A Borrajongó

Tegnap ittam - Domaine Preignes Le Vieux Paradis 2015 - francia rosé az Aldiból

2016. augusztus 04. 06:00 - furmintfan

Megmondom őszintén, főleg a kezdetek idején nem voltam az Aldi itthoni borválasztékának lelkes híve (bár határozottan egyre több jó a vétel), nem vagyok nagy rosé-fogyasztó sem, de néha előfordul, hogy bizonyos csillagállások alatt tőlem duplán távol álló borok is betalálnak. Nos, ez az Aldi-s Rosé most valami ilyesmi.
Francia rosét 2000 Ft alatt többnyire csak az internet szerint nem létező pincészetek borai, illetve hiperek saját márkásai között lehet találni, így komoly meglepetésként ért, amikor a sarki Aldiban szembetaláltam magam ezzel a borral. Némi utánaolvasás után vettem is egy próbapalackot, és nem bántam meg.

domainepreigneslevieuxrose.jpg

Annyira azért nem eszik forrón a kását, hogy ezért az árért provence-i rosét kapjunk a hiperben: borunk, a Domaine Preignes Le Vieux Paradis Pays d'Oc IGP megjelölésű és Languedoc-ból érkezett. A pincészet honlapjáról kiderül, hogy az akkori családfő Robert Vic 1905-ben vásárolta meg birtokot és a hozzátartozó középkori kastélyt, majd elkezdett bort készíteni. Azóta már az ötödik generációja folytatja az örökséget. 250 ha termőterülettel rendelkeznek, ebből mintegy 160 hektáron 18 különböző szőlőfajtával dolgoznak, kizárólag saját termésből készítik a boraikat és igen széles szortimentet mondhatnak magukénak. A fenntartható gazdálkodás jegyében műtrágyát, gyomirtót és rovarirtót nem használnak. 

A kóstolt bor vulkanikus kőzeteken, illetve kavicsos-agyagos talajokon nevelkedett grenache tőkék terméséből készült. A birtok honlapján talált infók szerint bogyózást követően spontán kezdődik az erjedés, a must 8 órát tölt héjon, a kész bor végül üvegdugóval lezárt palackba kerül.

Kellemes, de nem közhelyes az illata: megvannak benne a piros bogyós gyümölcsök (cseresznye, szamóca, ribizli), de mentes a művi tutti-fruttis aromáktól, és érdekességként őszibarackos-sárgadinnyés jegyeket is mutat, némi grapefruit-tal megtoldva. A kortynak kellő lendületet adnak a kifejezetten pörgős savak, mögöttük a megszokott műfaji átlaghoz képest korrekt beltartalom és szerkezet van. Nagyon komoly dolgokat azért nem szabad várni: nem olyan elegáns vagy kifinomult, mint egy provence-i, és nem olyan tartalmas vagy koncentrált, mint egy tavel-i, mégis szórakoztató jelenség. A citrusos-grapefruitos és a piros bogyós gyümölcsös ízek jól megférnek egymás mellett, egy halvány őszibarackos vonal és egy zöldfűszeres csavar itt is megjelenik. Aki francia rosé-ra vágyik, az most viszonylag olcsón tehet egy próbát. 5p (1800 Ft - Aldi)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr638917002

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása