem a tudatos és minőség borfogyasztás népszerűsítésére közös programokat – borbár-túrákat, közösen szervezett vidéki pince- és dűlőtúrákat, egymásnál történő vendégszerepléseket – is tervez. A résztvevők reményei szerint a közös bor története sem ér véget, további honi szőlőfajtákból kívánják a következő években bővíteni a sorozatot. 

egytorolkekfrankos2016.jpg

Az Egytőről család első közös gyermeke 2017. április 6-án debütált a nagyközönség előtt a résztvevő borbárok borai által fémjelzett közös kóstolón, de az összefogás képviselői a Kékfrankos Április Corinthia Grand Hotel-ben rendezett hétvégi nagy kóstolóján külön bemutatták a bort a szakma képviselőinek is.

Egytőről Kékfrankos 2016
Az illat primőr gyümölcsösséget hordoz, leginkább cseresznye, meggy, kék szőlő formájában. A korty könnyű, szellős, megfelelő savtartalommal, érintésnyi simogató tanninnal megtámogatva. A meggyes, cseresznyés, málnás gyümölcsösség dominál ízben is. Összességében véve könnyen érthető, jól iható bor ez, a neki szánt szerepet tehát tökéletesen betölti. 4p/5p

A sajtótájékoztatóra a Bortársaság hívott meg, köszönet érte!

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr6512448353

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

emoss 2017.04.27. 13:11:09

Kapható is a bor vagy csak fenti helyeken kóstoltatásra lett létrehozva (1200 palack)?

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2017.05.01. 10:02:33

@emoss: Amennyire tudom, csak az említett borbárokban lehet majd inni.