A Borrajongó

Hegyaljai hétvégék - Gizella Pince

2016. augusztus 29. 06:00 - furmintfan

A tokaji Gizella Pince ritka sikertörténet, hiszen Szilágyi László pincéje anélkül nőtte ki magát aprócska hobbibirtokból a borvidék egyik vezető családi pincészetévé, hogy a borász más borászatnál vállalt munkával tett volna szert kiegészítő jövedelemre, illetve tapasztalatra, ez pedig nem túl gyakori a borvidéken. A tudatos építkezésnek és a folyamatos bővülésnek köszönhetően a pincészet ma már 15 hektár területtel rendelkezik, ebből idén már 12 hektárról készülhet bor. Az állandó fejlődés épp úgy figyelemmel követhető a birtok borainak alapanyagot szolgáltató dűlők növekedésében, mint a "zászlóshajó" Szil-völgy épülésében, szépülésében.
 A "dűlő-portfólió" változatos: Mádon a Szent Tamás és a Bomboly, Bodrogkeresztúr mellett a Medve és a Kastély, Tarcal határában a Szil-völgy, a Bige, a Barát és a Deák termése adja a Gizella-borok alapanyagát. A Mádtól északra elterülő Bomboly parcellája új "szerzemény". Egyre többen fedezik fel ezt a kevéssé ismert dűlőt, változatos, ásványokban gazdag területet, amelytől a borász is sokat vár. A közelmúltban a Gizella Pince kezelésébe került a tarcali Barát egy további parcellája, valamint a szomszédos Deák egy része is. Idén termőre fordul a Szil-völgy több fiatal ültetvénye, így Szilágyi Laci már 3 hektárról szüretelhet kedvenc dűlőjében. 
Augusztus közepén a szőlő jó egészségnek örvendett (bár azóta újabb komoly esőzések sújtották a borvidéket), a fentiek fényében nem csoda, ha a borász sorsfordító, kiemelkedő évjáratban reménykedett ottjártamkor.

gizella2016_1.jpg

A szűk két napos borvidéki látogatás első délutánján a mádi és bodrogkeresztúri területeket jártuk be, este kóstoltunk, másnap délelőtt a "koronaékszer" Szil-völgy teraszain barangoltunk, majd a Szilágyi Lászlótól elköszönve az encsi Anyukám mondta zseniális ebédjével záródott az augusztusi hegyaljai villámtúra.

gizella2016_4.jpg

2015-ös borokkal kezdtük a kóstolót, bár a Barát Hárslevelű a pincénél már el is fogyott, így az (akkor) kimaradt a sorból. A 2015-ös szárazak után a pince mélyéről előkerült néhány 2013-as palack is.

Furmint 2015
2015-ben egy kvázi birtokbor lépett több dűlős furmint helyébe, mégpedig a Medve, a Deák és a Kastély terméséből házasítva. A februárban érzett, intenzív, leginkább sauvignon blanc-ra emlékeztető jegyeket mostanra levetkőzte, inkább visszafogottan indít. Körte és citrusok képezik a vezérfonalat, citromfüves, szegfűszeges fűszerességgel megbolondítva. Lendületes savait jól adagolt hordó keretezi, a citrusos, lime-os, körtés, zöldalmás gyümölcsösséget fűszeres jegyekkel árnyalva. 6p

Szil-völgy Furmint-Hárslevelű 2015
Ahogy 2013-ban is, most is furmint és hárslevelű házasítása, ezúttal fele-fele arányban. Időt kell neki adni, hogy kinyíljon a pohárban, lassan tárja fel rétegeit. Sárga húsú gyümölcsök vegyülnek citrusokkal: őszibarack, sárgabarack, trópusi gyümölcsök, citromvelő, citromfű, citromhéj. Remek savai mellett a korty magja finom krémességet rejt, az illatban megismert jegyekhez leheletnyi keleti fűszer és vanília társul. A 2015-ös sorban most erre mondanám leginkább, hogy csikó még, szerintem pár hónap múlva érdemes lesz újra ránézni. 6p+

47 Csepp 2015
A Drop Shopnak készült spéci tétel, szokás szerint a Barát termése, ezúttal azonban kb. 3/4-e furmint, a maradék hárslevelű. Illatban hozza a Barát boraira általában jellemző barackos, trópusi gyümölcsös, virágos jegyeket, határozott citrusos aláfestéssel. Szájban nagyon feszes, lendületes, még leheletnyi cserességgel. A korábbi évjáratokkal ellentétben maradékcukor alig van benne, a szerkezet Wachau-t juttatta eszembe. Intenzív és zamatos, lédús citrusok, körte, ananász a fő díszítő jegyek. Más stílusú, mint az elődei, de talán ez az eddigi legjobban sikerült 47 Csepp. 7p

