A Borrajongó

Pintiák, Aliónok, egy Flor de Pingus és két Unicó

2016. május 24. 06:00 - akov

Úgy adta a sors, megint összejött egy ütős kis spanyol sor. Nem tudom miért van, de időről-időre megjön az étvágyam a csúcs-tempranillóra. Igaz, nem állíthatom, hogy tökéletesen érett állapotban keveredek velük randevúba. De most némileg más a helyzet, csakúgy, mint a múltkor. Tavaly volt szerencsénk egy fura és itthon egészen rendhagyó gyűjteményből vásárolni néhány korosabb darabot, így nem volt kérdés, össze kell dobni egy spanyol kontingenst. Végül Ribera del Duero lett a vezérfonal, azon belül is egy igen szép csokor a legendás Vega Sicilia birtokairól. Hogy a kontextust jobban értsük, Toroval és Riojával szegélyeztünk.

alion2001.jpg

A borokat nyíltan kóstoltuk, sajnos egyik másik technikai okok miatt nem szellőzött eleget.

Tesco Finest Viña Mara Rioja Gran Reserva 2004 (Baron de Ley)

Emlékszünk még erre? A Tesco Finest legelső sorozatának darabja. 4000Ft-ról indult, majd felére akciózták. Belövőnek most éppen megfelel. Tiszta, még messze életben van, kellemes piros bogyós, fűszeres, borvidékre tipikus és izgalmas. Élénk sav, feszes mag, szép érettség, jó öreg hordós fűszeres jegyek, kellemes lecsengés. 12,5%. 5p+

Alión Ribera del Duero 2011

Az Aliónról korábban már igen sokat írtam. A Vega Sicilia modern hangjánál tett kiadós látogatásról itt tudósítottam, ennél kevesebbet most sem igen van értelme hozzátenni a témához. Mikor belekóstoltunk már tudtuk: teljesen felesleges ezeket a borokat ennyire fiatalon felbontani. No, nem azért, mert bántana, nem bánt, sőt, nagyon jól iható. Csak nem adja azt a karaktert, ami az Aliónra éréssel jellemző. Sajnos a szellőztetés is elmaradt. Az évjárat meleg és száraz, intenzív és sima borokkal, puha tanninokkal.

Kissé zárt illat, a primőrös fekete bogyósokon kívül csak a kiemelkedő minőségű fahordó érezhető. Feszes korty, remek hordós fűszeresség, kiváló sav és egyelőre kemény tannin. Fekete cseresznye, fűszertenger és hosszú lecsengés. Nagyon ízléses kivitelű bor, talán kissé zárt. A visszakóstolásra sokat javul, lép egyet a komolyboros státusz felé. Így meg is van a hét pont. 19.900Ft. 7p-(Bortársaság)

Alión Ribera del Duero 2009

Mély, friss, ánizsos, fekete cseresznyés illat, finom fás fűszerekkel, vaníliával. Testes, a 2011-esnél jóval nyíltabb, már egy egészen kevés érési jeggyel érzékelteti merre is tart. Ennek ellenére bőven van benne primőrös gyümölcsösség. A sav egyszerűen remek, a tannin sok, de érett, bársonyos, szinte édes. A bor textúráltsága mesés, gyümölcsössége definiált, kifejezett, lecsengése hosszú. 7p

Alión Ribera del Duero 2003

Forró és meleg év, nagy szárazság, ahogy Európában mindenütt. Szinte még fiatalos, egészen hihetetlen, hogy 13 éves korában egy bor ennyire friss képes maradni! Testes, megint csak szenzációsan textúrált. Édesre érett fekete cseresznye, kiváló minőségű fa, már integrált állapotban, sok édesfűszerrel, pipadohány vonzó aromáival. A sav remek, a tannin bár nem kevés, minden porcikája érett, nem jellemző rá az évjárat tipikus tapadóssága. Élénk és intenzív, mégis szinte könnyed, finom és törékeny virágokkal, érési aromákkal. Optimális korban kaptuk el, nagyon szerencsések vagyunk. 14,5%. 7/8p (gyűjteményből)

alion2003.jpg

Alión Ribera del Duero 2001

Ribera del Dueroban a 2001-es év olyan volt, mint a Kárpát-medencében a 2016 lesz. Késő tavasszal komoly fagyok voltak, ezért a termelők óriási veszteséget könyvelhettek el. A szőlő később újra kihajtott, az évjárat többi része remeknek ígérkezett. Majd egy hónap késéssel szüreteltek.

