Példaértékű összefogás eredménye a képen szereplő bor, ugyanis Budapest legfontosabb borbárjainak többsége áll mögötte. A Doblo Wine & Bar-t, a 0,75 bistro-t, a Palack-ot, az Andante Borpatiká-t, a Köz’Pont-ot, az ETAP Wine Bar-t, a Tasting Table-t, a VinoPiano Borbár-t, továbbá a Bortársaság-ot, a szekszárdi Sebestyén Pincé-t és a Wine Flow boros oldalt tömörítő kezdeményezés hagyományteremtő célzattal, a Kárpát-medencei szőlőfajták népszerűsítése jegyében készítette el közös borát, amely minden résztvevőnél elérhető és kóstolható.
A cél egy jól iható, bisztrós stílusú, csavarzárral ellátott könnyed bor palackba zárása és a fogyasztók elé tárása volt. A fajtaválasztásnál egyértelmű volt, hogy Kárpát-medencei fajtából kell készülnie, a borászokkal folytatott konzultációt követően a választás végül a kékfrankosra esett. A bor Sebestyén Csaba és Sebestyén Csilla szőlőjéből és pincéjében készült Szekszárdon, végül 1200 palackot töltöttek le belőle.
A kezdeményezés hamar kapott egy saját facebook-oldalt is, majd a névadásba bevonták a közönséget is, egy nyílt pályázat keretében, ahol végül az "Egytőről" győzedelmeskedett a beküldött nevek közül. A címkén az egy tőről fakadó ágak az összefogás résztvevőit szimbolizálják.
A mozgalom nem csupán egy közös borral áll ki a közönség elé, hanem a tudatos és minőség borfogyasztás népszerűsítésére közös programokat – borbár-túrákat, közösen szervezett vidéki pince- és dűlőtúrákat, egymásnál történő vendégszerepléseket – is tervez. A résztvevők reményei szerint a közös bor története sem ér véget, további honi szőlőfajtákból kívánják a következő években bővíteni a sorozatot.
Az Egytőről család első közös gyermeke 2017. április 6-án debütált a nagyközönség előtt a résztvevő borbárok borai által fémjelzett közös kóstolón, de az összefogás képviselői a Kékfrankos Április Corinthia Grand Hotel-ben rendezett hétvégi nagy kóstolóján külön bemutatták a bort a szakma képviselőinek is.
Egytőről Kékfrankos 2016
Az illat primőr gyümölcsösséget hordoz, leginkább cseresznye, meggy, kék szőlő formájában. A korty könnyű, szellős, megfelelő savtartalommal, érintésnyi simogató tanninnal megtámogatva. A meggyes, cseresznyés, málnás gyümölcsösség dominál ízben is. Összességében véve könnyen érthető, jól iható bor ez, a neki szánt szerepet tehát tökéletesen betölti. 4p/5p
A sajtótájékoztatóra a Bortársaság hívott meg, köszönet érte!