A Borrajongó

Hegyaljai hétvégék - "Dűlőszelektált Farsang 2016", Disznókő, Tokaj Nobilis újdonságok, Bott és Füleky "régiségek"

2016. március 26. 06:00 - furmintfan

Lassan nemhogy a februárnak, de már a márciusnak is vége, magam sem tudom miért késett ennyit ez az írás, de most itt van.
Az első bodrogkisfaludi farsangról tavaly nagyon kellemes élményekkel (és még kissé zúgó fejjel) távozott kis kompániánk, idén sem hagytuk ki a mulatságot. A bodrogkisfaludi közösségépítés jegyében szervezett hétvége menetrendje a múltkorihoz nagyon hasonló volt: szombaton este árverés és vacsora, majd különféle játékokkal színesített farsangi bál, másnap pedig reggeli. Az árverésen idén Bodrogkisfalud nevének betűire - és a betűket kísérő borokra - lehetett licitálni. A betűket palackelválasztó lapokra Voronkó Vera kalligráfus művész álmodta meg és rajzolta fel, majd a betűket használt dugókból rakták ki. A bevételből a tavalyi árverésen gyűjtött pénzből megkezdett bodrogkisfaludi biciklipálya építését folytatják, illetve a gyermekeknek egy sporttábort szerveznek.
A farsang volt a hétvégi főattrakciója, de az esti mulatozás előtt volt még lehetőségünk kóstolni is. A Sárga Borházban elköltött szombati ebéd után a Disznókő Szőlőbirtok feldolgozóját néztük meg, majd Bodrogkeresztúrra érve a Tokaj Nobilis 2015-ös borait néztük végig még hordó- és tartályminta formájában, a farsangon pedig abban a szerencsében volt részem, hogy néhány régi Bott és Füleky bort kóstolhattam.

disznoko_b0.jpg

Disznókő
A Disznókő a történelem során mindig főúri birtok volt. A jelenleg a Sárga Borház étteremnek otthont adó klasszicista stílusú kúriát gróf Lónyay Menyhért, Magyarország egykori miniszterelnöke építtette a 19. század közepén. A 37-es út mellett, Mezőzombor és Mád között elterülő birtok 1993 óta az AXA Millésimes tulajdona (az AXA-birodalomhoz tartozik a Chateau Pichon-Longueville, a Chateau Pibran, a Chateau Suduiraut és a Chateau Petit-Village Bordeaux-ban, a Domaine l'Arlot Burgundiában és a Quinta do Noval Duoro-ban). 
A pincészet jelenleg 150 hektár összefüggő területtel, ebből 104 termő szőlőültetvénnyel rendelkezik Mezőzombor határában. A Disznókő területeit 1732 óta első osztályú termőhelyként tartották számon. Az ültetvények 60%-át a furmint teszi ki, 30% a hárslevelű, 9% a zéta és 1% a sárgamuskotály aránya. A pincészet évente mintegy 200000 palackot készít, legfontosabb boruk az 5 puttonyos aszú. A Disznókő nagy szerepet játszott a tokaji aszú megújításában, a modern aszú-stílus kialakításában. Gyümölcsös, viszonylag magasabb alkoholtartalmú aszúikat évről-évre a borvidék legjobbjai között tartják számon.

disznoko_b1.jpg

A pincészet feldolgozóját Ekler Dezső tervezte, és 1996-ban adták át, előtte a Sárga Borház épülete funkcionált feldolgozóként. Az épület hosszú folyosóival és az abból nyíló oldalsó helyiségekkel pincerendszert mintáz. A látogatók egy rövid, de informatív diavetítés során ismerkedhetnek meg Tokaj-Hegyaljával és a tokaji borokkal. A túra végén természetesen kóstoltunk is, méghozzá egy erősen aszú-hangsúlyos sort. 

disznoko_b3.jpg

Disznókő Furmint Dry 2015
Friss, üde illat zöldalmával, pici virágossággal. Feszes, egyenes, pont ideális mennyiségű savval, zöldalmával, citrusokkal, zöldfűszerekkel és egy csipet sóval. Kerekebb, gazdagabb, mint az előző két évjáratban. 5p+

Disznókő 5 Puttonyos Aszú 2007
Illatában sárgabarackbefőtt, méz, édes narancslekvár, ízében őszibarackbefőtt, méz, sárgabaracklekvár, vaníliakrém. Telt, finoman krémes aszú, jó sav- cukor egyensúllyal, a 2006-osnál gömbölyűbb, teltebb karakterrel. 7p+

Disznókő 5 Puttonyos Aszú 2006
Frissebb érzetű, hűvösebb illat, körtével, édes citrusokkal, őszibarackkal, kis kajszival, narancslekvárral. Eléggé koncentrált, de előző borhoz képest feszesebb, filigránabb. Édes citrusok, narancslekvár, trópusi gyümölcskosár, mangó, körte, édesfűszerek tobzódnak ízében. 8p

Disznókő 6 Puttonyos Aszú Kapi Vineyard 2005
Összetett, mély, kortalan aromatika: baracklekvár, trópusi gyümölcsök, fűszerek, pici méz, édes citrusok, fűszerek és egy leheletnyi dió az ízben. Lendületes, erőteljes, kiváló egyensúllyal. Fantasztikus bor. 9p

nobilispince.jpg

Tokaj Nobilis
A Tokaj Nobilis-nél szombat délután Bárdos Saroltával kóstoltuk a 2015-ös borokat hordóból és tartályból és úgy esett, hogy egy másik társasággal a Mádi Furmint Február előtt is beugrottunk a pincéhez, így egy héten belül volt lehetőségem repetázni is. A borász szerint a 2015-ös száraz borok nagyon ígéretesek és egyelőre gyorsan fejlődnek.

Tokaj Nobilis Pezsgő alapbor 2015 (M)
A Csirke dűlőből érkezett az alapanyag, tartályban erjedt és érlelődött. Friss, üde, kedves, virágos, zöldalmás, citrusos.

Csirke Furmint 2015 (M)
Hűvös karakterű, feszes, picit visszafogott, ánizsos, mentás, gyógynövényes, citrusokkal, zöldalmával, körtével.

Susogó Furmint 2015 (M)
Feszes, szikár, citrusos, körtés, gyógynövényes jegyekkel, hozza a Susogótól megszokott formát, de a meleg év ellenére lendületesebb, mint anno a 2012-es, inkább a 2013-asra emlékeztetett.

Barakonyi Furmint "Karós" 2015 (M)
2009-es telepítés. Egyenes, édes fűszeres, körtével, citrusokkal, vaníliával, pici kókusszal, határozottabb, de nem túlzó hordóhatással.

Barakonyi Furmint 2015 (M)
Feszes, tömör, de arányos, mentával, szép fűszerességgel, fehér húsú gyümölcsökkel, jól adagolt hordóval.

Barakonyi Hárs 2015 (M)
Hasonló a furminthoz, a kóstoláskor kicsit gazdagabbnak és nyíltabbnak tűnt. Hűvös gyógynövényes, mentás, citrusos, fehér húsú gyümölcsös, némi plusz virágos jeggyel.

Aszú 2014 (M)
Feszes, egyenes, nem túl telt, de tartalmas, sűrű magja van, Ízében édes citrusok, mandarin, őszibarack, édesfűszerek.

bottfuleky.jpg

Bott Pince & Füleky Pincészet
A farsangi mulatságon már persze nem volt nálam jegyzetfüzet, de Bodóék éppen az előző este kóstoltak meg számos régi évjáratú, Judit által a Füleky Pincészetnél, illetve a Bott Pincénél készített bort, és a maradékokat én is megkóstolhattam, mielőtt belevetettem magam a mulatozásba, így egy papírfecnire mégis felírtam pár sort. Nagyon szépen érő, kiváló borokhoz lehetett szerencsém.

Bott Pince Csontos 2009
Érett gyümölcsös, finoman fűszeres, eléggé telt, krémes, vastag, enyhén édeskés. 6p

Bott Pince Teleki 2007
Érett citrusos, pici palackérést mutató illat, őszibarackos, érett citrusos ízvilág, szép fűszerességgel, halvány sóssággal. Élénk, a kortyba integrált savak, pici maradékcukor, az alkohol enyhén melegíti a korty végét. 6p

Bott Pince Teleki 2005
Meglepően fiatalos, gyümölcsös, intenzív aromatika: őszibarackkal, naranccsal, édes citrusokkal, enyhe trópusi gyümölcsös színezettel, narancshéjjal. Szép vezetésű korty, enyhe édességérzet. 7p-

Bott Pince Exczellencziás 2005
Széles, testes, erőteljes, szinte fiatalos érzetű bor, éveket tagadhat le a korából. Citrusok, fehér húsú gyümölcsök, édes fűszerek, masszív savak, nagyon hosszú lecsengés. 7p

Füleky Pincészet Palandor 2004
Finom palackbuké, érett őszibarack és narancs, gyurmás-sós villanások, fűszerek. Koncentrált, tömör, remek savakkal. 7p-

Füleky Pincészet Száraz Szamorodni 1999
Diós bejgli, dió, érett citrusok, jó savak, pici maradékcukor. 6p-

Füleky Pincészet Pallas 2002
Érett citrusok, különösen narancs és mandarin, szép érettség, finom palackbuké, jó sav-cukor egyensúly. 6p+

A borászoknak ezúton is köszönöm a kóstolót és a vendéglátást!

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr658480002

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

takács bálint - zsebtévé 2016.03.26. 15:11:44

Megy az állandó ekézése a furmintnak meg hegyaljának, aztán most itt is, meg a Gumilón-is (F.február, Demeter) röpködnek a 6-7 pontok, sőt.
Két hét múlva majd megint talajmunka, ekézés-forgatás következik.
Emlékszem az ős-alkeszes időkre, az első furmint februárra, miszerint ilyen színvonalú mezőnyt kis hazánkból... meg Szepsi egekbe emelésére stb. Azóta meg permanens áztatás.
Tökre nem értem a dolgot.

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2016.03.27. 11:54:29

@takács bálint - zsebtévé:
Ha jó a bor, magasabb a pontszám is, ennyi az egész.
Ja, és Szepsi helyett talán inkább Szepsy.

takács bálint - zsebtévé 2016.03.28. 16:15:51

@furmintfan: Bocs, természetesen elírás volt. Érdekes, ha tényleg ennyi az egész.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2016.03.29. 06:30:50

@takács bálint - zsebtévé: Szerintem nincsen és nem is volt szó sem egekbe emelésről sem ekézésről. Egyszerűen vannak jól sikerült borok amik megkapják a dícséretet és vannak gyengébbek amik pedig a kritikát.
Ha a pincék és a borok is változnak, ráadásul az évjárat minden évben mást dob akkor miért csodálkozol azon, hogy a fogyasztók reakciója is követi az ingadozást?
süti beállítások módosítása