A Borrajongó

Furmint Február 2017 előkóstoló - Furmintday és Szepsy 100

2017. január 23. 06:00 - furmintfan

Mindjárt a nyakunkon a február, de úgy is mondhatnám, hogy mindjárt a nyakunkon a Furmint Február, az ország legnagyobb egy szőlőfajtára koncentráló rendezvénysorozata. A központi eseményre a szokásos helyszínen, a Vajdahunyadvárban kerül sor február 2-án, eddig közel 100 kiállító részvételével. Az idei évtől azonban már február első napja is fontos dátum lesz a furmintrajongóknak, - több más szőlőfajtának szentelt világnap mintájára - megszületett ugyanis a Nemzetközi Furmint Nap - International Furmint Day, röviden furmintday, amelynek honlapja már több nyelven is elérhető. (A kezdeményezéssel kapcsolatban a napokban a mandiner és a Borsmenta is készített interjút Kézdy Dániellel.)

furmintday.jpg

A Furmint Február főszervezője, Kézdy Dániel idén is készült egy zárt körű sajtókóstolóval, ahol több évjárat furmintjaival hangolódhattunk a februári furmintmaratonra. A kóstolónak ismét az Almásy Vendéglő adott otthont, ők szolgáltatták a borokat kísérő falatokat is. Az esemény fő attrakciójaként egy palack Szepsy 100 is felbontásra került, előtte kereken 10 furmintot kóstoltunk, majd a végén egy késői szüretelésű borral zártuk a sort. A borrajongót rszabival képviseltük, jöjjön hát az ilyen esetekben megszokott négykezes.

2015-től haladtunk időben visszafelé egészen 2007-ig, majd következett a Szepsy 100 és a záró édesség. Előre bocsátom, nem ez volt a száraz furmint mennybemenetelének napja, de lássuk egyenként, milyen borok is kerültek a poharunkba és hogyan szerepeltek.

ffelok_sanzon.jpg

Sanzon Tokaj Classic 2015
rszabi: Nem túl fajtajelleges, de jól fogyasztható bor. A hordó egy kicsit ráül az összképre, a viszonylag friss savérzetre egy szotyis, olajos mázat von. 5-
furmintfan: Új "fellépő" a Furmint Februáron, az erdőbényei pince nem is olyan rég lépett ki a piacra boraival. Az illat leginkább a hordó bélyegét viseli magán: fűszeres, mogyorós, gyümölcsök egyelőre a háttérben. Eleven savú, feszes, szikár bor, citrusokkal, almával, egyelőre még túlságosan az előtérbe tolakodó hordós jegyekkel. Mehet feljebb szerintem idővel, ha kicsit lekerekedik, most kicsit szögletesnek tűnt, így 5p.

Bott Frigyes Furmint 2015
rszabi: Komoly(abb) test és feszesebb savak. Erőteljes zöldfűszeres illattal nyit, leheletnyit a kén is érződik, szellőztetéssel ez szépen kitisztul. A korty közepének még van tartása, de sajnos a vége gyorsabban kiürül, mint amit egy Bott bortól remélnék. 6-
furmintfan: Eleinte fülledt, majd sárga húsú gyümölcsös, fűszeres jegyeket mutat. A hordóhasználat remek, a sav kellően feszes, már pici érettséget is hordoz, és én kicsit hosszabban tartó ízeket vártam. A pincénél tett nyári látogatás során még nagyon fiatalnak tűnt, ahhoz képest sokat változott, de akkor jobban tetszett. 6p

Bott Pince Furmint 2015
rszabi: Szuper illat, intenzív és játékos, virágok, fehér húsú gyümölcsökkel karöltve, krétaporos felhangokkal. Sajnos szájban már az ízek nem olyan meggyőzőek mint az illatában, de így is a sor második legjobb bora volt. 6
furmintfan: A Palánkos termése. Cukorkás, haribós, finom fehér húsú gyümölcsös és virágos, kedves illat. A korty laza, szellős, de arányos, pici maradékcukorral, jó savval, zamatos fehér húsú gyümölcsökkel. Nem túl koncentrált vagy komplex furmint, de itatja magát. 6p

Pajzos-Megyer Megyer Furmint 2014
rszabi: Kénes gyógyvízbe mártott égett gumi. Ezek redukcióra utaló jelek, ezért másik palackkal hosszabb szellőzés után adtam neki egy másik esélyt, nem kellett volna. Nem venném, nem innám. 2
furmintfan: Kíméletlen redukcióval nyit: gumimatrac és termálvíz. Kitartó pörgetéssel elő lehet csalogatni némi édesfűszert és fehér húsú gyümölcsöt. Szájban savhangsúlyos, kissé vékony, citrusos, fehér húsú gyümölcsös, a nem túl szép lecsengésben fűszerekkel. 4p-

Pannon Tokaj Dominium Furmint 2014
rszabi: Teljesen szétállt ez a bor, harmóniának a nyomát sem fedeztem fel benne benne, egyszerre volt savanykás és szárítóan poros érzetű. 2+
furmintfan: Illatában fehér húsú gyümölcsök és fűszerek, eddig rendben, szájban viszont nem egy nagy élmény. Kusza, széttartó szerkezet, egysíkú, citrusos ízvilág, rövid lecsengés. 2p/3p

ffelok_montium.jpg

Montium Furmint Első 2013
rszabi: Végre egy pozitív meglepetés, az első igazán jó bor, ami egy még nem befutott borászattól jött. Ha nincs elszállt ára, akkor ajánlott darab (2500 környékén gondolnám). 6-
furmintfan: Érett, de szép illat, telis-tele sárga húsú trópusi gyümölcsökkel, mangóval, sárgabarackkal, sárgadinnyével. Ízben is ezt hozza, talán még némi málnát is bele lehet érezni. Kicsit puha, kicsit édeskés, de jól iható és ízgazdag. 5p+

