A Borrajongó

Terroir Club furmint kerekasztal (Bott Pince, Demeter Zoltán, Hollóvár, Királyudvar)

2016. február 18. 06:00 - furmintfan

A Terroir Club - mit iszol? sem maradhatott ki a Furmint Februárból, és ennek apropóján "Furmint kerekasztal" címmel egy igen érdekes eseményt szerveztek a Pesti Vigadó éttermébe. Élvonalbeli magyar borászatok furmintjai sorakoztak fel több évjáratból, külföldi borokkal karöltve, így időben és térben egyaránt széles kitekintésre kaptunk lehetőséget. A tokaji és somlói furmintok mellett wachau-i rieslingeket, burgundi chardonnay-kat és a Loire-völgyből érkező chenin blanc-okat kóstoltunk, így három nagy bort adó nemzetközi fajta biztosította a külföldi kontextust. A szervezők meghívására eljöttek a bemutatott furmintokat készítő borászok is: Bodó Judit és Bodó József (Bott Pince), Demeter Zoltán, Juhász Szabolcs (Királyudvar) és Takács Lajos (Hollóvár) osztotta meg gondolatait a közönséggel.

mitiszolfurmint3.jpg

(Juhász Szabolcs, Takács Lajos, Bodó József, Bodó Judit és Demeter Zoltán)

Sok furminttal és úgy általában a magyar borral kapcsolatos dolog szóba került az est folyamán a magyar borkultúra hiányától, a bor és étkezés összekapcsolásától kezdve a a bormarketingen keresztül a borok árazásáig. Közben a borok is gyorsan pörögtek, és persze ennyi idő egyébként is kevés, hogy akár a szerteágazó témákban, akár a 20 megkóstolt borban igazán elmélyüljön a társaság, de az est kétségtelenül tanulságos volt. Miután a beszélgetés fókuszpontjában a furmint volt, megpróbálom az eszmecseréből legalább a fajtára vonatkozó leglényegesebb részleteket kiragadni.

A borászok abban mindannyian egyetértettek, hogy általánosságban véve a furmintot jól érlelhető fajtának tartják és hisznek is benne ilyen szempontból, ugyanakkor elismerték, hogy a száraz furmintok hosszabb idejű érése terén nem áll még rendelkezésre kellő tapasztalat.

Az érlelhetőséggel kapcsolatban érintették a hordó kérdését is. Abban sem nagyon volt véleménykülönbség, hogy a hordó bevonása az erjesztésbe/érlelésbe segít a bor hosszabb érlelési potenciáljának elérésében. Ugyanakkor valamilyen mértékben szinte mindenki vegyes, tartályos-hordós eljárás mellett látszik letenni a voksát (Demeter Zoltán szerint az erjesztés/érlelés során a tartály és a hordó megfelelő aránya lehet a kulcs; Bodóék egyelőre minden borhoz használnak hordót, de lehet, hogy a jövőben nyitni fognak a pusztán tartályos tételek felé; Takács Lajos a Somlón az utolsó években csak tartályban erjesztette és érlelte borait, de valószínűnek tartja, hogy most Tokaj-Hegyaljára hazatérve ismét fog hordót is alkalmazni a borkészítés során). Takács Lajos a hordóval kapcsolatban két dolgot emelt ki: lényeges, hogy olyan területről érkezzen a faanyag, hogy az önmagában is hordozza a terroirt, és mindig legyen a hordóban bor.

A furmint sokoldalúságát is kiemelték a borászok, hiszen a megfelelő eljárással akár remek pezsgő, száraz bor, illetve édes bor is készíthető belőle. Ebben természetesen a szüreti időpont pontos megválasztásának kulcsszerepe van.

A furmintnak megvan a saját karaktere, ezért hiba a stílusát más fajtákhoz igazítani, akár egy burgundi chardonnay-s vagy riesling-es vonalat utánozni, és főleg kapkodva egyikről a másikra ugrani. Az elegancia megjelenítése viszont mindig fontos szempont.

