A Borrajongó

Gere Kopár teljes retrospektív: 1997-2012

2016. április 20. 06:00 - akov

Pár nappal ezelőtt, április 14-én, nagy sajtójelenlét mellett mutatta be Gere Attila pincészete a Kopar legújabb, 2012-es kiadását. Ez hamar végig is szaladt a borsajtón, de itt most nem erről, hanem egy független Kopár/Kopar vertikálisról tudósítok, amely egy kivételes véletlennek köszönhetően pont ugyanezen a napon jött tető alá. Csak nem Villányban, hanem Budapesten és nem egy részleges sort kóstoltunk magnumokból, hanem egy teljes sort normál palackokból. Majd a villányi heppeningről is tudósítunk, hiszen furmintfan kolléga ott volt a helyszínen és első kézből szondázta a magyar borlegenda aktuális évjáratát. Most azonban szimplán nézzük meg, hogy is muzsikál a Kopár/Kopar legenda, kezdve a történet 1997-es indulásától, az éppen kiadott 2012-es örökösig.

kopar_1997-2012.jpg

A borokat kóstolótársaságunk gyűjtögette össze az évek során. Többségében első kézből, részben pedig másodkézből, megbízható gyűjtőktől vásároltuk meg a palackokat, tehát a tárolási körülményekre nem lehetett panasz. Keringenek legendák szétesett és összerogyott Kopárokról, de ezek a történetek, ezen az estén legalább is porba hullottak: minden bor tökéletes állapotot mutatott, a dugók állapota perfekt volt, sehol egy penészfolt, sehol egy átázás, sőt ezúttal a TCA sem csikorgatta a fogát. Ez egyrészt a pincét dicséri (technológia, dugóválasztás, letöltés, stb.), másrészt azokat, akik a borokat tárolták, harmadrészt a valószínűséget, ami ezúttal veszített. Annyira összejött minden, hogy gyorsan ránéztem a Maria Thun kalendáriumra, hátha magyarázza ezt valami földöntúli, de csak levelet dobott a biodinamika...

A borokat nem vakon kóstoltuk, nem tudományoskodtunk, egyszerűen csak lépkedtünk visszafelé az időben:

Kopar 2012

Információ: 50% cabernet franc, 40% merlot és 10% cabernet sauvignon. 16 hónap érlelés kis hordókban, valamint 10-25 hektós ászokhordókban.

Modern, erősen primőrös, szörpös, hidegáztatásra emlékeztető gyümölcskarakterrel, friss lekvárokkal, áfonyás-szedres gyümölcsösséggel. Nagyon meleg érzetű, poros-bársonyos, éppen elegendő savval és erősen tapadó tanninnal, ami hosszú kesernyével sokáig megmarad. A lecsengés szép hosszú, az izgalom nem sok, az alkohol viszont eléggé melegít, a gyümölcsösség enyhén fáradt és túlérett jegyekkel búcsúzik. Egyébként jó anyag, de azért nehéz belelátni a mindent verő csúcsbort. 15,0%. 6p+ (89)

Kopar 2011

Információ: Hasonló összetétel. 60%-ban kis hordó, a többi 20-25 hektós ászokhordókban érik.

Nem túl komplex illat, már enyhe fejlettséget mutat, jó fás jegyekkel, vonzó fűszerességgel. Díjazza a szellőztetést. Fiatalos a korty, sok aszaltas elemmel, sok és kesernyés tanninnal, kék virágok aromájával. Nem túl definit, másnapra is elég zárt marad, nem mutat nagy fejlődést. Lehetne intenzívebb és koncentráltabb. A tannin fiatalosan sok és tapadós, a sav éppen rendben van, de valahogy mégsem áll össze a kép. Hiányzik a kortyból a feszesség, és a gyümölcsök definíciója. 14,0%. 6p (87)

Kopar 2009

Ugyanaz az összetétel. Buja, gazdag és szép illat, jó sok fával, fás fűszerrel, fekete ribizlivel, pici fűszerpaprikával, vaníliával és egy enyhe istállós aláfestéssel (brett). Intenzív és testes, igen gazdag, talán túlontúl is gazdag és lehengerlő. Sok alkohol, lekváros édesség, igen sok és keserű tannin. Szétomló korty, nagyon hosszú utóízzel, amely teljes egészében lekvárokat idéz. Hiányzik belőle a frissesség és a jól ihatóság. 6p (87)

Kopar 2008

Ugyanaz az összetétel. Illatában kék virágok, ribizliszár, jó minőségű hordó, vaníliával és fás fűszerekkel. A brett megint egyértelműen ott van a háttérben. Testes, sűrű, a hűvösebb évjáratnak köszönhetően emelkedett savval, jó sok és poros-bársonyos állagú tanninnal. Elég intenzív, jól textúrált, a sava is szép, ugyan nem a legfeszesebb a bor, de jó felépítésű, nem nehézkes és van benne némi élet. 14,5%. 6p+ (89-90)

Kopar 2007

Információ: Ugyanaz az összetétel. 16 hónap érlelés 60%-ban új francia és magyar kis fahordókban.

