A Borrajongó

Juniborünnep 2016 - "Kedvenceink" kóstoló

2016. szeptember 08. 06:00 - furmintfan

A Junibor - Fiatal Borászok Egyesülete - immár negyedik éve vette birtokba a budapesti Szent István teret, hogy a főváros egyik legszebb helyszínén mutassa be - elsősorban a fiatalabb korosztályt megcélozva - azegyesület tagjai - a juniborászok - által képviselt pincészetek válogatott borait. A Junibor tagjainak száma minden évben bővül néhány taggal, így idén már 32 borászat több mint 100 borából lehetett válogatni a négynapos rendezvényen. Szombaton a hagyománnyá érett "Kedvenceink" kóstolón minden pincészettől 1-1 kiválasztott tételt lehetett megkóstolni. Természetesen nem feltétlenül az adott borászat legjobb vagy a borász igazi kedvenc tételéről van ilyen esetekben szó, lényeg, hogy a borokból színes körkép álljon össze és szinte mindenféle borkategória bemutatásra kerüljön. Így aztán könnyed gyöngyöző rosétól a különféle fehér-, rosé és vörösborokon át egészen édes szamorodniig lehetett eljutni. Sok újdonságot hoztak magukkal a borászok, de néhányan jól bevált nagyágyúkat vetettek be.

junib.jpg

A kóstolásra elméletileg 3 óra állt rendelkezésre. Ennyi idő alatt nehéz 30+ borral behatóan ismerkedni és még beszélgetni is, nekem egyrészt az időkeretből sikerült kicsúsznom, másrészt viszont így sem sikerült minden bort megkóstolnom: Kiss Gábor standja sajnos kimaradt. A többi borról a kóstolás sorrendjében következnek rövidke kóstolójegyzetek és a körülményeknek megfelelően legfeljebb közepesen átgondolt, mondhatni zárójeles pontszámok. :)

Árvay Pincészet Istenhegy Furmint 2014
Citrusos, enyhén fűszeres, halványan sós illat. A feszes, de nem túlzó savak adják a korty gerincét, a test nagyjából közepes. A citrusos vezérszólamra felfűzve fehér húsú gyümölcsök, fűszerek, sós-köves jegyek fedezhetőek fel ízében. Jó kezdés. 6p+

Laposa Pincészet 4hegy Olaszrizling 2015
Vonzó és édeskés illat, fehér virágokkal, körtével, zöldalmával, őszibarackkal, minimális tutti-fruttis színezettel. Elegáns, arányos felépítésű olaszrizling, édes citrusos, körtés, őszibarackos gyümölcsösséggel, hűvös, mentás fűszerességgel, finom savakkal és leheletnyi cserességgel. Általában szeretni szoktam ezt a bort, ez a 2015-ös is tetszett. 6p-

Kardos és Fia Szőlőbirtok Ziccer 2015
Visszafogott illat, elsősorban citrusokra építkező, némi neutrális fehér húsú gyümölccsel és zöldfűszerekkel színezett aromatika jellemzi, valamint feszes, ám kissé sorjás savak jellemzik, Korrekt belépő bor. 4p

junib10.jpg

Hernyák Birtok Chardonnay 2015
Akovval januárban még hordómintaként kóstoltuk a 2 tételből házasított bor egyik összetevőjét, amit akkor nagyon szerettünk. Illatát és ízét elsősorban édes gyümölcsös jegyek vezetik: sárgadinnye, ananász, őszibarack, körte, a háttérben fűszerek és seprős jegyek. Testes, jó felépítésű, enyhén, de nem zavaróan édeskés, szépen használt hordóval, emelkedett alkohollal. Szép chardonnay. 6p+

junib09.jpg

Erzsébet Pince Zafír 2015
Májusban frissen palackozva kóstoltam korábban. A pincénél az utóbbi évek során egyre jobban visszafogják a hordóhasználatot, ez a bor is ezt mutatja. Közben a címke is megújult. Kis szellőzés után körte, őszibarack, finom fűszeresség tárul  elő a pohárból. Az élénk savak mellett pici cukor is van benne, a hordó jól fűszerez, körte, őszibarack, kevés trópusi gyümölcs, némi citrus és különféle fűszerek fedezhetőek fel ízében. Szerintem még érdemes egy kicsit fektetni, de tetszett. 6p

junib03.jpg

Kamocsay Jr. Grand Móri Ezerjó 2015
Édes sárga húsú gyümölcsös, banános, ananászos, aszaltas jegyek keverednek benne fűszerekkel és pici fával. Telt, krémes, széles savakkal, enyhe cserességgel. Egy ezerjó a régi Maurus Rejtelem Chardonnay-kra emlékeztető stílusban. 6p-