Royal Tokaji Furmint Dry 2012
rszabi: Sajnos a realitás jelenleg az, hogy egy 4-5 éves alsóközép kategóriás tokaji száraz furmint már öregnek számít. Ennek is ez lett a sorsa. Iható, de nem túl élvezetes bor. 4+
furmintfan: Egy kis redukcióval nyit az illat, majd érett barackos, körtés jegyeket mutat. Szájban egyértelműen érett, kicsit lágy, kicsit alkoholos, ízében érett citrusok, narancs, pici édesfűszer, kétszersült, zárásként kesernyés lecsengés. 4p

Tornai Pincészet Furmint 2012
rszabi: Metsző savak, így étel mellé talán, anélkül biztosan nem ajánlott kategória nálam. Néhány százassal többet leszurkolva a Tornai-univerzumban már a prémium szériába katapultáljuk magunkat, annyit egészen biztosan megér az extra ráfordítás, sokkal komolyabb és élvezetesebb borok vannak azon a polcon. 3-
furmintfan: A kóstoló egyetlen somlói bora. Pici szellőztetés után az illata egészen kellemes: citrusok, fehér húsú gyümölcsök, halvány virágosság, egy csipet só. Szájban citrusok, fehér húsú gyümölcsök, zöldfűszerek, pici petrol és só. Csontos, lineáris, közepesnél keskenyebb. Először étel mellé ittam, így csak második körben tűnt fel igazán a citrusosba hajló sav, ami ront az élvezeti értékén, legalábbis önállóan fogyasztva. 4p-

Barta Pince Öreg Király Dűlő Furmint 2009
rszabi: Egy valaha nagyon komoly bor volt, de már bőven a nyugdíjas éveit tapossa. Szerkezetileg még fess formában, aromatikailag a reszelt alma mindent visz. 5-
furmintfan: Határozottan érett, enyhén oxidált, az érett gyümölcsök és fűszerek mellett már beköszön a reszelt alma, ízben még jön némi gesztenye és dohány. Kár, mert struktúrájában most is nehéz kivetnivalót találni.  4p+

Holdvölgy Meditation Furmint 2007
rszabi: Hoppá, lehet mégsem reménytelen vállalkozás a hosszabb palackérésű furmint. Egy évtized már szép kor és itt a textúra-savak-ízek háromszögben bőven van még miből csemegézni. Krémes, érett és élvezhető bor. 6-
furmintfan: Érett gyümölcsös - fehér és sárga húsúak, citrusok, narancs -,, diszkréten fűszeres, finoman érett bor, pici teás aromával, kerek, de élő struktúrával. Majd' 10 évesen is találni benne élvezetet. 6p-

ffelok_szepsy100.jpg

Szepsy 100 Úrágya 2015 Magnum
rszabi: Kiemelkedően szép hordóhasználat, feszes savak, puritán, mégis életteli. A régi Szepsy szárazbor generálproblémát (kénes, termálvizes illatok) nem örökölte meg, nagyon jó lenne, ha ez nem csak egy felvillanás lenne, hanem tartós stílus/irányzat váltás. Az ár/érték arányt egy ilyen limitált szériánál nincs értelme boncolgatni, de remélem hogy a csúcsborok magukkal húzzák a belépő kategória (már ha a pincénél lehet ilyen kategóriáról beszélni) stílusát is ebbe az irányba. 7(+)
furmintfan: Ez tehát az idén 65 éves Szepsy István és az idén 35 éves ifj. Szepsy István közös bora (ketten összesen ugye éppen 100 évesek) az Úrágyából, amelynek egy palackja 100.000 Ft-ot kóstált, de már előjegyzésben elfogyott 3 nap alatt. Amint a képen is látszik, szép hosszú parafadugó zárja a 100 darab magnum-palackot.
Eleinte meglehetősen zárkózott volt (de nem fülledt), illatában és ízében egyaránt, érdemes volt vele hosszabban szöszölni, meghálálta, szép lassan tárta fel rétegeit. A test közepes, kisportolt és szikár, de nem dísztelen, a hordót alig érezni, szépen meghúzódik a háttérben, a savak feszesek, de nem élesek, az alkohol moderált, a finis kellemesen fanyar. Citrusok, lime, grapefruit, citromhéj, körte, zöld banán, őszibarack, zöldfűszerek, halvány sósság díszíti, mindez szép lassan, több hullámban érkezik.  A magnum-palackban feltehetően sokáig szépen fejlődik majd, érdekes lenne figyelemmel követni, kár, hogy aligha lesz rá lehetőségünk. 7p(+)

Gizella Pince Látomás Cuvée 2013
rszabi: Az egyik legjobb és legkiegyensúlyozottabb hazai late harvest. Jó vétel. 6
furmintfan: Érett trópusi gyümölcsök (mangó, maracuja, sárgabarack), halvány édes fűszeresség, leheletnyi érettség, jó sav-cukor egyensúly. 7p-

Kézdy Dánielnek köszönjük a meghívást és a borokat, az Almásy Vendéglőnek pedig a helyszínt és a kísérő falatokat.

 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr3912143785

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2017.01.24. 09:29:46

Ezek a 2-4 pontok azért kellemetlenek :( A szervezők tudták-e, hogy a sor majd fele a gyenge vagy közepes kategóriába esik?

Azt pedig évről évre csak sajnálgatom, hogy a Somló méltatlanul kevés figyelmet kap furmint ügyben.

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2017.01.24. 09:30:58

@BZoltan: Tudtommal nem voltak előre lekóstolva.
süti beállítások módosítása