Mély és komplex illat, benne sok fával, liliomos brettel, pipafüsttel, kávéval. Nagy testű, sűrű darab, ontja magából az aszalt fekete bogyós gyümölcsöket, a hordó komplex fűszereit. A tannin sok, ugyan bársonyos, de tapadós, ugyanakkor sava alacsony, a rengeteg alkohollal és a 3g maradékcukorral együtt szinte félédes érzetű a bor. Nagyon hosszú a lecsengés, de fáradt gyümölcsösség vegyül bele. A pont a gazdagságnak és az aromák komplexitásának jár, sokáig nem tartogatnám. 15,0%. 6p+ (89)

Kopar 2006

Információ: A rendhagyó Kopár. A fordulópont, amely a földrajzi nevek használatának szigorítása miatt elveszti ékezetét. Közel 50%-50% cabernet franc és merlot, a cabernet sauvignon csak 2%-ot fogott benne. Szintén az első, amelyben a cabernet sauvignon dominanciáját felváltja a cabernet franc és az első, amely nem csak kishordóban, hanem ászokhordóban is érik.

Remek illat, a bor kiváló állapotban van, gazdag, meleg karakterű, zöldfűszerekkel, egy kis fűszerpaprikával, beépített fás-fűszerekkel. Itt is megjelenik a liliomra emlékeztető brett, ami mondjuk számomra még épp rendben van, csak a komplexitást fokozza. Voltak ebből palackok, amelyek a lószaros irányba indultak el, ez ilyen szempontból istenes. Testes, sima, bársonyos, nagyon gazdag, mediterrán hangulatú bor. Kiváló állapotban van, savai szépek, jól vezetik a kortyot, megbirkóznak a gazdagsággal és a kis édességgel. Nagyon hosszú lecsengés, kis hecsedli itt, lekvárok ott, remek fűszerek amott. Intenzív és meggyőző. 7p (91)

Kopár 2004

Információ: Az utolsó Kopár tehát, amin van ékezet és amiben a merlot előtt a cabernet sauvignon dominál, a cabernet franc pedig csak a harmadhegedűs szerepét játssza. Csak kishordóban érlelték. Gyenge évjárat, komoly válogatáson ment át az alapanyag, a 2003-asnak csak a fele készült el. Letöltött palackok száma: 30.000.

Az egész bor meghökkentően jó állapotban van, egy kis jóleső hűvösség járja át, finom fekete földességgel, kék virágokkal, enyhe ribizli szárral és paprikával. Igen remek és mély illat. Testes, a többi Kopárhoz képest szinte könnyed, a fickós sav jó ívet ad neki, az alkohol nagyon rendben van, szintúgy a tannin is, érett és elegendő mennyiségű. Egyúttal már érést is mutat persze, enyhe kakaósság hatja át. Hosszú lecsengés. Eddig egyértelműen (mindenkinél) a sor legjobb bora. A gyenge évjárat ellenére úgy lépi le az összes Kopart, hogy ihaj! 7p+ (91-92)

kopar11.jpg

Kopár 2003

Információ: Ugyanaz az összetétel. 19 hónap érlelés 80%-ban magyar, 20%-ban francia új hordóban. Egész Európában igen meleg és száraz évjárat, emiatt a legtöbb bor kemény tanninokat mutat. Készült 60.000 palack.

Már elsőre érezhető, hogy a fa 13 év elmúltával is túlzó, erősen vaníliás, kapucsínós, bacon szalonnás, bőrös, de nem lehet rá haragudni, mert a hordón mégis csak átnéz a bor. Kiválóan fűszerezett, pipafüstös, rózsás-virágos tobzódás. Testes, kiemelkedően finom és cizellált savra épülő szerkezet, szépen megérett tannin, kiváló textúra jellemzik. Intenzív, dobja a piros és fekete bogyós gyümölcsöket, még simán életteli. Az egészen enyhe édesség tovább fűszerezi és gazdagítja. A lecsengés pazarul gazdag és igen hosszú. A bornak még van hova tovább, a kor még meg sem érintette. Ha valaki egy ilyen borból képes volt 60.000 palackot készíteni, hát le a kalappal! 7/8p (92)

Kopár 2002

Információ: Eredetileg nem túl jónak tartott évjárat, de aztán az idő igazolta, hogy a hűvösre forduló ősz csodákat tud tenni, főként ha megérkezik a vénasszonyok nyara. A 2002-es vörösborok a legtöbb borvidékünkről kiválóan érnek. 42.000 palack.

