A Borrajongó

Pinot noir vertikális kóstoló az Etyeki Kúriánál

2016. április 13. 06:00 - furmintfan

Ma már természetesnek tűnik Etyek és a pinot noir házassága, de közel sem volt ez mindig így. Sőt, sokan talán nem is gondolják, hogy a jelenleg előttünk folytatódó történet mindössze 15 évvel ezelőtt kezdődött. Az Etyeki Kúria 2001-ben - a borvidéken elsőként - telepített pinot noirt a Nagy-Látóhegyen, 2003-ból jelent meg az első pinot-juk, amely annak idején zajos sikert aratott, és azóta is a pincészet szortimentjének egyik legfontosabb bora készül a fajtából. Mára már hagyománnyá lett, hogy a Kúria minden évben elővesz néhány féltve őrzött palackot a korábbi évjáratokból, és az összegyűlt vendégeknek egy vertikális kóstolót tart a pince rezervált pinot készletéből. Idén sem történ másként.

etyekikuriapinot2.jpg
Akármilyen sok boros rendezvény is van már az országban, vertikális pinot noir-kóstolókkal elég ritkán találkozni. Én személy szerint soha életemben nem voltam komolyabb pinot-vertikálison, úgyhogy április első hétvégéjén éltem a lehetőséggel, hogy megtörjem a jeget.

Ahogy Matolcsy Sára birtokigazgató elmondta, a 2016-os év mérföldkő az Etyeki Kúria életében, hiszen idén 20 éve, hogy az etyeki Öreghegyen 2 hektár szőlőterülettel megalakult a birtok. Az Etyeki Kúria szőlőültetvényeinek területe mára 26 hektárra duzzadt, ebből jelentős hányadot tesz ki a pinot noir, amelyből legutóbb 2015-ben is telepítettek. 
Mérész Sándor röviden bemutatta a borkészítés folyamatát. A kisládás szüretet követően a termés kétszeri válogatáson esik át a pincében, majd bogyózást követően tartályban megy végbe az erjedés és az almasavbomlás, a csömöszölés mellett körfejtést is alkalmaznak. Csak a színlé kerülhet a fajtaszelektáltan palackozott pinot-ba. Az érlelés különböző magyar és francia hordókban történik 1 évig, majd házasítás után újabb 3 hónapos érlelés következik.

2015-ös hordómintákkal kezdtük a kóstolót vakon (Mérész Sándor elmondta milyen hordókkal dolgoznak, de csak kóstolás után derült ki, melyik palack melyik hordómintát tartalmazza), majd a 2014-es tételt megnéztük normál és magnum palackból, ezután pedig tovább haladtunk visszafelé az időben egészen a 2003-as borig. A hordókat illetően a pincészet egy francia és két magyar kádárral dolgozik, most megfigyelhettük, hogy viselkedik ugyanaz az alapanyag három különböző kádár (egyébként azonos méretű és pörkölésű) hordójában.

etyekikuriapinot1.jpg

Pinot Noir 2015 #1 (M)
Mint utóbb kiderült, ez a Trust-hordós minta. Mérész Sándor szerint illatos, populáris fűszerességgel járul hozzá a kész borhoz, de egyszerűbb aromákkal dolgozik, mint a francia hordó.
Sötét bogyós gyümölcsök, fűszeres, virágos jegyek, pici keleti fűszer, jó savak, jó minőségű tannin.

Pinot Noir 2015 #2 (M)
Kádár Hungary hordókból jött a második minta, kóstolás után kizárásos alapon erre gyorsan rá is lehetett jönni. A borász szerint több fát és krémességet, kevesebb fűszert visz a borba. 
Illatban pici gyümölcsös túrókrém, pici virág, de összességében véve visszafogottabb aromatika, markánsabb fahatás, kis krémesség. 

Pinot Noir 2015 #3 (M)
A francia Francois Fréres hordó komplexebb fűszerességet ad a bornak, mint a Trust.
Virágok, fűszerek, erdei gyümölcsök, cseresznye. Komplex, rétegzett, érzetre valahogy könnyedebb, elegánsabb az előző boroknál.

etyekikuriapinot3.jpg

Pinot Noir 2014 Magnum
Szép fűszerességgel és pici füsttel nyit, némi virágossággal és a inkább a háttérben dolgozó piros bogyós és erdei gyümölcsökkel. Közepesnél vékonyabb, feszes, valamelyest emelkedett alkoholérzettel, szamócával, cseresznyével, piros bogyós gyümölcsökkel, kevés vaníliával és a normál palackkal összehasonlítva szebb fahatással. 6p-

Pinot Noir 2014
Természetesen alapvetően hasonló a magnum palackhoz, de nekem az illata visszafogottabbnak, a tannin picit markánsabbnak, tapadósabbnak tűnt. 5p

