A Borrajongó

Amikor egy álom valóra válik - Gervai Pince

2016. február 04. 06:00 - furmintfan

A borral akár hobbiból, akár hivatásszerűen foglalkozó emberekben gyakran felmerül: milyen jó lenne saját pincét birtokolni, saját szőlőt művelni, saját bort készíteni. A legtöbben csak eljátszanak a gondolattal, de az álom megvalósítása végül elmarad. Egyeseknél a lelkesedés hagy alább, másoknál az anyagi korlátok vagy az idő hiánya szab gátat a vágyaknak. Vannak viszont olyan megszállottak is, akiknél valóban komoly a szándék, ők élnek a felkínálkozó lehetőséggel és pénzt, időt, energiát nem kímélve belevágnak a borászkodásba. Szerencsére a magyar borvilágban is van már erre több példa, és ma éppen egy ilyen pincéről lesz szó.

gervai1.jpg

Gervai János nevét az Onyx head sommelier-jeként, az Országos Borbíráló Bizottság tagjaként, és néhány éve bizony már etyeki borászként is ismerhetik a magyar bor- és gasztró szcénában jártasak. Jánost már néhány éve foglalkoztatta a gondolat, hogy saját bort készítsen, amikor Hernyák Lászlóéknak köszönhetően Etyeken lehetősége nyílt arra, hogy egy kis szőlőterületet birtokoljon, és ő nem is teketóriázott.
2012-ben még csak egy mikrotételnyi sauvignon blanc került palackba a Gervai Pincében, 2015-ben már 1 hektárról, 3 fajtából készül bor, illetve akad egy egészen minimális mennyiségű rosé is, leginkább saját fogyasztásra. 2015 telén a birtok 2,3 hektárosra nőtt, János pedig a jövőben szeretne a jelenlegi három fajta - sauvignon blanc, zöldveltelini, szürkebarát - mellett pinot noir-ral és chardonnay-val is foglalkozni.
A fiatal borász-sommelier jelenleg Budajenőn bérel pincét, ahol a korábban a Vylyan-nál majd a Kertész Pincészetnél dolgozó Monostori Balázs adott neki tanácsokat, a szőlőben pedig a több etyeki pincénél is hasonló szerepet betöltő Hegyi Mária segítségét veszi igénybe, miközben maga is a budafoki Soós István Borászati Szakközépiskola borász képzésének hallgatója. Az Onyxban végzett a munka, a pince és az iskola mellett Jánosnak szabadideje tulajdonképpen már alig-alig marad.
Természetesen egy Michelin-csillagos étterem head sommelier-je a munkájából adódóan számos borásszal tartja a kapcsolatot (vagy akár a munkaidején kívül is, vegyük például a Demeter Zoltánnal karöltve szervezett kóstolókat a Kakas-dűlőben, amelyekről táncoló medve kollégánk szokott tudósítani), és mióta maga is bort készít, János a beszélgetések, pincelátogatások során egészen más szemmel nézi a munkafolyamatokat, más jellegű kérdéseket tesz fel a szőlőműveléssel és a pincetechnológiával kapcsolatban.
Saját bevallása szerint mind a szőlőben, mind a pincében folyamatosan tanul, ezzel párhuzamosan minden évben igyekszik egyre magasabbra tenni a mércét. Célja a lehető legtisztább és legkoncentráltabb, fenolosan is megfelelően érettségben szüretelt alapanyagból nem csupán tiszta és jól iható, de komplex bor palackba zárása. A borok acéltartályban, fajélesztővel erjednek, a 2015-ös évjáratból származó szürkebarát már kap egy kis hordós érlelést is.

gervai2.jpg

Gervai Jánossal egy barátságtalan, esős, ködös decemberi napon látogattuk meg a budajenői pincét és beszélgetés közben természetesen megnéztünk néhány bort is. A 2015-ös mintákat tartályból kóstoltuk, majd rátértünk a palackos tételekre. Engem meggyőztek.

Zöldveltelini 2015 (M)
Az Öreghegyről származik a termés. Kellemes zöldalmás, édes citrusos, mandarinos, citromhéjas, zöldfűszeres aromák jellemzik, kellően lendületes, megfelelő beltartalommal.