Demeter Zoltán a száraz furminttal szemben támasztott túlzott elvárásokkal kapcsolatban óvatosságra intett: szerinte az egységes irány lassan kialakulóban van, de máig sok a kísérletezés a fajtával kapcsolatban, ezért az eredmények lassabban érkeznek, mint azt a piac és a fogyasztók igényelik. A tokaji borász ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy a hárslevelűt talán túl korán és megalapozatlanul szorították háttérbe a borvidéken.

Térjünk rá a borokra...

mitiszolfurmint2.jpg

Bott Pince Csontos 2013
Az illata szépen nyílik, körte, őszibarack, fehér húsúak finom fűszerességgel. Koncentrált és tömör, közepesnél testesebb, de olyan masszív, lüktető savak vezetik, hogy ez fel sem tűnik. Elképesztően erőteljes, feszes, intenzív és hosszú, elsősorban citrusokkal, másodsorban csonthéjas gyümölcsökkel, diszkrét fűszerességgel, a hordó alig érezhető. Nagyon komoly anyag, de most a savak kissé csiszolatlannak, túl erősnek tűntek, talán annak is betudható most, hogy ez volt az első bor a sorban. 6p+

Hollóvár Furmint 2013
Tiszta és vonzó illat: körte, alma, kis barack, fehér szirmú virágokkal és finom fűszerességgel. Elegáns, könnyed, áttetsző, remek egyensúllyal. Zamatos és finom, körtével, őszibarackkal, ananásszal, kevés trópusi gyümölccsel, halvány édes fűszerességgel. Nagyon jól iható bor, szerettem. 6p

Nikolaihof Riesling vom Stein Federspiel 2013
Visszafogottan indul, kevés őszibarackot és édes citrusokat lehet kipörgetni a pohárból. Frissítő savak, sima textúra, a korty magjában leheletnyi krémesség, jó szerkezet, közepesnél könnyedebb, szinte törékeny test jellemzi. Visszafogott, citrusos, őszibarackos, fehér húsú gyümölcsös ízvilág, amely egy kis bukkanó után egy kevés friss mézzel köszön vissza. Sem komplexitásban, sem intenzitásban nem villantott nagyot, de hibája sincs. 6p-

Domaine Huet Vouvray Le Clos du Bourg Sec 2013
Az eddigiektől lényegesen eltérő, egy fokkal érettebb illatot mutat érett almával, édes fűszerességgel, némi mézzel és egy kevés barnuló almával. Vastag, jól kitölti a szájat, beltartalma harapható és kellően intenzív is. Érett almás, őszibarackos, érett citrusos jegyek mellé finom édesfűszerek, és árnyalatnyi kesernye csatlakozik. 6p+

Királyudvar Furmint Sec 2012
Az előzőhöz hasonló, de érettebb illat, barackkal, almával, picike illóval. A közepesnél nagyobb testes széles savak támogatják, kis krémesség és egy kevés maradékcukor teszi teltebbé. Érett barack, narancs, édes fűszeresség és a korty végén enyhe kesernye adja az ízképet. Kicsit fáradnak a gyümölcsei, korához képest talán kissé előrehaladott is (aztán, mint kiderült ez a sorban szereplő többi '12-es furmintról is elmondható), de összességében véve szépen fejlett bor. 6p

Bott Pince Csontos 2012
Kicsit zárt az illata, érett fehér húsú gyümölcsökkel, őszibarackkal, körtével. A 13-asnál lazább, nehézkesebb és lényegesen érettebbnek tűnik. Az alkohol emelkedett, kicsit rátelepszik az ízekre és a korty végét is befűti. A gyümölcsök érettek, sőt kissé fáradtak, mellettük grillázs és édesfűszerek érvényesülnek inkább, talán mintha kezdeti oxidáció is felbukkanna. A bor persze ezzel együtt komoly és tartalmas, de szebb emlékeket őrzök róla, most kicsit előrehaladottnak, lustának és alkoholosnak tűnt korábbi önmagához képest. 5p+