Szent Tamás Pincészet Percze Hárslevelű 2013
Szinte biztos, hogy rossz palackot fogtunk ki a múltkori hárs-kóstolón, mert most megint hozta a kellő formáját. Körte, őszibarack, édes citrusok, egy kevés trópusi gyümölcs, szép fűszeresség keretezi a közepesnél tömörebb, jól strukturált vázat. 6p+

Somlói Vándor Kabar 2015
A pohár csak úgy dobálja ki magából a rengeteg fűszert, virágokat, édes gyümölcsöket (őszibarack, ananász, körte, pici banán). Még van benne egy kis fiatalos rakoncátlanság, de már most intenzív és egyedi, ízben még egy késhegynyi só tesz hozzá egy plusz réteget. A nap meglepetése, nagyon izgalmas bor. 6p

Figula Pincészet Sáfránykert Olaszrizling 2014
Sárga húsú őszibarack és sárgabarack a két vezető aromajegy, trópusi gyümölcsökkel és kis mandulával kísérve. Van benne egy kis késői szüretes beütés, megkockáztatom, hogy talán botrytis is. A sav kellően lendületes, de moderált, nem túlzó, a test legfeljebb közepes. Rendben van, de a 2013-as elődöt jobban szerettem. 6p-

Miklóscsabi Ezredes 2015
Lassan nyílik, többféle édes gyümölcs jelenik meg ízében - nyári alma, körte, őszibarack, citrusok, némi banán és trópusi gyümölcs. Nagyon fiatal, kialakulatlan képet mutat még, meglátjuk idővel hova fejlődik. 5p+

 junib00.jpg

Weninger & Gere Villányi Franc 2012
Mély, érett erdei és fekete bogyós gyümölcsöket hordozó illat, meleg érzetet keltő fűszerességgel és épp csak annyi bőrös színezettel, amit még komplexitás-fokozónak tudok tekinteni. Közepesnél testesebb, arányos szerkezettel, mély, érett gyümölcsösséggel, sok fűszerrel, szilvával, meggyel, feketecseresznyével, fahéjjal. Jó minőségű tannin, jó tartású, sima savak. Áprilisban is szerettem a pincénél, most is a legjobb vörösek között volt. 7p-

junib08.jpg

Vesztergombi Pincészet Shiraz 2015
Fiatalos és áradó illat: málna, szeder, gyümölcsös túrókrém, édes fűszeresség. Könnyedebb stílusú, gyümölcsösre hangolt bor, jó savakkal és kevés tanninnal. Gyümölcsbomba, primőrös, friss málna, szeder, cseresznye, édes piros bogyósok adják az ízképet. 6p-

 junib07.jpg

Heimann SXRD 2015
Kékfrankos, merlot, cabernet franc és sagrantino házasítása. Érett piros bogyós gyümölcsök, málna, cseresznye, meggy, mellett némi fűszeresség határozza meg az aromatikát. Lágy, sima sav és kevés tannin keretezi. Barátságos, jól iható, bár nem túl emlékezetes. 5p

Bolyki Pincészet Cabernet Franc 2013
Érett-tólérett gyümölcsös, likőrösbe hajló illat, zöldfűszerekkel. Szájban érett meggy, erdei gyümölcsök, kis fűszer és fa. Az alkohol emelkedett, de nem vészesen, a tannin viszont nem a legszebb, kicsit érdes és tapadós. 5p

 junib06.jpg

Szent Donát Birtok Magma Kékfrankos 2015
Friss piros bogyós gyümölcsök vezetik, málna, cseresznye, ribizli, finom fűszeresség mellett. Könnyed testű, lendületes, de nem túlzó savak vezetik, a tannin alig észrevehető. Szerettem, kevés a tapasztalatom (Homola, Szent Donát), de van potenciál ebben a tihanyi/csopaki kékfrankos-sztoriban. 6p

Bussay Pinot Noir 2015
Fűszeres, meggyes, cseresznyés, enyhén földes aromatika, közepesnél könnyedebb test, enyhe cseresség. Most még kicsit zárt és kusza, de ígéretesnek tűnik. 5p

