A Borrajongó

Carpe Diem dupla kóstoló: Leitz Riesling-sor 2015, La Barroche Signature-vertikális 2011-2013

2016. december 02. 06:00 - furmintfan

Akov már megemlékezett a blog hasábjain Tar Ferenc legújabb vállalkozásáról, a Li JiaLei-jel közösen nyitott Carpe Diem Borbárról, amely október közepe óta működik az V. kerületi Zoltán utcában. Sajnos úgy alakult, hogy a nyitástól számítva majd' másfél hónapnak kellett eltelnie, mire végre átléptem az új borszentély küszöbét, akkor viszont nagy lendülettel igyekeztem behozni a lemaradást. A táblás kínálat is tartalmazott több csábító tételt, de én igazából az aznapi főszereplők miatt választottam éppen azt a napot a Carpe Diem meglátogatására: a blogon már sokszor szereplő Weingut Leitz 2015-ös riesling-jeit lehetett végigkóstolni. Ráadásképpen az előző napi tematikát képező La Barroche Signature-vertikálisra is rávetettem magam, mert szerencsémre bőven maradt még a palackokban matéria.

carpediembar.jpg

I. Leitz
riesling.hu tevékenységének köszönhetően a vájt fülű borfogyasztók körében közkedveltté vált Leitz borászattól 8 riesling képezte a Németország-szerte kiválónak kikiáltott 2015-ös évjáratot bemutató kóstolósort. A borok élvezetesek, de egyelőre nagyon fiatalok, és bár ez különösen a dűlős tételekre igaz, úgy éreztem, egy kis fektetés még az alapboroknak is előnyére válhat. A pincészetről itt egy rövidke ismertető a riesling.hu-n

carpediemleitz.jpg

1-2-Dry 2015
Visszafogottan indít az illat, almafélékkel, őszibarackkal, majd idővel némi virág, körte, édes citrusok társulnak. A korty vibráló, lendületes és közepesnél hosszabb, bizsergető savak feszítik, talán középtájon döccen egy kicsit. A főszólamot képviselő lédús citrusok mellett almafélék, körte, őszibarack tűnnek fel ízében. Érzésem és emlékeim szerint az előző évjáratokban magasabb volt a maradékcukor, így az elődök ilyen idős korukban behízelgőbbek, könnyebben megközelíthetőek voltak. Ettől függetlenül jó kezdés. 6p

Rüdesheimer Trocken 2015
Pici fülledtség után édeskésebb illat fogad: nyári alma, őszibarack, virágok. Az előző bornál egy fokkal lágyabban indul a korty, de azután megérkeznek a valójában elég kemény savak, bár talán így is rövidebben tart szájban, mint az előző bor. Egy hangyányit teltebb, citrusok, grapefruit, golden alma, halvány fűszeresség jelenik meg szájban. 6p-

Kirchenpfad Kabinett 2015
Kedves, populáris illat: virágok, bazsarózsa, nyári alma, őszibarack, szőlő, süteményes jegyek, trópusi gyümölcsös villanások. Szájban is nagyon behízelgő, szerethető arcát mutatja, érezhetően több a cukor benne, mint az előző két borban, azoknál szélesebb, lazább szövésű. Habzsolnivaló gyümölcsökkel kényeztet: körte, nyári alma, őszibarack, narancs, mandarin, ananász. 6p

Magic Mountain 2015
Intenzívebb, összetettebb az illata, érezni, hogy szintet léptünk: alma, körte, őszibarack, édes citrusok, mandarin, egzotikus virágok, kis süteményesség, pici púder. Cizelláltabb, finomabb szerkezetű az alapboroknál, a remek savak mellett is puhább tapintású, elegáns benyomást kelt. Édes citrusok, fehér húsú gyümölcsök, őszibarack, alma, narancs, halvány fűszeresség, leheletnyi vanília színezi. 7p-

Berg Kaisersteinfels GG 2015
Csupa édes gyümölcs árad a pohárból, finom fűszeres-virágos aláfestéssel. Teltebb, vastagabb, tartalmas, mégis feszes, az alkohol szerintem leheletnyit jobban érezhető, mint a sor többi tagjánál, pedig számszerűleg nem magas. Intenzív, gazdag ízű, citrusokkal, mandarinnal, édes fehér húsú gyümölcsökkel, finom fűszerességgel. 7p-

