A Borrajongó

Chianti kavalkád a Drop Shopban

2016. március 03. 07:00 - furmintfan

Az olasz borról a legtöbb embernek valószínűleg a Chianti jut eszébe, ha viszont a Chianti jellemző karakterére kérdeznénk rá, a válaszadók vagy elbizonytalanodnának, vagy sokan sokféle választ adnának. Nem csoda, hiszen hiába a Chianti Olaszország valószínűleg legismertebb bora, stílusban, árban és minőségben óriási szórást mutatnak az egyes tételek, a fonott borítású palackokban árult dömpingbortól kezdve a komolyan érlelhető, kiváló borokig.

A Drop Shop február végi Chianti-tematikára felfűzött szerda (+csütörtök) estje kiváló alkalom volt, hogy szétnézzek Chianti-fronton.

chianti00.jpg

Tekintsük át nagy vonalakban a Chianti-sztorit:
-Chianti néven több bor is ismert volt a történelem során, de a mai chianti-k ősének a 19. században Bettino Ricasoli báró által szintén chianti néven alkotott új házasítást tekinthetjük, amely sangiovese (70%) mellett canaiolo nero-t (15%), malvasia-t (10%) és más helyi vörös fajtákat (5%) tartalmazott.
-A bornak párhuzamosan létezett egy egyszerűbb, könnyű asztali bor változata és egy komolyabb, érlelésre alkalmas típusa.
-Az 1963-ban elkészült Chianti DOC szabályozás 10-30% már fehér borszőlő (malvasia, trebbiano) használatát engedte meg.
-Nem kis részben ennek a túlságosan megengedő szabályozásnak köszönhetően született meg az 1975-ben az első szupertoszkán bor, a Tignanello, az Antinori család révén. A nemzetközi fajtákkal „feltubózott” szupertoszkánok sikere nyomán a kormány igyekezett úgy kialakítani a szabályozást, hogy ezeket a borokat visszaterelje a „Chianti-akolba”.
-1984-ben egész Chianti és a peremterületek is DOCG besorolást kaptak, korábban ez még csak a Chianti Classico körzet kiváltsága volt.
-A Chianti DOCG boroknak legalább 75%-ban kell sangiovese-t tartalmazniuk, legfeljebb 10% a canaiolo aránya, és szintén legfeljebb 10% lehet összesen a trebbiano toscano és malvasía del Chianti fehérszőlő részaránya. A minimális alkoholtartalom 11,5%, a maximális terméshozam 9 t/ha. Az alkörzetek (Chianti Montalbano, Chianti Colli Fiorentini, Chianti Montespertoli, Chianti Rufina, Chianti Colli Senesi, Chinati Colline Pisane, Chinati Colli Aretini) boraira esetenként eltérő szabályok vonatkoznak.
-A Chianti Classico DOCG előírtan legalább 80%-ban sangiovese-ből áll, ezt egészíthetik ki engedélyezett helyi (canaiolo, colorino) vagy nemzetközi fajták (cabernet-k, merlot), fehérszőlő beházasítáa tilos. A terméshozam legfeljebb 7,5 t/ha, a bor minimális alkoholtartalma 12%, a kötelezően előírt hordós érlelés ideje legalább 7 hónap. A Chianti Classico Riserva tételeknél 24 hónap (legalább 3 hónap palackban) a kötelező minimális érlelési időtartam. 
-A "történeti borvidék" a Firenze és Siena között elterülő Chianti Classico kb. 7200 hektáros területén termelt borok viselhetik a fekete kakasos logót és a "Classico" megjelölést. Az eredeti Chianti körzet a Radda, Gaiole, Castellina és Greve falvak körüli területeket foglalta magába, ezt bővítették ki később a mai Chianti Classico területére.
-A mai termelők közül egyesek a sangiovese mellett legfeljebb helyi fajtákat tartalmazó házasításra esküsznek, a modernebb iskola követői világfajtákat házasítanak a sangiovese mellé és előszeretettel vetnek be új barrique hordókat is a borkészítés során.

