A Borrajongó

Kékfrankosok a Klubban

2016. november 19. 06:00 - drbarta

Időről időre előkerül az igény a Klubban egy kékfrankos-kóstolóra. Már egy pár éve nem volt, nekem meg szép lassan már eléggé be is szűkűlt a látóterem, így örömmel vettem, hogy régi motoros állandó társunk Szegediszomelijé bevállalta a szervezést.

15085732_1174365112599864_2103560016855285339_n.jpg

A borokat full vakon kaptuk, 3 és 5 ezer Ft. közti kategóriában, zömmel 2013-asok néhány kivétellel.

Homola Kékfrankos 13:     Bortársaság, 3550 Ft. Tihanyból származó alapanyag. Meggy, konyakmeggy, határozott, de esztétikusan használt hordó. Közepesen tartalmas korty, friss savak, sima tanninok. Profin kivitelezett, letisztult világú, kellemes bor. Erős 5p.

Krutzler: Blaufrankisch Eisenberg DAC 13 : Burgenland. 4500 Ft., Finewines.hu    Még érettebb, ugyanakkor primőrösebb meggy, borsos-köményes fűszeresség. Szájban egy lépéssel koncentráltabb anyag, illetve inkább szól a szőlőből származó értékekről, hordó épp csak nyomokban. Savban elég fickós, a tanninok is kissé sorjásak, ami miatt megosztotta a társaságot, nekem belefért az összképbe az intenzitása és energikussága mellett. 6

Bock: Villányi Kékfrankos Fekete-hegy Sel. 14 :    Sziruposabb gyümölcs, szedres-feketeribizlis, nem ugrana be róla kékfrankos, ha épp nem fajtakóstolón kapnám, jó adag toastos-puncsos hordó. Elég gazdag bort ígérő illat, nekem ugyan kicsit giccses volt, de idáig megvolt a közönsége. Szájban szikárabb, mint várjuk, visszafogottabb ízű, ennek fényében pedig a nem kevés tannin kissé szárítja a kortyot. Egy szűk 5p-ra épp össze lehet sakkozni, de én valahogy nem szeretem ezeket a borokat, melyeket közepes létükre nagynak akarnak öltöztetni.

Orsolya- Kékfrankos 13 :    Érett fekete bogyósok, elég összetett fűszeresség, jóféle hordó, némi zöldes vegetalitás, ami miatt egyik társunk muskátlit kiáltott. (Jól lehurrogtuk, de visszakóstolva van benne valami, mindenesetre tényleg érintésnyi.) Szájban elég nagy testű, telt ízű. Érett savak és tanninok, közepesnél picit nagyobb anyag.  5/6

Szentesi József- Kékfrankos 13 :     Tömény, aszaltas meggy, fekete fűszerek, némi meggymagos kesernye. Szájban elég nagy testű, intenzív ízű, koncentrált. Ugyanakkor jó adag fanyarság is van benne, tanninja is meg-meghúzogatja az arcunkat belülről, de a bor tartalma, vitalitása mellett ez belefér. Nem annyira letisztult világú bor, hogy Szentesire asszociáltam volna, van egy kis házias jellege, de kétségtelenül karakteres. 6

Karner Gábor- Tavasszal a Föld 13 :   Mátra. Mitiszol. 4900 Ft. Földes, határozottan animális, ami miatt a meggyes gyümölcsösség is kap egy amolyan tompán savanyás stikát. Közepes test, az előző borhoz képest tartalomban is visszalépés, amitől még lehetne kellemes, de nekem bizonytalan az egész, és korántsem vagyok meggyőződve, hogy minden eleme helyén és odavaló. Mondanám, hogy palackvariáció, de ha visszagondolok az elmúlt évek tapasztalataira, nekem úgy általában a Karner-borok ilyenek szoktak lenni. Nem nagyon értem én ezeket a borokat.

Mucsi Zalán- Tolnai Kékfrankos 13 : Életemben se hallottam ezt a nevet. Valamiféle titkos favoritnak szánták, de sajnos penetránsan dugós volt.

Wassmann- Villányi Kékfrankos 12 :   Mitiszol. 4950 Ft. Olyan mintha az összes eddigi bor erényeiből összegyúrnánk a legjobbat. Sötét bogyós gyümölcsök, borsos-köményes fűszerek, diszkrét hordó. A sor legjobbjait idéző koncentráció, tiszta, kifejező gyümölcsösség, életerő, amihez ezúttal nem társul semmiféle sorjásság, tolerálandó fickósság. Letisztult, profi munka a klasszis szint határán. 6.5- 7

Mátyás András- Kékfrankos 13 :  Felvidék. 4500 Ft. Mitiszol. Kifejezetten koncentrált meggyes gyümölcsösség, mellette leheletnyi bőrös animalitás, illetve kissé közhelyes pörkölt magvas-füstös hordó. Ez utóbbi lehet negatívnak tűnik leírva, de egyrészt hozzávetőleg se tudja elnyomni a remek alapanyagot, illetve valahogy még arcot is ad az egésznek, ahogy kétségtelenül jelen van a rendkívül primőrös, szinte fát nem látott jellegű gyümölcs mellett. Szájban is lédús, mintha kis maradékcukor is telítené a szájérzetet, emellett meg csupa sistergés, energia. Nem épp harmóniával hódít, de nálam sokat nyom a latba ha egy bornak van rendesen íze. Megfogott. Erősebb 6p.