Szürkebarát 2015 (M)
A Szépvölgyben van az ültetvény. 6 órán át ázott héjon. Kicsit fülledten nyit, majd diszkrét barackos, fűszeres illatot mutat. Kicsit lágyabbnak tűnik, mint a veltelini, rövidebb ideig tartanak ki a savak, de összességében véve arányos, citrusos, őszibarackos, zöldalmás bor, leheletnyi cserességgel.

Sauvignon Blanc 2015 (M)
A szőlő az István-hegy dűlőben található (sokan tévesen nevezik Szent Orbánnak az érintett részt az etyeki hegybíró szerint). Intenzív és zamatos, zöldalmával, őszibarackkal, citrusokkal, grapefruittal, zöldfűszerekkel és virágos jegyekkel.  Jó egyensúlyt mutat, kellemesen fanyar lecsengéssel.

Rosé 2015 (M)
Málnás, cseresznyés, málnás savanyúcukros, pici fűszerpaprikával, szájban enyhe citrusossággal kiegészülve, picike maradékcukorral. Laza, jól iható, pergő savú rosé.

Zöldveltelini 2014
Kellemesen fűszeres illat: zöldbors, zöldfűszerek, édeskömény. Szájban lendületes, zamatos, arányos és jó intenzitást mutat. Zöldalma, zöldbors, szőlő, zöldfűszerek és leheletnyi édesfűszer jellemzi az ízképet. Magabiztos 5p

Sauvignon Blanc 2014
Tiszta, vonzó, jól definiált sauvignon blanc illat: egres, zöld gyümölcsök, zöldfűszerek. Lüktető savai jó tartást adnak, íze intenzív, a korty jól betölti a szájat és hosszan ki is tart. Lédús citrusok, lime, egres, fehér húsú gyümölcsök, zöldbors, zöldfűszerek..., valahol egy óvilági és egy hűvösebb újvilági sauvignon blanc határán egyensúlyozik. Az egyik legjobb etyeki bor, amit eddig kóstoltam a fajtából, de valószínűleg komolyabb mezőnyben sem vallana szégyent. 6p

Sauvignon Blanc 2013
Korábban kóstoltam már egyszer ezt a bort a Drop Shopban is, már akkor is tetszett. A tétel egy része üvegdugóval, másik része csavarzárral lett lezárva. A borász kíváncsi rá, hogy hosszú távon melyik lezárási mód bizonyul jobbnak. Mi most egy üvegdugóval lezárt palackot nyitottunk ki.
Egy pici palackérés már felfedezhető illatában, de főleg édes alma és őszibarack dominál. Nem egy harsány bor, de minden a helyén van benne. A savakat pici maradékcukor és a korty magjában megbúvó enyhe krémesség ellenpontozza. Hűvös hangulatot áraszt, diszkréten elegáns, inkább óvilági stílust idéz. 5p+

Gervai Jánosnak köszönöm szépen a vendéglátást és a kóstolót.

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr38341588

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szten00 2016.02.04. 09:47:00

Az első mondatod elolvasásakor a legelső dolog, ami felmerült bennem - és úgy gondolom ezzel bőven nem vagyok/leszek egyedül -, hogy hoppá, akkor erősen úgy érzem, te is játszol a gondolattal, hogy saját bort készíts :) Tudom magánügy, meg off is itt, de izgalmasan hangzik/hangzana :)

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2016.02.04. 10:05:52

@Szten00: Köszi. :) Tény, hogy megfordult már a fejemben a gondolat (egy kedves tokaji borász barátom is teljes meggyőződéssel mondta egyszer, hogy biztosan lesz szőlőm, nem szokott a levegőbe beszélni, remélem igaza lesz), de a megvalósulást egyelőre nem látom reálisnak.

MádiN. 2016.02.04. 12:07:49

Hol lehet elérni ezeket a tételeket?

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2016.02.05. 17:28:56

@MádiN.: Kicsit utánakérdeztem, decemberben még ezeken a helyeken volt, frissebb infó nincs: a Másik bolt (Budapest, Kós Károly tér), Costes, Costes Downtown, Bock Bisztró, Kistücsök.

MádiN. 2016.02.05. 18:45:43

@furmintfan: ok köszi, ez akkor sajnos esélytelen. Valaki említette már a sav.blanc-t, hogy remek, jó lett volna rápróbálni.
süti beállítások módosítása