Kivételesen szép és mély illat, vonzó, erőteljes fahatással, fűszerekkel, kapucsínóval. Testes természetesen, de már nem úgy hömpölyög, mint egy fiatal bordeaux-i házasítás Villányból, az idő ezt-azt kiszortírozott belőle. Kiemelkedően szép, finoman dolgozó savtartalom, mellette igen jó állagú és érett tannin adják a szerkezetet. Szinte friss a bor aromatikája, pazarul borul benne össze az intenzív piros és fekete bogyós gyümölcsösség, az erdei virágok aromái, a kis fűszerpaprika, valamint a már beépített hordó kiváló fűszerezettsége, pipadohányos jegyei. Komplex, szálazhatatlan, egyszerűen remek. 14,0%. 8p- (92-93)

Kopár 2000

Változatlan összetétel, készült 35.000 palack. Szálazhatatlan, komolyborosan komplex és gyönyörűen érett, a koron még innen lévő illat, erősen fűszeres, kis kávés felütésekkel. Testes, tökéletesen bedolgozott fás-fűszerekkel, piros és fekete bogyósokkal, ribizliszárral és millió más, komplex élményt adó aromával. A tannin ismét csak remek, érett és finom, soknak nem mondható, annyi, amennyi kell. A sav emelkedett, nagyon finom szerkezetű és pengeként hangsúlyozza a bor aromáit. Szinte tele van élettel, egyszerűen bombasztikus bor, szálazhatatlan egység. Utoljára Karácsonykor bontottam ebből egyet, egy picit talán más volt a karaktere, de ugyanezt a szintet hozta, csak kamilláztunk. 14,0%. 8p (94)

Kopár 1999

Készült 24.000 palack. Tiszta és mély illat, rengeteg fával, kapucsínóval, fekete ribizlivel és ribizliszáras aromákkal, ánizs, egzotikus fűszerek, gyógynövények és dohány. Mély és komplex. Testes, lekváros-virágos, de élet van benne. Sava emelkedett, pici édesség színezi, nagyon szépen érett ez is. A sav emelkedett, némi hűvösség hatja át, a tannin elég sok, felrakódik, de talán még éppen nem bánt. Vonzó és intenzív aromatika, egy kis mentolossággal, finom virágokkal, szép hosszú lecsengéssel. Egy éve kóstoltam, akkor a sav dominálta, legalább egy ponttal kevésbé tetszett. 14,0%. 7p (91)

Kopár 1997

Az első Kopár, készült 19.000 palack. 40%-40% cabernet sauvignon és merlot, 20% franc. Meglepően sötét szín, abszolút nem tűnik korosnak. Finom és tiszta illat, rengeteg fával, itt ott asztalosműhelyből ismerős nyers deszka bukéjával. Testes, érett, még mindig egy adag gyümölccsel, fekete ribizlivel, ribizliszáras hűvösséggel, ánizzsal, fenyőgyanta aromáival és az érést jelző kakaóval. Utóbbi még nem hatalmasodott el rajta, csak színezi. A sav sok, a tannin rengeteg, kényelmetlenül tapad, poros állagú. A tannintól eltekintve ez még mindig egy nagyon rendes bor, szép hosszú és élet van benne. 13,0% 7p (90)

Konklúzió

Kiváló kóstolón vagyunk túl, nagyon örülök, hogy az összes Kopár/Kopar egymás mellé kerülhetett és immár történelmi távlatban mutathatta meg miért is lett magyar legenda. Az ékezetes Kopárok nagyon rendben voltak, a leírások és a pontok azt hiszem, magukért beszélnek. A 2006-os igaz más stílus, de nagyon gazdag és buja bor, még éppen ízléses tálalásban. Ugyanakkor a 2006-os évben jelenik meg először a brett, ami aztán többé-kevésbé végigkíséri az újabb borokat. Hogy ez minek köszönhető, azt nehéz lenne megmondani, talán a régebbi ászokhordók megjelenése indukálhatja.

