A Borrajongó

Drop Shop: Longview / Adelaide Hills

2016. november 30. 06:00 - akov

November elején Peter Saturno, az ausztrál Adelaide Hills-ben tevékenykedő Longview borásza volt a Drop Shop vendége. Az ausztrál skálán is fiatal, első évjáratát 2001-ben piacra dobó Longview igazi családi vállalkozás, a céget a két testvér, Peter és Mark viszi. Az Ausztráliában hűvös klímás borvidéknek számító Adelaide Hills bár nem könnyű terep, de a már szinte klisé-szerű shiraz mellett tud sok mást is. Longview beszámoló a Drop Shopból.

longview3.jpg

A Macclesfield város közelében található Longview 60 hektár területet művel, a pincészethez négycsillagos szállás és étterem is csatlakozik. Az ausztrál viszonylatban hűvös klímás Adelaide Hills a hasonnevű város mögötti dombokon-hegyeken terül el, észak-dél viszonylatban mintegy 70 kilométeren. Három híres, de gyökeresen eltérő klímájú borvidék is kvázi egy órás utazással megközelíthető. Északra Barossa és Eden Valley, délre pedig McLaren Vale szőlői teremnek.

Adelaide Hills régión belül jelentős magasságkülönbségek vannak. Peter Saturno elmondása alapján kb. 40 percnyi autózással a tengerszintről 600-650 méter magasságig kapaszkodhatunk fel. Ennek megfelelően elég nagy a hőingadozás, az éjszakák gyakran hűvösek, az óceán közelsége pedig igen sok csapadékot és párát hozhat. A tengerszint feletti magasságtól függően 600-1200mm eshet évente, azaz a moderálttól az extrém csapadékos területekig megtalálunk mindent. A borvidék történelmét nézve német telepesek kezdtek itt szőlőt termeszteni, de zömmel felhagytak vele, hiszen a közeli Barossa Valley-ben és McLaren Vale-ben jóval kisebb kockázat mellett lehetett bort készíteni. Aztán a 60-as években újra felfedezték, a szőlőterületek folyamatosan nőttek, míg ma vagy 50 termelő készít Adelaide Hillsben borokat.

longview-26.jpg

A pincészet teljes portfolióját nem mutatnám be, eléggé szerteágazó a palackos erjesztésű pezsgőtől kezdve a rizlingen, zöldveltelinin és a spontán erjesztett hordós chardonnay-n át a húzósabb vörösekig és botritiszes rizlingig bezárólag. Felhívnám a figyelmet azonban a Longview modern arculatú címkéire, amelyek szinte kivétel nélkül egyediek és rendhagyóak, érdemes elmerengeni rajtuk. A kóstoló után volt szerencsém vagy három órát beszélgetni (és iddogálni) Peter Saturnoval, amelyet majd hamarosan olvashattok itt a Borrajongón.

A kóstolt borok:

Willy Wagtail Brut Vintage 2013

Palackos erjesztésű pezsgő chardonnay és pinot noir fajtákból. A pinot négy napot ázik héjon. 20 hónapot van seprőn, kb. 6000 palackot készítenek. Intenzív és testes, krémes állagú pezsgő. Finoman élesztős, a buborékok jók, az aromák fehér virágokra és érett almára emlékeztetnek. Elég borszerű, kicsit talán populárisabb is, de kétségtelenül profi anyag. A lecsengést kellemes fanyarság zárja. Csak azoknak ajánlanám, akik befogadják az érettebb alapanyagból készült pezsgőket. 6p

Grüner Veltliner Kühl 2016 (minta)

A fajtával az USA-ban találkozott Peter, osztrák borok kóstolgatása közben és nagyon tetszett neki, amit tapasztalt. Adelaide Hills-ben van egy termelő, aki osztrák fajtákra specializálódott, tőle vannak az oltványok. Ez a harmadik évjárat, ha osztrákul gondolkodunk, akkor náluk a cél a federspiel érettség/stílus megvalósítása. Kb. két hete palackozták, ami meg is látszik rajta, csak mintaként érdemes kóstolni, Karácsony után fog a piacra kerülni. Fehér húsú gyümölcsök, virágosság, némi citrusosság. Édeskés színezet, egy kis lustaság, nem teljesen definiált aromák. 11,5%