Hollóvár Furmint 2012
Illatában és ízében az édes fehér és sárga húsú gyümölcsök, trópusiak mellett van egy enyhe gumis vonal. Sajnos szájban lágy és lapos, enyhén édeskés, nincs elég tartása a kortynak, szétomlik a szájban. Takács Lajos előrebocsátotta, hogy nem büszke erre a borra (mai meglátása szerint korábban kellett volna szüretelnie), és úgy általában ezt az évjáratot nem tartja jónak. Az biztos, hogy továbbra sem ez a kedvenc Hollóvár borom. 5p-

Demeter Zoltán Kakas 2012
Tompa illat némi érett gyümölcsösséggel, ízben gazdagabb, összetettebb, de a meleg évjárat és az érettség nem múlt el felette nyomtalanul: grillázs, édesfűszerek, érett csonthéjas gyümölcsök, méz és egy kis naspolya. Valahogy a teltsége mellett sem tűnik nehézkesnek a széles savaknak köszönhetően, de a frissessége kétségtelenül odaveszett. 5p+

Demeter Zoltán Veres 2012
A 2012-es furmintok közül talán ennek van a legfiatalosabb illata, zöldalmával, kis őszibarackkal, érintésnyi édesfűszerrel, mézzel és fehér virágokkal. Egy fokkal egyenesebb, mint a Kakas, mondhatni elegáns, bár érzetre az alkohol egy kissé emelkedett, leheletnyi kesernyésséget is csempész a kortyba. Ízre is frissebb a társainál, érett citrusokkal, zöldfűszerekkel, őszibarackkal, zöldalmával, finom érettséggel. A Kakas és a Csontos egyaránt nagyobb anyagnak tűnik, de valahogy a Verest azok után jobb volt inni, így végül egálra hozta a különmeccset. 6p-

Domaine Aubert et Pamela de Villaine Rully Les Saint Jacques 2012
A hordó édes fűszeressége, rumpuncs, vaj, vanília mellett érett fehér húsú gyümölcsök, őszibarack, nyári alma, keretezi illatát, sőt, mintha a gyümölcsök enyhe túlérettséget is hordoznának. Közepesnél tömörebb anyag, masszív savval, jó minőségű fával, bár a középtájt kicsit kiürül, csak a savak viszik tovább, azok viszont még külön vonalon mozognak. Nem túl komplex, citrusok, édes fehér húsúak, kis trópusi vonulat, pici banán és édesfűszerek jellemzik ízben. Ez a bor fiatalnak tűnt még, főleg az évjáratazonos furmintok mellett. 6p-

Királyudvar Furmint Sec 2008
Érett gyümölcsös illat, őszibarackkal, sárgabarackkal, birsalmával, halvány aszaltas gyümölcsösséggel, grillázzsal, palackérés jegyeivel, kis gombával, érintésnyi olajos halkonzerv illatával (utóbbi idővel kiszellőzik). Kóstolva frissebb képet mutat: édes citrusok, narancs, érett őszibarack, érett alma, kis almahéj, pici dió fedezhető fel ízében. Szép érettség és egységes szerkezet jellemzi, remek savakkal, és ezeket  (egy egészen picit túlságosan is) ellenpontozó maradékcukorral. 7p

Bott Pince Csontos 2008
Hoppá! Elképesztő illat, fiatalos, sokrétű, és folyamatosan változik is a pohárban: édesfűszerek, vanília, szegfűszeg, érett őszibarack, pici virágosság, kakukkfű és gyógynövények adják egymásnak a kilincset. Szájban sem okoz csalódást: édesfűszerek, érett gyümölcsök, érett citrusok, zöldfűszerek kavalkádja, érintésnyi mézzel és finom sóssággal. Kikezdhetetlen szerkezet: elképesztően tömör, kemény, ugyanakkor nem éles savak adják a gerincét és nagyon hosszúra is nyújtják az élményt. Annak ellenére, hogy 2 éve egy Csontos vertikálisból kilógott, és akkor sem Bodó Judit, sem én nem tudtunk vele igazán megbarátkozni, ma a furmintok közül simán ellopta a show-t. 7p+

