A Borrajongó

Árvay-aszúk vertikálisan

2016. december 13. 09:00 - ungert

A hatputtonnyi aszú kétségkívül a legizgalmasabb, legegyedibb és egyben legantidemokratikusabb bora Magyarországnak. Világos ugyanis, hogy nemcsak a mindennapok bora-szereptől áll fényévnyire, de az ünnepi koccintások rendszerszerű kellékeként is csak igen kevesen részesülnek olyasfajta élményben, amelyet nemzetközileg is csak Tokaj-tájban érdemes keresni és lehet találni. Talán éppen ezért szükségszerű a kampány az aszúédességek mellett, amely zajlik a közösségi média zeg-zugos területein. Koccints Aszúval! hangzik a felszólítás. Az év végére jutó vallási-világi ünnepek kötelező kelléktárának bővítése pedig kétségkívül jogos igénynek hangzik. Mi csak annyit teszünk, hogy a Barta-sor után, ezúttal a rátkai illetőségű Árvay-pince aszúsorával állunk bele az idénypromócióba. Tesszük mindezt nem csak a felkérés miatt, hanem azért is, mert aszút inni jó. És pontosan ez az üzenet hivatott ébreszteni minden félretapasztalt szkeptikust, akik ugye nem isznak aszút, mert "túl édes". Ezúton hatkéznyi jegyzettel üzenjük meg politikailag érvényes úton, hogy a valóság bizony más, és nem párhuzamos semmiféle részigazsággal.

img_0741.JPG

Árvay Családi Pincészet Tokaji 6 Puttonyos Aszú Rátka 2012
11% alkohol, 166 g/l cukor, Rátka: Istenhegy, Padihegy

furmintfan: Moderált intenzitású illat, ami idővel azért nyílik: eleinte egy kevés túrókrém, majd őszibarackbefőtt, sárgabarack, kandírozott narancs, trópusi gyümölcsök, leheletnyi illó. Ízben is hozza az illatban megismert jegyeket, de a hordó fűszeressége is még kicsit az előtérbe tolakszik. Egyensúlyát tekintve kissé a cukor felé billen, bár ragacsossá egy percig sem válik. Nagyon fiatal, visszafogott aszú ez még, amely biztosan fejlődik még a palackban. 7p

rszabi: Illatban nagyon visszafogott, több intenzitást remélnék egy 6 puttonyostól. Textúrája tejszínes-krémes aromatikája őszibarack kompótos. Picit erőteljesebb savakkal még jobb lenne, de így is élvezetes és szórakoztató bor. 7-

ungert: Kapui egyelőre zárva vannak, de fiatalsága talán elfogadható mentségként hozható fel önmaga mellett. A trópusi gyümölcsös alapokon túl komolyabb csuklómelóval sem jön több és komplexebb aromavonal belőle. Sebaj, a korty már most is jelentős örömfaktorral rendelkezik. Visszafogottabb savai miatt a cukor kissé kikönyököl és hosszban is tapasztaltam már szebb-hosszabb aszúkat, de élvezetes, finom és lendületes formában van most is. Nem kedvenc, de szerethető és indokolható. Erős 6 pont.

Árvay Családi Pincészet Tokaji 6 Puttonyos Aszú Rátka 2011
10% alkohol, 189 g/l cukor, Rátka: Istenhegy, Padihegy

furmintfan: Lehet, hogy kicsit elfogult vagyok ezzel a borral: 2011-ben voltam egy aszúszüreten a pincénél, így talán néhány szemmel én is hozzájárultam a végeredményhez. Kellemes, vonzó illat: őszibarackbefőtt, sárgabarack, trópusi gyümölcsök, barackos tea, amelybe egy kis virágos-keleti fűszeres színezet visz némi csavart. Intenzív és lendületes, eléggé koncentrált is, bár a szerkezet még nem simult teljesen össze. Édes citrusok, sárgabarack, őszibarackbefőtt, narancs, finom fűszeresség díszíti a kortyot. Fiatalnak tűnik még, érdemes lehet várni a fogyasztással. 7p/8p

