A Borrajongó

Tokaj retrospektív: 2009-2010

2016. december 20. 07:00 - furmintfan

Néhány Tokaj-kedvelő ismerőssel régóta tervezgetünk már egy nagy 2009-es száraz tokajis kóstolót, mert többen is őrizget(t)ünk néhány palackot ebből az évjáratból, a megfelelő alkalomra várva. Ahogy az ilyen esetekben gyakran előfordul, a szavakat nem követték tettek, így a 2009-es palackjaim csak vártak, vártak. Hétvégére nagyobb társaságot hívtam vendégségbe, pont kapóra jött a dolog és úgy döntöttem, hogy legfőbb ideje ránézni ezekre a 7 éves borokra, majd ha már lúd, legyen kövér alapon, hozzájuk csaptam a jóval kisebb 2010-es tokaji kollekciót is.

tokaj2009_2_1.jpg

Még a vendégség előtt, pénteken nyílt a 2009-es sor, konkrétan 15 száraz-félszáraz bor. A szombaton felbontott 2010-es csomag 4 száraz-félszáraz és 3 édes tételt tartalmazott.
A 2009-esekről alkotott összkép, ahogy azt sejteni lehetett, vegyes volt. Voltak a sorban kifejezetten fiatalos, szép borok, néhányan méltóságosan megöregedtek és előfordult 1-2 palack, ami talán fiatalon sem aratott volna osztatlan sikert. A kevés bort adó 2010-es évjárat mintáival - bár több bor esetében a savak azért kétségtelenül próbára teszik az embert - viszont elégedett lehetett a kóstolótársaság.

tokaj2009_1.jpg

I. 2009

Tokaj Nobilis Birtokbor 2009
Szerepelni fog még ez a bor a 2016-os magyar egyvelegben is egy Nobilis Birtokbor-vertikális részeként, és már ott is megállapítottuk, hogy meglepően jól tartja magát, de ez a palack még szebb állapotban volt. Meglepően intenzív és friss illatában fehér húsú gyümölcsök, fehér tea, szép fűszeresség, virágok, érett őszibarack. Remek savak vezetik, van eleje, közepe, vége, jó egyensúlya és elég hosszan is tart. Érett barack, fűszerek, süteményes jegyek, pici mogyoró, halvány sósság, majd citrusos finis. Tekintve, hogy anno talán 2000 Ft-ba sem került, nyugodtan mondhatjuk, hogy ár/érték arányban hülyére verte a mezőnyt. 6p

Holdvölgy Expression Becsek Hárslevelű 2009
Fűszeres, fehér húsú gyümölcsös, citrusos illat. Közepesnél testesebb, a savak simák, jól tartanak, bár a korty második fele már laposabb, kezd egy picikét üresedni. A hordó integrált, szép fűszerességet kölcsönöz a bornak: bors, szegfűszeg, szegfűbors, érett citrusok, körte, őszibarack színezik. A sor legjobbjai között végzett. 6p+

Kikelet Pince Lónyai Hárslevelű 2009
Érett illat: édes, kompótos alma, birs, méz, sütőtökös créme brulée, túrós sütemény. A sima, krémes korty eleje picikét édesnek, lágynak hat, majd azért felzárkóznak a savak is, miközben a maradékcukor jelenléte végig érezhető, a finis pedig enyhén kesernyésbe fordul. Édes citrusok, alma- és körtekompót, pici sütőtök. Most is élvezhető, de a csúcson már biztosan túl van. 5p+

Demeter Zoltán Pincészet Szerelmi Hárslevelű 2009
Gazdag és mély illat: érett-aszalt trópusi és sárga húsú gyümölcsök, pici dió, birsalmasajt, calvadosos villanások, és már orrban érezhetően magas az alkohol. Szájban testes, vastag, krémes, egyúttal alkoholos (15%) is. A gazdagságnak ízben sincs híján, a rengeteg érett-aszalt gyümölcs mellett már diós, calvadosos jegyek is feltűnnek, kezdődő oxidációt mutat és az alkohol is fedi valamelyest az ízeket. Érezni rajta a kort, de kétségtelenül most is vannak értékei. 6p

Angyal Borászat Birtokválogatás Furmint 2009
Illatában érett alma, fehér húsú gyümölcsök, fűszerek. A savakat furcsa módon hol erősnek éreztem, hol lágynak. Már üresedik, az érett-aszalt almás, fehér húsú gyümölcsök mellett egy érintésnyi aldehides jegy is felüti a fejét, a vége pedig kesernyésbe fordul. 4p+

Erzsébet Pince Király Öcsi Furmint 2009
Puncsos, gesztenyés, édes, fűszeres illat. Kóstolva kissé édeskés, visszatérnek a fűszeres, kókuszos, puncsos jegyek, érett, már-már barnulni kezdő gyümölcsök, alma kíséretében. Érett, de még nem mondanám öregnek, viszont a hordó nagyon ráül a borra, az érdes cseresség miatt van egy kissé rusztikus éle is. 5p-

