A Borrajongó

Csopaki Kódex-est az ETAP-ban

2016. október 25. 06:00 - furmintfan

A balatoni borok (és úgy általában a balatoni gasztronómiai szcéna) háza táján az utóbbi években több ígéretes kezdeményezés is szárba szökkent, elég csupán a BalatonBorra gondolni. Ennél kisebb területre és csak egy fajtára vonatkozik a rendkívül ambiciózus Csopaki Kódex, amely a Csopak és néhány környező település dűlőiről készült legmagasabb minőségű borok szigorú minősítési rendszeren alapuló besorolását és védjeggyel ellátását célozza.
Idén sem a BalatonBor bírálatra, sem a Csopaki Kódex bírálatra nem sikerült eljutnom (előbbiről akov itt számolt be), de a Kódex-borok esetében valamelyest sikerült pótolnom a lemaradást. Az ETAP Borbár október elején külön Csopaki Kódex-estet szervezett, amelynek a szakmai kóstolóján én is részt vehettem. Hét csopaki-paloznaki pincészet hozta el olaszrizlingjeit és ráadásként esetleg 1-2 bónuszbort is.

borkodex.jpg

Először röviden talán nem árt áttekinteni, mit is takar tulajdonképpen a Csopaki Kódex elnevezés.
A Csopaki Kódexet a legmagasabb minőség mellett elkötelezett csopaki bortermelők 2012 januárjában hívták életre. A Kódex maga egy, a hivatalos borvidéki szabályozásra épülő, de attól függetlenül működő védjegyoltalmi rendszer. 
Az alapítók azt vallják, hogy az olaszrizlingből készült csopaki bor hagyományos megnevezése a Csopaki, ezért a Kódex oltalma alatt álló Csopaki is kizárólag olaszrizling szőlőből készülhet. A Kódex szabályozása által lefedett területhez Csopak, Paloznak, Lovas, Alsóörs és Felsőörs települések 27 első osztályú dűlője tartozik.
A kezdeményezéshez csatlakozó csopaki bortermelők lefektették a csopaki bor készítésének alapelveit és minőségi kritériumait, szabályozva a szőlő származását, művelését, feldolgozását, a bor kezelését és érlelését. A Csopaki Kódex védjegyet az előírások betartásával készült és az érzékszervi bírálaton megfelelt borok viselhetik. A dűlő megjelölés nélküli borok ezüst, a dűlősek arany besorolást kapnak.

A védjegy szabályzat szövege itt olvasható.

A Kódex által védelmezett települések dűlői:
Csopak: Bene, Berekhát, Falukertje, Hegyalja (Szitahegy), Kishegy (Kertmög), Kocsikapu, Lőczedomb, Nádaskút, Nagykút, Sáfránkert, Siralomvágó 
Paloznak: Kishegy (Hajnóczy), Malomhát (Szil), Nagyhegy, Sáfránkert, Slikker, Vöröspart 
Lovas: Kishegy, Öreghegy (Soós, Balogh), Suhatag, Téglaházi (Szilfa) 
Alsóörs: Gölyemál, Kistelek, Mál, Suhatag, Telekfő 
Felsőörs: Kishegy.

Következzen a 7 kiállító pince abc-sorrendben. Késve érkeztem a kóstolóra, így cirka 1 óra alatt kellett végigszaladnom a borokon. Pontszámokat inkább csak úgy zárójelesen, jelzésértékkel írtam, így hirtelen nálam szinte az összes 2015-ös Kódex-bor 6 pont környékén teljesített, kisebb kilengésekkel. A 2014-esek érezhetően elmaradtak tőlük.

etapkodexfekete.jpg

Fekete Pince
Birtokfekete Olaszrizling 2015
Illatban halvány fehér húsú gyümölcsös jelleg, só, pici őszibarack. Ízben markáns sósság uralja, a háttérben fehér húsú gyümölcsökkel, zöldalmával, a hordó fűszereivel, érintésnyi vaníliával. 6p

Ötsoros Olaszrizling 2015
Hasonló, mint az előző bor, de elegánsabb, cizelláltabb. Aromatikáját tekintve neutrális fehér húsú gyümölcsök, zöldfűszerek (kakukkfű, oregánó), virág, zöldalma, körte, citrusok jellemzik. Lecsengése hosszú, sós. 6p+

Zúzmara Fehér 2014
Nem Kódex-bor, de azért megkóstoltuk. Illatában édes barack, vanília, só, édesfűszerek, pici illó, kis botritiszes beütés. Érzetre félszáraz, emelkedett alkohol, lágyabb sav, több hordó keretezi. Szájban só, szőlő, körte, barack, a brutális sósság érdekesen ellenpontozza a maradékcukrot. 5p

etapkodexguden.jpg
Guden Birtok
Vitéz Olaszrizling 2015
Tartályos tétel. Halványabb virágosság, mandula, marcipán, körte érkezik illatban. Közepesnél vékonyabb, pörgős sav, élénk, citrusok, lime, zöldfűszer, zöldalma, a vége hosszan sós. 5p