Hollóvár Furmint 2008
Termálvizes, sós, sárgabarackos, köves, édesfűszeres illat, kis petrollal és gyógynövényes aromákkal tipikus érett somlai, klasszikus Hollóvár-stílus. Nagyon sűrű, koncentrált, testes bor, kissé rusztikus szerkezettel, masszív savakkal, enyhe cserességgel, rágható beltartalommal. Gazdag és rétegzett: sárgabarack, érett őszibarack, aszalt gyümölcsök, mandula, zöldfűszerek és só. A szélesebb közönség számára ma már nem feltétlenül keresett ez a borstílus, számomra viszont a legtöbb emlékezetes bor ebből a korszakból érkeztek a Hegyről. 7p

Demeter Zoltán Kakas 2008
Tercier aromák határozzák meg illatát: gomba, tejkaramella, kukorica, nyomokban aszalt gyümölcsök, cseppnyi édesfűszer. Testes, masszív felépítésű, széles savak támasztják meg, egy picikét még cseres is. Nagy anyag, ugyanakkor kortyközépre lelágyul és egy kis üresedést is mutat már. Érett citrusok és érett sárga húsú gyümölcsök, kis fűszer, vaníliakrém, aszaltak és egy csipet só díszítik, összetettségre tehát nincs panasz. 6p-

Demeter Zoltán Veres 2008
Szintén határozottan érett illat, avarral, gombával, baracklekvárral, pici édesfűszerrel és halvány sóssággal. Szerkezetben nagyon hasonló az előző borhoz, talán egy fokkal feszesebb, ugyanakkor hajszálnyival jobban melegít az alkohol a végén. Ízvilágát tekintve fiatalosabb, mint a Kakas, még gyümölcsöket is fel tud villantani: érett citrusok, aszalt barack formájában, pici vanília, és egy kevés só társaságában. 6p

Domaine Huet Vouvray Le Clos du Bourg Sec 2008
Mély és összetett illat fogad: érett barack, alma, déligyümölcsök, édesfűszerek, érett citrusok, méz. A kortyban lehengerlő gazdagság párosul kiváló intenzitással és példás egyensúllyal, végig hihetetlenül intenzív és kilométeres lecsengéssel búcsúzik. Édes citrusok, őszibarack, trópusi gyümölcsök, remek fűszeresség... az ember nem is szálazgatja, csak elveszik benne. Kortalan jelenség, kétségtelenül az est bora. 8p

Domaine Aubert et Pamela de Villaine Rully Les Saint Jacques 2008
Öregedő illat, barnuló alma, pörkölt magvak, érett gyümölcsök. Szájban markáns savak és érett aromatika táncol el egymás mellett, így kissé disszonáns összhatást kelt. Citromosba hajló, külön szólózó savak, tejkaramell, érett fehér húsú gyümölcsök, naspolya, kis fűszer. Fura jószág... igyekeztem elismerni erényeit, de megkedvelni nem tudtam. Utólag azt beszéltük a szervezőkkel, hogy talán a Huet előtt jobb helyen lett volna a sorban. 5p+

Királyudvar Furmint Sec 2006
Visszafogott, palackérett illat, kis kukoricával, aszaltakkal, pici gyógyfűvel, tompa gyümölcsösséggel. Szájban jobb az összkép: selymes, jó cukor-sav egyensúly, enyhe édességérzet, kerek, de tartós savak, szép érettség. Komplex, az érés csak jól áll neki, édes almával, barackkal, citrusokkal, naranccsal, mandarinnal, keleti fűszerekkel, kis tejkaramellel kényeztet. 7p

Demeter Zoltán Kakas 2006
Nagyon érett, enyhén oxidált, öregedő illat, sherry-s jegyekkel, dióval. Kóstolva széles, kissé lapos, kesernyés, megint csak oxidált, sherry-s, diós. Nem lehetett a legjobb állapotban ez a palack, ráadásul az én poharamba még dugóforgácsból is jutott rendesen, mindenesetre ami ebben az üvegben volt, az megöregedett.