Frittmann Frisecco Rosé Gyöngyözőbor 2015
Laza, üdítő, enyhén édeskés, friss piros bogyós gyümölcsökkel, elsősorban szamócával. Jól esett a melegben. 4p

junib05.jpg

Takler Regnum 2011
Merlot, cabernet franc, kékfrankos, cabernet sauvignon és syrah. Telt, mégsem nehézkes vagy túlságosan tömős. A magas alkohol fel sem tűnik, a hordó teret enged a gyümölcsösségnek. Már a Bordó Blenden is kimagaslott a tömegből, most is szép volt. 7p

Pfneiszl "Ne nézz vissza haraggal - Don't look back in anger" Cabernet Sauvignon 2013
Illatában és ízében érett gyümölcsösség, meggy, szilva, feketeribizli, áfonya, zöldfűszerek, bors, fahéj, pici fenyőgyanta és fenyőtű. Zamatos, gördülékeny korty, pörgős savakkal, moderált alkohol a közepes testhez illeszkedő tanninnal. 6p

 junib04.jpg

Gál Lajos Pincészete Pirosbor 2015
Visszafogott piros bogyós gyümölcsös illatú siller, közepes intenzitású ízében cseresznyével, szamócával. A sav pont elég, nem éles, a bor könnyed, jól iható. 4p

Weninger Pincészet Kékfrankos 2014
Sav-vezérelt és kicsit vékony, minimális tanninnal. Savanykás bogyós gyümölcsök, meggy, gyanta, zöldfűszerek, földesség, talán pici illó. Korrekt, de számomra biztosan nem ez lesz a legemlékezetesebb Weninger kékfrankos. 4p+

junib11.jpg

Bukolyi Családi Birtok Kékfrankos Superior Nagy-Eged 2013
Érett meggy és erdei gyümölcsök, édesfűszerek, zöldfűszerek, pici földesség, leheletnyi kovászos uborka keveredik illatában és ízében. Masszív, feszes gerincű bor benyomását kelti, bár még kissé rendezetlennek tűnt a struktúrája és harapós a tanninja. Később érdemes lenne komolyabban ismerkedni vele. 6p

Sebestyén Pince Iván-völgyi Bikavér 2012
Többször találkoztam már ezzel a borral, nálam mindig az egyik legjobb szekszárdi bikavér volt (bár egyelőre a bikavér mezőnyből sajnos könnyű kiemelkedni). Érett piros bogyós és erdei gyümölcsök, meggy, fűszerek, enyhe édesség és kissé emelkedett alkohol gömbölyíti, de a savak is jól tartanak. 6p+

Pendits Szőlőbirtok Pinot Noir Rosé 2014
Korának megfelelően érezhető egy kis palackbuké és a gyümölcsössége kicsit megkopott, ugyanakkor az érés egy érdekes dimenziót adott hozzá. Nem egy kommersz rosé-stílus. 4p

Gere Tamás és Zsolt Pincészete Villányi Franc 2011
Illatában füstölt sonka, érett, lekvárosba hajló gyümölcsök. Túlérett-aszalt meggy, szilva és erdei gyümölcsök dominálnak szájban, pici likőrösséggel, késhegynyi fűszerrel, pörkölési jegyekkel, sonkával, étcsokoládéval, rumos szilvával. A tannin kicsit érdes, a savak jól tartanak, az alkohol érzetre emelkedett. 5p+

Gál Tibor Pincészet Egri Bikavér Superior 2013
Meggy, érett piros bogyósok, erdei gyümölcsök adják a vezérfonalat, zöldfűszeres, kapros, enyhe édesfűszeres villanásokkal. Bár összességében véve nem éreztem nagy ugrást a Titi névre hallgató alap bikához képest, ez kétségtelenül tartalmasabb, testesebb. Még fiatalnak tűnt, kicsit rendeződhet, majd érdemes lehet még ránézni. 6p-

 junib02.jpg

Konyári Pincészet Páva 2011
Erdei gyümölcsök, fekete bogyósok, sok fűszer, kávé, minőségi fahatás. Mély, komoly felépítésű, koncentrált, testes és mostanra nagyjából az alkoholt és a tannint is bedolgozta. Ambiciózus bor, a kóstolón nagyon tetszett, egyszer meg kellene kóstolni megfelelő kontextusban. 7p

