A Borrajongó

Hegyaljai Hétvégék - Demeter Zoltán Pincészet

2016. május 05. 06:45 - furmintfan

Az április végi tokaji túra utolsó állomásaként Demeter Zoltánt látogattuk meg, ahol 2015-ös száraz borokat és néhány édes bort kóstoltunk. A híresen perfekcionista, világlátott tokaji borásszal mindig különleges élmény kóstolni és beszélgetni. Saját életútja és munkássága tükrében az egész borvidék múltja, jelene, jövője egyéni, de nagyon széles perspektívába kerül, reménysugarakkal és árnyoldalakkal együtt.

dz2016_4.jpg

Demeter Zoltán itthoni tanulmányait követően külföldön gyarapította tudását (USA, Burgundia, Anglia), de a külföldi tanulmányutaknak ma sincs vége. Most is éppen egy Alsace-túráról érkezett haza, ahol a kóstoló végén látogatóba érkező Kovács Tiborral (Hétszőlő) a legjelentősebb borászatoknál jártak. Ahogy Demeter Zoltán végigsorolja a saját dűlőit a borvidék térképe előtt és közben a tokaji klasszifikáció fájó hiányáról beszél, az ember szeme óhatatlanul is a Tokaj-térkép mellett kétoldalt elhelyezett Burgundia-térképekre téved. A borász szerint a kortárs borász-generáció nagy része nem értette meg a klasszifikáció fontosságát, amely ráadásul vezéralakját és krónikását is elvesztette Alkonyi László személyében, amikor az elismert borszakíró a tollforgatást a tállyai dűlők faggatására cserélte.

Demeter Zoltán úgy érzi, 2015-ös furmintjaival sikerülhet a nagy nemzetközi áttörés, ahogy ő fogalmaz a "hajónak egy nagy szűk szoroson a megfelelő pillanatban történő átkormányzása". Az elegáns száraz furmint stílusának kialakítása során inkább Wachau, Kamptal, Alsace borai szolgálnak követendő mintaként, nem Burgundia. A borász szerint a mozdulatok finomodásával 2015-ben a kitűzött - eddig még vibráló - célt világosan befogta a célkeresztbe.
A 2015-ös száraz borok több részletben, májusban és szeptemberben kerülnek forgalomba és a hat dűlős tétel együtt (a lent felsorolt borokon kívül a Kakasból is készült egy furmint) egy csomagban is elérhető lesz, várhatóan ősztől.
Ami magukat a borokat illeti - bár persze nagyon fiatalok még - , a kóstolás alapján úgy tűnt, hogy talán soha nem képviseltek ennyire egységes stílust. Az egyes dűlőszelekciók persze érezhetően hordoznak különböző jellemvonásokat, de a kijelölt fő irányvonal megegyezik. A cél olyan borok elkészítése volt, amelyek a termőhely bemutatása és az elegancia mellett jól ihatóak, a pohár újratöltésére csábítják a fogyasztót, a komplexitás önmagában ugyanis kevés, ha a kóstoló nem inna szívesen még egy pohárral a borból.

dz2016_3.jpg

(Tokaj, balra a Lencsés, jobbra a Szerelmi)

A száraz borok fajélesztővel erjednek, az édesek spontán. A borász szerint az általa világosan kitűzött és ismert cél elérése érdekében a száraz borok készítése során szüksége van a fajélesztők által biztosított, előre kiszámítható eredményre. Demeter Zoltán nem híve ugyan a sok beavatkozásnak - ahogy ő mondja „kevés mozdulat kell” - de úgy véli, hogy a végeredmény eléréséhez azon a kevés lényeges ponton adott esetben kötelező a technológia megfelelő alkalmazása.
A dűlős borok mind öreg tőkék terméséből készülnek, ez már a területek kiválasztásánál szempont volt. Tulajdonképpen a birtokon egy új kövérszőlő ültetvényen kívül minden tőke legalább 27-28 éves. Az egyes ültetvények fajtaösszetétele egyúttal azt is meghatározza, hogy melyik dűlőt melyik fajta közvetítésével mutatja be a borász. Bár Demeter Zoltán sokáig úgy tervezte, hogy csak három dűlős száraz bort készít a három fő tokaji fajtából (Veres Furmint, Szerelmi Hárslevelű, Őszhegy Sárgamuskotály), ez az elképzelés végül 2013-ban és 2015-ben is módosult, sőt, 2015-ben egy új dűlő is megjelent a szortimentben a Hold-völgy képében. Különlegességképpen - 2011 után ismét - Narancsbor is készült a pincénél 2015-ben, ezúttal hárslevelűből.