Slikker Olaszrizling 2015
Illatban virág, neutrális fehér húsú gyümölcsök, só. Szájban jó savakkal ás ízét tekintve elsősorban neutrális fehér húsú gyümölcsökkel operál, a hordó csak a korty 2. felében érezhető, sós-citrusos tónusokkal kísérve. 6p-

etapkodexhomola.jpg
Homola Pincészet
Hajnóczy Olaszrizling 2014
Hordófűszerek és kis puncs dominál illatban. Szájban a sav és a hordó határozza meg, bár most kevésbé tűnt vékonynak és savasnak, mint a nyáron. Ízben hordófűszerek, citrusok, pici só. 5p

Hajnóczy Olaszrizling 2015
Illatában kellemes édes fűszeresség, citrusok, fehér húsú gyümölcsök elegye. Jó egyensúlya van, a hordó és a sav sokkal jobban integrált, mint az előző borban. Citrusok, körte, őszibarack, szép fűszeresség, pici vanília. 6p+

etapkodexjasdi.jpg
Jásdi Pince
Csopaki Rizling 2015
Virágok, zöldalma, citrusok, ízben ráadasként citrusok és némi mandula. Könnyed, üde, jó savú, gördülékeny. Remek "alap" csopaki. 6p-

Lőczedombi Olaszrizling 2015
Illatban fűszerek, mandula, zöldalma, citrusok. Közepes testű, arányos, jól illeszkedő savak, jó egyensúly. Ízben citrusok, nyári alma, zöldalma, só, jó hordó, pici vanília. Nyári formájához képest most jobban tetszett, egységesebb, elegánsabb benyomást keltett. 6p+

Siralomvágó Olaszrizling 2013
Sok fűszer a hordóból, puncs, zöldfűszerek, alma, érett alma. Telt, vastag, szélesebb és lágyabb az előző bornál, komoly testtel. Szájban sok hordófűszer, mandula, édesfűszerek, érett gyümölcs, pici só. 6p

etapkodexpetranyi.jpg
Petrányi Pince
Kódex Olaszrizling 2015 (M)
Illatban határozott sós-agyagos vonal, mellette alma, szőlő, halványan virágok. Ízben alma, zöldalma, citrusok, pici fűszer. 

Olaszrizling 2015
Hasonló, de sokkal könnyedebb, vékonyabb, lazább, sós, diszkréten fűszeres, almás, ízben citrusokkal kiegészülve. 5p

Kódex Olaszrizling 2014
Neutrális fehér húsú gyümölcs, érett alma. Lágyabb. lazább karakter, érett alma, érett citrusok, pici só. Most kicsit előrehaladottnak tánt. 5p

Tramini 2015
Kicsit fülledt eleinte, a sós-köves jegyek mögött megbújnak a fajtajelleges fűszeres, licsis villanások. Ízben kevés trópusi gyümölcs, ananász, körte, licsi, só, alma tűnik fel. Jó arányokat mutat, nem lapos. 5p+

etapkodexsoptei.jpg
Söptei Pince
Nagykút Olaszrizling 2015
Meglepően illatos, virágos, szőlős, zöldalmás, pici trópusi gyümölccsel, banánnal. Könnyed, inkább a vékonyabb ,feszesebb vonal, édes citrusokkal, zöldalmával, pici sóval. 5p

Varázslat 2015
80%-a a Nagykút, 20%-a a Kertmög termése, előbbi a testesebb, utóbbi a könnyedebb oldalát mutatja a fajtának. Neutrális, halvány zöldalmával, lágyabb kerekebb szájban, főleg a 2. felére gömbölyödik ki a korty. Zöldalma, citrusok, zöldfűszerek, pici hordófűszer a végén. 5p+

Nagykút Olaszrizling 2014
Pici botiritsz, őszibarack, sárgabarack, édes gyümölcsök,egy kis földesség, némi illó. Vékony, laza, középtájt kicsit üresedik is, ízében barack, körte, alma, só, pici vanília. 5p-

etapkodexsztdonat.jpg
Szent Donát Birtok
Slikker Olaszrizling 2015
Illatban citrusok, alma, pici mandula és virág, gyurmás jegyek. Jó felépítésű, masszív savakkal, kis krémességgel, sós citrommal, citrusokkal, zöldalmával, lime-mal. 6p-

Kishegy Olaszrizling 2015
Illatban zöldalma, sós-krétás jegyek, ízben citrusok, sós citrom, kis hordófűszer. Az előző bornál szikárabb, elegánsabb, hosszabb, de jelenleg kicsit nyersebb is. 6p

Magma Kékfrankos 2015
Meggyes joghurt/túrókrém, cseresznye, málna, meggy. Jó sav, könnyed, elég feszes, közepesnél kisebb test, jelzésértékű tannin keretezi. 6p



A kóstolóra az ETAP Borbár hívott meg, köszönet érte!

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr5911810083

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.