Egyszerűen pompás illat, még szinte fiatalos, mély, zseniálisan kiváló fás-fűszerekkel, bele lehet szédülni. Savanyú gyümölcsökre, fekete cseresznyére felhúzott aromatika, feszes savasság, határozott, szerkezetet adó tannin. Intenzív, nagyon szépen textúrált, a hordó végletekig beépített vonzó fűszereivel. Egyszerűen függőséget okoz. Szálazhatatlan. Nagyon hosszú lecsengés. Nem nagyon tudtam eldönteni melyik a jobb a két érett Alión közül. 14,0%. 7/8p (gyűjteményből)

Pintia Toro 2004

Intenzív, még életteli, feketére érett cseresznye, pipadohány, rózsa. Melegebb, érettebb alapanyagból készítették. Modern, elég testes és vastag, intenzíven fekete bogyós, erőteljes, keményen feltapadó tanninnal. Érezhetően amerikai tölgyet is alkalmaztak az érleléshez. Populárisabb és „nagyobb” az Aliónnál, de egy lépéssel csak mögötte. 15,0%. 6/7p

pintia2004.jpg

Pintia Toro 2003

Elöregedett, talán a dugó huzatos volt, mert erősen oxidált karakterű. Nyers húsos, kakaós, kemény tanninnal. Némi kínnal fogyasztható. Még szerencse, hogy nemrég kóstoltam, tudom, hogy nem ilyen. 15,0%

Avan Concentración Ribera del Duero 2006

Egy viszonylag fiatal birtok bora. Juan Manuel Burgos 2000-ben szüretelt először. Kerüli a csúnya vegyszereket, organikusan gazdálkodik és a holdfázisoknak megfelelő végzi a műveleteket. A borok spontán erjednek, készítésükhöz csak ként használ. A Concentración 45-65 éves tőkék termése, acélban erjed, majd francia fában érik.

Picit elrontottuk a sorrendet, az Aliónok után nehezen tudna villantani. Szép fekete cseresznyés illat, jó adag fával, édes gyümölcsökkel. A közepesnél teltebb, kissé laza és édeskés korty, emelkedett alkohollal. A tannin a kor ellenére is határozott, rusztikusba fordul. Nem rossz, de koncentrációban, kimunkáltságban nem éri el a Vega Sicilia borokat. 14,5%. 6p

Bodegas Sierra Cantabria Finca el Bosque Rioja 2005

100% tempranillo, kontrollnak tesszük be a sorba. Robert Parker 96 pont. Mélyen fűszeres, rózsás, tintás, borsos, ánizsos, fekete cseresznyés karakter, egy csipetnyi hűvösséggel. Jó sav, erőteljes, de kiváló fás jegyek, emelkedett tannin, édesre érett gyümölcsök, frissen szedett meggy, fekete föld és aszaltak színezik. Az alkohol picit melegít. Hosszú lecsengés. Szép darab, de ma este nem tudta ellopni a show-t. 14,5%. 100,0 EUR. 7p

Flor de Pingus Ribera del Duero 2004

Legutóbb a 2006-oshoz volt szerencsém, de már korábban is sikerült elalélni tőle. A 2004-est ráadásul a valaha készült legjobb Flornak tartják. Varázslatosan vonzó illat, remek érési aromákkal, fűszerekkel, földdel, rózsával, pipafüsttel. Nagyon testes, intenzív, de pillanatra sem merül fel, hogy egy ilyen bor ne lehetne elegáns. Luxus-textúra, feketére érett cseresznye, aszalt gyümölcsök, zseniális fahatás, kakaópor. Ebben a kavalkádban könnyen elveszhetne, de a jó sav és az érett tannin tartást kölcsönöznek neki. Egyszerűen egy csoda, a lecsengése percekig szórakoztat. 8p

Vega Sicilia Unico Ribera del Duero 1996

Tempranillo 80-90%, cabernet sauvignon és egy kevés merlot, esetenként malbec is. A bor kóstolása előtt 10 perces kielőadást tartottam arról, milyen nagy gonddal küzd a Vega Sicilia a TCA ellen. De nem kellett volna, mert bassza meg (elnézést) dugós. Kb. 90.000Ft. 13,5% (Bortársaság)

Miközben ezeket a sorokat írom, a Bortársaság volt olyan kedves, hogy a hibás palackot az 5 évvel ezelőtti vásárlás ellenére zokszó nélkül kicserélte az éppen aktuális évjáratra. Köszönjük! Majd egyszer megkóstoljuk és tudósítunk róla.

Vega Sicilia Reserva Especial (1997?)

