A Borrajongó

Egy Hét Alföld – Koch Cabernet Sauvignon/Pinot Noir 2012

2016. november 10. 06:00 - rszabi

koch_1.jpgAz elején egy vallomás. Már legalább két éve nem iszom alföldi (vörös)bort. Kóstolókon, vendégségben rendre beléjük botlok, de a boltok polcairól már nem veszem le őket. Ez nem valami borvidéki fóbia, vagy eltartott kisujjú sznobizmus következménye, csupán annak, hogy már szinte soha nem veszek 2000 ft alatti vörösbort. (Ha igen, akkor csak biztos ajánlás után.) Az vesse rám az első követ, aki megannyi rossz kísérlet után nem adta volna fel ennek a kategóriának a feltérképezését. Mondanom sem kell, hogy ha nagyon nekiállnék, biztosan találnák ellenpéldát, de bevallom már nem érzek rá nagy késztetést. Ilyen előzmények után, egy ajándékba kapott bor nyitásával csatlakozom a borrajongó “Egy Hét Alföld” sorozatához. Az illat nyitás után közvetlenül még egész vonzó, de amint kap egy kis szellőztetést, a fanyarságból kesernyébe fordul, a tisztaság meg finoman szólva is bizonytalanságba csap át. Nem mondanám dohosnak, mert a nedves krumplin még innen, de az állott pinceszagon már túl van. Kár érte, mert mögötte egy egész szép gyümölcsösség is ott lebeg. Szájban sem rózsásabb a helyzet.  A gyümölcsöket lehúzza a savanya, a korty vége fáradt, kesernyés, fásságba torkollik. Ez a bor tipikus példája, hogy miért szoktam le az ezer körüli vörösök próbálgatásáról. Az utóbbi években summában többet buktam a sok ezerforintos vörössel összesen, mint a sokszor annyikba kerülőkkel. 3 pont, ha van valami masszív étel, amit lecsúsztat, de magában nem több kettőnél.

17 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr511826647

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

emoss 2016.11.10. 07:35:09

Elso blikkre kar volt a cabernet melle tenni a pinot aztan persze ki tudja. A Koch borokkal hasonlo arkategoriaban ritkan ha veszem technologiailag nem szokott gondom lenni.

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2016.11.10. 08:39:04

@emoss: Pont ezt akartam írni, hogy Mikszáth-tal élve, ez papíron egy "különös házasság". :)

MádiN. 2016.11.10. 12:04:13

Köszönjük srácok az 1hét alföldet, szipcsi-szupcsi volt, de a jóból is megárt a sok, hát még ebből.:)

emoss 2016.11.10. 12:22:38

@furmintfan: Igen...a tiszta CS-nal (helyén kezelve) sosem volt bajom, nem is emlekszem amugy a pincetol ilyen hazasitasra a multbol, ez uj tetel?

emoss 2016.11.10. 12:23:45

@MádiN.: reszemrol azert remelem holnapra is jut meg vmi finomsag

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2016.11.10. 17:12:42

1000 Ft körüli pinot noir (vagy ha van benne az is) ritkán jelent jót... :D
Az 1000-1500(-2000) közötti hazai vörösborokat azért túlzás eleve negligálni - legalább 5-6 tételre emlékszem a közelmúltból (részben az Alföldről is), amit bármikor megvennék újra.

rszabi · http://borrajongo.blog.hu/ 2016.11.10. 18:02:28

@Hepci: Akkor kérném a listát. :)
Nem alapból negligálom őket, hanem a tapasztalat szülte gyakorlat lett belőle.

ungert · http://borrajongo.blog.hu 2016.11.10. 19:45:10

@rszabi: A Csanádi-kadarkát például bármikor meginnám újra!

Szegediszomelijé 2016.11.10. 22:04:15

Lantost jó szívvel ajánlom, jó kis boraik vannak, sőt bejönnek a képbe egészen jók is -volt kiváló Zweigelt, Kadarka, legutóbb Kékfrankos, de a Franc is. A Portugiserük is egy nagyon jó dolog, itthon mindenképp a legjobbak egyike.
A fenti eredményen meg nem csodálkozom. Még szerencse, hogy Válogatás!

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2016.11.10. 23:57:06

@rszabi:
Néhányat említek, többségében az ilyen-olyan marketekben is kaphatók közül, de vélhetően te is ismersz ilyeneket bőven, csak most valamiért úgy teszel, mintha satólafittal mosnál fogat... :D

Antal kékfrankos
Danubiana Conoisseur Collection kékfrankos
Feind Balaton
Feind merlot-shiraz
Frittmann kékfrankos
Heimann kékfrankos
Kökény és Fia Fischer cuvée
Lantos purtugieser
Lelovits portugieser
Nagygombos cuvée
Nagygombos Grassalkovich Antal cuvée

N-ig jutottam, valaki majd remélhetőleg kiegészíti az abc végéig...

loading 2016.11.11. 06:56:07

@Hepci: Csernyiket (CS és Turán) kihagytad.
Tűzkő Cabernet Franc
Vylyan Opour Cuvée, az Auchanban évente 1x 1500Ft környékére van leárazva

MádiN. 2016.11.11. 08:50:33

Ezek a felsorolt borok nem érik el a lidlben kapható olcsó bordóik és Rhone völgyi borok szintjét.
Ezt a Tűzkő franc-ot olcsó bordóik elé raktuk belövőnek, totál híg, vizes állagú, faék ízvilágú borocska.
Régen én is jónak véltem ezeket, de a francia/spanyol hiperes vonal lemosta őket...
Persze szigorúan sztem...

rszabi · http://borrajongo.blog.hu/ 2016.11.11. 09:23:49

@Szegediszomelijé: @loading: @MádiN.: Köszönöm szépen mindenkinek. Szét fogok nézni ez alapján.

loading 2016.11.11. 09:35:43

@MádiN.: azért az olcsó francia lidl borokra inkább ráfázni lehet. Spanyolok megbízhatóbbak.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2016.11.11. 09:57:56

@MádiN.:
Lehet, hogy lemossa őket a francia/spanyol hiperes vonal, lehet, hogy nem, de nem erről volt szó.
Hanem arról, hogy van-e iható (elemi hibáktól mentes, a maga műfajában egyensúlyos, nem Michelin-csillagos vacsora mellé betolható, 4-/4+ pont körüli magyar vörösbor 2000 Ft alatt). No most, a felsoroltak közül a legolcsóbbak (900 Ft) is hozzák ezt a szintet.

loading 2016.11.11. 11:24:56

@rszabi: Nincs mit.
+1 tételként a Vayi Pinot Noir-t javasolnám 1600 körül volt/van
süti beállítások módosítása