rszabi: Az illat intenzitása és a sokszínűsége jelentősen erőteljesebb. Illatban megjelenik egy virágos, sárgamuskotályos felhang is, egyértelműen vonzóbb és kifejezőbb az illata. Szájban is mindene több, a sav és csersav érzete és az aromatika is egy szinttel feljebb játszik. Egyértelműen idő kell neki, nincs még összeérve, ha van valakinek akkor inkább fektesse még egy ideig. 7

ungert: Sötétebb, súlyosabb, érettebb és komplexebb aszú, érdemi lépés előrefelé. Sűrű, mézes-trópusi alapok keverednek gazdag fűszerezettséggel, érettséget mutató jegyekkel. A korty enyhén cseres ugyan, de ez közel sem stílusidegen és nem borítja meg az egyébként gazdagsága mellett is kiváló egyensúlyt. Hosszú, erőteljes, tiszta utóízzel búcsúzik. Összecsiszolódott és finom bor hosszabb potenciállal. Nagyon szerettem. Erős 7 pont.

Árvay Családi Pincészet Tokaji 6 Puttonyos Aszú Rátka 2010
11% alkohol, 162 g/l cukor, Rátka: Istenhegy, Padihegy

furmintfan: Az évjáratban megfelelően hűvösebb hangulatot áraszt, citrusos, gyógynövényes, zöldfűszeres jegyek keverednek illatában. Vékonyabb, szikárabb, feszesebb, mint két idősebb testvére, penge savak repítik és egy enyhe cseresség is hozzátesz a struktúrához, bőven elbírnak a maradékcukorral. Vibrálóan élénk, citrusos, narancsos, sárgabarackos, zöldfűszeres ízvilág jellemzi. 7p/8p

rszabi: 2010 a hatputtonyos éve volt hegyalján. Ennyi édességérzet bőven megbirkózik az évjárat legendásan kemény savaival. Ha van olyan ismerősünk, aki elzárkózik az aszú fogyasztásától, mondván, hogy túl édes akkor ezt a bort (vagy akár a Bartát) nyugodtan ajánlhatjuk neki. Őrült jó szerkezet, kakukkfüves, zöldfűszeres aromák gazdagítják az amúgy is gazdag ízeket és illatokat. 7+

ungert: Kettőezer-tíz csodákat művelt Hegyalján az aszúkkal, és a sikerszéria alól ez a bor sem kivétel. Győzzünk meg vele bátran mindenkit, aki az émelyítő édesség miatt tiltakozik az aszúfogyasztás ellen. Vastag, szálazhatatlan illat és korty erősebb cserességgel, visszafogott(abbnak tűnő) cukorral és leckeszerű savval. Hosszú, zamatos és intenzív bor. Fiatal testvére talán egyensúlyosabb, de ez a fajta átütőerő inkább tud izgalmas és leckéztető lenni. Szubjektív 8 pont.

 A borokat az Árvay-család és a Wineglass Communication közreműködésével kóstolhattuk meg.

14 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr7912007868

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Unger Tamás: Árvay-aszúk vertikálisan 2016.12.14. 18:13:01

A hatputtonnyi aszú kétségkívül a legizgalmasabb, legegyedibb és egyben legantidemokratikusabb bora Magyarországnak.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2016.12.13. 09:16:21

Köszi a posztot. A 12-es évi édes/botrytiszes borokkal eddig rossz tapasztalatom volt, ami nem is csoda. A múlt hét előtt kóstoltunk valamikor egy csomó édes szamorodnit és late harvestet Octopusnak hála (majd ír róla) és nem lelővén a slusszpoént, elég gyengén szerepeltek a 12-es szamorodnik...

akov · http://borrajongo.blog.hu 2016.12.13. 09:17:05

Ja, igen: ez a címke, nagyon csúnya. :( (bocs)

ungert · http://borrajongo.blog.hu 2016.12.13. 09:23:39

@akov: Hát valóban nem a legesztétikusabb, amivel valaha találkoztam, ez kétségtelen. : )

A tizenkettes tapasztalatokat egyelőre én is csak megerősíteni tudom.