dz2016_2.jpg

Hold-völgy Furmint 2015
Új szereplő tehát a dűlőszelektált borok sorában. A Mád és Rátka határán elterülő dűlő rátkai részéről származik, riolitos, hidrokvarcitos talaj, 40 éves tőkék, apró fürtű klón termése, minimális hordós érleléssel. Illatában különféle almák, körte, finom virágosság, vonzó édeskés fűszeresség. Csiszolt, de dinamikus savakra építkezik, elegáns, finom jelenség. Ízében citrusok, citromfű, nyári alma, zöldfűszerek, fehérbors. 7p-

Furmint 2015
Demeter Zoltán birtokbora egyenletesen magas minőséget hoz évről-évre, úgy éreztem, hogy a 2015-ös kiadás különösen erősre sikerült, nem marad le a dűlős borok mögött. A Holdvölgy, a Kakas, a Lapis és a Veres termésének házasítása. Finom fűszeresség, fehér virágok, körte, őszibarack, pici zöldfűszer színezi az illatot. Feszes, zamatos, remek intenzitású korty, többféle zöldfűszerrel, zöldalmával, finom édesfűszerekkel, érintésnyi vaníliával. 7p-

Veres Furmint 2015
Lassan nyílik az illata, többféle alma, körte dominál leginkább. Finom savak, picike maradékcukor, wachau-i stílus jellemzi (bár a Veres évjáratok óta ebbe az irányba tart), zöldalmás, zöldfűszeres aromákkal, tiszta, hosszú lecsengéssel. 6p+

Szerelmi Hárslevelű 2015
Gazdag fűszeresség, édes fehér húsú gyümölcsök, körte, őszibarack árad a pohárból. Az eddigi boroknál testesebb, koncentráltabb érzetű, kerek savakkal, érezhetően több, de finoman adagolt hordóval. Az alkohol talán ennél a bornál érezhető a leginkább, de egyáltalán nem lóg ki. Édes alma, körte, fehér húsú őszibarack, különféle fűszerek, cseppnyi méz, a finisben pici fanyarság. Pár hónap pihenés szerintem előnyére válhat, most 6p+

Boda Furmint Vieilles Vignes 2015
100 éves tőkék termése Sátoraljaújhelyről. Édes fehér húsú gyümölcsök és szép fűszeresség alkotja karöltve az aromaprofilt: körte, őszibarack, citrusok, finom vanília, pici szegfűszeg. Gazdag, mégis transzparens, a lendületes, de cizellált savaknak köszönhetően a komolyabb koncentráció mellett is megőrzi eleganciáját. A sor talán legszebb száraz borát látom most benne, de egy kis érlelés vélhetően még jót tesz neki. 7p

Őszhegy Sárgamuskotály 2015
Elképesztően elegáns és vonzó illat, fajtajelleges, de egyáltalán nem harsány vagy tolakodó, tiszta, éteri: szőlő, keleti fűszerek, licsi, ananász, és éppen csak villanásokra: szivardoboz. Vibráló savaival a magasabb maradékcukor mellett is legfeljebb off-dry érzetű. Elegáns és összetett, életem legjobb muskotálya, ami nekem valamiért egy kifinomult alsace-i tramini jutott eszembe. 7p

dz2016_1.jpg

Eszter 2011
Nagyon vonzó, áradó illat és íz, trópusi gyümölcskosár, sárgabarack, remek fűszeresség, vanília. A kortyban cizellált savak és finom krémesség találkozása, gazdag, kényeztető korty, hosszú, tiszta lecsengés. 8p-

Holdvölgy Aszú 2007
A kóstolt édes borok közül ez tűnt a legvisszafogottabbnak. Körtekompót, friss sárgabaracklekvár, rengeteg fűszer, pici méz, selymes, lágyabb savszerkezet, gömbölyű korty. Meleg évjárat szép, krémes, telt aszúja. 8p-

