A Borrajongó

2016 I. félév - magyar egyveleg

2016. július 30. 06:00 - furmintfan

Itt a fél évet felölelő magyar egyveleg is, azokkal a borokkal, amelyeket az elmúlt 6 hónapban ittam és maradt fenn róluk valamilyen jegyzet, de azután a blogon valamilyen okból nem kerültek említésre. Az a terv, hogy az idén fokozatosan a végére járok a maradék 2011-es, 2012-es évjáratból származó tokaji boraim túlnyomó részének, így Tokaj erősen felülreprezentált ebben a válogatásban (és valószínűleg a következőben is így lesz), de akad itt bor mindenhonnan, a blogon ritkán vagy eddig nem előforduló pincéktől is. 

egyvelegdugokm3.jpg

(A pontszámok mögött megint a kóstolás hónapja szerepel zárójelben.) 

fehér:
Árpád-hegy Pince Hárslevelű 2011
Félszáraz. Illatban grillázs, füstölt sonka, érett alma, birsalma, aszalt gyümölcsök. Kissé édeskés, széles, picit lágy, hamar leül a korty. Öregedést mutat ízben is: birsalmakompót, narancs, édes alma, calvados, pici só. 4p+ (04) 

Árpád-hegy Pince Zafír Furmint 2011
Érett gyümölcsök, füst, grillázs, körtekompót, aszalt alma, édes citrusok, pici só és almahéj, valamint egy kevés érett trópusi gyümölcs. Off-dry érzetű, széles savval, kis kesernyével. 5p (04)

Árpád-hegy Pince Király Furmint 2011
Komolyabb illat: sok fűszer, édes fehér húsú gyümölcsök, körte, alma, őszibarack, kakukkfű, némi termálvíz. Tömör és egyenes, széles savakkal, érett citrusokkal és fehér húsúakkal, pomelóval, pici sóval, fűszerekkel. 5p+ (04)

Árpád-hegy Pince Zafír Hárslevelű 2011
Kis petrol, füstölt sonka, édesfűszerek, majd őszibarack és trópusi gyümölcsök jönnek illatban. Savai gömbölyűek, de kellő tartást adnak, édesre érett alma, őszibarack, birsalma, körte, kis édesfűszer, túlérett trópusi gyümölcsök. 5p (04)

arpadhegy2012.jpg
Árpád-hegy Pince Hárslevelű 2012
Kissé fülledt nyitány után mogyoró, vanília, édesfűszeresség, szegfűszeg, majd sárgabarack érkezik illatban. Szájban picit lágy, az alkohol-érzet kicsit emelkedett és az ízre is ráül, kicsit elbillen a korty egyensúlya. Grillázs, fűszerek, kis puncs, narancs, érett alma, sárgabarack és édes citrusok jelennek megy ízben. 5p (05)

Árpád-hegy Pince Zafír Furmint 2012
Szép illat: fehér virágok, őszibarack, körte, édes citrusok, finom fűszeresség. Finom savak, leheletnyi cseresség, fanyar lencsengés foglalja keretbe a zamatos édes fehér húsú gyümölcsös, citrusos, fűszeres ízeket. 6p (05)

Árpád-hegy Pince Király Furmint 2012
Füstös, köves jegyekkel indít az illat, majd folyamatosan változik, gazdagodik: édes fűszerek, szegfűszeg, vanília, gyömbér, ananász, őszibarack, körte, kókusz, mogyoró, pici só. Erőteljes, komoly anyag minden szempontból, izmos test, masszív savak, kis maradékcukor, közepesnél komolyabb koncentráció jellemzi, az alkohol viszont kikönyököl a borból. Összetett, intenzív ízek: sok fűszer, körte, őszibarack, érett citrusok. 6p+ (05)

Árpád-hegy Pince Veres Furmint 2012
Pici pörkölt magvas jeggyel nyit, majd édesfűszerek, kókusz, vaníliakrém, puncs és érett gyümölcsök aromái jelentkeznek. Meglehetősen testes, vastag, határozottan emelkedett alkohollal, ezekkel a sav nem is tud teljesen lépést tartani, itt-ott kicsit megbicsaklik a korty. Krémes, érett gyümölcsös, határozottan fűszeres, nyári almás, érett őszibarackos ízjegyek. 6p- (05)