17 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr1311970880

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2016.11.19. 07:33:25

Mucsi Zalán=Grál Borpince, Tolna.
Az alkeszen van róla egy nem is túl régi írás.
www.gaultmillau.hu/muvelt-alkoholista/a-gyonki-gyongyhalasz-gral-borpince
Kóstoltam már tőle jó borokat, bár pont kékfrankosból a 2011-es volt nekem a legmeggyőzőbb.
A Homolát nagyon szeretem, én még feljebb is szoktam pontozni.
Krutzler, Szentesi, Karner, Homola 1-1 palackja félre van téve egy tavaszi kékfrankos-kóstolóra. :)

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2016.11.19. 08:30:33

@furmintfan: Köszi, sajnos tényleg nem vagyok manapság túl up to date :)
A Homola indításnak kifejezetten jó volt, 5/6-ra tettem, a visszakóstolásnál más sorrendben nem jutott addig.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2016.11.19. 10:13:57

Nálunk is hasonló eredmény született pár hónappal korábban, illetve részben egy évjárattal korábban. Wassmann, Vida Hidaspetre, Heimann Alte Reben, Bott emelkedtek ki a mezőnyből, nagyjából ebben a sorrendben. A Homola '13 akkor még nem volt piacon valószínűleg.
Ezeket ritkán haladják meg a hasonló árfekvésű osztrák kékfrankosok...

borbirosag.wordpress.com · http://borbirosag.wordpress.com 2016.11.19. 18:51:44

Nagyon örülök ennek a posztnak, mert éppen húsba vágó! A cikk olvasása előtt bontottam fel épp fél órával egy Karner Tavasszal a föld 2013-ast és nem tudtam hova tenni a dolgot...
Bizonytalan, enyhén illós illat, szúrósság és a korty határozottan pezseg. Ízben fokúszálatlan és egy furcsa savanya van - pont úgy ahogy olvasom itt is.
Szerintem ez már nem palackvariáció...
Erősen gondolkodom, hogy a majdnem teli palackot visszaviszem a terroir club-ba, mondjanak ítélet, mert a tavalyi "mitiszol feszt"-en nem ilyen volt...
Létezik egy kész tétel elér egy bizonyos kort, és ilyen módon széthullik?

IWAS 2016.11.19. 23:04:45

"Földes, határozottan animális, ami miatt a meggyes gyümölcsösség is kap egy amolyan tompán savanyás stikát." "Bizonytalan, enyhén illós illat, szúrósság és a korty határozottan pezseg." Úgy tudom, hogy Karner úr - a manapság trendinek számító utat követve - alig használ ként. Szerintem ezzel függhet össze az idézett jelenség. (Ha visszaviszed, próbálj meg újabb évjáratút kérni helyette, mert ezzel növeled az esélyét annak, hogy a legalább a cserepalack jó lesz.)

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2016.11.20. 07:09:04

@borbirosag.wordpress.com: Én is örülök a megerősítésnek. (Még jobban örülnék persze, ha arról szólna a nagy egyetértés, hogy milyen qrva jó is volt ez a bor :)

shiraz2 2016.11.20. 19:42:28

@borbirosag.wordpress.com:
Felhívták rá figyelmem, hogy olyan hibás palackról írtál, amit a Terroir Clubban vásároltál. Én minden problémás terméket visszaviszek a vásárlás helyére és ha megállja helyét panaszom, akkor ki is cseréltetem. Téged is erre biztatlak.
üdv
Kató András

shiraz2 2016.11.20. 19:48:52

@IWAS:
Karner "úr" nem tartozik az alig ként használó borászok közé. Persze kérdés Neked mi az "alig". Ha 100-as összkén Neked kevés, akkor Karner "úr" is alig ként használ :)

borbirosag.wordpress.com · http://borbirosag.wordpress.com 2016.11.20. 20:59:36

@shiraz2: Mivel a mai napon nem volt rá lehetőségem (vasárnapi zárvatartás) a holnapi napon mindenképp visszaviszem a palackot, hogy rajtam ne múljék a dolog. Bízom benne, hogy nyitott fülekre talál a panaszom:)