Még érdekesebb, hogy a 2007-estől kezdve érezhető egy komolyabb minőségi törés, a borok a 2006-osnál megismert stílust viszik tovább. Ebben a legnagyobb szerepe a cabernet sauvignon és a franc felcserélésének lehet. De technológiai váltás, vagy más, ismeretlen faktor szintén állhat a háttérben. Ekkor tűnik el a kiemelkedően szép savtartalom és szerkezet, a borok a nagyobb test és koncentráció ellenére sem tudják hozni a régiek izgalmát, az alkoholok elszaladnak, a borok egyensúlya pedig borulni látszik. Persze, lehetne mondani, hogy öt meg tíz év múlva majd ezek is ilyenek lesznek, de ezt kétlem, hiszen a régi Kopárokért fiatalon is megőrültünk, és bizony nem ok nélkül…

11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr138645366

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

loading 2016.04.20. 08:52:17

A tavalyi hasonló sorkóstolónkon (2012-es nem volt benne, természetesen) hasonló eredményre jutottunk: a 2002, a 2003, a 2006 és az 1999-es volt felváltva a kóstolószemélyek kedvencei. A többi, tisztességes, de nem nagyon emlékezetes bor.
A magnum verziók lehetnek még érdekesek.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2016.04.20. 10:19:16

Fantasztikus sor és nagyon komoly poszt. Köszi.

Azért az komoly :) hogy online közösségi alapon erősebb sort toltatok végig mint a "hivatalos" szervezés marketing akciója.

Egyébként azért fontosak az ilyen posztok, mert ezt megeszi a google robotja és éveken át egy könnyen elérhető referencia lesz ez. Ilyen kell még sok.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2016.04.21. 00:18:55

Nem az a minőség csökkenésének oka, hogy a legjobb alapanyagok később már nem ebbe kerültek (megjelent jóval feljebb árazott Gere-cuvée is)?

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2016.04.21. 06:43:21

@Hepci: Biztosan az Attilára és a Solus-ra gondolsz (bár utóbbi nem cuvée, de drágább, mint a Kopar), viszont ezek már 2002-ben is készültek, Solus már 2000-ben, de talán korábban is, és itt pont ezek az évjáratok (2002, 2000) kapták a legtöbb pontot.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2016.04.21. 09:07:24

@furmintfan:
Nyilván nem mindegy, hogy mik az arányok (melyikből mennyit töltöttek le)... és mennyire számít valami a megjelenésekor luxuriőz árfekvésűnek... a Kopar pl. ma már nem (nagyon) drága bor... ha jól olvasom, a beltartalom ezzel összhangban van...
De az is lehet, hogy Gere Attila csak szimplán elfelejtett valamit, amit régen még tudott.

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2016.04.21. 09:43:47

@Hepci: A Solusról és az Attiláról nincs infóm, de a Kopár/Kopar kb. 20000 palackról indult, mára kb. 60000-nél tart, a 2002-esből pl. 35000 palack készült.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2016.04.21. 10:10:24

@furmintfan: a palackszámok szerepelnek a cikkben. 2006-ig találtam meg.

silvousplait 2016.04.25. 10:40:42

@akov: Ne haragudj, sose szolok bele mas pontjaiba (annal is inkabb, mivel en a pontozast en bloc megteveszto feleslegessegnek tartom), de ezt most tenyleg nem ertem. Alkoholos, tapados tanninu, edeskes, kesernyes, faradt, tulerett, (hatarokat feszegetoen) brettes, lekvaros, alacsony savu... jelzok mellett 87-90 pontok teszik nehezen emeszthetove a leiras meg az ertekeles kozti disszonanciat. Nekem ugy tunik, nagy a tores 2006 utan.
Remelem, nem akad senki olyan onamito, hogy elszaladt alkoholok es borulni latszo egyensulyok helyretetelet az idotol varja (ha csak az idovel meg tovabb nem romlik az izlese).

akov · http://borrajongo.blog.hu 2016.04.25. 10:56:19

@silvousplait: Az adott helyzetben, az adott bornál, figyelembe véve a beltartalmi értékeit és hibáit született meg a pont. Ennyi. A kisebb hibák ellenére - de azt hiszem erre utaltam is - jó borok ezek még mindig, csak a csúcsbor kategóriából írták ki magukat. Egyik bornál sem volt a brett olyan szintű, hogy pl. le kellett volna húzni, legalább is én így éreztem.

silvousplait 2016.04.26. 09:23:41

@akov: Koszonom, ertem. Sajnos, meg az olan gazdag nyelvnek is, mint a magyar, megvannak a korlatai, ha ilyesmit, mint a bor kell korulirnia.

rszabi · http://borrajongo.blog.hu/ 2017.05.12. 14:15:12

Érdekes, a héten többek között sikerült megkóstolni a 2002-est, ami sajnos durván átment füszerpaprikásba. A 2000-es bomba formában volt, én így képzelek el egy ideális bordói házasítást.
süti beállítások módosítása