chianti0.jpg

Az itt kóstolt borok évjáratai nagyon rövid értékelése Jancis Robinson nyomán:
1994: Száraz, de hűvös, jól strukturált, gazdag borokkal.
2008: Viszonylag hűvös év, nagy napközbeni hőingadozással, ami jó savakat és szilárd tannint eredményezett a boroknál. A legjobb területek borai magasan kiemelkednek.
2010: Hűvös év, forró júliussal, lassú éréssel, késői szürettel. Kiváló évjárat, jó érlelési potenciállal.
2011: Forró év, meglehetősen szokatlan időjárással. A termésnek komoly válogatáson kellett átesnie. Sok gazdag – ugyanakkor gyakran alkoholos és nehézkes - bor jött ebből az évből, de érlelési potenciáljuk kétséges.
2012: Augusztus végi esők mentették meg a termést a nyári hőség után. A borok inkább közepes testűek, frissek, gyakran könnyűek.
2013: Klasszikusnak mondható, ígéretes évjárat, „normális” időjárással és szüreti időpontokkal, elegáns, friss borokkal.
2014: A hűvös nyár, a gyakori jégverés és a peronoszpóra miatt tragikusnak tűnő éven a száraz szeptember-október javított, de a borok inkább könnyedebbek, gyorsan érnek.

A kóstolt borok birtokonként:

Castello di Ama
80 ha ültetvénnyel rendelkeznek, amelyből 65 ha a Chianti Classico körzetben, 450-500 m tengerszint feletti magasságban.
Castello di Ama Chianti Classico Ama 2013
96% sangiovese, 4% merlot, 12 hónapig használt hordóban érlelve.
Vonzó illat, jól definiált szamócás-cseresznyés-málnás gyümölcsösséggel és remek fűszerességgel. A korty jól kitöltött, szép egyensúlyt mutat, az illatban megismert piros bogyós gyümölcsök kicsit frissen főzött dzsemesbe fordulnak a kortyban, de nem mutatnak fáradt formát és kellemes fűszeresség színesíti az aromatikát. 6p+

 

Villa Antinori
Klasszikus, nagy múltú birtok: az Antinori-család több. mint 600 éve foglalkozik borkészítéssel.

Villa Antinori Chianti Classico Riserva 2012
90% sangiovese, 10% cabernet sauvignon, 12 hónapig 60%-ban használt francia és 40%-ban új magyar tölgyfahordókban érlelve.
Kellemes, meleg érzetű illat érett piros bogyósokkal, erdei gyümölcsökkel, pici borssal, vaníliával, szárított virágokkal. A korty jó értelemben véve puha tapintású, benne minden a helyén, a savak a háttérben dolgoznak, a tannin sima, az alkohol sem tűnik soknak. Jól iható, mégis összetett, a szamócás-szedres-málnás gyümölcsösség mellé szép fűszereket kapunk, pici étcsokoládéval. 7p-

 

Casa Brancaia
Svájci tulajdonban álló birtok, 80 ha szőlőültetvénnyel 3 területen: Brancaia (Castellina in Chianti), Poppi (Radda in Chianti) és Brancaia in Maremma (Grosseto)

Casa Brancaia Chianti Classico Riserva 2012
80% Sangiovese, 20% Merlot, 16 hónapot töltött felerészben új, felerészben használt tonneaux és barrique hordókban, majd 8 hónapot érlelték palackban.
Folyamatosan nyílik, változik a pohárban: pici kávéval, pörkölt jeggyel és étcsokoládéval nyit, majd érkeznek az érett erdei gyümölcsök, a málna, a cseresznye, finom virágos jegyek, egyre intenzívebb fűszeresség. Elég koncentrált és arányos, bár még kicsit fiatal. Rágható beltartalom, szép intenzitás, jó kortyvezetés. Szintén modernebb stílus, de egyben elég komplex és okosan megkomponált. 7p/7p+