Nikolaihof Riesling vom Stein Federspiel 2006
8 évig volt hordóban. Kicsit cipőkrémes, tompa illat, ahogy nyílik, érett barackos és citrusos jegyek is megjelennek, Arányos bor, jó szerkezettel, szájban tiszta, citrusokkal, fehér húsú gyümölcsökkel. Nagyon diszkrét, "halk" összhatást kelt, nem harsog, de a valós korához képest egészen fiatalnak hat, ez pedig mindenképpen megsüvegelendő. 6p

Tanulságos este volt, érdekes beszélgetésekkel és borokkal. Szűk keresztmetszete volt ez a furmint "nemzetközi helyzetének", aki akarja, a következtetéseket levonhatja magának. Egy dolog szinte biztos: a fajta jó érlelhetőségét nem a 2012-es furmintok példáján fogják levezetni. 

A kóstolón saját költségemen vettem részt.

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr788395862

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szten00 2016.02.18. 09:06:17

"lényeges, hogy olyan területről érkezzen a faanyag, hogy az önmagában is hordozza a terroirt"

Ez egy elég ömm... újszerű gondolatnak tűnik a számomra. Eleve úgy gondolom, hogy pokolian nehéz megfogalmazni azt, hogy mi is az a terroir, de arra rendkívül kíváncsi lennék, hogy a faanyag önmagában hogy tudja hordozni a terroirt. Ha ez megvan, akkor továbbléphetünk és akkor meg arra lennék kíváncsi, hogy xy borvidéken hogyan tudunk olyan faanyagot választani, ami konkrétan arra a borvidékre jellemző terroirt hordozza. Minden tippet szívesen fogadok :)

Egyébként Demeter Zoli hogy került egy terroir club kóstolóra? Lehet már nem a régi a memóriám, de ő legjubb tudomásom szerint fajélesztővel dolgozik - ez, úgy gondoltam, kizáró tényező egy terroir club szeánszon.

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2016.02.18. 09:30:01

@Szten00: Nem került bővebb kifejtésre a faanyag-terroir dolog, de ha lesz alkalmam, megkérdezem erről Lajost. Tokaj esetében kézenfekvőnek tűnik a tokaji bor-zempléni tölgy párhuzam (hallottam már olyat mástól is, hogy tokaji borhoz csak zempléni tölgy illik), de ez ugye csak Tokaj.
Ami a Demeter Zolira vonatkozó kérdést illeti, erre az illetékesek biztosan jobb választ adhatnak, de ha megnézed, a mitiszol webshopban most is lehet kapni DZ borokat (amik az én legjobb tudomásom szerint is fajélesztővel készülnek), ahogy rajta kívül más nem TH-tag birtok borait is forgalmazzák, viszont egyértelműen meg van jelölve, melyik bor TH-tag birtok bora, és melyik nem. Szóval - gondolom én -, ha a nem TH-tagok borainak forgalmazása nem ördögtől való a szervezők szerint, akkor a kóstolóra meghívás sem az.
Az esemény beharangozója egyébként egészen pontosan így szólt:
"Ha február, akkor furmint, és ha furmint, akkor már tényleg van miről beszélni, nemzetközi relációban is. Ezt a témát üljük körbe február 10-én a Pesti Vigadó éttermében olyan élvonalbeli borászok társaságában, akik – szerintünk – maradandót alkottak furmint fronton: Bott Judittal és Bodó Józsival (Bott Pince, Tokaj), Demeter Zoltánnal, Juhász Szabolccsal (Királyudvar), és Takács Lajossal (Hollóvár, Somló)."

Szten00 2016.02.18. 10:58:02

@furmintfan: Oké, zempléni tölgy. De ez tényleg csak Tokaj, és nem hiszem, hogy minden borvidéknek lehetősége van arra, hogy helyi fából készítsenek hordókat. Szóval ez egy gyakorlatban megvalósíthatatlan követelmény (vagy szempont, vagy akármi). Egyrészt. De arra tényleg pokoli kíváncsi lennék, hogy egy fa mégis hogyan hordoz terroir jelleget.

Nem nagyon szoktam a mitiszol webshopot nézegetni, sőt... valamiért viszont határozottan úgy emlékeztem, hogy ők elkötelezettek a természetes borkészítés mellett és ennek megfelelő borokat forgalmaznak, de úgy tűnik, akkor ezt benéztem, mea culpa. Így már természetesen érthető, miért volt ott Demeter Zoli.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2016.02.18. 11:36:44

@Szten00: Hát a Somlón éppenséggel van tölgy... a bazaltorgonák környékén amolyan bonsai stílusban :) göcsörtös, fél méteres háromszáz éves kiadásban. Nem igazán hordónak való és ugye a tájvédelmi körzetben amúgy sem illene fát kitermelni és a Somlón eleve fát kivágni majdhogynem nagyobb bűn mint embert ölni.
Az, hogy a fahordónak is van termőhelyi jellege az valahol alapvetés. Minden ami a természetben nő az hordoz termőhelyi jelleget. Az más kérdés, hogy ennek a jellegnek van-e hatása a borra. Mármint nem az a kérdés, hogy bizonyos fajtájú tölgyből készült vagy bizonyos kádár technológiávak készült hordónak van-e egyedi hatása, mert nyilván van. Hanem az a kérdés, hogy a tölgy termőhelyi jellege megmutatkozik-e a borban. Szerintem ha meg is mutatkozik az jelentéktelen.
Mondjuk majd megkérdezem a Lajost, hogy akkor nekünk a Somlón a kertai erdőből kellene csináltatni hordókat vagy honnan?

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2016.02.18. 11:55:49

Köszi a cikket, szép, tanulságos sor volt jónéhány egykor etalonnak tartott borral. Ha volt olyan célja a kóstolónak, hogy következtetéseket lehessen levonni arról, hogy miképp érnek ezek a borok, akkor azért annyit hozzátennék, hogy nehéz az itt most legjobban teljesítő 08-asokra úgy tekinteni, hogy várhatólag megmutatják hogy fognak kinézni néhány év múlva 13-asok. Ezeket mind kóstoltam fiatalon és az itt most legmagasabbra jutott borok már akkor egész más kvalitásokat mutattak, mint most a frissebb kiadásaik. Nemcsak a stílusukat azóta folyamatosan csiszolgató/megváltoztató magyar termelőkre gondolok, de pl. itt van az Huet is. A Clos du Bourg és Haut Lieu-ket 2005-2014 ig mindet kóstoltam, talán a 12-esek kivételével és számomra nem volt még egy olyan évjáratuk , mint a 08-as. Többnyire mindig jók, hasonlítanak is egymásra, de a 08-asok számomra nagyon ellépnek a többitől és fiatalon is bombasztikusak voltak. A 08-asok gazdagságát, mélységét egyszerűen máskor nem szokták tudni.Tehát, ha valaki el akar tenni a 13-osokból, mert úgy gondolja néhány év alatt 8 pontosokká fognak válni, hát akármibe lefogadnám, hogy esélytelen.:)

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2016.02.18. 12:24:47

@drbarta: Azért ezeknek a boroknak a 2008-as évjáratú kiadásaik már réges régen nem kaphatók még a pincénél sem :) Ahogy már a 2013-asok is erősen kifutó tételek. Szóval szerinetm nagy veszélye nincsen annak, hogy valaki most hirtelen lelkesedésből akarna (tudna) bespájzolni belőlük.

De abban egyetértek veled, hogy az a 2013-as furmint ami 2021-ben 8 pontos lesz az már ma is 8 pontos. Ahogy egyébként a 2008-as 8 pontosokról borokról is lehetett tudni már 2011-ben is hogy komoly anyagok.