Berg Roseneck GG 2015
Virágok, édes gyümölcsök, körte, őszibarack, édes citrusok, mandarin, narancsvirág, gránátalma kavalkádja. Feszes és tömör, rágható beltartalommal, mégis megőrzi eleganciáját. Zamatos és rétegzett: citrusok, almafélék, körte, őszibarack, mandarin, ananász, leheletnyi vanília. Intenzív és hosszan tartó ízek, egyenletes kortylefutás jellemzi. 7p

Berg Rottland GG 2015
Mandarin, édes alma, édes citrusok, őszibarack, vanília, virágok, kis keleti fűszer, trópusi gyümölcsök, narancsolaj keveredik illatában. Vibráló, intenzív, koncentrált, hosszú és gazdag. Valósággal tobzódik a különböző citrusokban: lime, vérnarancs, grapefruit,  mandarin, narancs, ráadásként zöldalma és a végén édesfűszerek díszítik. 7p+

Berg Schlossberg GG 2015
Sokkal zárkózottabb orrban, lassan nyílik és még akkor is alig-alig szálazható: fehér húsú gyümölcsök, virágok, citrusok. Lendületes, tömör, szép íve van a kortynak, de ízét tekintve is kicsit zárkózott még, citrusos, zöldfűszeres, a végén már inkább édes fűszerekkel. Jelenlegi állapotában nehezen megközelíthető, bár kétségtelenül komoly anyag, idővel mehet feljebb is, most ez 7p.

 

II. Domaine La Barroche
A Domaine La Barroche Signature névre hallgató borából a 2013-as évjárat normál és magnum palackja, valamint a 2012-es és a 2011-es évjárat képezte a sort. Az átlagosan 70 éves tőkékről szüretelt alapanyagból készült bor összetételét tekintve közel 2/3 részben grenache, nagyjából 15-15% a mourvédre és a syrah aránya, van benne még egy kis cinsault és kb. 1%-nyi egyéb fajta. 
Aki komolyabban szeretne ismerkedni a pincével, itt elolvashatja akov helyszíni beszámolóját. 
Én most valahogy úgy éreztem, hogy ha a 2012-es egyensúlyát egy kis lendülettel megtoldanám és tudnám egyesíteni a 2011-es aromatikájával, számomra az lenne az ideális Signature.

carpediemlabarroche.jpg

Signature 2013
Kell neki egy kis idő, de szépen alakul az illata a pohárban: érett fekete bogyós gyümölcsök, szárított zöldfűszerek, majd elindul a piros bogyós spektrum felé: vegyes erdei gyümölcsök, málna, virágok, fűszerek. Élénk savai mellett a korty sima, az alkohol érzetre csak halványan emelkedett, számszerűleg le is tagadhatna valamennyit. Erdei gyümölcsök, málna, szeder, áfonya, szép fűszeresség, gyógynövények, a végén egy kis fekete olíva. Lágyabb és nyíltabb, mint a "nagytestvér". 7p

Signature 2013 Magnum
Zárt illat némi lekvárosba hajló fekete bogyós és erdei gyümölcsökkel, pici szárított zöldfűszerrel, enyhe kátrányos-gumis vonásokkal. Szájban is elég nehéz boncolgatni, fekete bogyós gyümölcsök, étcsoki, fekete olíva szerepel a jegyzeteimben. Tömör, arányos, de rettentően zárkózott, a tannin tapadósabb, érzetre szárítóbb, mint a normál palacknál. Egyelőre inkább ígéret, mintsem beteljesülés. 6p

Signature 2012
Ez is lassabban adja meg magát a pohárban, fekete bogyós gyümölcsök enyhén odaégetett lekvárja, kis étcsoki, garrigue, erdei gyümölcsök színezik. A sorban a leglágyabb, de a bor szövetébe a legjobban besimuló sav, jó minőségű tannin keretezi. Ízben viszont mattabb, mint a 2013-as normál palackja, vagy a 2011-es: erdei gyümölcsök, fahéj, szárított zöldfűszerek, fekete olíva. 7p-

Signature 2011
Szép illat: málna, szeder, erdei gyümölcsök, rózsa, pici étcsoki. Élénk savai kicsit talán külön mozognak, de szépen tolják előre a kortyot, a tannin integrált, bársonyos, az alkohol sem tűnik fel. Vékonyabb, feszesebb, szertelenebb, mint a 2012-es, inkább a 2013-asra emlékeztet, kicsit jobban kinyílva. Erdei gyümölcsök, málna, friss eperlekvár, édesfűszerek, rózsa. 7p

Tar Ferencnek, Li JiaLei-nek és a Carpe Diem-nek további sok sikert kívánok!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr2912004514

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása