A Borrajongó

Kreinbacher párosok IV. - Kreinbacher Öreg Tőkék Bora 2006 és Szent Ilona Taposó-kút 2006

2016. november 15. 06:00 - furmintfan

Indult nekünk egy teljesen véletlenül és spontán megszületett minisorozatunk, amelyben ungert és jómagam valamilyen koncepció vagy éppen totális véletlen folytán egymás mellé került Kreinbacher-borpárokat boncolgattunk (1., 2., 3.). Az ad hoc sorozat tavaly nyáron félbeszakadt, de most itt a folytatás.
Eredetileg úgy indult, hogy egy 2006-os Öreg Tőkék Bora néz majd farkasszemet a 2013-as kiadással, de amíg előbbi szépen elfogyott, addig utóbbi a TCA áldozatául esett. Az addigra kifutott 2013-as évjáratból már nem tudtak cserepalackot adni a borkereskedésben, így az aktuális 2015-ös évjárat egy palackjával vigasztalódhattam. A 2015-ös Öreg Tőkéknek még adnék egy kis időt (talán kap majd egy játszótársat valamikor a sorozat újabb részében :)), Somlón viszont időközben újra leástak a pince mélyére és ezúttal 2006-os Taposó-kút került ki a kereskedések polcaira. Így - bár nem ugyanakkor nyíltak ki a palackok - a két 10 éves bor lesz a mai poszt témája.
 kreinbacher06_0.jpg

(A fotóhoz Nagy Gábor (gaborfoto.com) Somló-naptárának novemberi képe szolgáltatta a hátteret)

Ahogy kíváncsiságomtól hajtva le-leemelek 1-1 palackot ezekből 8-10 évesen újra kapható Kreinbacher/Szent Ilona-borokból, mindig elmélázok azon, hogy vajon milyen készletek rejtőzhetnek még a somlói óriás pincejárataiban. Nem tudom, hogy a régi borok érett állapotban történő polcra küldése egy tudatos marketing-stratégia részét képezi-e, és amennyiben igen, ezt a stratégiát mikor szülték meg a pincészetnél, mindenesetre én örülök, hogy ezeknek a tételeknek köszönhetően, jó helyen tárolt korosabb somlóikon tanulmányozhatjuk a borok érését, ráadásul egészen baráti áron. Ezek után meglepődnék, ha a jövőben nem bukkannának fel korábbi évjáratú Kreinbacher Syrah-k is a kereskedőknél, bár van egy olyan sanda gyanúm, hogy ott már nem töredék áron fogunk hozzájutni az érlelésre félretett palackokhoz.
Most viszont térjünk vissza az aktuális áldozatokra.

kreinbacher06_1.jpg

Kreinbacher Öreg Tőkék Bora 2006
Olaszrizling, hárslevelű és furmint a birtok legidősebb tőkéiről. Szeptember utolsó napján kóstoltam. Illatát tekintve határozottan érett jegyeket mutat, a tercier aromák uralják, de koránt sincs elöregedve. Gomba, avar, aszalt sárga húsú gyümölcsök, egy kis fa, benzin, valamint halványan fehér penészes lágy sajt villan be. Testes, olajos, krémes konzisztenciájú, miközben gazdagságnak sincs híján. Nem omlik szét, kis cseresség is támogatja, a hordó az édes fűszerességgel is észrevéteti magát, mellette némi aszalt-likőrös sárga húsú gyümölcs, tercier aromák és só érezhető. A másik két 2006-ossal összehasonlítva (az egyik ugye a még tavaly kóstolt Barát-szikla, a másik a lenti Taposó-kút) még ez a bor volt a legkifinomultabb, ízét tekintve a legtetszetősebb, leggazdagabb. 10 évesen is szépen tartja magát, bár inkább műértőknek ajánlható. 6p-

 

 

 

 

 

kreinbacher06_2.jpgKreinbacher Taposó-kút Cuvée 2006
Olaszrizlingből és egy öreg vegyes ültetvény szőlőiből készült ez a házasítás. A hétvégén került csőrvégre. Illata meglehetősen visszafogott, érett, tercier jegyek által átjárt: avar, calvados, érintésnyi fa. Szájban aztán jön a meglepetés, ugyanis ezt a 10 éves bort igencsak komoly savkészlet tolja előre a mai napig. Kétségtelenül élénk, bár kissé bárdolatlan, szinte már nyers érzetű ez a sav, ami az enyhe cserességgel karöltve szilárd vázat, ámde kissé rusztikus érzetet is kölcsönöz a bornak. Ízvilágát a calvados-kevés édesfűszer-citrusok-leheletnyi só négyszög határolja be leginkább. Elsősorban savainak köszönhetően áll mint a cövek, és megkockáztatom, hogy évek múlva is állni fog. Erős 5p (1790 Ft - Bortársaság)

34 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr4211945143

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2016.11.16. 10:25:09

Nagyon örülök ennek a posztnak és nagyon szeretem a Kreinbacher birtok ezen régebbi borait. A 2009-es St Ilona olasz nekem sokáig a kedvenc olaszom volt és az itt említett borok is nagyon bejöttek eddig mindig.

Szóval a borokkal nincsen egy szál gond se. De tegnap reggel óta azon gondolkodom, hogy vajon van-e a blog szerzőinek és olvasóinak köreiben igény arra, hogy alaposan átbeszéljük ezt az az évjáratos Somlói borok kérdését. Mert szerintem sokminden összemosódik azért itt és szerintem érdemes lenne tiszta vizet önteni a pohárba... csak attól tartok, hogy lennének akik félreértenék.

rszabi · http://borrajongo.blog.hu/ 2016.11.16. 10:49:20

@BZoltan: Engem érdekel a véleményed, úgyhogy hajrá :)

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2016.11.16. 10:56:23

@BZoltan: Nem értem pontosan mire gondolsz, de érdekel.
A 2009-es St. Ilona olaszt én szerettem, remélem egyszer viszontlátom még a poharamban. :)

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2016.11.16. 11:26:04

@furmintfan: Arra gondolok, hogy nagyon sok vetülete és bugyra van ennek a témának. Mármint annak, hogy miért is vannak ilyen évjáratos borok a piacon és mi ennek a hozadéka, következménye. A történet bár vannak pozitív oldalai azért messze nem egyértelműen vidám.

@rszabi: Még egy kicsit vívódom :) aztán beszélgessünk. De mivel erősen érintett vagyok és köt a borvidéki lojalitás, mégiscsak óvatosan kell fogalmaznom de úgy, hogy azért egyértelmű is legyek :)

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2016.11.18. 08:03:49

Az Öreg tőkék 06-ost szerettem fiatalon is, meg olyan 5 évesen is, de amikor a relatív közelmúltban ismét megjelent a BT kínálatában, nekem már jócskán el volt öregedve. Érteni véltem a jelképes vételárat amiért kiszórták.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2016.11.18. 09:05:55

Na, most, hogy kipörög ez a poszt pár szóban leírom azt amit erről a témáról gondolok. Hangsúlyozottan amit erről a _TÉMÁRÓL_ és nem ezekről a borokról. Ezek a borok szerintem jók és megérik az árukat. Korrekt, tisztességes és progresszív csapat a Kreinbacher birtok, aki szerintem bőségesen megérdemi az elismerést.

Szóval...

Egyrészt, ugye van az érlelt boroknak egy érdekes fétise. Létezik a piacnak az a szegmense ahol a korosabb boroknak nagy a presztizse. Hogy miért azt én sosem értettem. Persze szakmailag megsüvegelendő ha egy (fehér) bor áll a lábán még 8-10 éves korában. De minden polkorrekt szerintemezés nélkül állítom, hogy objektív és soha, senki által, semmilyen formában meg nem cáfolt tény, hogy egy jó 10-15 éves fehérbor soha, de soha a büdös életben nem jobb mint amilyen volt 3-8 éves korában. Ugyanez más számokkal elmondható a vörösborokra is.
Mondjon bárki bármit, egy bor soha nem lesz gyümölcsösebb vagy zamatosabb idővel. Ha pedig valaki nem a gyümölcsre hanem a palackos jegyekre gejred azt meg lehet nyugtatni, hogy egy fehérborban az ilyen jegyek a 3-8 éve kora között (aki akadékoskodik arra ráuszítom Gausst) alakulnak ki és nem 8-15 éves kora között. Punktum... erről nem érdemes vitázni. Aki mást mond az vagy öreg borokat árul vagy valamikor bevásárolt ilyen öreg borokból, esetleg tele van a borhűtője régi évjáratok boraival és a kognitjv disszonancia miatt próbál küzdeni a kőkemény valósággal.

Na, de mégis van egy reális presztizse az évjáratos borokank. De ez nem íz és illat élményre alapszik, hanem valami egyébb kötődéssel. Egy nagyszerű évjárat bora meg tudja őrizni az (1) évjárat jellegzetességeit és így mint egy időgép tudja az egykori emlékeket felidézni.
Aki gyűjtött bélyeget az tudja, hogy a régebbi kiadású bélyegekből mindig kevesebb van és ezért azoknak a becse is nagyobb. A borokkal is így van. Boros társaságban egy 10-15 éves borral nagyot lehet villantani. A (2) ritkaság és az ekszkluzivitás mindg is presztízs volt.
Jól tárolni, jó körülményéek között érlelni egy bort kockázatos meló, sőt akár (3) költség is. Aki ezt megteszi és jól teszi az azért tud villantani egy jó évjáratos borral.

Ezek az 1-3. pontok azok amik miatt presztizse van egy évjáratos bornak.

Ha pedig valaminek presztizse van, akkor annak ára is van. Ha pedig valaminek ára van akkor arra bizniszt lehet építeni. Ezért vannak menő éttermek és vinotékák meg pincészetek ahol tudatosan fektetnek egy-egy jobban sikerült tételt azzal a céllal, hogy majd egyszer egy presztízs szorzóval tegyen túl a boron. De az ég szerelmére :) ez a szorzó nem lesz kisebb egynél :)
Kétlem, hogy van annyira hülye éttermes, kereskedő vagy termelő akkor azért fektet be pénzt és munkát egy tételbe, hogy azt olcsóbban adja el évekkel később. Ez nemcsak életszerűtlen, hanem teljesen groteszk felvetés.

Szóval a nagy bevezető után oda szerettem volna kilyukadni, hogy ezek a borok nem tudatosan fektetett, hanem konkrétan bennragadt tételek. Amik bár finomak lehetnek, de szerintem (ez már szubjektív rész) nem jár jól ezzel a termelő.

Egyrészt azzal, hogy budget áron kiszór évjáratos és jó borokat azzal meg is fosztja magát attól a lehetőségtől, hogy bármikor tudatosan fektetett tételeket presztízs tételként a forgalomba hozza.
Másrészt ma Magyarországon nincsen olyan bortermelő (még az érinthetetlen, istenkirály gigasztárok sem) akiknél a stílus és az arculat ilyen 10 éves viszonylatban változatlan lenne. Vagyis egy ilyen tíz éves bor aminek tök más a stílusa mint ugyanannak a termelőnek a friss borai zavart okoz a fogyasztók fejében. Pont ahogy a régi cimke versus új cimke is belezavar a tudatosan, sok milliós befektetéssel épített arculatba.
Szóval erősen kérdőjeles, hogy magának a termelőnek tényleg megéri-e nettó 600-800 forintos áron kiszórlni néhányezer palack bort ezen az áron.

Harmadrészt pedig amikro évjáratos, és főleg legendás (a 2006 az volt) évjáratok borait ilyen nyomott áron piacra eresztve konkrétan infláljuk a többi bortermelő hasonló évjáratos borát. Ha én mondjuk elvermeltem volna 50-100 palackot a csodálatos 2006-os évből azzal a céllal, hogy 2016-ban, mondjuk 6-8 ezer forintért újra kihozzam akkor azért kibírnám röhögés nélkül, hogy mások kármentő céllal inflálják az évjáratot. Szerencsére nincs ilyen probléma a valóságban, de tíz év múlva majd lehet.

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2016.11.18. 10:14:51

@BZoltan: Köszi.
Igen, azt azért lehetett sejteni, hogy ezek a borok nem feltétlenül szándékosan maradtak a pincénél ennyi ideig, ahogy erre csak nagyon óvatosan próbáltam utalni.
Ezek a 8-10 éves fehérek nekem "tananyagnak" nagyon jók, amíg ilyen áron tudom venni őket, ha még élvezetet is találok bennük, annál jobb, de nagy pénzeket nem ölnék idősebb fehérborokba.
Azért, ami a leárazást illeti, arra tudnék ellenpéldát: az szintén 8-10 éves korukban újra polcra kerülő Oremus Mandolások szerintem ugyanannyiért/drágábban kaphatók, mint anno.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2016.11.18. 11:02:18

@furmintfan: Szerintem nem kell szemérmeskedni. Én szeretem a Kreinbacher csapatot. A 2009-es StIlona olaszuk az egyik kedvencem volt ameddig volt. A pezsgőik hipermájerek.
Ezzel együtt minden kérdésen felüli, hogy ezek a tételek a korai évek elbaltázott árképzés, hektikus stílusváltások és az inkonzisztens arculat miatt ragadtak be.

Az amit az Oremusról írsz pedig pontosan az amit én is írok. Látszik is, hogy az Oremus gazdái pontosan tudják mit kell egy évjáratos borral csinálni. Inflálni nem szabad az öreg borokat, ez a biztos.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2016.11.19. 09:58:11

@BZoltan:
Ez egy nagy cég - ha te ragasz be borral, simán megiszod 10 év alatt. :)
Most már nyilván óvatosabbak, az Aldiban pl. elcsepegtették az elmúlt években a - vélt - felesleget, szintén nem piacépítő áron. Bár amit ti, borászok piacépítésnek neveztek, attól mi, fogyasztók, nem feltétlen vagyunk boldogok...

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2016.11.19. 12:36:36

@Hepci: A fogyasztó boldogsága nem egyszerű kérdés. Van akinek csak az ár számít, van akinek a folytonos megújulás, van akinek az, hogy 20-30 év után is megkapja ugyanazt a márkát, van akinek az, hogy belelát a termelési modellbe, van akinek az, hogy a termelő osztja az ő értékrendjét, van akinek pedig az, hogy a termelő mindig elő tud húzni a pincéből egy-egy meglepetést.

Amúgy a nagy cégség egy csalóka terep :) Ezeka bennragadt tételek nem voltak nagyságrendileg nagyobbak mint a mi azonos évjáratú boraink. Néhányezer palackos tételekről beszélünk. Ha mondjuk rajtuk ragadt 5 ezer palack bor amit most 900Ft áron kiszórnak azt szerintem 4-5 év alatt a saját éttermükben és szállodájukban röhögve kimérhettek volna 2-3 ezer forintos áron.

A piacépítés pedig egy nagyon melós és sok törelemt igénylő feladat. Ha nem egy drága hobbiként viszi valaki a borászatát akkor bizony ki kell gazdálkodni a költségeket. Ez pedig azt kelenti, hogy folyamatosan keresni és építeni kell azt a piacot amely eltartja a rendszert.

Egyébként konkrétan te személy szerint győztél meg engem arról, hogy a közepesen együgyü fogyasztó nem fogja fel, hogy milyen áldozatot hoz egy termelő egy háromezer forintos bor piacra hozásával...Akkor meg a francnak kinlódni.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2016.11.19. 22:15:50

@BZoltan:
Emlékeim szerint a Kreinbacher akkor asztrális áron mérte ezeket a nem kevéssé fás nedűket (a beltartalomhoz képest). Most aratják le az árképzés gyümölcsét.
Ha meg neked kínlódás 3000 forintos polci árú bort piacra vinni, ne kínlódj vele. :)
Majd kínlódik más...

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2016.11.20. 05:23:27

@Hepci: Nem a bor piacra hozásával van kínlódás, hanem azzal, hogy a hozzád hasonló kevés értő jószándékkal megáldott kekecekkel valahogy megértessük, hogy mennyibe is kerül egy palack bor.

A Kreinbacher pedig nem akkoriban követett el hibát, hogy felárazta az egekbe a borait, hanem most követ el hibát, hogy dömping áron kiszórja azokat a borokat amiket a saját éttermében és szállodájában kényelmesen el tudna adni szép lassan, de biztosan.

Amúgy érdekes látni, hogy te annak szurkolsz, hogy értéket és munkahelyeket teremtő vállalkozások tönkremenjenek. Mondjuk mindig is tudtam, hogy nem éppen jó szándékkal állsz te ehhez az egész bor kérdéshez.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2016.11.20. 09:24:20

@BZoltan:
A kekecek is szeretnének jó bort inni rendszeresen megfizethető áron. Próbáld meg elfogadni, hogy akadnak olyanok, akik még nem tudják/kívánják megfizetni az 5-6 pontos borokért Ausztriában szokásos árat, így keresik azokat a termelőket, akik ilyesmit 2000 alatt is polcra juttatnak valamilyen fondorlatos módon.
A Kreinbachernél tán annyi ilyen beragadt, már hanyatló állapotú "mikrotétel" van, hogy kikalkulálták, ez a megoldás éppen jobb nekik, azzal meg nem foglalkoznak, hogy más somlói termelőknek mi a jó. Egyébként mitől vagy benne biztos, hogy te jobban tudod, hogyan állnak ők a beragadással és a kesflóval?
A hozzászólásod utolsó harmada kevés értő jó szándék által inspirált nettó faszság.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2016.11.20. 10:31:45

@Hepci: A megfizethetőség közhelyesen szubjektív dolog.

Amúgy nincsen forndorlatos mód. Loss-leader termékek vannak. Ha a költségeink ugyanazok mint egy osztrák termelőnek akkor a termékeink ára is annyi lesz.

Az biztos, hogy a Kreinbacher birtoknál volt valami koncepció, hogy miért jó nekik dömpingáron megszabadulni ezektől a boroktól. De szerintem ez a koncepció hosszú távon nekik sem jó. A kesflójuk annyira nem érdekel, de mint mindenki aki akarja így én is nagyjából tudom, hogy mi ott a helyzet. Nincsen ebben semmi titok. A birtok termelési kapacitása ismert és mint helybeli gazda a bérköltségeiket is nagyjából tudom.

Azt pedig nem feltételezem, hogy hirtelen megérted miről is beszélek...vagy érted te, csak cinikus vagy és trehány. Mondom, téged igazán nem érdekel ez a téma.

silvousplait 2016.11.20. 15:18:14

@BZoltan: Draga jo Zoltanom ! Aruld el nekem, kerlek, ugyan mivel szolgalt ra a Kreinbacher birtok, hogy sokadik alkalommal, keretlen reklamozzad oket ? (Hogy a boraik egetvero minosege lenne, azt en, tul tucatnyi agyoncsiszolt, tehat szamomra lelektelen, vagy egyenest elcseszett tetelen, a magam reszerol ketseggel fogadom. Jo, kulonbozzunk egy kicsit, eljen a "hipermajer" Kreinbacher-sztajl. De mit keresel te, a teljesen mas palyan mozgo somloi kistermelo a nagyok kortes-hadosztalyaban ?)

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2016.11.20. 16:14:37

@silvousplait: Szívesen elárulom, hogy miért tisztelem a Kreinbacher birtok csapatának a munkáját.

A legfontosabb talán az, hogy konkrétan telek szomszédok vagyunk (nem kunszt, mert szerintem bőven 100 feletti helyrajzi számon vannak a területeik, vagyis szinte mindenkinek a szomszédaik) és látom, hogy hogyan dolgoznak. Nekem nagyon fontos az, hogy gyom- és rovarirtó szerek nélkül, tisztán, organikus szemlélettel művelik a szőlőiket. Nálam pusztán az, hogy nem mérgezik meg az én közvetlen környezetemet már pozitív.

A másik az az, hogy bármennyire is pályázatos mutyizással, de mégiscsak ők voltak a motorjai a Somló-hegy vízelvelező úthálózatának a fejlesztésében. Ennek köszönhető az, hogy a Somló-hegy minden pincéje manapság már biztonságosan megközelíthető. Tíz éve bizony még egy olyan havas-jegyes pár nap mint amilyen most vasárnap-hétfőn volt zárolta volna az egész hegyet. Most meg tudtunk dolgozni. Szóval, a tájépítészeti munkájuk is dícséretet érdemel.

Ezek nálam már elegendőek lennének ahhoz, hogy pozitívan nyilatkozzak róluk. De természetesen a borvidéki lojalitás miatt rosszat akkor sem mondanék helyi gazdáról ha lenne rá okom.

Mindezen túl pedig én ittam és rendszeresen iszom tőlük olyan borokat amiket én jónak tartok. A pezsgőiket én egyértelműen a magyar mezőny élvonalának tartom. A 2011 birtokvörösük az egyik legjobb alap házasítás amit az Észak-Dunántúlról valaha ittam. A 2009-es St.Ilona olaszrizling boruk pedig szerintem a fajta top10-es képviselője. Az alap furmint-juhfark-hárs-tramini boraikat én nem tartom nagy világverő boroknak, de hibás tételbe sem futottam bele.

Hogy ne kelljen senkinek gyanakodnia :) igen a szimpátiámnak nyilván sokat segít, hogy nagyon nem egy pályán veresenyzünk :) Bubisban és vörösben én nem utazok, nekik pedig a testes, koncentrált fehérborok területén nincsenek ambíciójuk.

silvousplait 2016.11.21. 10:46:31

@BZoltan: Koszonom a valaszt ! Neked izlik, nekem nem: mar csak ilyen a vilag... De ahanyszor en, az alkalmi borsajto-vasarlo mar a tudositasoknak alcazott reklamjaikba belebotlottam (es a hozsannazas, ugye, sosem marad el), azt gondolnam, hogy tovabbi hirveres nelkul is megallnak batran a labukon.
Az "organikus szemleletnek" termeszetesen baratja vagyok en is, de nekem sehogyse forditodik le mindez a borok nyelvere. Kivancsi lennek persze (mert biztosan van ilyen), hogy a vilagon melyik betonmonstrumbol jonnek ki olyan borok, melyekbol a szellem, a szikra sem hianyzik.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2016.11.21. 11:30:22

@silvousplait: Az nem kérdés, hogy nagyon odafeküdtek a marketingnek. Igen, nagyon sok csapból folyik a Kreinbacher mára építése.

Az organikus szemléletet én az esetükben mindennél többre tartom. Rendkívül kétségbe lennék esve, ha mindenféle mocsadékot tolnának ki oda ahol a gyerekeim játszanak.

Az egyébként egy nagyon izgalmas kérdés, hogy az ilyen értékválasztások mint amiről az organikus vagy kézműves szemléletek szólnak hogyan is vetülnek le a borok nyelvére. Abban biztos vagyok, hogy egzaktul leírható íz és illatjegy képnek nem feleltethetőek meg ezek.

Szokták mondani, hogy a Le vin naturel-re egy földes, humuszos jegy jellemző. Még azt is mondani merem, hogy én is érezek ezekben ilyesmit. Bár szerintem ez inkább az alacsony kénnek köszönhető.

silvousplait 2016.11.22. 08:46:12

@BZoltan: Ugy ertettem persze, hogy a Kreinbacher eseteben az agyoncsiszoltsag az, ami eselyt nem ad annak, hogy az organikus szemleletbol atjojjon barmi is a vegeredmenyt illetoen. Kulonben azt hiszem, egyetertunk: "egzaktul leirhato iz- es illatjegy" nemigen lakozik a bio/BD/akarmi borokban. Ami nem jelenti azt, hogy ne lenne meg bennuk az a plusz, amiert keresi oket az ember (tul azon, hogy nem ohajtja vegyszermaradekokkal mergezni magat, ill. a kornyezetvedelem is fontos neki).
Az emlitett foldes-humuszos jegyet en, megvallom, kevesszer erzem, meg a hozzadott kentol mentes borokban sem. Nemegyszer utolag derult ki egy-egy borrol, hogy kenmentes.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2016.11.22. 12:04:14

@silvousplait: Azt hiszem sejtem, hogy mire gondolsz "agyoncsiszoltságon". Amennyire én tudom a pincetechnológiájuk és a Várszegi Gyuri borászati filozófiája nagyon a tisztaság és a fegyelmezett feszesség vonalára épül. Ez alacsony alkoholpotenciálra szüretelt szőlőt, szűrt, ülepített mustot jelent szerintem és hűtött, szelektált élesztővel való erjesztést. Ez a stílus egy nagyon népszerű, mondhatni nyugatosan komfort biztonsági pálya.

Mondjuk nekem pont ezek a régebbi évjáratok azok ahol még jobban ott van a Somló funky :) az újabb borai nekem túlságosan györkovácsosak. Ami nem rossz, de szerintem ezen a pályán az Imre és a Kis Tomi jobbak.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2016.11.22. 20:46:51

@BZoltan:
Ha jól értem, a "györgykovácsosság" valami lájtosság szinonímája...
Hát, nem tudom, de Gy. I. eddig kóstolt pár borában én bőven éreztem beltartalmat, az áraikat tekintve akár best buy-nak is mondhatók voltak ilyen szempontból.
Ehhez képest a Kreinbacher minden eddig kóstolt bora minőségben és árban korrekt volt - ez alól kivétel az a brutálisan dugós régi syrah, amit Mr. Finewine sózott ránk -, de inkább steril, és különösebb élményt nem okozott.

dagadtos 2016.11.23. 02:28:11

@Hepci: Gondolod, előre tudta (bárki is legyen az eladó helyében) hogy dugós?

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2016.11.23. 05:49:24

@Hepci: A lájtos kilenc betűvel rövidebb mint a györgykovácsos. Vagyok annyira lusta ember, hogy ha az előbbi az utóbbi szinonímája lenne akkor azt írtam volna. De nem azt írtam. A Györgykovács stílus alatt én egy kristálytiszta, feszes, struktúrára épülő stílust értek ami nem szükségszerűen lájtos. A Kreinbacher alapborok egyébként ezt valóban a lájosság oldaláról közelítik meg.

Ezt a dugós syrah témát pedig ha jól emlékszem akkor egyszer már megbeszéltük. Akkor sem akartad megérteni, hogy a dugósság egy garanciális probléma amit vagy a kereskedő vagy a termelő tud orvosolni. Úgy emlékszem, hogy ezt a bort te nem nyugtával, a kereskedés polcáról veted le, hanem pusztán a Feritől mint magánszemélytől vetted meg. Az ilyen magán biznisznél pedig a kedves fogyasztónak nincsen más választása mint a termelőhöz fordulni bármilyen garanciális probléma esetén. Te ezt nem tetted meg... mert trehány vagy. Viszont ha a kedves fogyasztó nem hajlandó a termelőt megkeresni akkor elveszíti a rinyáláshoz való jogát.

Ezt csak azért írtam le itt is, újra, mert konkrétan két korrekt céget is mocskolsz pusztán a saját lustaságod és trehányságod miatt... és kár lenne, ha a háttér ismerete nélkül a hozzászólásodat olvasóket sikerülne megtévesztened.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2016.11.23. 09:11:53

@dagadtos:
Nem gondolom.

@BZoltan:
Szeretsz valamiféle - kéretlen személyiségelemezőként - sűrűn ismételt jelzőket aggatni másokra. Mostanában például ezt a "trehány" szót ismételgeted, nem tudom, minek a szinonímájaként...
Megjegyzem, hogy édesapám már kicsi koromban precíz jakabnak csúfolt, tehát nem biztos, hogy ebben igazad van. Természetesen jogodban áll még pár százszor leírni, hogy trehány vagyok.
Az esetet leírtam korábban valahol - szimpla tényt tartalmaz a mostani megemlítés. Igaz rá a dugósság is, meg a némileg súlyosbító tartalmú "ránk sózott" (nem én voltam a vásárló, csak a társaság részeként költöttem rá) összetétel is, ezért az, hogy az illetőt "mocskolnám" az említésével, némileg túlzásnak tűnik még kettőnk sajátos viszonyának kontextusában is. Amit írtam, természetesen jogilag is vállalom, ha kell, de született vele kapcsolatban levélváltás is, aminek nem én voltam a szerzője a mi oldalunkról. Én nem olvastam, de engedélyt kérhetsz rá a két féltől, hogy áttanulmányozhasd, ha esetleg meg kívánnád fontolni alaposabban a velem kapcsolatos jelzőidet.
A másik korrekt cég, akit szerinted "mocskolok", tán a Kreinbacher. Ezt végképp nem értem, de te nyilván tudsz valamit. A dugósság megemlítése lenne a mocskolás? Itt a szerzők számos márkát rendszeresen mocskolnak akkor, nyilván.
Az esetből természetesen tanultam/tanultunk, brutálisan dugós drága bort legközelebb visszaküldünk/visszaviszünk a termelőnek vagy forgalmazónak, aztán meglátjuk, mi lesz.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2016.11.23. 09:30:54

@Hepci: A trehányság szót én a terhányságra szoktam használni :) Valamiért van egy olyan kényszerképzeted, hogy én mást gondolok mint amit leírok. Biztosíthatlak, hogy én mindig és pontosan azt gondolom amit leírok. Enyhítő tényező, hogy ha hülyeséget írok akkor hülyeséget is gondolok :)

A dugósságot te itt mint értékcsökkentő tényezőt említetted. A dugósság nem olyan dologa mitől egy drága bor kevésbé éri meg az árát. A dugósság nem minőségi hanem garanciális kérdés.

Jó szándékú és precíz ember nem ír/mond olyant nagy nyilvánosság előtt, hogy hát ez a bor nem éri meg az árát mert a múltkor is dugós volt amit ittam. Ez olyan mintha azt mondanám, hogy a Balaton egy szar hely, mert a múltkor is esett az eső amikor ott voltam. Egy parafadugós bornál a dugósság pont annyira esetleges mint a szar idő a Balatonnál. Mondom, a dugósság nem minőségi probléma, hanem egy szükségszerű kockázat amely garanciálisan kezelehető.

Trehány pedig azért vagy, mert úgy írsz le dolgokat, hogy nem gondolod át a következményüket és a jelentésüket. Ha nem trehányságból írod ezt akkor rosszindulatból. De rosszindulatúnak nem tartalak...ezért gondolom azt, hogy csak úgy trehány módon irogatsz és szarsz bele abba, hogy esetleg milyen olvasata van annak amit leírsz.

A másik "mocskolás" az amikor egy borkereskedelemmel foglalkozó üzleti vállalkozást említesz pedig ti _NEM_ a Finewine cégtől vásároltátok a bort, hanem annak a tulajdonosától, mint magánembertől. A magánemberek közötti bormutyi nem ugyanazzal a jótállással jár mint a nyugtával kisért bolti vásárlás.

Amit te írtál az úgy hangzik mintha a Finewine kereskedés nem kezelné professzionálisan a dugós borok problémáját. Ez pedig bizony tud ártani egy vállalkozásnak. De téged ez nem érdekel... te csak írsz valamit és szarsz bele, hogy milyen következményekkel jár ez. Vagyis trehány vagy.

Érted? Szerintem igen... szóval ne hisztülj, hanem egy kicsit gondolkodj mielőtt leírsz valamit.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2016.11.23. 09:43:13

@BZoltan:
"hát ez a bor nem éri meg az árát mert a múltkor is dugós volt amit ittam"
Nem emlékszem, hogy írtam volna ilyesmit, vagy akár hasonlót...
Annyi történt, hogy életemben egyszer költöttem Kreinbacher syrahra, és az brutál dugós volt. Ebből nem derült ki semmi arra nézvést, hogy egyébként megéri-e a bor az árát vagy sem.
A másik részében igazad van - az lett volna a helyes, ha magánemberként nevesítem az általad kedvelt urat.
[Hamarosan indulok Dél-Tirolba, ezért még a borotválkozás/csomagolás után tudok idenézni, aztán hétfőig nélkülöznöd kell a trehányságomat...]

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2016.11.23. 09:45:55

@Hepci: Mondom, hogy trehány vagy:

"a Kreinbacher minden eddig kóstolt bora minőségben és árban korrekt volt - ez alól kivétel az a brutálisan dugós régi syrah"

Jó utat Dél-Tirolba.

dagadtos 2016.11.23. 09:48:04

@BZoltan: Igen, engem csak ennyiben érdekelt a történet, mert ha magánvásárlás, akkor a kockázatot természetesen nem az eladó futja. Amivel joggal meg lehet keresni magángyűjtőt is, ha úgy érzi a vevő, rosszul tárolhatták a bort, és amiatt nem megfelelő az állapota, de hát ebben meg sosem lehet bizonyos az ember igazán. Persze a részleteket a konkrét esetről nem tudom, de szerintem nem is tartozik ránk, csak általánosságban érdekelt.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2016.11.23. 10:00:07

@BZoltan:
Nyilván ki kellene bontanom az állítások minden apró részletét, hogy kellően nemtrehány legyek... esetleg idézhetném a saját "pontozólapom" tartalmát... megvan valahol, illetve a házigazda is felteszi őket valami faszbukcsoportba, amit nem látok...
Tehát az a syrah - a brutális, de sok türelemmel részben kipörgethető dugósság mögött - teljesen szét volt esve, tehát a beltartalom, ha elvonatkoztatható egyáltalán a dugósságtól, érhetett kb. 1,5-2 pontot. Ez valószínűleg nem jó ár/érték arány, 10000+ forintért.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2016.11.23. 10:04:54

@dagadtos:
Valahol már leírtam részletesen - ha kíváncsi vagy, elmesélem, ha legközelebb találkozunk.
Szerintem hamarosan találkozunk... már konzultáltunk erről B-vel...

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2016.11.23. 10:09:06

@Hepci: Igen, a trehányság legjobb ellenszere az ha precíz vagy. Helyes és előre mutató megfigyelés. Szerintem fog ez neked menni :)

Olyan,hogy kipörgethető dugósság pedig nincsen. A TCA nem olyan dolog ami bárhogy kivehető a borból. Ha egy bor fertőzött akkor annak annyi. Éppeszű ember nem értékel dugós bort. Nincs olyan, hogy hát ha a dugósság mögé nézünk akkor ilyen vagy olyan egy bor.

silvousplait 2016.11.23. 11:25:09

@BZoltan: Az altalad leirt Kr.-pincetechnologia sajnos, nem sok teret enged a kreativitasnak es kiserletezo kedvnek - amennyire ezt, mint zold laikus meg tudom itelni. Persze, ez egy nagyvallalkozoi vallakozas, de a sterilitasert akkor is kar. Szivesebben kostolnek "Kis Tomi" es egyeb, "kismuhelyes" borokat, de mint alkalmi hazalatogato, a legtobb helyen megint csak Kreinbacher-palackokba botlok. Amiert ujra csak kar.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2016.11.23. 12:49:49

@silvousplait: Olyan komolyan nem mennék bele a Kreinbacher pincetechnológiájába, mert én is csak ránézésre mint külsős ismerem a rendszerüket.

A kisműhelyes borok elérhetőségét egyébként közhely vagy nem :) de a fogyasztók szabályozzák. Kérni kell a borkereskedésekben ennek vagy annak a kisebb borászatnak a borát. Ha elég sokan keresnek egy bort akkor előbb utóbb fel is kerül az a polcra.

dagadtos 2016.11.23. 12:59:33

@Hepci: Oké, várlak Titeket! A konkrét történetre már nem emlékszem, mondom, én csak általánosságban írtam a dolgot.
süti beállítások módosítása