 

Domini Castellare di Castellina
1968-ban alapított birtok, Castellina di Chianti területén rendelkeznek 80 ha területtel, ebből 33 hektáron terem szőlő. Az átlagosan 370 m magasan fekvő 5-30 éves tőkékről átlagosan 250.000 palack bort készítenek, ebből 130.000 palack Chianti Classico-t  (és jó évjáratban Riserva is)

Castellare di Castellina Chianti Classico 2014
Sangiovese, canaiolo és más fajták házasítása, 7 hónapig érett 225 és 500 literes használt francia hordókban, majd 7 hónapig palackban.
A gyümölcsök majd’ kirobbannak a pohárból, friss, roppanós cseresznye, szamóca, málna, édes virágokkal, majdhogynem egy komolyabb gamay jut róla eszembe. Kóstolva bájosan könnyed, légies, remekül iható. Csupa-csupa friss piros bogyós gyümölcs, gurulós savak, finom, krétás tannin, halvány fűszeresség. Nem egy bonyolult történet, de nagyon zamatos, és veszettül itatja magát. 5p+

Castellare di Castellina Chianti Classico Riserva 2013
Fajták és hordók, mint fent, itt 15+15 hónap volt az érlelési időtartam.
Vonzó és intenzív illat: édesfűszerek, málna, cseresznye, különféle virágok (főleg a szárazpróbánál), egy csipet só, pici vanília,marcipán és kókusz, és talán egy leheletnyi illó is bevillan. Aránylag lágyan indul a korty, de inkább arról van szó, hogy a savak észrevétlenül teszik a dolgukat, mert a kortynak van tartása és hossza is, talán egy középtájon jelentkező kisebb bukkanótól eltekintve. A tannin és az alkohol még kicsit keresik a helyüket, de egyik sem lóg ki. Szép gyümölcsösség adja a főszólamot szájban, mellé édesfűszerek zárkóznak. 6p+ 

 

Tenuta Degli Dei
A Cavalli család birtoka a “Conca d’Oro” (Aranymedence) néven ismert területen, az 1970-es évek óta. Lótenyésztéssel is foglalkoznak.

Tenuta Degli Dei Chianti Classico 2013
100% sangiovese, 10 hónapig másod- és harmadtöltésű 500 literes hordókban, majd 4 hónapig betontartályokban érlelve.
Érett meggyes illat egy pici bőrös-istállós animalitással. Szájban közepesnél talán valamivel könnyedebb is, jól kiegyensúlyozott a korty, a hordó nem tolakszik, a tannin nagyon finoman rakódik fel, kellemes melegség járja át az egész kompozíciót. Ízében meggy, cseresznye, szamóca, kevés fekete bogyós gyümölcs, diszkrét fűszeresség. Sallangmentes, jól iható, intelligens bor. 6p+

 

Félsina
600 ha terület, ebből 95 ha szőlő Chianti Classico délkeleti csücskében, főleg kavicsos, mészköves, márgás talajokon.

Félsina Chianti Classico Berardenga 2012
Castelnuovo Berardenga környékén fekvő ültetvények, kvarcos, kavicsos, meszes, agyagos talajon. 100% sangiovese. A bor 12 hónapig közepes méretű szlavón tölgyhordókban, majd 3 hónapig palackban érett.
Érett meggy és erdei gyümölcsök, a hordó édes fűszeressége uralja az illatot, amelybe beúszik egy nagyon-nagyon halvány szúnyogirtós vegyszeres vonal is. A korty sima, selymes, jól kitöltött, lédús meggyel, fűszerekkel, egy kis étcsokoládéval és kávéval. 6p

 

Lamole di Lamole
141 ha teljes terület, ebből 57 ha szőlőterület, 242000 palack évente, a területek 350-550 m magasságban terülnek el. A Santa Margherita csoport tagja.