Red Bucket Shiraz Cabernet 2014

A pince alap vörösbora, amelynek címkéjét egy vörös szüretelő vödör díszíti. 70% shiraz és 30% cabernet sauvignon, részben géppel szüretelve. Kb. 15 hónap fahordót kap, amelyben közül amerikai tölgyből készültek is helyet kapnak. Nagyon modern, friss, eukaliptuszos, elég sok fával, fekete bogyós gyümölcsökkel és édes lekvárjaikkal, picit emelkedett alkohollal. A fa még nem épült be, az utóízben egyelőre külön áll. A tannin jó állagú és finom szerkezetű. Korrekt alapbor. 5/6p

Red Bucket Shiraz Cabernet 2013

Kevésbé édes, szikárabb, de hasonlóképpen modern, egy fokkal határozottabb tanninnal, sok mentolos-eukaliptuszos aromával. Jobb arányai vannak, a sava picit magasabb, a hordót már jobban beépítette. 5/6p

Devil's Elbow Cabernet Sauvignon Reserve 2013

Híresen veszélyes kanyar a régi adelaide-i főúton, ahol sokan szenvedtek autóbalesetet. A borászathoz vezető úton mindenkinek meg kell birkózni vele. Itt már csak kézi szedés játszik és 18 hónap francia fa. Testes, lédús fekete bogyós gyümölcsökkel telis tele pakolt bor, pici mentollal és eukaliptusszal. Elég populáris és modern, kis édesség és sok fa színezi. A tannin a fajtához hűen természetesen sok, de meglepő módon érett és bársonyos. A lecsengés hosszú. Profi bor, szépen megőrzi a fajta fekete ribizlis gyümölcsösségét. 6p+

Yakka Shiraz 2014

A Yakka aboriginal nyelven munkát jelent, az ausztrál angolban a „kemény munka” szleng megnevezése, ugyanakkor a pince körül megtalálható Xanthorrhoea növényt is így hívják. Kézzel szedik, 10% egész fürtöt dobnak hozzá és 12-15 hónapot tölt el francia fában. Kevésbé harsány, de nagyon intenzív, meleg hatású gyümölcsökkel, némi lekvárral. Emelkedett sav, keményebb poros állagú tannin, elég jelentős mennyiségű fa. Szép hosszú lecsengés. 6p+

yakka.jpg

The Piece Shiraz Reserve 2013

A rendhagyó címkéért minden évben négy ausztrál grafiti művész méri össze az erejét. Öt órájuk van a nagy mű elkészítésére, miközben a pince vendégei borospohárral és tányérokkal a kezükben követhetik az alkotó folyamatot. A legjobbnak szavazott grafiti kerül aztán a címkére. Testes, sima, sűrű fekete bogyós gyümölcsökkel, mentollal. A fa ezúttal kevesebb, az egyensúly az intenzív gyümölcskarakter ellenére is megmarad és a modernitást is kevésbé ostromolja. Nagyon hosszú lecsengés, átható intenzitással. 7p

the_piece.jpg

Nebbiolo Riserva 2012

A pince egyik specialitása a máshol ritka piemonti fajta. Többféle klónnal is rendelkeznek. Ez a bor a 230-as jelűből készül, de van nekik a 111-esből is és a rosadoból is. Utóbbiból egy friss rosét készítenek. Jelen borunk 500 literes régebbi hordókban érlelődik. A nebbiolo a talaj és a hűvösebb klíma miatt működhet, a szőlőre erősen oda kell figyelni, tőkénként 2-3 fürtöt hagynak maximum. Nem túl nyílt illat, a szellőzés sokat segít rajta. A közepesnél teltebb, szép aromákkal, eperrel, cseresznyével, kakaóval. Poros és kemény tanninja van, de azért sok piemonti nebbiolo keménységét nem éri el. Emelkedett sav, jó intenzitás és hosszú lecsengés, benne némi aszalt piros bogyós gyümölcsösséggel. 7p

(A kóstolóra meghívtak, amelyet ezúton köszönök a Drop Shopnak. Az első két képet a borászat Facebook oldaláról, illetve webjéről vettem el. A The Piece képét innen kölcsönöztem.)

Kapcsolódó oldalak:

Drop Shop: http://www.dropshop.hu/

Longview Vineyard: http://www.longviewvineyard.com.au/

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr6512004054

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2016.11.30. 07:08:20

Köszi. A The Piece-t a múlt héten kóstoltam, én is kb. ugyanezeket írtam fel róla.