A Borrajongó

A Furmint Február szerintünk 2016

2016. február 11. 06:00 - akov

Idestova 2012 óta tájékoztatunk a Furmint Február nagykóstolóról, amely rendre boncasztalra fekteti a legpotensebb szőlőfajtánkat, a furmintot. Minden alkalommal nagy izgalommal készülünk erre a példás rendezvényre, amelynek legfőbb értéke, hogy nemigen változott. Többnyire ugyanaz maradt, aminek induláskor szánták. Még mindig a furmint lelki alkatáról szól, és persze rajta keresztül valahol magunkról is képet alkothatunk. A jó hír talán, hogy a játszóteret már meghaladtuk, a furmintot idehaza senkinek sem kell bemutatni. A kérdés inkább az maradt, hogy mit akarunk, és mit tudunk kezdeni vele „magunkon” kívül? A válasz még érik, de addig is alább megosztjuk miről mesélt nekünk idén a Furmint Február.

furmint-februar-lila-negativ.jpg

Ha megengeditek néhány megjegyzésben összefoglalnánk a tapasztalatainkat:

(1) Egyre kevesebb a hibás bor, nehéz volt találni igazán rosszul elkészített, ordenáré rossz példákat. Ennek ellenére azért még mindig lehetett dühítően dohos, enyhén oxidált és magas illós bort találni.

(2) Most már visszatekintve is elmondhatjuk, hogy a 2013-as évjárat igen kellemesen vizsgázik az idő távlatából is. A borok tiszták, lendületesek, jó savakkal és definiáltsággal, az alacsony pH-nak köszönhetően várhatóan jól is érnek és az alkoholt sem tudta senki az egekbe emelni. Mellettük a 2012-es boroknak csak egyre nagyobb a feneke, lassan egyik-másik alig fér el a fotelben.

(3) A termelők – akikkel beszéltünk – általánosságban véve elégedettek a 2015-ös évjárattal. A minták alapján a borok egyensúlya jónak mondható, elegánsabbnak tűnnek, mint a 2012-es társaik. Másrészt elég hamar elkészültek, úgy tűnik gyorsan fejlődnek, valószínűleg nem kell tíz évet várni a fogyasztásukkal.

 (4) A spontán erjesztett boroknál, és tipikusan egyik-másik pincénél visszatérő a már korábban is emlegetett nedves gyapjús aromatika, mások ezt nedves agyag szagának élik meg, de egészen rossz esetben a sajtszag sem ritka vendég a pohárban. Ezek a jegyek egészen biztosan nem a terroir, inkább a pince, esetleg a borkezelés jellegéből adódnak. Egyetlen olyan komoly borvidék sincsen a világon, ami az esőáztatta pulóver szagától lett volna világhírű, szóval ez Tokaj-Hegyalja esetében sem igen valószínűsíthető.

(5) Ripka Gergő (Táncoló Medve) jóvoltából megjelent az új Tokaj Guide, amely ezúttal kétszeres terjedelemben segíti a Tokaj-Hegyaljára zarándoklókat. Pinceleírások, dűlőtérképek és mindenről információk tömkelege. Gratulálunk a szerzőnek és a készítőknek a hiánypótló műért!

Visszatérve a fő témánkra, idén azt a formát választottuk, miszerint a Furmint Februáron jelen lévő szerzőhármas kedvenc boraiból válogattunk. A sorrend nem releváns, ábécé szerint megyünk.

(akov)

Bardon Alpha 2013

Dobogó Furmint 2013

Gizella Szil-Völgy 2013

Hétszőlő Selection 2011

Hímesudvar Nyulas 2015 (minta)

Karádi-Berger Palandor 2013

Nobilis Barakonyi 2015 (minta)

Oremus Mandolás 2010 (magnum)

Sauska Medve Furmint 2013

Szent Donát Meszes 2013 (85% olaszrizling, furmint 15%)

Szent Tamás Percze 2013 (magnum)

(furmintfan)

A legjobb minták:

Árpád-hegy Pince Király 2015

Árpád-hegy Pince Zafír 2015

Bodrog Borműhely Lapis 2015

Carpinus Hordóválogatás 2015

Kikelet Lónyai 2015

Orsolyák Attila Istenhegy + Betsek 2015

Paulay Borház Verebes 2015

Tokaj Kereskedőház Kővágó 2015

Szarka Nyulászó 2015

Zsirai Teleki 2015

ffpercze.jpg

A legjobb kész borok:

Balassa Betsek 2011

Barta Öreg-Király 2012

Barta Öreg-Király 2013

Bott Csontos 2014

Erzsébet Pince Király 2013

Gizella Szil-Völgy 2013

Kaláka Tökösmál 2015

Oremus Mandolás 2010 (magnum)

Szarka Juharos 2009

Szent Tamás Percze Magnum 2013

(rszabi)

A legjobb kész borok:

Királyudvar Demisec 2012

Szent Tamás Percze Magnum 2013

Oremus Mandolás 2010 (magnum)

A legjobb minták:

Bodrog Borműhely Lapis 2015

Kikelet Lónyai 2015

A legjobb édes:

Bodrog Borműhely Mesés 2013

A legjobb vétel:

Tornai Prémium 2013

(A kóstolóra meghívtak bennünket, amelyet ezúton is igen tisztelettel megköszönünk a szervezőknek!)

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr638380114

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kegyetlenkirály 2016.02.11. 09:47:16

Szűk lett az időkeret a sok pincére, tervezetten is nehéz volt haladni.Sok átlagos bor, a legjobbak közül Bott Judit, Orsolyák Attila, Szent Tamás Pincészet, Gizella tetszettek.

terroir 2016.02.11. 10:17:32

Nálam a Gizella Szil-völgy 13, Balassa Mézes mály 11, Nobilis Barakonyi, Árvay Padihegy , Szent Tamás Percze volt a top 5.

loading 2016.02.11. 14:01:15

A Tornai Prémium valóban meglepően jól szerepelt a mi "rezsicsökkentett" házi furmint kóstolónkon. 1300Ft-ért semmiképpen sem drága. Javaslatom, a tapasztalataim alapján az, hogy aznap vagy legkésőbb másnap meg kell inni.
A 2013-as évjáratot illetően még várnék ilyetén kinyilatkoztatásokkal. Igaz az én mintavételem kisebb, mint a szerzőké.
süti beállítások módosítása