Kikelet Pince Furmint 2009
A Farkas-dűlő szűztermése. Édes-érett fehér és sárga húsú gyümölcsök, túrós sütemény illata. Félszáraz, valóban érezhető is a cukor jelenléte, és bár a savai is feszesek, valahogy elmegy egymás mellett az édesség és a szikár savgerinc. Édes trópusi gyümölcsök, barack, pici sütőtök érezhető ízben. 5p

Kardos és Fia Szőlőbirtok Betsek 2009
Édeskés, de fáradó gyümölcsök: kompótos állagú őszibarack és alma jellemzi illatban. A maradékcukor (ez is félszáraz), az alkohol és a savak összjátéka eredményeképpen kicsit lágy és határozottan édeskés, előrehaladott állapotban van, a fa is érezhető. Az érett-kompótos almás-körtés-barackos jegyeket kis kesernye zárja le. 4p+

Árvay Családi Pincészet Padihegy Furmint 2009
Fura az illata, leginkább érett almás, de eleinte van benne egy olyan szőlős csavar, mintha muskotály is lenne benne (fiatalabb korából nem emlékszem ilyesmire). Arányos, bár kissé rusztikus hatású, előrehaladott, érett fehér húsú gyümölcsökkel, almával, egy csipet sóval, halvány calvadosos beütéssel. Első kóstoláskor az illatból megismert szőlős, kissé pacsuli villanásokkal búcsúzott, visszakóstoláskor ezt a szőlős jegyet már nem éreztem. 5p-

Demeter Zoltán Pincészet Lapis Furmint 2009
Illatában leginkább érett narancs és halványan egy kevés kenyérhéj. Testes, komoly anyag, az alkoholt is elnyeli, a hordó érezhető még valamelyest, a savak rendületlenül teszik a dolgukat. Narancsos, narancshéjas, trüffeles, finoman fűszeres aromatikájában visszakóstoláskor már sörös jegyek is felbukkantak. 5p+

Gizella Pince Szil-völgy Furmint 2009
Édesre érett fehér húsú gyümölcsök, pici fűszerrel. A korty első felében még intenzívek az ízek: édesre érett gyümölcsök, trópusiak, fűszerek, egy csipet sóval, de a második felére kicsit kiürül. Bőven iható most is, de a zeniten már ez is túllendült egy ideje. 5p

Bott Pince Határi Furmint 2009
Eleinte mutat egy enyhe tornacipős bukét, de ez kiszellőzik és átadja a helyét nagyon finom fűszerességnek, édes citrusoknak és körtének. Érettségnek szinte nyoma sincs. Nagyon egységes szerkezetet mutat, az alkohol enyhén emelkedett, de nem bántó, a korty koncentrált, masszív, jól kitöltött, leheletnyit cseres. Jól definiált fehér húsú gyümölcsök, finom fűszerek, citrusok és egy csipet só díszíti. Remek formában van, nem hagyott nyomott rajta az elmúlt 7 év. 7p 

Bott Pince Csontos Furmint 2009
Sajnos nem úsztuk meg dugós bor nélkül, ráadásul könnyen lehet, hogy pont az egyik legjobb borral jártunk pórul. A TCA mögött egy testes, jó egyensúlyt mutató bor képe sejlik fel, körtés, édesfűszeres jegyekkel. Kár érte. 

Lenkey Pincészet Hét Hordó 2009
Meglepően friss illat: zöldalma, citrusok, őszibarack, fűszerek, vanília. Masszív, már-már citromosba hajló savak mozgatják, feszes vázat biztosítva a bornak. Szikár, izmos bor, citrusokkal fehér húsú gyümölcsökkel, fűszerekkel, finom érettség mellett még friss jegyeket is mutat. Vakon nem mondanám 7 évesnek. 6p

BalassaBor Szent Tamás Furmint 2009
Szép, érett, komoly illat, trópusi gyümölcsök, sárga húsú őszibarack, mangó, leheletnyi sósság. Telt, olajos, tartalmas, nagy anyag, érezhetően emelkedett, de a nagy test által többé-kevésbé elnyelt alkohollal, széles savakkal. Nagyon gazdag, zamatos, tele érett sárga húsú gyümölcsökkel, barackfélékkel, trópusiakkal, fűszeres és enyhén sós aláfestéssel. Már érett ez is, de a kor nem vált kárára, nagyon összetett, rétegzett bor, még mindig élmény. 7p

 tokaj2010_1_1.jpg

II. 2010

Tokaj Nobilis Birtokbor 2010
A 2010-es Barakonyi Furmintba szánt alapanyag is gazdagítja. Illatában fehér és sárga húsú gyümölcsök, körte, nyári, sárga húsú őszibarack, fűszerek. Élénk, de sima savakkal operál a korty, leheletnyi cserességgel megtámogatva. Citrusok, sárga húsú őszibarack, sárgabarack, almafélék, finom fűszeresség díszíti, van egyféle érett riesling-es beütése. Egységesebb szerkezetű, elegánsabb, mint az utána következő bor, de az vibrálóbb, zamatosabb volt. 6p