Szent Tamás Hárslevelű 2015
Gazdag fűszeresség árad a pohárból: keleti fűszerek, szegfűszeg, szegfűbors, vanília, édes gyümölcsök, elsősorban ananász kíséretében. Masszív, erőteljes felépítésű bor, a már megszokott határozott, de minőségi hordóhasználattal, a korábbi évjáratokhoz képest alacsonyabb alkohollal. Szájban is az összetett fűszeresség, ananász és citrusok dominálják az aromatikát. 7p

gizella2016_2.jpg

Kastély Furmint 2013
Édeskés, fűszeres illat: vanília, szegfűszeg, túrókrém, ananász, körte. Kifejezetten élénk savak vezetik, a hordó szépen dolgozik a gyümölcsök alá, ha nagyon szigorú vagyok, akkor talán egy hangyányit lehetne még visszafogottabb. Érett körte, őszibarack, citrusok uralják az ízképet, az illatban is feltűnő fűszeres aláfestéssel. Egy kis palackérettség már érezhető rajta, de jól áll a bornak, még nem üresedik, sőt, talán jelenlegi formájában tetszett eddig a legjobban. 6p+

Szil-völgy Furmint-Hárslevelű 2013
Intenzív, édes illatában temérdek habzsolható sárga húsú és trópusi gyümölcs tombol. Összecsiszolódott, élmentes struktúra jellemzi, savai gömbölyűek, de jó tartásúak, a hordó tökéletesen integrálódott, valahogy kicsit ki is kerekedett a bor. Trópusi gyümölcsök, sárga húsú őszibarack, körte, édes citrusok, különféle fűszerek adják egymásnak a kilincset szájban. Ízgazdag, hedonista borrá érett. 6p+

Dénes Aszú 2013
Gyönyörű, friss aszús illat: fehér tea, őszibarack, sárgabarack, trópusi gyümölcsök, fehércsokoládé, különféle fűszerek. Az aszúkarakter még nem alakult ki igazán, nagyon fiatalos hangulatot áraszt. Arányos szerkezet, jó sav-cukor egyensúly, remek intenzitás és elegancia jellemzi. Csupa-csupa gyümölcs: őszibarack, sárgabarack, mangó, maracuja, mandarin, narancs és szamóca. Intenzív, áradó, vonzó karakterű, és még hosszú út áll előtte. Most 8p

gizella2016_3.jpg

Otthon a látogatás előtt kb. 1 héttel nyílt egy 2013-as Látomás és hogy ne maradjon ki a sorból, utólag egy 2015-ös Barátot is bontottam, úgyhogy a teljesség kedvéért ezeket a jegyzeteket is idecsapom.
 gizella2016_5.jpg

Barát Hárslevelű 2015
Kezdetben kicsit fülledt és később sem annyira harsogó, mint a korábbi évjáratok, noha hordoz azokkal rokon jegyeket. Ízben eseménydúsabb, mint illatban, édes citrusok, narancs, mandarin, sárga húsú őszibarack, menta paroláznak egymással, a régebbi kiadásokban domináló trópusi gyümölcsök most inkább a háttérben duruzsolnak, miközben még édes fűszeresség - leginkább szegfűszeg - karolja át a gyümölcsöket, inkább csak szépen alájuk dolgozva, mintsem elnyomva azokat. Kellően feszes, a maradékcukor jóformán eltűnik, csak a minimális jótékony kerekítő-ízkiemelő hatása marad, a korty zamatos, tartalmas, gördülékeny. Szokás szerint nem a Barát a legstrukturáltabb vagy legkomplexebb bor a Gizella-sorban, de biztosan az egyik legízesebb. 6p

Látomás Cuvée 2013
Érett és frissen főzött sárgabarack, trópusi gyümölcsök, narancslekvár, kandírozott citrusok, mangó, maracuja, finom fűszeresség. Lendületes korty, jó sav-cukor egyensúly, gazdag, zamatos ízek, szép koncentráció jellemzi. Egy kis palackérés már érezhető a boron, de jól áll neki, most is nagyon élvezetes. 7p+ 

Szilágyi Lászlónak köszönet a vendéglátásért!

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr7511651468

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Milotta László: A tokaji Gizella Pince ritka sikertörténet 2016.08.29. 09:39:01

Szilágyi László pincéje anélkül nőtte ki magát aprócska hobbibirtokból a borvidék egyik vezető családi pincészetévé, hogy a borász más borászatnál vállalt munkával tett volna szert kiegészítő jövedelemre.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MádiN. 2016.08.29. 09:47:43

A Szt.Tamás hárs milyen árfekvés?

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2016.08.29. 09:51:43

@MádiN.: Szeptemberben kerül ki a polcra, és ha minden igaz, akkor kb. annyi lesz, mint a 2013-as, az pedig anno 6350 volt a BT-nál.