A Furmint Február az évek során egy fajtára koncentráló budapesti kóstolóból országos programsorozattá nőtte ki magát, érdekes módon azonban éppen Tokaj-Hegyalján nem volt olyan nagyobb szabású esemény - kisebb kóstolók persze akadtak -, ami ebben a hónapban a borvidék legfontosabb fajtáját állította volna a reflektorfénybe. Eddig. A Mádi Furmint Februárral ugyanis végre a Tokaj-Hegyalja is egy rendkívül színvonalas rendezvénnyel csatlakozott a furmintot ünnepelő kóstolósorozathoz.
Sokkal több is volt ez a rendezvény, mint pusztán egy kóstoló, hiszen a frissen debütáló mádi Oktatási Központban négy borász előadását hallgathatták meg az érdeklődök, majd a szomszédos Aszúházban 18 hegyaljai pincészet borait és a Gusteau Kulináris Élményműhely séfje, Horváth Gábor által készített egy háromfogásos street food vacsorát lehetett megízlelni.
A délutáni program főszereplői Gincsai Tamás, ifj. Szepsy István, Szepsy István és Szilágyi László voltak, akik az általuk vezetett pincékhez kapcsolódó egy-egy aktuális témáról beszéltek, közben 2-2, illetve a Holdvölgy esetében 3 bort mutattak be.
Szilágyi László (Gizella Pince) - 11 év Tokajban
Szilágyi László, a Gizella Pince tulajdonosa és borásza egyedi utat járt be, több szempontból is, hiszen nem a borvidékről származik, mégis saját erőből, befektetők vagy társak nélkül küzdötte fel magát a tokaji élvonalba. A kezdetben 1 hektáros nagyszülői örökség mára 3 település 8 dűlőjében elterülő 15 hektáros birtokká duzzadt. A borász szerint az elmúlt 11 év a dűlők megismerésével, a megfelelő bogyóminőség megtalálásával, a tapasztalatok begyűjtésével telt, most viszont eljött az ideje a portfólió megreformálásának is, a szűkítés és a kiemelés elve alapján. A szűkítés jegyében - kereskedelmi és minőségi szempontok figyelembevételével - több, korábban dűlőszelektáltan lepalackozott alapanyag 2015-ben összeházasításra került és Gizella Furmint néven kerül forgalomba. A kiemelés pedig a pince által ismertté tett tarcali Szil-völgy és a közismerten kiváló területként számon tartott mádi Szent Tamás dűlő előtérbe helyezését jelenti.
A pince 2009-ből palackozta le az első Szil-völgyből származó bort, akkor még fél hektárról szüreteltek, most már - a szomszédos Bige dűlőt is ideszámítva - 4 hektárnyi egybefüggő terület áll itt Szilágyi László tulajdonában. 2013-ban, 2014-ben, 2015-ben és 2017-ben is sor került/sor kerül új telepítésekre a dűlőben. A Szil-völgy felső részein helyreállították a régi teraszokat, ezeken a csak lóval művelhető részeken bakművelésű szőlőt találunk. 2012-ig a lösztakaró alatt dácittufát rejtő Szil-völgyben vegyesen ültetett furmintból és a hárslevelűből külön-külön fajtaborokat zárt palackba a pince. 2013-ban is elkészültek a fajtaborok, de végül összeházasítva, egy cuvée formájában kerültek palackba, és a dűlő karakterének komplexebb megjelenítése érdekében 2015-ben is így történt: a Szil-völgy 60% furmint és 40% hárslevelű házasításaként kerül forgalomba hamarosan.
A Furmint 2015 friss palackozás, a Medve, a Deák és a Kastély dűlők termésének házasítása, feszes, elég tömör anyag, körtés, fűszeres jegyekkel, valamelyest a sauvignon blanc-ra emlékeztető bodzás-zöldalmás-lime-os árnyalatokkal. A Szil-völgy 2013 már régi ismerős, eleganciáját, egyensúlyát továbbra is őrzi, az idő múlásával kezd egy pici érettséget is magára szedni, de lendületességéből, megnyerő aromatikájából nem veszített.
Ifj. Szepsy István (Szent Tamás Pincészet) - Integráció-fejlesztés és portfólió-bővítés
Ifjabb Szepsy István a MÁD Furmint 2015 kapcsán a Mád borokkal elindított integrációról beszélt. A 2015-ös MÁD furmint a 29 mádi dűlőből 26 alapanyagát egyesíti. A település-szintű bor elkészítése érdekében a parcellák ismeretében keresik meg az egyes termelőket, akiknek a megfelelő minőség elérése mellett, és érdekében a 70 q/ha terméskorlát felső határát kell szem előtt tartaniuk. A kezdetek óta megsokszorozódott a részvevő termelők száma, hiszen 2011-ben még csak 11, 2015-ben már összesen 67 hektárról 81 termelő biztosította a MÁD Furmint alapanyagát. 2015-ben 300.000 palack MÁD Furmint készült, a cél a nem túl távoli jövőben a milliós palackszám elérése.
Ifj. Szepsy István szerint a borvidéknek egy stabil minőséget képviselő, nagy volumenben készülő borral kell nyitnia a világ felé. A tokaji száraz furmint még egy viszonylag friss történet, nincs mögötte egységes technológia vagy szabályozás, így rengeteg különböző karakterű bor kerül piacra. Mivel a furmintnak nincsenek olyan intenzíven érvényesülő és könnyen felismerhető egyértelmű aromajegyei, mint pl. a sauvignon blanc-nak, a MÁD Furmint esetében igyekeznek a lehető legletisztultabb technológiát alkalmazni a furmint fajtajegyeinek érvényre juttatása céljából. A MÁD furmintnak azon túl, hogy egy jól beazonosítható, a furmint karakterét közvetítő bort adjon a fogyasztónak, természetesen további célja is van: igyekszik a figyelmet a mádi termőhelyre és a dűlős borokra irányítani. A fentiek jegyében az egyes klónok karakterét és az élesztőket is kutatják: olyan élesztőt szeretnének találni, amelyik a legjobban kifejezi a furmint saját aromajegyeit. A növényvédelmet illetően jövőben szeretnének a mádi integráció keretében az ökológiai gazdálkodás irányába elmozdulni.
A száraz furmint – amelynek története mintegy 15 éve a mádi Úrágya dűlőből indult útjára – mára több oktatási intézményben is a tananyag részét képezi, amelyhez a Szent Tamás Pincészet rendszeresen biztosít borokat, és ezzel el is érkeztünk a pince szortimentjében debütáló új mádi dűlőhöz, az Úrágyához.
A MÁD Furmint 2015 fiatalos, arányos, kulturált savak vezetik, citrusos, citromhéjas, gyógyfüves, zöldfűszeres jegyek tárulkoznak fel benne. Az Úrágya Furmint 2015 hordóminta intenzíven fűszeres, szegfűborssal, szegfűszeggel, vaníliával, citrusokkal, körtével, kevés zöld banánnal, széles savakkal, megfelelő tömörséggel.
Szepsy István (Szepsy Pince) - Furmint kutatás
Szepsy István elsősorban a furmintklónok kutatásáról szólt előadásában, de ennek kapcsán több fontos dolgot is érintett.
A csúcsbor készítéséhez több feltétel együttállása szükséges: csúcs termőhely, idős tőkék, megfelelő művelésmód, terméskorlátozás és csúcsminőségű termés elérése. Mindehhez szigorú eredetvédelem is szükséges, csak így emelkedhet a legnagyobbak közé a tokaji furmint és az aszú.
Szepsy István elmondta, hogy minden dűlőben meg kell találni az adott területen legjobb és egyenletes teljesítményt nyújtó klóntípust. A száraz furmint készítésében a lazább, keskenyebb, nem túl erős növekedésű fürtű klónok mutatnak jobb eredményt. A birtokon évek óta zajlik a klónszelekciós munka: a legjobb tőkékről szaporítanak tovább (egyedszelekció), a többiektől nagyon eltérő tulajdonságot mutató egyedeket pedig kizárják (csoportszelekció). A bogyó különböző tulajdonságai mellett figyelik a levélszerkezetet, a levélszárakat is. A klónok és a termőhely kapcsolata még kutatás alatt áll, hiszen az egyes évjáratok nagy különbségeket eredményezhetnek.
Szepsy István véleménye szerint Mádon hegyközségi szinten meghatározott mádi eredetvédelmi rendszerre van szükség, amelynek keretében a csúcsdűlőkben csak a csúcsfajta – a furmint adna bort. A pincénél 2015-től ennek jegyében a száraz borokba csak furmint kerülhet. A tervezett új mádi eredetvédelmi szabályozásban is furmintból 4 termék készülhetne a legmagasabb minőségi kategóriában: száraz furmintok, szamorodni, aszú és eszencia.