Szegediszomelijé 2016.12.13. 17:41:46

Nem csúnya -bár ünnepinek nem mondanám. De bár ez lenne a legnagyobb gond az aszú fronton!
Ma a Kossuthon ment egy kis aszuzás -a riport készítő sóhajtozott, hogy milyen jó lenne az embereknek aszut szürcsölgetni a bejglikhez(!!!!) -hát legalább ő ne mondana baromságokat...

takács bálint - zsebtévé 2016.12.13. 20:59:59

@akov: @ungert: Angelika az esztétikus a pincénél nem a címke. Szmájli.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2016.12.14. 06:48:26

@takács bálint - zsebtévé: Hagyjuk a szexizmust kérem :)

Mondjuk a boroscímkék esztétikája megérne egy komolyabb beszélgetést. Sosem értettem, hogy a kis tételes, prémium kategóriás borokra miért kell kreatív címkét rakni??? Ki győzi meg erről a borászokat? Miért kell egy huszadrangú féltehetséges dizájnernek önmegvalósítania egy címkén? Miért kell pénzt költeni a macerásabb, drágábban legyártható, nehezebben felrakható címkére?

Azoknak a boroknak amik az élelmiszerboltok tömött kell ismeretlenül is érvényesülni még megértem a karakteres dizájn igényét. De egy alapvetően kézből kézbe kerülő bor esetében ez értelmetlen pótcselekvés. A boroscímke nem egy kreatív felület, hanem egy információs csatorna ahol karaktresen megjelenik a termelő márkája. De az információt azt tisztán, egyszerűen és jól érthetően kell közölni. A kreatív tipográfiának, az olvashatatlaul cirádás betűknek, a romantizáló áthallásoknak (a termőhely térképe, a pince kapuja, a kedvenc kutya képe, egy helyi rovar/madár stilizálása, stb, stb) mind mind fölöslgesen önfényszopás aminek semmi haszna, semmi értelme, semmi hozzáadott értéke nincsen.

Mondjuk ez a címke még messze a mezőny első felében van :) szerintem.

takács bálint - zsebtévé 2016.12.14. 09:00:52

@BZoltan: Hát, ennél azért az általam érintett tudományág jóval átláthatóbb.

dagadtos 2016.12.14. 14:12:03

Ez a címke számomra sem befogadható egyébként. Mármint nagyban megnehezítheti egy kereskedőnek az eladást, én úgy tippelném.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2016.12.14. 15:44:15

@Szegediszomelijé:
Kedvet kaptam tőled, Szepsy-aszút fogok szürcsölgetni a Suhajda-bejglihez.

Szegediszomelijé 2016.12.14. 20:24:39

@Hepci: Remélem, mákos bejglihez, az lesz ám az igazi:-)

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2016.12.15. 23:55:53

@Szegediszomelijé:
Mi több, nyírfacukros mákos bejglihez.
Ha majd erről hallanak, gasztro- s borfilozófusok tömegei fognak maguk alá vizelni...

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2016.12.16. 06:44:04

@Hepci: hát ha valaki bejgli mennyiségben eszik xylitolt akkor nagyon ne távolodjon el a lakás legkisebb helységétől :)

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2016.12.16. 09:33:07

@BZoltan:
Képzeld el, mekkora bajban lesznek a gasztro- és borfilozófusok, ha a helyszínen akarják megtekinteni a nagy eseményt, és ők is be szeretnének menni a legkisebb helyiségbe (maguk alá vizelni)... talán rendelnem kell pár Toi-Toi mobildobozt...