borbirosag.wordpress.com · http://borbirosag.wordpress.com 2016.11.21. 18:26:19

Köszönet a terriorclub-nak, a palackot problémamentesen egy másik palackra kicserélték.
(Egy épp kóstoló társaságba csöppentem bele a Csillaghegyi úton, ahol a visszavitt tételt többen is megízlelték. Az illósságot többnyire elfogadhatónak ítélték - tény, hogy két nap alatt sokat javult, de kitartok az eredeti nyitáskor tapasztaltak mellett. A szénsav e fokú jelenléte továbbra sem az én világom/ bár tolerálom sok esetben. Ezekkel együtt és ellenére köszönöm a korrekt és támogató magatartását Kató Andrásnak! )

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2016.11.21. 18:30:20

@borbirosag.wordpress.com: A visszavitt palack tartalmát végül hibásnak ítélték?

borbirosag.wordpress.com · http://borbirosag.wordpress.com 2016.11.21. 18:49:38

@drbarta:
Konkrétan nem lett kijelentve, hogy hibás. Elfogadták, amit mondtam - szerintem ezért is gond nélkül ki tudtam cserélni. Szerintük a szénsav és illó elfogadható határokon belül volt. Erre írtam, hogy fenntartom a nyitáskori tapasztalataimat. A szénsav az alacsony kén jelenlétével lett magyarázva - újra ismétlem magamat, nekem itt sok volt.

zoli 2016.11.22. 01:27:45

@borbirosag.wordpress.com: furcsa, pedig pár hozzászólással fentebb még nem volt alacsony, most akkor mi az igazság?
Az se tiszta, hogyha kicserélték, akkor "megállta-e a helyét a panaszod" vagy csak elfogadóak a nem elég "progresszív" hozzáállásoddal emelkedett illó és újraindult/almasavbomláson áteső tételek tekintetében? Továbbá mi a teendő, ha az újabb palack is hasonlatos a korábbihoz?

borbirosag.wordpress.com · http://borbirosag.wordpress.com 2016.11.22. 07:40:50

@zoli: kedves @zoli! itt az igazság:)
- mivel autóval voltam, csak arra tudok támaszkodni, amit a társaság mondott - jóhiszeműen elfogadtam, a szénsavra vonatkozó megállapításokat. Helyénvalónak is találtam, hogy a szénsav két nap alatt, bontott palack, rázkódás miatt is csökkent.
Másrészt ha úgy értelmezed, hogy az én hozzáállásom nem elég progresszív, ám legyen, vállalom - de, itt a poszt szerzője is kellően szigorú volt szerintem az értékeléskor - én vele értek egyet.
Az utolsó kérdés: ha az újabb palack is hibás lenne - természetesen vidd vissza, mi más vonatkozna rá? Erre biztat a terroirclub is probléma nélkül

zoli 2016.11.22. 14:44:49

@borbirosag.wordpress.com: arra utaltam, hogy előbb még normál ként olvashatunk, aztán mégiscsak az alacsony kénszint lett a felelős a gixerért, a két állítás egyike értelemszerűen kizárja a másikat.
A progresszívet időzőjelbe tettem, az adott szubkultúra (ún. természetes borok hívői) aposztrofálja gyakorta eképpen magát, lásd pl: alternatív gyógyászat a konvencionálissal szembehelyezkedve.
Azért nem teljesen tiszta a történet, mert bár nem titulálták de facto hibásnak, tehát "nem állta meg a helyét a panaszod", mégis cserélték. Ez korrekt bánásmód, de a külső szemlélő számára nem derül ki, mi is a helyzet az adott palackkal.
Miután nem én vettem a bort, te tudod eldönteni van-e érdemi különbség az újabb palack kapcsán, illetve ha nincs, akkor mit teszel te és a másik fél...

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2016.11.22. 16:11:15

@zoli: Engem mondjuk kimondottan zavar, hogy sokan tényleg az alacsony ként tartják a természetes bor legmeghatározóbb tényezőjének. Szerintem az alacsony kén inkább egy stílus mint a természetesség kulcsa.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2016.11.23. 09:33:14

@zoli:
Számos kereskedő ennél jóval kevésbé indokoltnak tűnő esetben is kicseréli (vagy ha olyan jellegű, ingyen javítja) a terméket egy szimpatikus vevőnek, és/vagy olyan esetben, amikor tudja, indokolt lehet a reklamáció. Utána feltehetőleg elszámolnak a termelővel.
Például amikor sajnos vendéglősködésre adtam a fejem, az egyik beszállító kereskedő bemondásra kicserélt szétesett borokat, tán még a bor maradékát se kérte, csak az üres palackot.
süti beállítások módosítása