Jekl Pincészet Pinot Noir 2011
Érett gyümölcsök, meggy, édesfűszerek, pici palackérettség, közepesnél kevesebb tannin, elegendő sav, közepes intenzitás jellemzi. Nem csúszik túlságosan lekvárosba és alkoholosba, mint sok déli pinot, de a fajta archetípusát azért nehéz belelátni. 5p+

Dúzsi Tamás Pincészete Cabernet Sauvignon Rosé 2015
Dúzsiéknál (idén is) 3 "kedvenc" tételt kínáltak a kóstoló alatt, természetesen egy rosé volt az egyik. A "standard" cseresznyés, szamócás (jelen esetben igazi gyümölcsös, nem tutti-fruttis) jegyek mellett citrusos, zöldfűszeres, virágos, sőt ananászos villanások színezik, és struktúrát tekintve is a rosé-átlag fölé emelkedik. A magyar mezőnyben mindenképpen a jobbak között a helye. 5p

Dúzsi Tamás Pincészete Birtokbor 2012
Kékfrankos gerinc mellett cabernet franc, cabernet sauvignon, merlot és pinot noir. Illatban érettebb, ízben savanykásabb, frissebb fekete bogyós gyümölcsök (szeder, feketerizibli) mellett némi zöldfűszer is fa is mutatkozik. A sav elég, az alkohol picit emelkedett. 5p+

Dúzsi Tamás Pincészete Pentaton Cuvée 2012
Pinot noir, cabernet franc, cabernet sauvignon, merlot, syrah. Az előző borhoz hasonló stílus, érettebb gyümölcsösség mellett: erdei gyümölcsök, édesfűszerek, kerekebb test. 6p-

Jandl Shiraz 2013
Hűvös, izgalmas illat: erdei gyümölcsök, fenyőtű, zöldfűszerek, keleti fűszerek. A fajta könnyedebb megfogalmazása, jól iható, inkább a savakra épít, nem túl kocnentrált, mégis tartalmas. Az aromatikát kifejezetten izgalmas fűszeresség kíséri: meggy, erdei gyümölcsök, szerecsendió, koriander, keleti fűszerek. Az a kevés Jandl vörösbor, amit eddig kóstoltam, sosem okozott csalódást, és ez sem. 6p


junib01.jpg

Demetervin Szamorodni 2012
Nektarin, sárgabarack, a háttérben trópusi gyümölcsök, őszibarackhéj, finom fűszerek, leheletnyi illó. Sűrű, az évjáratnak megfelelően relatíve lágyabb savakkal operál, enyhe cseresség szilárdít rajta, hosszú lecsengéssel búcsúzik. Szép zárás. 7p

 

A kóstolóra a Junibor hívott meg, köszönet érte.

 

12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr4811665306

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kotta 2016.09.08. 08:23:41

Ez az egész úgy lenne igazi poén, ha az önállóan gazdálkodó fiatal borászok mutatnák meg magukat, vagy legalább a saját tételeiket, ha apu berkein belül gazdálkodnak. Sok értelmét annak nem látom, ha a fater jól bejáratott tétetleivel virítanak a borászcsemeték...

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2016.09.08. 08:47:27

@Kotta: Közel sem mindenki esetében van szó "apu jól bejáratott tételéről", ezeknek a fiatal borászoknak kb. a fele kezdettől fogva vagy egy ideje már önállóan dolgozik (pl. Somlói Vándor, Erzsébet Pince, Konyári, ifj. Kamocsay, Bukolyi, Weninger, Szent Donát, Bolyki, Laposa, Kardos, Figula, Bussay - most már), a többi borászatnál meg kb. koprodukcióban megy a dolog a két generáció között.
A Junibornál nyilván fontos marketing-szempont, hogy egy fiatal borász könnyebben találja meg a hangot a saját korosztályával, amelyik mostanában nagyon rákapott a borfogyasztásra.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2016.09.08. 09:33:43

@furmintfan: A Junibort én azóta kedvelem amióta a Kis Tamás (Somlói Vándor) is a tagja. Mondjuk én nagyon cikinek tartom, hogy bőven negyvenes arcok pistiznek meg janiznak :) Szerintem ez az egész "megtalálni a hangot a fiatalokkal" dolog olyan öreguras dolog. Szerintem nincsen fiatalos bor meg öreges bor. Ahogy nem hiszek a nőies vagy férfias borokban sem. Pékáruban és sonkában sincsen fiatalos... fiatalos cipőben meg nadrágban van.