Pinot Noir 2013
Remek illat, édes és keleti fűszerek, potpourri, piros bogyós és erdei gyümölcsök. Elegáns, jó felépítésű bor, szép fahatással, a korty rendezett, sokrétű, málnával, cseresznyével, szamócával, szederrel, vérnaranccsal, szép fűszerességgel, egzotikus virágokkal. Szép. 6p+

Pinot Noir 2012
Sötétebb szín, visszafogottabb, melegebb érzetű illat jellemzi, érett gyümölcsökkel. Testesebb, markánsabb bor az eddigieknél, a tannin is lényegesen több, picit szárít is. Édesre érett erdei gyümölcsök, édesfűszerek, pici fa jelenik meg ízben. Sűrű, telt, kevésbé a klasszikus pinot-vonalon mozog. (Megj.: az első töltésből dugós volt a bor, a másodiknak viszont az elsőhöz képest még a TCA-t leszámítva is alig volt illata, talán az sem volt 100%-os állapotban.) 5p

etyekikuriapinot4.jpg

Pinot Noir 2011
Minimális finom érettség már tetten érhető illatában, édesfűszerekkel, érett piros bogyós gyümölcsökkel. Inkább fűszeres, mint gyümölcsös, utóbbiak talán már halványulnak kicsit. A fa itt sem kevés, de többnyire jól integrálódott. 5p+

Pinot Noir 2010
Visszafogott illat, érelt-aszalt piros bogyósokkal, majd idővel érett meggyel, meggylével. A korty sima, picit vékony, ugyanakkor arányos; kevésbé csiszolt, de tartós savak mozgatják, a tannin kevés. Savanykás piros bogyós gyümölcsök - ribizli, cseresznye, meggy - uralják az ízét. 5p+

Pinot Noir 2008
Fűszeres, aszalt paradicsomos, kissé tompább illat, palackérettség jegyeivel. Teltebb, kerekebb, ismét a tanninosabb anyag, de kissé visszafogottabb ízvilággal, édes fűszerességgel, kikopóban lévő gyümölcsökkel. 5p

Pinot Noir 2006
Színre sötétebb, élénkebb, fiatalosabb, mint a 2008-as. Érett gyümölcsös, fűszeres illata is meghazudtolja korát, idővel egy halvány tejszínes illatjegy is feltűnik benne. Szájban is teli van élettel, intenzív és zamatos, meggyel, málnával, különféle fűszerekkel, leheletnyi sóssággal. Kerek savak és kissé emelkedett alkohol keretezi. 6p

Pinot Noir 2005
Érett, rengeteg édes- és szárított zöldfűszerrel, érett meggyel, paradicsommal. Jó egyensúlyt mutat, sima, megállapodott, de kissé egysíkú, piros bogyósok befőttjével, pici fűszerrel. 5p-

Pinot Noir 2003
Vonzó fűszerességgel nyit, de ez viszonylag gyorsan eltűnik és tejes, gombás illatjegyek tűnnek fel. Picit rusztikus, a jó tartású savak és tannin máig dolgoznak benne. Pici gomba, avar, aszalt gyümölcsök, főleg meggy, majd fűszeres lecsengés jellemzi ízét. Érett, de nagyon is életben van. 5p+

Érdekes volt látni, hogy a "közönségszavazásnál" mennyire eltérő preferenciák alakultak ki, úgy általánosságban széles körben megoszlottak a szavazatok a borok között. Első helyen a 2010-es pinot végzett, második helyre a 2006-os futott be, a harmadik helyen holtverseny alakult ki a 2012-es és a 2008-as borok között.

A kóstolón saját költségemen vettem részt.

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr968584796

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

valópapa 2016.04.13. 15:11:35

Azért ahogy látom a katarzis elmaradt...

Szten00 2016.04.14. 00:50:15

@valópapa: Magyar pinot vonalon ez is több, mint amire számítottam. Tisztességes helytállás.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2016.04.14. 09:33:47

A 2013-as nagyon jó.
Az milyen hordókban készült?

akov · http://borrajongo.blog.hu 2016.04.14. 18:46:54

@Hepci: igaz a 13-as gyümis, de nem egy nagy dobás. Plasztikos fa van rajta, nekem művi, miközben rusztikus is. A faválasztásra én jobban ügyelnék...

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2016.04.15. 00:22:57

@akov:
Nem kóstolok annyi pinót (és egyebet), hogy a fahasználattal kapcsolatban sarkos megállapításokat tegyek... nekem tetszik (tetszett) - a szintén (még jobban) tetsző '13-as Bott pinóhoz némileg hasonló eleganciát mutat...
Egy - azt hiszem - igen jó kádár szerint a Trust túlzottan éget... a Kádár meg hát... khmmm...
"Plasztikos fa" alatt mit értesz?

akov · http://borrajongo.blog.hu 2016.04.15. 00:35:09

@Hepci: hát hogy művi érzetet kölcsönöz neki... Aztán lehet megeszi pár év alatt.