Lamole di Lamole Chianti Classico 2012
Sangiovese, cabernet sauvignon és merlot, erjedés után 6 hónapot tölt 5 hektós tölgyfahordókban, majd újabb 6 hónapig különböző pörkölésű francia hordókban is érik.
Meleg érzetű, de visszafogott illat érett meggyel. Szájban kellemes savasság adja a korty gerincét, a tannin selymes, az egész bornak jó egyensúlya van. Intenzitásban viszont éppen megmarad a közepes szinten és komplexitásban sem egy aduász: savanykás piros bogyós gyümölcsök, meggy, cseresznye és halvány édes fűszeresség. Hibája nincs, de izgalommentes. 5p+

 

Marchesi Mazzei Castello Fonterutoli
1435 óta a Mazzei család tulajdonában áll. Castellina in Chianti-ban rendelkeznek 650/117 hektár szőlőterülettel, többnyire 230-500 méterrel a tengerszint felett, széraprózodott mészköves, homokköves, köves területeken. A borok különleges, csonka kúp alakú tartályokban erjednek és kisméretű fahordókban érlelődnek.

Marchesi Mazzei Castello Fonterutoli Chianti Classico Gran Selezione 2011
92% sangiovese, 8% colorino és malvasia nera, 50 különböző parcellából, 20 hónapig 225 és 500 literes, 60%-ban új fahordókban érlelődött.
Illatban a(z új) hordó uralkodik: édesfűszerek, kókusz, vanília, karácsonyi fűszerek, érett meggy, szeder és málna, pici virágosság. Hűvösebb hangulatú, mint a sor legtöbb tagja. Közepesnél valamivel testesebb, de arányos, zamatos, bár kicsit édeskés, sok fűszerrel és érett erdei gyümölcsökkel, szederrel, szilvával, málnával. 7p-

 

Castello della Paneretta
San Gimignano felé eső, 309 összterülettel, 22 ha szőlővel rendelkező birtok, amely több, mint 400 éves múltra tekint vissza, bár az idők során sokszor gazdát cserélt.

Castello della Paneretta Torre a Destra Chianti Classico Riserva 2008
100% sangiovese, acéltartályban erjesztve, 20 hónapig 50-50%-ban új francia barrique hordókban és 30 hektós hordókban érlelve.
Intenzív és kicsit édeskés illat – ez egyébként belengi az egész bort -, tejcsokoládéval, capuccinoval, érett málnával és cseresznyével, szárított virággal és egy érintésnyi bőrösséggel. Szájban is a hordó a meghatározó, a tannin picit szárít, a bor enyhén édeskés, csokoládéval, érett gyümölcsökkel. A savak nem hagyják ellustulni, és az alkohol is kordában van tartva. Egy egészen kis érettség már érezhető rajta, de ez csak jól áll neki. Modern nemzetközi stílusban elkészített bor. 7p-

 

Castello dei Rampolla
1965-ban alapított pincészet, az első bor 1970-ből készült. A pincészetnek otthont adó terület, amely már 1739 óta a Rampolla család tulajdonában áll, a Chianti Classico körzet déli völgyében “Conca d’Oro” (Aranymedence) néven ismert területen található. A birtok a biodinamikus szőlőművelés egyik úttörője Chianti-ban.

Castello di Rampolla Chianti Classico Riserva 1994
Sangiovese egy kevés merlot-val és cabernet sauvignon-nal, 8 hónapig betontartályban, 12 hónapig 12 hektós tölgyfahordókban, majd 6 hónapig palackban érlelték.
Szép érettséget mutat az illat: szilvalekvár, pici földesség, egy kis aszalt paradicsom és zöldfűszerek. Savai szépen vezetik a kortyot, a tannin vékonyan, szinte filmrétegszerűen rakódik fel, sima, okosan érett bor. Ízben is hozza az illatjegyeket. 6p

 

Barone Ricasoli
Legendás pincészet, 1200 ha terület, ebből 235 szőlő, 26 hektár olíva, a legnagyobb területtel rendelkező borászat a Chianti Classico körzetben, a világ 4. legrégebben fennálló társasága és 2. legrégebbi borászata, Olaszországon belül pedig a leghosszabb múltra tekint vissza.