Kikelet Pince Váti Furmint-Hárslevelű 2010
Enyhe palackbuké, pici gomba és avar, aszalt gyümölcsök határozzák meg az illatot. Szájban frissebbnek tűnik, tobzódik az érett citrusokban: lime, mandarin, citrom, citromhéj, trópusi gyümölcsökkel kiegészülve. Az alkohol alacsony (11,5%), élénk, már-már élesbe hajló savérzet és kis cseresség vezeti a kortyot, amelynek az első fele pici édesebbnek tűnik, de aztán a savak átveszik a vezető szerepet, így az egyébként félszáraz bor inkább csak off-dry érzetű. 6p

Szepsy Király Hárslevelű 2010
Visszafogott, de nagyon finom, elegáns illat, fehér virágokkal, fehér húsú gyümölcsökkel, pici keleties fűszerességgel. Visszadugózás és a következő kóstolás során viszont jött belőle a Szepsy-boroknál gyakran előforduló termálvizes fülledtség, úgyhogy ezt követően némi csuklómunkát is igényelt. Tömör anyag, feszes és hosszú, de lekerekedett, sima savakkal, nagyon enyhe cserességgel keretbe foglalva. Érett citrusok és sárga húsú gyümölcsök mellett intenzív karácsonyi fűszeres jegyeket villant: szegfűszeg, szegfűbors, narancshéj, gyömbér, vanília. A kor alig érintette meg. 7p-

BalassaBor Betsek Hárslevelű 2010
Intenzív és mély illat sok érett gyümölccsel: trópusiak, barackfélék, málna, tipikus Balassa-stílus. Széles savak alapoznak meg a telt kortynak, az alkohol emelkedett, de nem vészesen. Gazdag, összetett, zamatos. Édes gyümölcsös és fűszeres ízek: érett sárga húsú és trópusi gyümölcsök, málna, vanília, gyömbér. 7p

tokaj2010_2_1.jpg

Homonna Édes Hármas 2010
100% furmint, 134 g/l maradékcukor. Visszafogott illata aszaltasba hajló sárga húsú gyümölcsöket mutat. Szájban elképesztően feszes, penge savak tartanak ellen a cukornak, a korty második fele azonban már kicsit lágyabb, kevésbé intenzív. Sárgabarack, őszibarackbefőtt, trópusi gyümölcssaláta, kandírozott citrom, citromhéj a fő díszítőjegyek. 6p+/7p-

Demeter Zoltán Pincészet Eszter 2010
60% hárslevelű, 40% sárgamuskotály, 197 g/l v. Csupa habzsolni való sárga húsú és trópusi gyümölcs: mangó, maracuja, ananász, sárga húsú őszibarack, mandarin, pici keleti fűszer, szinte frissnek hat. Sűrű, kerek, picit talán a cukor felé billen az egyensúlya, de gazdagsága miatt lehetetlen nem beleszeretni. 7p

BalassaBor Mézes-Mály Zéta 2010
235 g/l maradékcukor. Illatban aszalt kajszi és trópusi gyümölcsök, füge és az érés jeleként pici dió. Szájban frissebb, mint illatban, és bár régi fejleszakító intenzitása már egy kicsit megkopott, gazdagsága most is lenyűgöző. Tömény, selymesen simogató, olajos textúrájú, kissé hömpölygős a korty, bár a savak igazából simán megbirkóznak a magas cukortartalommal. Kajszi- és trópusi gyümölcs-koncentrátum, a nagyon enyhe datolyás-cukrozott diós aláfestés egyelőre csak finom érettséget mutat és még a komplexitáshoz is hozzátesz. Az intenzitása viszont gyorsabban elhalkul, mint régebben. 7p+

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr2612053465

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2016.12.20. 12:58:03

Nekem is gyűlnek a 09-esek, persze nem ennyi :)
Bott-ok közül 09-ből nekem egyértelműen jobb volt a Határi, mint a Csontos, arra számítok én is, hogy az még szép kell , hogy legyen. A Homonna Édes Hármas 2010 nekem úgy fél éve közel se tetszett annyira, mint fiatalon. A DZ -től nem rég "A Zene Bora" nevű 2010-es Főbort ittam, és az se volt annyira meggyőző, mint az első éveiben.
Úgy általában jellemző, hogy mind jobb fiatalon.