Badacsonyi Kör Olaszrizling 2013
Szeremley-éknél palackozták, azt nem tudtam kideríteni, hogy ez közös bor, vagy csak a címke egységes. Tiszta, visszafogott, szinte neutrális, zöldalmás, virágos illata van. Közepesnél könnyebb, citrusos, zöldalmás, zöldfűszeres, finoman fanyar, arányos felépítésű bor. 5p- (01)

Bardon Alpha 2013
Vonzó illat, barackvirággal, őszibarackkal, vilmoskörtével, kevés trópusi gyümölccsel. Gördülékeny, kerek korty, finom savak, pici maradékcukor, jól definiált lédús gyümölcsök, ananász, őszibarack, körte és pici keleti fűszer. 6p+ (01)

belaesbandiduo.jpg
Béla és Bandi Balaton 2015
Olaszrizling, szürkebarát, pinot blanc és muskotály. Virágos, zöldalmás, fehér húsú gyümölcsös illat, citrusos, zöldfűszeres, zöldalmás, lime-os ízvilág, pici körtével és érintésnyi sóssággal. Feszes, de nem éles savak vezetik, jól iható, egyenes, zamatos bor. 5p (06)

Bott Pince Palánkos 2015
Golden alma, édes citrusok, körte, halvány fűszeresség, pici édesség, a korty végén kis kesernye, kedves ízek, jó savak, de kissé még széttartó szerkezet. 6p- (05)

Centurio Szürkebarát 2014
Élesztős, sajtos illatjegyekkel nyit, majd pörkölt magvak, mandula érkezik, gyümölcs csak nymokban. Közepesnél vékonyabb, penge – itt-ott már szinte éles – savak vezetik, de a korty magjában egy pici krémesség ezt valamelyest ellensúlyozza. Ízben kellemesebb az illatnál: citrusok, csonthéjas gyümölcsök, zöldfűszerek, mandula és egy csipet só. 4p/5p (01)

centurio15.jpg
Centurio Tizenöt 2015
Ludányi Balázs birtokbora. Virágok, körte, ananász, édes citrusok, pici fűszer határozza meg az illatot, és kissé határozottabb zöldes fűszerességgel ugyanezt kapjuk ízben is. Szájban jó intenzitást mutat, a savakat kis cukor zabolázza meg, de a korty így is lendületes marad. 5p (03)

cserirr.jpg
Cseri Pincészet Rajnai Rizling Selection 2013
Kis méz propolisz, őszibarack, finom petrol, érett citrusok, pici fa. Kissé szögletes savai meglehetősen rusztikussá teszik. 5p- (06)

Demeter Zoltán Furmint Dry 2013
Érett fehér és sárga húsú gyümölcsök, finom fűszeresség, érett citrusok, körte, őszibarack. Finom savak, kicsi maradékcukor, egységes szerkezet, leheletnyit emelkedett alkoholérzettel. 6p+ (06)

Demeter Zoltán Szerelmi Hárslevelű 2012
Érett gyümölcsös illat, őszibarackbefőtt, trópusiak, pici kenyérhéj. Széles, leheletnyit lágy, kis cukor is kerekíti, a vártnál kicsit rövidebben is tart szájban. Érett sárga húsú gyümölcsök, trópusiak, finom fűszeresség ízben. 5p+ (01)

Font Tied Cuvée 2015
Ezerjó és cserszegi fűszeres. Visszafogott muskotályosságot érezni, szőlő, szőlővirág, ananász, pici citrus, leheletnyi fanyarság. Nagyon könnyű, laza, rövid, de jól iható. 4p (06)

Gilvesy Pincészet Sauvignon Blanc 2015
Aránylag visszafogott illat, bodzával, citrusokkal, pici csalánnal, kevés zöldpaprikával és vágott fűvel. Zamatos, pörgős savú bor, zöldalmával, citrusokkal, pici fűszerrel, visszafogott fajtajegyekkel. 5p+ (06)

Gizella Pince Szent Tamás Hárslevelű 2011
Határozott édes fűszeresség, érett fehér húsú gyümölcsök, pici puncs, érett őszibarack és körte. Telt, szép érettség, kissé magas alkohol, minőségi hordó, kis alkoholédesség. 7p- (06)

Gizella Szil-völgy Furmint 2011
Finom érettség mellett édes fehér húsú gyümölcsök és édes fűszeresség vezeti, almával, őszibarackkal, kevés érett trópusi gyümölccsel. Arányos felépítésű, jó egyensúllyal. 6p (01)

Gizella Pince Kastély Furmint 2012
Kis palackérettség mellett szépen nyílik, érett fehér húsú gyümölcsök, pici virág, vaníliakrém, fűszerek, egy kis kőporosság érződik. Kerek öblös korty, varratmentes struktúra, egy kis krémességgel, emelkedett alkoholérzettel, széles savakkal. Érett fehér húsú gyümölcsök, körte, golden alma, fűszerek, vaníliakrém, érett citrusok és só adják az aromaprofilt. 6p+ (05)

Gróf Degenfeld Terézia Hárslevelű 2012
Eleinte picit fülledt, majd kis húsleves, azután sok fűszer, vanília, szegfűszeg, érett gyümölcsök jönnek. Kerek korty, kicsit krémes, enyhén édeskés, határozott hordóval. Sok fűszer, érett citrusok, grapefruit, vanília, szegfűszeg, kókusz, sós citrom érezhető ízében. 6p- (06)

heumannrr.jpg
Heumann Rajnai Rizling 2014
Kis redukcióval nyit, majd petrol, őszibarack, citrusok és egy kis kőpor következik. Feszes, élénk savak repítik, ízében citrusok, lime, citromfű. 5p+ (06)

Homola Pince Hajnóczy Olaszrizling 2013
Édes hordófűszerek, pici só, majd virágok, fehér tea, fehér húsú gyümölcsök érezhetőek illatban.Komoly testet villant, mégis arányos marad. Érett citrusok, mandarin, fehér húsú gyümölcsök, vanília, kókusz, fűszerek és egy csipet só. Koncentrált és hosszú. 7p- (06)

Homonna Furmint-Hárslevelű 2014
Hűvös érzetű, feszes, hosszú korty, leheletnyit rusztikus savakkal. Citrusok, lime, mandarin, körte, citromhéj, virág, cseppnyi méz, 6p (06)

Istvándy Hárslevelű 2014
Illatban méz, virágpor, érett őszibarack és kajszibarack. Meglepően tömör és koncentrált, jó savakkal, éppen közepes test mellett. Érett őszi- és kajszibarack, érett citrusok, narancs és só dominál ízben. 5p+ (04)

Jásdi Siralomvágó Olaszrizling 2013
Illatban először a hordó köszön be sok fűszerrel, kis rumpunccsal, majd érett gyümölcsök, pici só is feltűnik. Telt, mégis kellően feszes, koncentrált, tömör korty fogad szájban. Ízében is markáns fűszeresség fedezhető fel, őszibarackkal, körtével, kis déligyümölccsel kísérve, végig határozott sós vonulattal. Komoly és szép bor, kíváncsi vagyok, a fát hogy integrálja majd idővel. 7p- (03)

kreinbacherkokonyha.jpg
Kreinbacher Kőkonyha 2009
Furmint, hárslevelű és olaszrizling. Finom érettség, pici petrol, érett alma, fűszerek illatban, ugyanez egy kis fával, vaníliával, kamillával és egyedi gyógynövényes karakterrel egészül ki ízben. Nagyon egységes szerkezetet mutat, az érettség is jól áll neki, csak a fát nem tudta teljesen integrálni. 6p (05)

Kreinbacher St. Ilona Nagy-Somlói 2011
Olaszrizling, tramini, hárslevelű és szürkebarát. Érett fehér húsú gyümölcsök, őszibarack, petrol, köves jegyek, pici zöldfűszer és só. Élénk savak vezetik a közepes testet. 5p (06)

laposa4hegy.jpg
Laposa 4 Hegy Olaszrizling 2015
Jól definiált illat- és ízjegyek, különféle almákkal, virággal, citrusokkal, körtével, halvány fűszerességgel, mentával, pici hordófűszerrel. Finom savai pici cukorral játszanak össze, jó egyensúlyt kialakítva. 6p- (06)

Patrónus Furmint 2012
CBA-s termék, a címke tanúsága szerint Orosz Gábor szőlőjéből készült Vincze Árpád, a CBA saját borásza közreműködésével. Tompa gyümölcsösség, birsalma, alma, almahéj, enyhe oxidáció, kis kesernye és lágy sav jellemzi, nem túl kellemes fahatás mellett. 3p (02)

Sauska Birtok Furmint 2012
Kis fülledtséggel, kezd, majd édesfűszerek, pici virág, fehér húsú gyümölcsök, kamilla érkezik. Savból van elég, a hordó is jól illeszkedik a közepes testhez, jó egyensúlyt mutat. Ízében citrusok, grapefruit,nyári alma, zöldfűszerek, vanília, édesfűszerek. 6p (02)

Sauska Birtok Hárslevelű 2012
Visszafogott illat, édes fehér húsú gyümölcsökkel, őszibarackkal, fűszerekkel. Ízében citrusok, őszibarack, ananász, grillázs, édesfűszerek, sárga húsú gyümölcsök, mogyoró, kis fa. A hordót kevésbé építette be, mint a furmint, az alkohol is kissé kilóg. 5p+ (02)

Sauska Cuvée 111 2011
Furmint és sauvignon blanc. Sauvignon blanc-os jegyekkel nyit, citrusok, zöldes jegyek, édesfűszerek, pici virág, minimális trópusi gyümölcs. Széles savak támasztják, a hordó is határozottan jelen van, az alkohol kissé emelkedett. Ízében kis füstölt sonka, mogyoró, sós citrom, vanília, zöldfűszerek, só. 5p (01)

Sauska Cuvée 107 2012
Hárslevelű és chardonnay. Virágok, méz, édes fehér húsú gyümölcsök, őszibarack, kis trópusi gyümölcs, vanília, fűszerek érkeznek orrban, szájban kis mogyoróval, naranccsal, süteményszéllel egészül ki. Testes, gömbölyű, közepesen tömör, pici cukorral és enyhén emelkedett alkohollal. 6p (01)

Szent Tamás Pincészet Percze Hárslevelű 2012
Leginkább a fűszeresség uralja illatban, édes citrusokkal és fehér húsú gyümölcsökkel kísérve. Masszív szerkezet, jól kitöltött korty, szépen adagolt hordó, a finisben picit emelkedett alkoholérzet, érett fehér húsú gyümölcsök és citrusok, szép fűszeresség. 7p- (06)

szepsyszentt2005.jpg
Szepsy Pince Szent Tamás Furmint 2005
Illatában és ízében édesfűszerek, grillázs, vanília, tűzkő, gomba és avar, valamint minimális aszalt gyümölcs. Sima, krémes, közepesnél nagyobb test, leheletnyit lágy, de jól működő savakkal, szép hordóval. 6p (06)

Tokajicum Darázskő Furmint 2011
Kis oxidáció, érett fehér húsú gyümölcsök és citrusok, alma, birs, sütőtök és dió. Arányos testű, kissé cseres korty, kesernyés finissel. Volt ez jobb is, de jelenlegi formájában már csak éppen 4p (02)

Vabrik Zöldveltelini 2012
Már mutat egy kis palackérést az illat: petrol, méz, érett fehér húsú gyümölcsök. A test közepesnél kisebb, kerek savak tartják. Ízében méz, őszibarack, pörkölt magvak, a végén kis kesernye. 4p+ (01)

Villa Tolnay Rajnai Rizling 2009
A palackbuké finom érettséget jelez, őszibarack, érett citrusok, kőpor, érett fehér húsúak illatban és ízben egyaránt. Telt, vastag, közepesnél koncentráltabb, széles savak és pici cseresség szilárdítja. 6p (06)

Zsadányi Hasznos Furmint 2014
Édesfűszeres, enyhén kókuszos illat, mérsékelt gyümölcsösséggel. Szájban közepesnél kisebb test, pici cseresség, jó savak mellett kissé laza szerkezet, fűszerek, kevés fehér húsú gyümölcs. 5p (05)

Zsadányi Dongó Furmint 2013
Érett citrusok, finom fűszeresség, némi trópusi gyümölcsök, banán. Izmos test, jól kitöltött korty, masszív szerkezet. 6p+ (05)


rosé/siller:
Gallay Zweigelt Rosé 2015
Édeskésebb, populárisabb, egyben közhelyesebb, mint elődei. Szamóca, ribizli, citrusok, egy kis zöldfűszeres csavarral, leheletnyi sóssággal. 5p- (06)

Konyári Rosé 2015
Cseresznye, szamóca, ribizli, pici citrus, szájban egy kevés zöldfűszer. Ropogós savak, jó beltartalom leheletnyi maradékcukor. 4p+ (04)

Márkvárt Fuxli 2015
Cseresznye, málna, szamóca , ízben kevés fűszerrel kiegészülve. Már-már vörösborszerű szerkezet és test, enyhe édesség. 4p+ (06)

ruppertrose.jpg
Ruppert Rosé 2015
Nem tutti-fruttis, de gyümölcsös, piros bogyósokkal, szamócával, cseresznyével, pici őszibarackkal, virágokkal. Lendületes, de van mögötte tartalom és egy kevés krémesség is. 5p- (06)

 
vörös:
Béla és Bandi Kékfrankos 2015
Áradó primőr gyümölcsösség dominál illatban és ízben is, lédús meggy, málna, eper, pici túrókrémmel és egy kevés zöldfűszerrel. Könnyed, laza, frissítő korty, csupa gyümölcs, kellemes savakkal, minimális tanninnal. Szerettem. 5p (06)

Figula 3 Cuvée 2012
Cabernet franc, cabernet sauvignon és merlot. Jól definiált gyümölcsösség (szeder, áfonya, meggy, málna) mellett kevés édesfűszert mutat. Alapvetően jó arányokkal bír, csak a korty végén fűt be kissé az alkohol. 5p+ (01)

Gál Tibor Síkhegy Pinot Noir 2007
Szárított virágok és fűszerek, érett-aszalt piros bogyós gyümölcsök, pici füst érkezik illatban. Markáns sav és cseresség tartja a kortyot, ízében hecsedli, fáradó piros bogyós gyümölcsösség és fura zöldes jegyek. 5p (05)

Grál Borpince Pelzberg Kékfrankos 2013
Málna, cseresznye, erdei gyümölcsök, édesfűszerek, zöldfűszerek egy kis zöldességgel. Erős savak, enyhén tapadós tannin. A korábbi évjáratokat jobban szerettem. 5p (06)

Heimann Syrah Válogatás 2013
Nagy test, magas alkohol, enyhe édességérzet, gazdag fűszeresség, meggy, pici konyakmeggy, érett szeder, virágok, keleti fűszerek. Hedonista, de picit nehézkes. 6p (05)

hummelxeyn.jpg
Hummel Xeyn Merlot 2012
Visszafogott édesfűszerek, érett meggy, erdei gyümölcsök, talán egy kevéske illó. Komoly, de arányos felépítés, még kissé tapadós tannin, pici szappanosság. 6p/7p (05)

Ipacs Zsolt Cabernet Franc 2012
Szekszárdi alapanyagból készült. Meggy, szép fűszeresség, érintésnyi mák illatban, meggy, erdei gyümölcsök, édesfűszerek ízben. Tartalmas, arányos korty, jól integrált hordó. 6p- (01) 

kalikovekcabernet.jpg
Káli Kövek Cabernet Sauvignon Válogatás 2013
Kis fűszerpaprika, szilva, áfonya, feketeribizli, erdei gyümölcsök. Közepesnél vékonyabb test, kevés hordó, vonzó gyümölcsösség jellemzi. A fajta könnyedebb interpretációja. 5p (03)

Maurer Corvina 2013
Cabernet sauvignon és merlot. Édesfűszerek, meggylikőr, sok piros bogyós gyümölcs, kicsi kókusz, édesfűszerek. Kerek, aránylag lágy savakkal, kevés, de enyhén tapadós tanninnal. 6p (05)

nemethjano2013.jpg

Németh János Némethjanó Cuvée 2013
Meggy, édes piros bogyós gyümölcsök, málna, fűszerek, pici virág jellemzi az aromatikát. Viszonylag könnyed, egyszerű, de jól iható, pörgős savakkal, kissé emelkedett alkohollal. 5p- (06)

sebestyennanai.jpg
Sebestyén Pincészet Nánai Kékfrankos 2011
Erdei gyümölcsöket, szedret, málnát, tejcsokit, borsot, édesfűszereket, leheletnyi animalitást mutat az illat. Kerek sav, sima tannin támasztja meg a közepes testet, bár lehetne kicsit intenzívebb, de egészen elegáns összképet mutat. Málna, szeder, meggy, kis aszalt szilva, pici csokoládé, bors érkezik ízben. 6p (01)

Szeleshát Háromfiú 2012
Erdei gyümölcsök, meggy, kis édes fűszeresség és egy kevés túrókrém jellemzi az aromatikát. Jó egyensúlya van, savakból és tanninból is annyi jutott, amennyi az erős közepes testhez pont elég. 6p (03)

Taschner Kákfrankos 2014
Meggyes, ribizlis aromatika, vékony test, sav-vezérelt korty. Egyszerű, de hibája nincs. 4p (01)

tothlajoscinober.jpg
Tóth Pince Cinóber 2012
Cabernet franc, cabernet sauvignon és merlot házasítása Tóth Lajostól, Szekszárdról. Érett piros bogyós gyümölcsök (málna, eper, egy kis szeder) mellett pici savanyúcukor jelenik meg illatban. Ízben is az érett piros bogyósok dominálnak. Tannin alig, mintha hordót nem is látott volna. Könnyed, jó ízű, remekül iható. 5p (02)

Weninger Kékfrankos 2014
Vékony, sav-vezérelt korty, minimális tanninnal. Meggy, zöldfűszerek, savanykás bogyós gyümölcsök. 5p- (06)


félédes/édes:
Bodrog Borműhely Mesés 2011
Őszibarackbefőtt, trópusi gyümölcsök, egzotikus fűszerek, egy kis vaníliakrém, pici aszalt kajszi. A maradékcukor, a savak és a finom krémesség szép összhangja. 7p- (04)

Bott Pince Bott-rytis 2011
Vaníliakrém, friss sárgabaracklekvár, trópusi gyümölcsök, érett citrusok, csipet dohány, finom fűszeresség jellemzi. Krémes, jól kitöltött korty, a maradékcukrot többnyire jól tartó savak. 7p+ (06)

goncolfurmint.jpg
Göncöl Félédes Furmint 2013
Illatában sárgabarack, kis trópusi gyümölcs, fűszerek. Az édességet jól ellensúlyozzák a savak, és az enyhe cseresség, bár a korty így sem túl hosszú. Sárgabarack, trópusi gyümölcsök, hordófűszerek tűnnek fel ízben. 5p (06)

Oremus 3 Puttonyos Aszú 2006
Szép érett illat: füge, datolya, aszalt kajszi, fűszerek, kicsi csokoládé és konyakmeggy. Sűrű, lendületes, finoman krémes, jó sav-cukor egyensúllyal, átlag 3 puttonyoson túlmutató gazdagsággal és szerkezettel. Narancslekvár, aszalt kajszi, füge, kandírozott narancshéj, pici csokoládé. 7p- (01)

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr38896010

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2016.07.30. 10:20:27

Tök jó poszt, de én a helyedben simán betoltam volna időzítve 20 posztnak az üresjáratokra. Albert Gazda blogja óta tudjuk, hogy működnek a péármondatos posztok is.