Idézem magam 2012-ből: „A Reserva Especial egy évjárat nélküli bor, tulajdonképpen tisztelgés a hagyományok előtt. Régen a pincék az újbort és a régi évjáratok házasítását különböztették csak meg, ennek állít szép emléket ez a ritkaság. A Vega Siciliánál ez a limitált palackszámban készített bor a legjobb évjáratok házasításával készül. A 2000-ben kiadott Reserva Especial például az 1985, 1999 és 1994 évjáratok házasságával jött létre. Nem jelenik meg minden évben, amikor igen, akkor kb. 15.000 palackot töltenek le belőle.”

unico_reserva_especial.jpg

Ez a Reserva Especial egyik kedves kóstolótársunknak köszönhetően került a sorba. Soha nem ittam, de mindig vágytam tá. A címke megrongálódott az idők folyamán, ezért nem tudtuk azonosítani a kiadási dátumot. A bort Bécsben vásárolták 1998-ban a Wein & Co egyik üzletében. Vélhetően az 1997-esről lehet szó, amely a 81-es, 86-os és 90-es évjáratok házasítása.

Rendkívül komplex illat. Piros bogyósok gyümölcsök, tonna fűszer, fenyőgyanta, beépített fás fűszerek, kis hűvösség, virágok, majd idővel megjelenik benne egy kis doh, ami valószínűleg érési aroma, és ki kellett volna szellőztetni (ki tudja, hogy az ilyen „egyszer az életben” borokat mennyi ideig kell szellőztetni?). Kóstolásra egy másik univerzumban találjuk magunkat. A közepesnél alig teltebb, igen magas savval és érezhetően alacsonyabb alkohollal. Oldschool rioja hangulatot áraszt, nem véletlen, hiszen a Vega Siciliában vagy egy évszázadon keresztül „riojai módon” készítették a borokat. Időbe telik visszaszokni az efféle savra ennyi modern blockbuster után, de aztán nem nagyon van panasz. Már érettséget mutat persze, de bőven van még benne szufla is. Fűszeres tobzódás, aszalt piros gyümölcsök, fekete ribizli, egy kevés frissen darált mák, tiszta öreg hordók megérkezett fás aromai. Nagyon komplex és rétegzett, rendhagyó kuriózum és immár egy hiba a spanyol mátrixban. 7/8p

Szemezgetésre ajánljuk vastag Ribera del Duero irodalmunkat:

  1. Állandó Ribera del Duero oldalunk
  2. Ribera del Duero borvidékéről: Első rész, második rész
  3. A tempranillo szőlőfajta
  4. Vega Sicilia látogatás (2012): Alión vizit, Vega Sicilia történelem, Vega Sicilia farm és szőlők, Vega Sicilia technológia, Vega Sicilia borok és készítésük
5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr348738076

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Syntax Error · http://vino.syntaxerror.hu/ 2016.05.24. 06:57:21

Hu, most azert elfogott az irigyseg ezt olvasva (a dugosat leszamitva persze) :) Elkepeszto sor, nagy elmeny lehetett. Nekem csak nehany tagjahoz volt szerencsem, mindet imadtam. A Tesco Vina Mara 2004-bol elraktam nehanyat, meg mindig bejon, de azert jovore mar megisszuk az osszeset.

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2016.05.24. 08:47:18

Köszi a beszámolót, pazar sor. Dugós Unico ide, vagy oda, nagyon sajnálom, hogy pont erről lemaradtam. :/ De ezt a TCA-átkot tényleg levehetné valaki rólad. :)

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2016.05.24. 08:49:27

Egyébként szerinted a 2 fiatalabb Alión szellőzéssel mennyit javult volna és mennyi időt kellett volna nekik adni (legalább tippre)?

akov · http://borrajongo.blog.hu 2016.05.24. 09:11:29

@furmintfan: Nem tudom, tényleg nem. Itt elvileg szellőztek, de ennyi idős boroknál már lehet palackvariáció rendesen.

borrajongo.blog.hu/2015/12/10/wineporn_spanyol_virtus

Nekem a jól meghordózott tempranillóval az a tapasztalatom, hogy nem szeretik a hosszabb levegőt. Minden öregebb bor, ami hagytam szellőzni 10-12 órát, vagy többet (pl. megmaradt kóstolóból), azok gyengébbek lettek. Egyrészt elmegy a frissesség, előtérbe kerül a fa és az alkohol. Biztosan sok más bornál is persze így van, nem nagy okosság, de a tempranilloval nekem majdnem 100%-ban ez bejött.