Két különböző klónból készült, kereskedelmi forgalomba nem kerülő Úrágya furmint tartálymintát kóstoltunk. Az Úrágya P2 2015 lassan nyílik, visszafogottan fűszeres, körtés, citrusos, jó savakkal alátámasztva. Az Úrágya P26 2015 nyitottabb, fűszeres, érett fehér húsú gyümölcsös, édes citrusos, feszes savgerinccel.
Gincsai Tamás (Holdvölgy Borászat) - Világversenyek díjnyertes borai
A Holdvölgy főborásza, Gincsai Tamás 2013 nyarán vette át a borászat vezetését Berecz Stéphanie-tól, akiről nagy elismeréssel nyilatkozott, ahogy a birtoktól az idén nyugdíjba vonult szőlészről, Hornyák Lászlóról is. A fiatal borász szerint a tulajdonos által biztosított alkotói szabadság, a mádi termőhely, a mádi pincészetek együttműködése kivételes lehetőséget jelent számára. A Holdvölgynél is folytatnak klónkísérleteket, az egyik eredményét, egy 1000 palackos tételt a sétáló kóstolón mutattak be. Az előadás középpontjában azonban a borászat díjnyertes borai álltak.
A Holdvölgy három bora is komoly nemzetközi sikereket ért el 2015-ben, amely Gincsai Tamás szerint újabb megerősítés a mádi termőhely kiválósága és a mádi borászok számára.
A Vision 2013 furmint gerincre épül, hárslevelűvel és kabarral, a Decanter Asia Awards 2015 egyik aranyérmes bora lett. A Holdvölgy termékpiramisában az eddig hiányzó birtokbor szerepét tölti be. Intenzíven, de nem tolakodóan fűszeres, citrusos, feszes, egyenes és hosszú, remek formában van.
A 2012-es Exaltation Nyulászó Sárgamuskotály a 2015-ös Muscat de Mond-on a hetedik legmagasabb pontszámot kapta a 207 bor közül. Érett trópusi gyümölcsök, keleti fűszerek, kis grillázs jellemzi.
A Culture 6 Puttonyos Aszú 2011 a Decanter Wine Challenge aranyérmes bora és ugyanitt a Regional Trophy-t is elhódította. Igazi ízbomba: sárgabaracklekvár, trópusi gyümölcsök, szamóca, tejcsokoládé, kis süteményesség, édes citrusok, ananász, finom fűszeresség jellemzi és még nagyon fiatal. Mivel a Holdvölgynél az aszúk legalább 2 éves hordós és legalább 6 éves palackos érlelést kapnak, még hosszú idő, mire forgalomba kerül.
(Szilágyi László, ifj. Szepsy István, Szepsy István és Gincsai Tamás)
Szepsy 100
A délutáni programok végére maradt még egy fontos bejelentés, egy különleges bor beharangozója, amely a két Szepsy közös munkája. Szepsy István és ifjabb Szepsy István idén együtt 100 évesek. 15 éve készült el a legendás Úrágya Furmint. 2015-ben készített először a Szent Tamás Pincészet a száraz furmint bölcsőjéből, az Úrágyából bort. Most, hogy apa és fia egyaránt bort készít az ikonikus dűlőből, egy különleges tétellel állítanak emléket mindennek, amelynek felét a Szepsy Úrágya Furmint 2015, felét a Szent Tamás Pincészet Úrágya Furmint 2015 adja. A Szepsy 100-ból mindössze 100 darab magnum palack készül, ára 100.000,- Ft lesz és várhatóan az őszi Mádi Furmint Ünnepen kerül bemutatásra.
Az Aszúházban megtartott sétáló kóstolón nem néztem meg minden bort (kihagytam szinte minden édeset, és néhány szárazat is), néhány termelő standja sajnos teljes egészében kimaradt, mindenesetre a kóstolt borok közül a kedvenceim most ezek voltak (természetesen nagy volt az átfedés a vajdahunyadvári kóstoló boraival):
Barta Pince Öreg Király Furmint 2013
Holdvölgy Borászat 75&75 2015 (M)
Lenkey Pincészet Hét Hordó 2009
Orosz Gábor Betsek 2013
Pelle Pince Betsek 2013
Szarka Pince Nyulászó 2015 (M)
Szarka Pince Juharos 2009
Szent Tamás Pincészet Dongó 2013
Szent Tamás Pincészet Szent Tamás 2012
Szepsy Pince Szent Tamás 2013
Zsirai Pincészet Teleki 2015 (M)
A fotókat az Aszúház facebook-oldaláról vettem kölcsön.
A rendezvényen saját költségemen vettem részt.