Amúgy az a Somlói Vándor 2015-ös Kabar tényleg egy nagyon jó anyag. Talán a legizgalamasabb 2015-ös bor amit a Somlóról kóstoltam. A fajta maga is nagyon érdekes. Hárslevelű és Bouvier keresztezése, amiből az előbbi ugye ismert, az utóbbi pedig egy pinot és muskotály fajta keresztezése. Ez a pedigré pedig némi magyarázatot az kabar profilájra :)

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2016.09.08. 09:47:11

@BZoltan: A kommunikációról beszéltem, nem öreges meg fiatalos borokról.
Sok "bőven 40-es" arc szerintem nincs még ott, persze kérdés, hogy mi lesz majd, amikor már igen, de pl. nekünk te is örökre "[B(alogh)]Zoli" maradsz. :D

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2016.09.08. 10:02:50

@furmintfan: Én is a kommunikációról beszélek :) A Juniborban ennek pedig arculatformáló eleme a becenevezés. Hogy ki hány éves a Juniborban az amolyan privát szféra... de ha valaki rászánja az időt és körülnéz(ett) a linkedin/iwiw/facebook oldalakon akkor két perc alatt meg lehet tudni, hogy ki nagyjából mikor járt milyen iskolába és kikkel :) Innentől kezdve pedig lehet tudni, hogy kik hagyták el a negyvenet. Ami amúgy nem ciki, mert én is pont negyven vagyok és borzasztóan fiatalnak érzem magam :) De azért tudjuk, hogy a rendőrség negyven fölött már mint bézoltán középkorú tettesről írna :)

terroir 2016.09.08. 11:07:19

"Az egyesület tagjává az a 35 év alatti szakember válhat, aki elkötelezi magát a minőségi borkészítés, kulturált borfogyasztás mellett. Ezt a felvételkor már igazolnia is kell saját készítésű boraival. A tagság 40 éves korig tart, de az egyesületből „kiöregedők” akkor sem vállnak el egymástól, hiszen csak a szavazati jogot veszíti el a rangidős „tiszt” és a jövőben is ugyanúgy részt vesz az eseményeken, véleményt mond és aktív tagja az egyesületnek, hiszen az alapértékek nem függnek az életkortól."

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2016.09.08. 11:11:16

@terroir: Kösz a kiegészítést, rémlett, hogy van valamiféle "senior-tagság". :)

terroir 2016.09.08. 11:12:43

A szombati kóstoló nekem kimaradt, de a péntek esti borok közül az Árvay Padi-hegy tetszett a legjobban. Mint ha évről-évre egyre kevesebb lenne a látogató, ami visszavezethető a nem mindig vendégbarát intézkedésekkel.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2016.09.08. 13:28:47

@terroir: Érdekes, hogy az egylet alapításakor senkinek nem jutott eszébe az, hoy "az alapértékek nem függnek az életkortól" :)
Mondjuk akkoriban a Junibor tagság az teljesen lefedte a mára teljes irrelenanciába süppedt Pannon Bormíves Céh prominens élvonalának második generációját. Mára ez azért már megváltozott és végre van Somlói tagjuk is, ami azért lássuk be, hogy erősen időszerű volt. Mondjuk a Somlón sok junior nem nagyon volt :)

terroir 2016.09.08. 14:56:07

A Pannon Bormíves Céh él és virul, évente egyszer összejönnek és esznek egy jót. :)

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2016.09.08. 16:07:41

@terroir: Ezt nagyjából hozza a szőregi lengőtekés öregfiúk klubbja is :) Ahhoz képest, hogy a Céh volt a 90-es évek magyar boros establishmentje amelynek tagjai tagadó nyaki érrel kérték ki maguknak ha valaki nem a Lafite és Petrus szintjén értékelte őket azért manapság már csak önmaguk árnyékai.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2016.09.12. 13:17:46

@terroir:
Az jó lenne, ha még kevesebb lenne a látogató, mert nekem ez is bőven sok volt, sőt, a sajtóeseményre se mentem el.
Még hozzáteszem, hogy az k. jól néz ki, amikor az egyik stand Bolykijani, a másik meg ifj. Szepsy István. Ez nem fiatalosság, hanem valami más, most nem nevezném meg...