Aszú 2008
Fantasztikusan gazdag és mély: kajszi-koncentrátum, trópusi gyümölcsök, édes citrusok, vanília, édesfűszerek, botritisz, villanásnyi finom tea és dohány. Lehengerlően mély és koncentrált, számtalan réteggel, óriási élmény. A 305 g/l maradékcukor mellett kicsit az édesség felé billenti, de ennél a bornál a perfekt egyensúlyt hiányolni már tényleg felesleges szőrszálhasogatás lenne. Bődületesen hosszú a lecsengése, kilométerekre Tokajtól is éreztem a számban az ízét. Demeter Zoltán célja ezzel a borral a figyelemfelkeltés, rácsodálkoztatás volt, és a tapasztalatok alapján a bor teszi is a dolgát. 9p

 

Demeter Zoltánnak köszönet a kóstolóért!

12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr728678078

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Milotta László: Soha ennyire egységes nem volt még a stílus 2016.05.05. 14:52:01

Demeter Zoltán úgy érzi, 2015-ös furmintjaival sikerülhet a nagy nemzetközi áttörés, ahogy ő fogalmaz: a hajónak egy nagy szűk szoroson a megfelelő pillanatban történő átkormányzása.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MádiN. 2016.05.05. 07:52:30

A Bodának mennyi lesz az ára?

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2016.05.05. 08:00:12

@MádiN.: Az jóval drágább lesz, mint a többi dűlős, úgy rémlik, 14000, de a terv szerint az emlegetett dűlős borcsomagban "ugyanúgy viselkedik" majd, mint a válogatás többi tagja.

MádiN. 2016.05.05. 08:15:50

Elég gyilkos egy 7pontos borért, asszem én maradok grüner/riesling vonalon, esetleg Új-Zéland...

terroir 2016.05.05. 09:43:35

@furmintfan: mivel magyarázta a nagy mértékű drágulást?

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2016.05.05. 10:23:25

@terroir: Nem kérdeztem. A többi bor egyébként nem drágul.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2016.05.05. 12:41:33

Én Elzászban jártamban pont azon csodálkoztam el, hogy mennyire változatos borstílusok vannak a borvidéken. Nem tudnám megmondani, hogy mi is az az elzászi irány.

loading 2016.05.05. 15:14:45

@BZoltan: Néha úgy érzem, hogy nálunk az erőteljes savak szinonímájaként kezd megragadni.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2016.05.05. 17:23:25

@loading: pedig még a savak tekintetében is hatalmas a szórás Elzászban

loading 2016.05.05. 17:59:10

@BZoltan: tudom. Kezdem úgy érezni, hogy az elmúlt 2-4 évben ismét "kiemelődik" egy elem a sok közül, éppen a savak, amelyre nagyon rápörög mindenki (borász, blogger, szakértő, bárki). És ezt valahogy próbálják magyarázni: Elzásszal, Wachauval, stb.
Korábban más volt hangsúlyos, ott más borvidékek neve repkedett a levegőben.
Gondolom 3-5 éven belül ezen is túl leszünk és jön majd más: akár újra divatba jönnek az édesborok.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2016.05.05. 18:44:48

@loading: Lehet, nem tudom. Külföldi, nagy nevű borvidékre hivatkozni valahogy menő dolog sokaknál. Csodálkozom, hogy a Demeter Zoli is külföldi referenciákban gondolkodik. Ott él a világ egyik legizgalmasabb borvidékén, a keze alatt vannak az univerzum legizgalmasabb dűlői. Okos, tapasztalt, kreatív... neki a maga útját kell járnia és nem Wachaut meg Elzászt emlegetnie.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2016.05.06. 01:36:04

A furmint nyila végre általhanyatlik egy nagyon szűk szoroson és eltalálja Elzász Wachaura koncentráló borászainak sarkát.
Lehet, hogy nem jól értettem...

silvousplait 2016.05.10. 09:04:39

@BZoltan: En inkabb azt talalom furcsanak, ha barki, 2016-ban (tessek kicsit korbenezni a vilagban !!), fajelesztos szaraz borokkal akar nemzetkozi attorest elerni.