Barone Ricasoli Rocca Guiccarda Chianti Classico 2012
A pincészet legfontosabb Chianti Classico-beli birtokáról kapta nevét. 80% sangiovese, 15% merlot és 5% cabernet és sauvignon, 9 hónapig 500 literes és nagyobb méretű hordókban érlelve.
A hordó által hozott aromák ütik meg először az orrot: konyakmeggy, marcipános csokoládé, kis rumpuncs, némi gyógyfüvességgel és érett gyümölcsökkel. Meglehetősen érett, koncentrált anyag, jó savakkal megtámogatva, szinte elegáns lenne, de a korty végén egy hangyányit befűt a szesz. Aromatikája érett, meleg érzetet sugall: érett erdei bogyós gyümölcsök, meggy, csokoládé. 6p+

 

Ruffino
1877-ben alapított családi birtok.

Ruffino Ducale Oro Chianti Classico Riserva Gran Selezione 2010
80% sangiovese, 20% merlot és cabernet sauvignon, többlépcsős érlelés: 4 hónap betontartály, majd válogatás után 12 hónap nagy szlavón tölgyhordó, majd újabb 12 hónap másodtöltésű francia barrique hordó, végül palack.
Visszafogott illatában több érdekes jegy is felfedezhető: édes erdei gyümölcsök, érett meggy, menta, kis bőrnyereg, viola és egy csepp bútorápoló (nem zavaró, de ott van). Közepesnél testesebb, jelentős mennyiségű szárító tanninnal, szilvalekvárral, étcsokoládéval, kávéval, némi kortyvégi kesernyével. Inkább elismertem, mint szerettem, bár még fiatalnak tűnik. 6p+

 

Castello di Verazzano
A középkortól a 19. századig a Verazzano család birtokában álló kastély és környéke tradicionális bortermő vidék. A birtok most a Capellini család tulajdonában áll.

Castello di Verazzano Chianti Classico 2010
Sangiovese és canaiolo 12 hónapig francia hordókban majd 4 hónapig palackban érlelve.
Túlérett karakter: lekvárok (főleg málna és erdei gyümölcsök), édesfűszerek, halványan pörkölési jegyek, utóbbiak illatban határozottabb étcsokis-kávés tónust vesznek fel. Szájban krémes, édeskés, kissé hömpölygősen lágy, szétterül, a  tannin rágós, tapad, végül nagyon halvány kesernye is befigyel. Túlérettsége miatt nem az én világom. 6p-

Olvasnivaló a téma iránt érdeklődőknek:
http://alkoholista.blog.hu/2006/04/12/chianti
http://www.jancisrobinson.com/learn/wine-regions/italy/tuscany
http://www.jancisrobinson.com/learn/vintages/tuscany
http://www.jancisrobinson.com/articles/chianti-classico-thoroughly-red-now
http://winefolly.com/review/chianti-wine-tuscany/
http://www.chianticlassico.com/

(Hébenstreit Ádámnak köszönöm, hogy megosztotta a borok nagy részéről összegyűjtött háttérinfót.)

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr288420364

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

loading 2016.03.03. 08:59:49

A Castellare di Castellina Chianti Classico 2014-nál a hordós érlelés időtartamát lehet javítani kellene, mert az még nem tölthetett 7 évet hordóban (az alap matematika szabályai alapján). Vagy az évjáratot írtad el.

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2016.03.03. 09:02:18

@loading: :D
Elírtam, természetesen 7 hónap az érlelési idő, köszi.
süti beállítások módosítása